Dziś zapraszam Was na przepis na zdrowsze słodkości. Kasz jaglana, to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. W swoim składzie posiada dużo łatwo przyswajalnego białka, witamin
Słodkie okruszkiPrzepis prosty, dość szybki, a danie sycące i pełne wartości odżywczych. Przy mojej aktualnej diecie, zbierania masy i budowania mięśni taka tarta spisała się idealnie na dwa posiłki Składniki (forma o średnicy około 22cm/całość 930kcal): 100g kaszy jaglanej firmy Kupiec 150 gotowanej piersi kurczaka 400g mrożonego szpinaku jajko 100g sera feta (półtłusta) sól, pieprz, czosnek, oraz nasze ulubione przyprawy(...)szpinaku odrobina kurkumy dla koloru ciasta Sposób przygotowania: Kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy do kaszy dodajemy jajko, sól, pieprz, kurkumę, mieszamy rozsmarowujemy ciasto równomiernie w formie wyłożonej papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika na około 25 minut na 200 stopni (przy czym 15 minut na termoobiegu, a 10 na dwóch grzałkach), ciasto musi zrobić się względnie chrupiące
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwszystko za sprawą Agnieszki. Tak oto powstały jedne z lepszych babeczek, które robię często, ale na blogu jeszcze się nie pojawiły. Dlatego dzisiaj na szybko zostawiam dla Was przepis, a sama biorę się za szparagi! Składniki : * 16 łyżek mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 4 płaski łyżki kakao * 12 łyżek cukru trzcinowego * 150ml wody mineralnej gazowanej * 100ml oleju(...)rzepakowego * 2 jajka * łyżka ekstraktu waniliowego * pół tabliczki białej czekolady - 50g Przygotowanie : Mokre składniki rozmieszać, suche składniki dokładnie wymieszać. Mokre przelać do suchych, dodać posiekaną białą czekoladę, wymieszać. Ciasto przelać do papilotek na 3/4 wysokości. Piec 25 minut w 200 stopniach do tzw. suchego patyczka
Magiczne Życie MartyBardzo często robię różnego rodzaju placuszki, racuchy i naleśniki. To pożywne i szybkie śniadania, które w zasadzie smakują każdemu. Dziś zapraszam Was na szybkie i smaczne danie w wiosennych kolorach. Małe, smaczne, puszyste placuszki i ... zielone kiwi. Składniki: 1 szklanka maślanki 1 szklanka mąki pszennej 1 całe jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka masła (miękkie(...)łyżki miodu (ewentualnie cukru) 1 kiwi Przygotowanie: Kiwi obieramy i kroimy na plasterki. Pozostałe składniki umieszczamy w misce i łączymy przy pomocy drewnianej łyżki lub kuchennej trzepaczki (ciasto ma nie mieć grudek). Miskę z ciastem odstawiamy na około 10-15 minut. Po tym czasie smażymy na patelni porcje ciasta. Na środku każdego placuszka układamy plasterek kiwi. Po zarumienieniu jednej strony
Słodkie okruszkiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drożdżówki z śliwkami i kruszonką. Zrobiłam je z mrożonych śliwek, w sezonie możecie zrobić je ze świeżych
Marta GotujePróbuję sobie przypomnieć i chyba dawno nie było przepisu na śniadanie. A skoro tak, to muszę to szybko nadrobić! Zapraszam na owsiane placuszki z jabłkami, pyszne i ekspresowe! Składniki: 100 g mąki pszennej 100 g otrębów owsianych 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 300 ml kefiru 2 jabłka masło klarowane do smażenia Mąkę wymieszać z otrębami, cukrem(...)waniliowym i sodą oczyszczoną. Dodać kefir i starte na tarce o grubych oczkach. Smażyć na patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do ciasta można dodać również rodzynki lub żurawinę, ale ja nie przepadam, więc zrobiłam bez :) Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Ajerkoniak - likier jajeczny... Żółciutki, gęsty i kremowy. Idealny do ciast i deserów. Można go jeść łyżeczką. Mocny i pyszny! Polecam! Składniki: 8 żółtek jaj; 400 g cukru pudru; 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego (u mnie w kartoniku ); 250 ml spirytusu 70 %. Sposób przygotowania: Jajka sprzyć wrzątkiem tj. do miseczki nalać gorącej, dopiero co zagotowanej(...)wody, i trzymając na łyżce jajko zamaczać je na kilka sekund i szybko wyjmować. Postępować tak z każdym jajkiem. Żółtka jaj oddzielić do białek. Białka nie są potrzebne do przygotowania likieru. Do miski (u mnie od miksera) wlać żółtka, dodać cukier puder i cukier wanilinowy i ubić na puszystą masę. Do ubitych jaj z cukrem wlać mleko skondensowane niesłodzone
Gospodyni MiejskaSzybki i prosty w przygotowaniu a na dodatek niezawodny piernik. Składniki: -1 szklanka cukru -2 szklanki mąki -1 szklanka mleka -1 jajko -1 łyżka kakao -4 łyżki dżemu -4 łyżki oleju -1 łyżeczka sody oczyszczonej -przyprawa do piernika Do miski wsypujemy cukier, mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, wbijamy jajko, dolewamy olej, mleko, dodajemy dżem ( np. śliwkowy(...)agrestowy ) i wszystko miksujemy. Ciasto wlewamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem na 35-40 minut
Maminek kulinarnyupiekło... Ale za nim wymyśliłam coś twórczego był już wieczór :) tak więc skończyło się tylko na przeglądaniu kulinarnych książek i nic nie wymyśliłam :) Tzn. wymyśliłam.... racuszki z jabłkami. Szybko się robi, gdy najdzie nas ochota na jakąś słodycz....tak jak mnie dzisiaj :) Składniki (na 7 dużych) : 2-3 jabłka 400g gęstego jogurtu naturalnego 3 jajka 6 czubatych łyżek mąki(...)pieczenia szczypta soli łyżka cukru olej do smażenia Wykonanie: Jogurt mieszamy z roztrzepanymi jajkami. Dodajemy cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Partiami dodajemy mąkę, obserwujemy konsystencję ciasta. Chodzi o to, żeby uzyskać konsystencję kwaśnej śmietany. Ja użyłam 6 czubatych łyżek, jeśli jogurt będzie rzadszy na pewno musimy użyć więcej. Jabłka obieramy i kroimy w małe kawałki. Dorzucamy
Walijskie Pichceniemagia - nasze smakowe zmysły zostały zaspokojone w 100%. W pierwszej chwili ucierpiały za to oczy. Wygląd nas totalnie nie zachwycił, wręcz nas rozwścieczył. Po żartach na temat prezentacji naszego szybkiego torciku (i wszystkich niesmacznych porównaniach) nadszedł czas na rozkrojenie go drżącą ręką (tą nietypową delirkę spowodowały napady śmiechu wymieszane z kobiecą wściekłością - bo przecież nie tak torcik miał wyglądać(...)niesamowitym aromatem (zarówno smak, jak i zapach najlepsze będą na zimowe wieczory), ale wcale nie trzeba się w ten sposób ograniczać! Kawa sprawdzi się idealnie jako dodatek/baza do mas, ciast, ciasteczek, deserów. Pozostawia kawowy smak z posmakiem marcepanu. Coś niesamowitego. Warto spróbować! Dwa słowa o mielonych migdałach: Mielone migdały to temat rzeka. Gdybyśmy miały rozpisać się o właściwościach
Wypisz Wymalujśmietanową, czyli popularna wuzetka, ciasto W-Z. Ciasto z gatunku tych niezbyt słodkich, dla mnie idealne, kto preferuje jednak bardziej słodkie smaki, polecam dodać większą ilość cukru. Idealne ciasto na imprezy, mimo iż wydawałoby się nic niezwykłego, a jednak zaskakujące smakiem, to za sprawą dodanych powideł (nie wszystkim ten dodatek co prawda przypadł do gustu, ale dla mnie był(...)żelatyny rozpuszczonymi w wodzie) Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości (ok.50g) gorącej wody. Odstawić na chwilę. W misie miksera ubić kremówkę z pudrem, pod koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę ( uwaga : szybko tężeje), dokładnie wymieszać. Dodatkowo: - ok.260g powideł lub marmolady - do nasączenia: czarna herbata lub/i sok z limonek lub Malibu Schłodzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny blat skropić ok.8 łyżkami nasączenia
Smaczne Zdroweponiedziałek. W tym tygodniu deser pojawia się dopiero dzisiaj, ponieważ zbliża się długi weekend, który niestety zapowiada się dość deszczowo. I aby go sobie osłodzić przygotujemy proste i szybkie oraz mega czekoladowe brownie. Ten deser przygotowywałem w ubiegły weekend, akurat wypadały moje imieniny (prezenty możecie jeszcze wysłać, adres podam na priv ) A prowadząc bloga kulinarnego wszyscy goście oczekują smakołyków(...)równo rozprowadzamy. Masło orzechowe rozpuszczamy, wylewamy na górę naszego brownie. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 20-25 minut lub do czasu, aż wbity patyczek w środek ciasta będzie wychodził czysty. Gotowe Smacznego! Specjalnie dla Was mamy przygotowany kod rabatowy na cały asortyment w sklepie www.patelnie-tytanowe.pl Użyj kodu PALEO10 , aby otrzymać –10% na cały koszyk! Kod jest ważny
PaleoLifeciasto wymaga niejednej dokładki. Nie da się zjeść tylko jednego kawałka. Jest wspaniałe. Zaskakujący smak słodyczy przełamany słonym. Musicie spróbować. Składniki: 1 gorzka czekolada – kila kostek 4-5 1 puszka masy krówkowej (wkładam całą puszkę – lekko otworzoną do garnka z wodą – do połowy puszki, gotuję, żeby masa w puszce zmiękła) 1 duże opakowanie petitków 1 duże opakowanie(...)temperaturze pokojowej Mleko grzejemy w dużym garnku. W oddzielnym naczyniu mieszamy jajka, cukier, cukier waniliowy, mąkę zwykłą i ziemniaczaną. Gdy mleko się zacznie gotować wlewamy masę z naczynia, szybko mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło. Miksujemy mikserem, lub mieszamy mocno łyżką (dobrze gdyby ktoś mógł potrzymać garnek, masa wymaga szybkiego mieszania, a to nie będzie łatwe) Masa powinna być gęsta
MojaQchnia.plbyło jak najbardziej zdrowe a jednocześnie smaczne. I tak oto powstało ciasto, które trochę przypomina sernik na zimno chociaż w sumie nie wiele ma z nim wspólnego:) Ciasto jest bez glutenu i laktozy! Jest bardzo lekkie i na prawdę zawiera bardzo mało kalorii. Jedna porcja to: 65 kcal(...)ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie wlewamy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Energicznie i szybko mieszamy. Przekłada my masę do okrągłej foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20-25 minut. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do wystygnięcia. Pianka Żelatynę łączymy z wodą
Health-Fit-Life