czas spędzony w doborowym gronie ale jeszcze o wałek do dekorowania ciastek. Taką cudowną niespodziankę sprawiły mi dzidy. A ja wiedziałam, że rolowaniu nie będzie końca. Na dodatek bardzo szybko przyszedł mi pomysł z czym ciastka zrobić. I tak powstały: KRUCHE CIASTKA Z RÓŻĄ Na ciastka (wg przepisu dostarczonego od Stodoła wraz z wałeczkiem<3) 1 jajko 150g cukru(...)Składniki na ciastka trzymamy na wierzchu, żeby były w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Miksujemy jajko z cukrem pudrem. Dodajemy masło, szczyptę soli i mąkę. Ciasto można wyrobić mikserem, ale jest tak gładkie i przyjemne w dotyku, że polecam choć przez chwilę je pomiętolić. Kiedy masa jest jednolita i aksamitna rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5mm (pamiętając
les mirabellesUwielbiam sezon truskawek, gdy wszystko nimi pachnie, mogłabym zajadać się nimi na okrągło. Oczywiście najlepsze są te nasze polskie truskawki, słodkie soczyste. Piekę z nimi drożdżówki, ciasto, robię koktajle, ale również wykorzystuję do obiadu, gdy nie mam czasu na długie stanie przy garnkach, albo gotowanie się w kuchni. W dni kiedy wolę iść na spacer, albo za oknem jest plucha(...)sama robię je dzieciom. W koktajlu przemycam otręby owsiane, które są zdrowe, ale w ogóle nie wyczuwalne. Oczywiście nie były by sobą, gdyby nie uśmiechnęły się o szklaneczkę koktajlu. Szybko i pysznie Składniki (4 porcje): – 30 dag ulubionego makaronu; – 40 dag truskawek; – duże opakowanie jogurtu naturalnego; – 16 g cukru wanilinowego; – 1 duży dojrzały banan
dom-agi.plmój własny pomysł na tartę. Szybki do zrobienia spód, pyszny waniliowy krem i orzeźwiające owoce to idealne połączenie na koniec lata… póki jeszcze są maliny, borówki, jeżyny J Składniki Spód: 100 g herbatników 100 g ciasteczek owsianych 75 g masła (koniecznie prawdziwego) Nadzienie: 1 szklanka mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1/3 kostki masła(...)jeżyn i malin) ½ galaretki malinowej lub poziomkowej Przygotowanie: Herbatniki i ciasteczka owsiane zmielić (ja robię to w malakserze). Dodać masło i zagnieść, aby powstała konsystencja mokrego piasku. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć formę do tarty o średnicy 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem, bo ciasto jest niezwykle kruche). Ciasto włożyć do lodówki na 20 minut, po czym piec w temperaturze
Kulinarne InspiracjeChoć babka ta "wylądowała" w kategorii słodkości, to jest mało słodka. Wygląda trochę jak chleb, inni mówią, że jak pasztet ;) Mimo tych niedogodności jest niesamowicie smaczna
Szybko Tanio SmacznieMuffinki, to wspaniałe babeczki na każdą okazję. Dziś proponuję ich brzoskwiniową wersję. Upiekłam ją w związku z niespodziewanym wyjazdem. Babeczki były idealną słodkością na tą okazję. Znikły równie szybko, jak się je przygotowuje. Polecam tą wersję z brzoskwiniowymi kawałeczkami w środku. Muffinki są dzięki owocowym dodatkom mięciutkie i wilgotne. Składniki: Na około 12 sztuk babeczek 2 połówki brzoskwiń w lekkim(...)oleju 2 jajka 6 truskawek Przygotowanie: Najpierw łączymy suche składniki. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. Łączymy wraz z mokrymi składnikami. Potem łączymy wszystko. Rozlewamy do foremek (papilotek) na muffiny. Zapełniamy ciastem około 3/4 foremki . Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Słodkie okruszkiwszystko było niedawno, a już niedługo starsze dzieci będą mogły wspominać takie dni z domu, a najmłodsza pociecha dopiero co się urodziła, a już zaraz rok. Chyba za szybko to wszystko mija, przynajmniej mi. Tydzień po tygodniu biegną w błyskawicznym tempie. Jakieś takie przemyślenia mnie dzisiaj dopadły. Starzeję się Tymczasem przedstawiam Wam przepis na muffinki ze śliwkami. Składniki: - 2 szklanki(...)pokroić na kawałki. W jednym naczyniu wymieszać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cukier). W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre (roztrzepane jajka, olej, jogurt). Wszystko połączyć. Ciasto nakładać do foremek na muffinki, po czym w każdą powkładać kawałki śliwek. Piec około 25 minut w temp. 190 stopni. Ostudzone muffinki posypać cukrem pudrem. function load(url, callback
dom-agi.pldomu tak, że nie każdy wszystko lubi, więc jak przychodzi jakiś dzień wolny to muszę coś szybko wymyślać, aby smakowało wszystkim. Ale nie zawsze się udaje. Miałam w lodówce jeszcze jedną porcję maku, którą robiłam na święta, więc matulka bardzo ochoczo powiedziała mi, żebym zrobiła makowca. Oczywiście nie miałam nic przeciw, ale jedna siostra maku nie lubi, więc(...)rusz. Więc aby sobie ułatwić, bo wracałam do domu po 21:00, a na dzień kolejny trzeba było coś zrobić, więc zrobiłam. W dużej misce zrobiłam duże ciasto drożdżowe i podzieliłam je na 3 bo "Makowe zawijańce: wyszły dwa. A i oto przepisy: "Zawijaniec Makowy" "Drożdżowiec z jabłkiem i budyniem" Składniki: Ciasto drożdżowe: 5 szklanek mąki 1/3 szklanka
Moje pyszne gotowanieokazja by je upiec i jednoczesnie zmierzyc sie z przepisem zawierajacym amoniak.Musze przyznac,choc mam wyczulone powonienie,te wszystki zaslyszane opowiesci byly na wyrost.Zapach jak sie pojawil,tak samo szybko ulotnil sie przy uchylonym oknie. Przepis jest wypadkowa kilku innych.Amerykany udaly sie znakomicie,smakuja jak te z dawnych lat.Prosty, pyszny ,nieskomlikowany wypiek.Polecam! Skladniki na 16 bulek: 300 g maki(...)cytryny,1 lyzka kakao Wykonanie: Maslo utrzec na puszysta mase,dodac cukier i cukier waniliowy,potem jajka i ucierac nadal. Amoniak rozpuscic w mleku. Do utartego na puszysta mase ciasta wsypac make i wlac mleko z amoniakiem.Dokladnie wyrobic.Ciasto powinno byc geste i z trudem spadac z lyzki.Gestosc regulowac dodatkiem mleka. Wykladac lyzka kupki ciasta na blache wylozona papierem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czeluściach komputera ;) Kiedyś przygotowywałam babeczki z bananami >klik!< , dzisiaj pora na danie obiadowe, z którego ucieszą się dzieci i...łasuchy. Racuchy to potrawa dość szybka, można je przygotować kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie. Świetnie sprawdzą się również jako podwieczorek czy kolacja na słodko. Składniki(...)cukru, żeby racuchy nie były zbyt słodkie. Mleko roztrzepać z jajkami, dodać obie mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Połączyć. Na koniec dodać rozgniecione banany. Jeśli ciasto jest zbyt lejące można dodać jeszcze mąki pszennej. Jeśli zbyt gęste - mleka. Konsystencja zależy od bananów. Jeśli są bardzo miękkie, wtedy
Codzienna kuchnia niecodziennaBabeczki to dla mnie nieodłączny element Świąt. Małe i urocze i w dodatku taaakie pyszne :) Słodki marcepan świetnie komponuje się z kwaskowatą żurawiną. Babeczki są bardzo szybkie w przygotowaniu więc mam nadzieję, że skusicie się na nie i przyrządzicie na święta i nie tylko :) 130 g masła 200 g mąki pszennej 60 g cukru 100 g masy marcepanowej 3 jajka(...)Dodajemy żurawinę i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Do papilotek nakładamy po 2 łyżki masy. Pieczemy ok. 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (do suchego patyczka). Przed podaniem ciasta możemy je lekko posypać cukrem pudrem. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blogNajlepszy tort bezowy z kremem kawowym robiła moja teściowa ! Niestety od jakiegoś czasu nie daje się już namówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę
Kulinarne przygody Gatityjednolita papka. W misce mieszamy mąkę z niepełną łyżeczką soli. Dolewamy wodę i jednocześnie wyrabiamy pierogowe ciasto. Na końcu dodajemy olej i ugniatamy. Odrywamy od ciasta kulki i rozwałkowujemy je na obsypanej mąką stolnicy. Na środku każdego "placka" kładziemy łyżeczkę farszu (szpinaku z tofu) i zawijamy, zlepiamy je w dowolny sposób. Ja zawinęłam najpierw dwa płaty(...)Pociąg. Wymarzony spacer. Wymiana. Spokój myśli. Natłok zdarzeń i ciągłe złudzenia. Odpoczynek. Pytania i odpowiedzi pochodzące z tego samego źródła. Silny wiatr. Odbiegająca wizja przyszłości. Szybkie kroki. Muzyka
Weganizm infantylnyRobiłam już różnego rodzaju bułeczki...szybkie do zrobienia itd..ale te są naprawdę błyskawiczne...przepis na te mega szybkie i smaczne bułeczki znalazłam tutaj . Polecam...są proste i bardzo szybkie do zrobienia i bardzo smaczne..Do bułeczki miodek lub dżemik ,do tego szklanka mleka...i śniadanko gotowe.. 4 szkl. mąki pszennej 2 opakowania suszonych drożdży(...)rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie.Masło, mleko, cukier i sól podgrzać w garnku (nie gotować).Mąkę wsypać do miski z drożdżami, dodać podgrzane mleko i dokładnie wymieszać / wyrobić.Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem miski, posmarować roztopionym masłem ciasto po wierzchu, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną delikatnie mąką stolnicę / blat. Rozpłaszczyć
Moje domowe kucharzeniekolejna pychotka. Prażone ziarna słonecznika nadają im lekko orzechowy posmak. Moja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaju ziarenka, zarówno w bułkach, chlebie jak i ciachach. Polecam bardzo gorąco- są przepyszne ! Szybkie w przygotowaniu, jeszcze szybsze w znikaniu :-) Idealne do zabrania na wakacje... Znalezione tutaj (klik) z małymi modyfikacjami. Składniki: - 360g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 0,5 szklanki ksylitolu(...)przypaliły, mają być lekko przyrumienione. Odstawiamy do przestudzenia. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki (masło pokrojone na mniejsze kawałki) i miksujemy do połączenia lub zagniatamy wszystko ręcznie. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko zgniatamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.15-20 minut do lekkiego przyrumienienia (termoobieg). Odstawiamy
Smaczne Zdrowesekund. Mąki mieszamy razem, a następnie przesiewamy stopniowo do masy jajecznej mieszając wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 170ºC z termoobiegiem Czas - ok. 40 minut, do suchego patyczka Zaraz po wyjęciu biszkopt upuszczamy z wysokości(...)kokosową, a gęstą śmietankę przekładamy do dużej miski. Do śmietanki kokosowej dodajemy cukier puder i lekko ubijamy. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe oraz dodajemy mascarpone i mieszamy dokładnie kilkoma szybkimi ruchami miksera. Gotowe! Nasączenie: woda kokosowa odsączona z mleka kokosowego 4 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu lub domowej roboty - przepis TUTAJ ) Do miseczki z wodą kokosową dodajemy likier
Cooking Monster