prosty przepis na smaczne i szybkie w przygotowaniu muffiny :) Składniki: (na 14-16 szt.) -250 g mąki pszennej -1 szklanka cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka mleka -1/2 szklanki oleju -2 jajka -kropla ekstraktu z wanilii lub miąższ z połowy laski wanilii -czekolada gorzka lub mleczna do nadziewania Wykonanie: Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier(...)olej. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy krótko niezbyt dokładnie (do chwili, aż suche składniki przestaną być widoczne). Na koniec dodajemy odrobinę ekstraktu lub ziarenek wanilii i mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do foremek do 1/2 wysokości, następnie kładziemy kostkę czekolady (mogą to być również drobniejsze kawałki) i przykrywamy ją odrobiną ciasta. Muffiny pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 minut
KasiekGotujePlacki na zsiadłym mleku. Delikatnie wyrośnięte, mocno sycące. Idealne na szybkie śniadanie i do zabrania na wynos. Oddzielcie białka od żółtek. Żółtka lądują w większej misce, gdzie będziemy mieszać wszystko razem, a białka trzeba ubić w osobnym naczyniu, na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodamy je na koniec. Żółtka ucieramy z łyżką cukru na jasny i puszysty kogel-mogel(...)mąki z mlekiem i żółtkami dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i całość delikatnie mieszamy, już nie mikserem a łyżką, żeby piana za bardzo nie opadła. Odkładamy naszykowane ciasto na jakieś 5-10 minut (w tym czasie możemy zaparzyć kawę i naszykować talerze). Placuszki smażymy nakładając porcje ciasta łyżką na patelnię, delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu
Karo in the Kitchenrazu po wyjęciu z piekarnika, choć dla mnie smaczniejsze są po dokładnym wystudzeniu (ser ma wyraźniejszy smak). Dość istotne, że robią się bardzo szybko i znikają po upieczeniu równie szybko. Składniki: (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową) sypkie 2 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cukru z wanilią płynne(...)pomarańczy, cytryny lub z cytronu Przygotowanie: W oddzielnych miskach wymieszać sypkie i płynne składniki, następnie płynne wlać do sypkich i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników (w cieście mogą być grudki). Ser z cukrem i żółtkiem zmiksować (krótko). Do foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm) wkładać na przemian łyżeczkę ciasta, łyżeczkę sera
Kuchcik gotujeprzyjemność? zdecydowanie pieczenie! no i jedzenie co upieczone ;) 3. Czy jest jakiś produkt bez którego nie wyobrażasz sobie kulinarnego życia? chyba jajka, one zawsze do wszystkiego pasują, zarówno do ciast jak i jajecznicy 4. Co skłoniło Cię do blogowania? zachęta znajomych 5. Ile czasu poświęcasz blogowi? ostatnio bardzo mało, ale w najbliższym miesiącu nadrobię ;) 6. Kulinarny autorytet? długo się zastanawiałam(...)przepis… aktualnie na tarte otrębową oraz wszystko z wykorzystaniem truskawek 10. Nie lubię/nie zjem … nie zjem robaka ;p 11. Największa kulinarna porażka ? ostatnio pasta z soczewicy Pytania od Szybkie gotowanie : 1. Wymarzone warsztaty kulinarne ? zdrowe i dietetyczne wypieki 2. Najdziwniejsze połączenie smaków w Twojej kuchni ? nie mam odwagi do jakiegoś większego kombinowania dlatego największym udziwnieniem jak dotąd jest krem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćrobię. Nie miałam okazji go spróbować, ale doszły mnie słuchy, że dobry. Upiekłam go na Wielkanoc, a po świętach powstała też wersja żytnia tego chleba, który też został szybko zjedzony. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko przekazać przepis i polecić wypróbować. Na dwie nieduże blaszki chleba pszennego ziołowego : Przesiałam 5 szklanek mąki pszennej typ 650 i dolałam(...)minut dodałam zioła, 1,5 łyżki soli i 5 łyżek gęstego zakwasu razowego żytniego. Całość wyrabiałam ręcznie przez 10 minut - radzę użyć miksera ( końcówki spiralne lub hak do wyrabiania ciasta ), bo przy tak dużej ilości ciasta boli ręka od wyrabiania. Ciasto odstawiłam łącznie na 40 minut - po 20 minutach chwilę wyrobiłam i ponownie odstawiłam. Po tym czasie ciasto przełożyłam
apetytnapieczenieBardzo szybki i łatwy do wykonania, smaczny, miękki w środku z chrupiąca skórką. Oczywiście na razowym zakwasie, bo ostatnio innego nie "hoduję", ale na żytnim jasnym też będzie smaczny. Postawiłam tym razem blaszkę w ciepłym miejscu i po niecałych 6 godzinach wyrastania upiekłam chleb. Składniki : 2 szklanki mąki żytniej jasnej typ 720 szklanka mąki pszennej typ 650 łyżeczka cukru płaska(...)szklanki ciepłej wody Wykonanie : Do dużej miski przesiałam mąkę pszenną, wsypałam mąkę żytnią, cukier, sól. Dodałam zakwas i wodę - wymieszałam wszystko łyżką tylko do połączenia składników. Konsystencja ciasta jest raczej luźna. Miskę przykryłam folią aluminiową i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie do posmarowanej olejem keksówki o wymiarach 31x12x8 łyżką przełożyłam ciasto, przykryłam folią aluminiową i odstawiłam
apetytnapieczenierozczyn i masę jajeczną, w trakcie wyrabiania dodajemy olej. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i nie klejące się do rąk, podsypujemy mąką jeżeli to konieczne. Następnie gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kuleczki około 50 g jedna, gdy podzielimy odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia następnie zwijamy przeróżne kształty np. robimy wałeczek z jednej strony smarujemy białkiem i zwijamy robiąc(...)dowolną marmoladę - najlepiej taką "zwartą", bo lejąca może wypłynąć. Smarujemy drożdżówki białkiem i pozostało nam wykonać kruszonkę. Do miski dodajemy zimną margarynę lub masło dodajemy mąkę i cukier i szybko zagniatamy robiąc tzw. kruszonkę - posypujemy nią obficie drożdżówki. Pieczemy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w temp. 180 stopniach około 20-30 minut. Jeżeli mamy ochotę możemy udekorować cukrem
Piekę, bo lubięŁatwe i szybkie w wykonaniu ciasteczka z cynamonem na leniwą niedzielę. Prawie jesienny nastrój dopadł również i mnie. Ten weekend spędzam w piżamowym stroju, z szykownymi grubymi skarpetami, nie wychodzę spod kołdry, chyba że rzucę okiem na piekarnik jak tam ciasteczka rosną i nabierają koloru. Z okruszkami i rozsypanym cynamonem po kuchni witam jesień. Składniki 2 szklanki mąki(...)szklanki maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem, następnie dodać jajko, maślankę i olej. Wszystko zagnieść do uzyskania gładkiej kuli. Ciasto rozwałkować, podsypać mąką i wyciąć dowolne kształty (ja postawiłam na standardowe koła). Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec do momentu zarumienienia się. Smacznego
pink envelopeKiedy ciasto już jest wyrośnięte to delikatnie odpowietrzamy je dłonią, poklepując go. Są dwa sposoby formowania pączków. Wałkujemy placek o grubości 1 cm i wycinamy kółka lub odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki. Pączki układamy na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną. Po 15 minutach lekko spłaszczam je dłonią i czekam do ponownego wyrośnięcia. Trwa(...)Ciepłe pączki nadziewać kajmakiem lub marmoladą. Posypać cukrem pudrem lub polukrować. Moja rada: Pamiętaj, żeby tłuszcz nie nagrzał się więcej niż 180 stopni C, ponieważ pączki będą się zbyt szybko smażyć z wierzchu, a w środku będą surowe
O kuchni z uczuciemPyszny, delikatny kruchy placek z warstwą rozpływających się jabłek to idealny deser na zimowe popołudnie. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a ponadto bardzo smaczny. Kawałek placka podawany na ciepło idealnie komponuje się z kulką lodów waniliowych. Polecamy! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji ok. 12 Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 125g margaryny(...)Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito na blat. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, margarynę, jogurt oraz żółtka. Całość siekamy nożem, a następnie wyrabiamy ręcznie, aż ciasto stanie się jednolite i sprężyste. Formujemy w kule, owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. W między czasie jabłka myjemy i kroimy w krążki. Ciasto wyjmujemy z lodówki
Kolizje Smakówczas ich wykonania jest bardzo szybki. Nie ma stosu garnków, misek do zmywania. Jedna szklanka, łyżeczka no i miska od miksera. Mają jedna wadę .....bardzo ale to bardzo szybko znikają :) SKŁADNIKI : czas wykonania 30 min porcja na ok 35 szt - 200 g miękkiego masła - 3/4 szklanki cukru pudru - 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru - 1 duże(...)potem dodać cukier brązowy i zmiksować, wbić całe jajko i dalej miksować. Do tak przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować - blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia
Basia w kuchniBardzo smaczne bułki żytnie. Nie są chrupiące a bardziej mięciutkie i puszyste. Długo utrzymują świeżość, robi się je szybko i ... jeszcze szybciej zjada :)) Składniki: 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej ok 300 ml ciepłej wody 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli dowolne ziarna ( u mnie(...)minut, aż rozczyn "ruszy" czyli wyraźnie podrośnie. W tym czasie przesiać obie mąki i sól. Dodać oliwę z oliwek, wyrośnięty rozczyn i wodę (zużyłam niecałe 300 ml). Wyrobić ciasto. Będzie ono dość twarde, lekko zbite. Pozostawić je przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 równych części. Z każdej
Walijskie Pichceniechwila znajduje w domu czekoladę, która domaga się zjedzenia;) No i wczoraj też tak było…i tak powstały klasyczne muffinki z kawałkami czekolady. Nie ukrywam, jestem czekoladoholikiem;) Są bardzo szybkie, więc nadają się na kryzysowe chwile, kiedy brakuje czegoś słodkiego…Muffiny mają piękny zapach,są wilgotne...a w środku kryją kawałki czekolady....mniamm.. Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki(...)szczyptę soli i czekoladę. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajka, mleko i stopione masło. Mokre składniki dodać do suchych, dość niedbale wymieszać. Papilotki włożyć do formy na muffinki, napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec 25 min. w temp. 180 stopni
Anioły w kuchnitemu...bo mam zdjęcie rogalika razem z syropem z mniszka. Mam sporo takich przepisów...no i może pomału uda mi się je jakoś Wam pokazać..tzn..pokazać to można szybko..ale trzeba najpierw zrobić wpis, napisać przepis itd..Te rogale robiłam ciut inaczej niż w przepisie..chociaż też można tak jak podaję, ale polecam inny sposób formowania.. tutaj możecie(...)jajko do posmarowania Drożdże wymieszać z mlekiem, wodą i cukrem. Odstawić na kilka minut.Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko, drożdże z mlekiem i na końcu rozpuszczone masło.Wyrobić ciasto,przykryć i odstawić na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.Rozwałkować na okrąg i pociąć na trójkątów.Każdy kawałek zwinąć do środka, przełożyć na blaszkę. Zostawić do wyrośnięcia
Moje domowe kucharzenie