Tarta cytrynowa aromatyzowana zieloną herbatą z maślankowym kremem chantilly 226cytryn 285 g cukru Krem chantilly 100 ml maślanki 200 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru starta skórka z 1 cytryny Przygotowanie: 1. Ciasto kruche - wszystkie składniki ciasta ugniatamy szybko dłonią lub za pomocą miksera na jednolitą masę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok 30 min 2. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę do tarty
Słodki Kompromis
Tarta z cukinią, pomidorami i parmezanem 318wymieszaj. Zimne masło pokrój na kawałki i dodaj do mąki. Rozetrzyj mąkę i sól z masłem przy pomocy dłoni, aż uzyskasz kruszonkę. Na koniec dodaj lodowatą wodę i szybko zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Ciasto możesz oczywiście przygotować również przy pomocy malaksera. Kulę ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki
Chilli Czosnek i Oliwa
Szarlotka z bezą 230misce), a następnie dodajemy masło starte na tarce jarzynowej i rozcieramy wszystko w dłoniach, aż całość zamieni się w grudki przypominające mokry piasek. Dodajemy jajka i żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki (nie musi być na długo, chodzi o to by stało się trochę twardsze - będzie łatwiej wykleić nim dno foremki). Gdy ciasto
Czary - gary w kuchni
Angielskie bułeczki śniadaniowe 189odchodzić od ścianek miski. Leniwiec kuchenny może się posłużyć mikserem, ale z użyciem mieszadeł hakowych, NIE trzepaków! Nie wyrabiać zbyt długo! Na końcu dodać rodzynki i wmieszać je szybko w ciasto. Rodzynki można wcześniej namoczyć w ulubionym likierze alkoholowym z dodatkiem wrzątku, aby trochę zmiękły i nabrały dodatkowego aromatu. Przed dołożeniem rodzynek do reszty składników należy je dobrze odsączyć
Grunt to przepis!
Torcik Gruszkowo-Jabłkowy 206kakao, cukier puder i sól, wymieszać. Do mąki dodać masła wyciągnięte z lodówki 15 - 20 minut wcześniej a następnie rozetrzeć je palcami z mąką. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto włożyć na conajmniej 30 minut do lodówki. Tortownicę posmarować masłem, piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy większej niż tortownica a następnie
Mama Gotuje
Szarlotka w papilotach 252misce łączymy mąkę cukier i cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dodajemy Masło i rozcieramy ją z mąką. Jak utworzy nam się mokry piasek dodajemy 3 żółtka i szybko zagniatamy ciasto. W razie problemów podsypujemy delikatnie mąką. Formujemy kulę z ciasta i odkładamy do lodówki na min 30 min. Po tym czasie formę do mafinek wykładamy papierowymi papilotkami
Malinowe Pocałunki
Szarlotka wydanie modern. 242misce łączymy mąkę cukier i cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę i rozcieramy ją z mąką. Jak utworzy nam się mokry piasek dodajemy 3 żółtka i szybko zagniatamy ciasto. W razie problemów podsypujemy delikatnie mąką. Formujemy kulę z ciasta i odkładamy do lodówki na min 30 min. Po tym czasie formę do tarty wykładamy wylepiamy ciastem. Nakłuwamy
Malinowe Pocałunki
Tartlets with Blueberries 228Słodkości nie są moją mocną stroną. Ogólnie nie lubię babrać się w mąkach, kremach, polewach itp. Dlatego też rzadko udaje się mnie namówić na pieczenie ciast. Poniżej szybkie i najprostsze w wykonaniu ciasteczka w sam raz na niedzielny deserek do kawusi... Tartaletki z jagodami
bastalena
BISZKOPT ZE ŚMIETANKĄ I KOSTKĄ Z GALARETKI 157Kolorowe, przyciągające wzrok ciasto. Biszkopt nasyconą arakowym ponczem z puszystą śmietanką i uwielbianą przez dzieci galaretką. To propozycja na szybkie i bardzo proste ciasto. Składniki na biszkopt (średnica ok 20x30 cm): 5 dużych jaj 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej Składniki na poncz: 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru Zapach arakowy Cytryna Składniki(...)zimną wodą. Zostawić do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę galaretkę, delikatnie mieszamy. Całość szybko wylewamy na nasączone spody. Ciasto chłodzimy 2 godziny w lodówce. Smacznego
Słodki Zakątek
Tarta z figami i kozim serem 141łyżka posiekanego świeżego tymianku szczypta soli Nadzienie: 200 g koziego sera (twarożek/do smarowania) 300 g śmietany 18% 2 jajka kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz Wykonanie: Szybko zagnieść ciasto z podanych składników. Uformować kulkę i zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 40 minut. Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia
Pasja Smaku
Karnawałowe ciasteczka… z patelni! 423pomocą miksera z hakiem lub malaksera zagniatamy ciasto z dwóch szklanek mąki, łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru pudru, cukru z wanilią, jajka, żółtka i posiekanego masła. Ciasto dość szybko się połączy. Jeśli lubimy – możemy dodać rodzynki lub inne suszone owoce. Ja lubię je bez dodatków. Dzielimy na dwie części, spłaszczamy i chowamy na 20-30 minut
Poezja smaku
Malinowe ptasie mleczko na cieście półkruchym 490pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wałkowujemy na wielkość blaszki (ciasta trochę zostanie, można za jednym zamachem upiec kilka ciasteczek). Formę wykładamy papierem
mojewypiekiinietylko
Rurki z kremem 218pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 porcje, przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Stolnicę oprószamy mąką, kładziemy porcję ciasta i lekko podsypując wałkujemy nadając kształt prostokąta, na grubość
mojewypiekiinietylko
Malinowa chmurka 1011dałam 100 g mąki i 50 g mielonych migdałów) 100 g masła 1 łyżka cukru waniliowego (dałam migdałowy) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na co najmniej 60 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość formy i przełożyć
Kolorowa kuchnia Elki
Najlepsze ciastka z dziurką 252pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień – wyjmujemy ciasto, blat lekko oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto i foremką w kształcie koła wykrawamy ciastka. Następnie mniejszą
mojewypiekiinietylko