Keks z jeżynami i kruszonką 210oknami już typowa jesień a ja jeszcze nie zdążyłam się z Wami podzielić wszystkimi letnimi przepisami... Cóż, nadrobimy to zimą :) Dziś mam dla Was przepis na pyszne i szybkie ucierane ciasto - keks z jeżynami i piernikową kruszonką. Idealne jako dodatek do filiżanki herbaty, ale także jako słodka przekąska do szkoły czy pracy. keksówka 11x23cm Składniki: 300g mąki pszennej
Z miłości do słodkości
Tarta z kremem z białej czekolady, konfiturą gruszkowo-borówkową i świeżymi borówkami 322Monika :) Chciałabym więcej napisać o Niej, ale nie wiem czy mogę, więc napiszę tylko tyle: dziękuję za ten rok kochane Anielskie Przysmaki :* Składniki ciasta: (przepis inspirowany tartami z MojeWypieki.com) niepełna szklanka mąki pszennej , 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżka drobnego cukru waniliowego , pół kostki zimnego masła , 1 żółtko , 1 łyżka(...)sobą. Najlepiej użyć malaksera, żeby masło nie rozpuściło się od ciepła rąk. Jeśli jednak nie mamy malaksera, wtedy można przesiekać dokładnie wszystko dużym, szerokim nożem, a następnie szybko zagnieść. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na przynajmniej pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem
Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik z brzoskwiniami 162szczypta soli Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kawałki zimne masło i siekamy je nożem. Dodajemy sól i żółtka i szybko wyrabiamy ciasto - ważne żeby zbyt długo nie ogrzewać go dłonią. Gotowe ciasto należy podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 2 godziny. Formę o wymiarach
psgotujemy
kruche babeczki z czerwonymi owocami, budyniem i nutellą 202budyniu waniliowego 450 ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki masła czereśnie poziomki truskawki dodatkowo: masło i mąka do foremek Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i żółtka. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na dwie godziny. Metalowe foremki do babeczek wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim foremki. Wstawić od razu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wyborna tarta z kurkami 246szczypta soli 1 - 2 łyżki lodowatej wody Mąkę wrzucić do miski. Ser zetrzeć na tartce o średnich oczkach, dodać do mąki, wsypać sól. Masło pokroić na małe kawałki. Szybko wyrobić ciasto. Jeśli zajdzie potrzeba dodać trochę zimnej wody. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury
maniapieczenia
Pyzy z mięsem 249równomiernie rozłożyć na całości. Z całości wyjąc ¼ część ziemniaków i to miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną. Do ziemniaków, mąki, dodać część ziemniaków, którą odłożyliśmy i jajko. Zagnieść szybko jednolite ciasto, przykryć ściereczką, aby czekało do momentu aż zrobimy nadzienie. Sposób wykonania nadzienia: Mięso ugotować razem z kostką rosołową ( około 1 godziny) a następnie wystudzić. Bułkę namoczyć, odcedzić wodę
Na słodko lub wytrawnie
Babeczki z budyniem 179dużej laski wanilii 100 g cukru 4 żółtka cukier puder do posypania babeczek Sposób przygotowania: Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Do miseczki wlewamy 3/4 szklanki mleka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtka – mieszamy. W rondelku gotujemy pozostałą ilość mleka, dodajemy
Słodkie Przyjemności
Piernikowa tarta z musem z białej czekolady 308BIAŁEJ CZEKOLADY: 300 g białej czekolady 250 g śmietanki 30% dodatkowo: 1 łyżka maku Wykonanie: Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę - rozetrzeć palcami. Dodać pozostałe składniki - szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 minut. Zimne ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą blachę do tarty ( średnica około
kolorowotorcikowo
Makowiec japoński 197pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wałkowujemy na wielkość blaszki (ciasta trochę zostanie, można za jednym zamachem upiec kilka ciasteczek). Formę wykładamy papierem
mojewypiekiinietylko
Makowiec japoński 257pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wałkowujemy na wielkość blaszki (ciasta trochę zostanie, można za jednym zamachem upiec kilka ciasteczek). Formę wykładamy papierem
mojewypiekiinietylko
Galette z Jabłkami, czyli Rustykalna Tarta 178narobić", więc padło na rystykalną tartę z jabłkami z Moje Wypieki . Pierwszą upiekłam późnym wieczorem, która zniknęła w niecałą godzinę. Drugą upiekłam następnego dnia i ta zniknęła bardzo szybko, bo ciasto jest niewielkie, takie dla dwóch osób, albo dla czterech, ale wtedy dla każdego po kawałku. Jeśli chodzi o stopień trudności to bajka, nawet nie trzeba się starać, bo styl
Blondynka Gotuje
Kruche kawowe ciasto ze śmietanową pianką i jabłkami 184łyżki kwaśnej śmietany Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek oraz Inkę mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekaną (zimną ) margarynę i wszystko musimy posiekać razem. Na koniec dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy na ok 60 minut do zamrażalnika. Masa śmietanowa: 440 gram kwaśniej śmietany (18 %) 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 4 jajka 2 budynie śmietankowe łyżka
Słodka Kraina Wypieków
Quiche ze szpinakiem i twarogiem 190mąki orkiszowej typ 850 100 ml wody 150 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżeczki soli Masło kroimy na małe kawałki i łączymy z resztą składników. Szybko wyrabiamy ciasto do połączenia składników, czyli przez kilka minut. Jeśli byłoby za luźne/za twarde to dodajemy odrobinę mąki/wody. Ale powinno być w sam raz. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą
Marder&Marder Manufacture
TARTALETKI MALINOWO-GRUSZKOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM 166gruszka 3 jajka 200 ml śmietany 80 g cukru pudru 1 torebka cukru waniliowego 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku A jak to zrobić: Ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i na 1 godzinę odstawić w chłodne miejsce. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni (termoobieg 180 stopni), foremki do tartaletek posmarować masłem. Foremki wyłożyć ciastem, spody
Kuchnia w opałach