wczorajszego obiadu zostały mi ziemniaki, dlatego też dzisiaj postanowiłam uraczyć moich domowników kopytkami. Szybkie, klasyczne, bardzo smaczne. Idealne do dań mięsnych, jak i na słodko. Polecam;) Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie 1 jajko 200 gram mąki pszennej + do podsypywania szczypta soli Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować i wystudzić. Następnie przecisnąć je przez praskę bądź maszynkę do mielenia(...)mięsa(najdrobniejsze oczka sitka). Ziemniaki przełożyć do miski, wbić jajko, dodać mąkę i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie stolnicę oprószyć mąką i z ciasta ziemniaczanego uformować ruloniki Górę ruloników delikatnie spłaszczyć i pokroić na kawałeczki (poduszeczki). Gotować w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia kopytek przez około 2-3 minuty. Podawać z sosem
Krakowskie smaki Anilicząc z czasem potrzebnym na nalanie sobie szklanki mleka) . No, i mają wszystko to co lubimy - są chrupkie na zewnątrz i cudownie ciągnące w środku. Jedyny minus - znikają za szybko:) Przepis pochodzi od Dorotus. SKŁADNIKI pół szklanki cukru pół szklanki jasnego brązowego cukru pół łyżeczki soli 115 g masła lub margaryny 115 g masła(...)pół łyżeczki sody oczyszczonej Cukry wymieszać, dodać sól, masło, zmiksować, aż mikstura będzie lekka i kremowa. Wbić jajko, dodać wanilię i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, zmiksować z resztą ciasta. Z masy formować kulki, rękoma oprószonymi mąką (masa się bardzo klei). Kulki powinny być mniejsze niż orzech włoski, ponieważ ciastka podczas pieczenia bardzo rosną. Kulki układać na blaszce w dużych
KUCHARNIApierniki muszą być cieniutkie, aby zachować odpowiednią chrupkość). Następnie wykrawamy kształty foremką lub, jak w przypadku Claptrapa, obcinamy kształt nożem wzdłuż kartonowego wzoru (na zdjęciu). Pozostałości ciasta zdejmujemy, a pierniki zostawiamy tak jak są na papierze do pieczenia, gdyż próba przenoszenia pewnie skończyłaby się ich zdeformowaniem, a nawet rozerwaniem. Papier z piernikami ostrożnie przenosimy na blachę do pieczenia. 4. PIECZENIE(...)Pierniki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, opcja góra i dół. Pieczemy ok. 10 min (maksymalnie 15) do minimalnego zarumienienia, mając je na oku pod koniec pieczenia, gdyż szybko się przypalają. Gotowe wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. 5. LUKROWANIE (15 min) To najgorszy etap przygotowań, szczególnie jeśli chcecie pobawić się w artystów. Są dwie opcje lukrowania – kupić gotowe pisaki
Nerds Kitchenpełni cieszyć się tym magicznym okresem. Co więcej, dla mnie samej ten okres przygotowań i oczekiwania jest o wiele bardziej ekscytujący niż same święta. One zawsze mijają zbyt szybko i ja nigdy nie zdążę się nimi nacieszyć. Za to cieszę się z grudnia, jego atmosfery i tego, że mam dużo czasu by myśleć o świętach, choince, prezentach i wyjątkowym menu(...)już przedświąteczne eksperymenty. Efektem tego są pierogi, które chciałam przetestować zanim podam je na wigilijną kolacje. Farsz do nich nie jest żadnym odkryciem, jednak w mojej rodzinie nowością będzie ciasto. Tym razem z różnych względów zdrowotnych zrezygnowałam z białego ciasta z mąki pszennej. Zamiast pozbawionej wszelkich dobrodziejstw mąki typu 450 użyłam mąki orkiszowej. Pierogi są, jak to moje dziecko ujęło
Przysmaki Karolkirecenzja dla tego chleba niż " mamusiu upiecz takich chlebów sto bo jest taki pyszny"... chyba nie. Każda kromka jest lekko wilgotna i wyczuwalny lekkie posmak zakwasu. Wyrabia się go szybko i tak niewiele składników mu potrzeba. Przepis na ten chleb pochodzi od mojej ulubionej blogerki MojeTworyPrzetwory <3 SKŁADNIKI : porcja na jedną keksówkę 500 g mąki pszennej(...)drożdży suchych 150 g zakwasy żytniego dokarmionego 8-12 godzin wcześniej ( jak go zrobić klik) SPOSÓB WYKONANIA : - wszystkie składniki ze sobą łączymy, wyrabiamy na jednolitą masę, ciasto powinno być dość gęste. - przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia - po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki smarujemy oliwą lub olejem posypujemy mąką i odstawiamy
Basia w kuchniciasto. Odstawiamy je pod przykryciem na 1,5 godziny do wyrastania, i w międzyczasie musimy je raz lekko odgazować, uformować w kulę i znowu odstawić. Po upływie 1,5 godziny ciasto wyjmujemy z miski, odgazowujemy, z grubsza formujemy i zostawiamy na blacie na 10-20 minut. Formujemy okrągły lub podłużny bochenek, który przekładamy na 1,5 godziny do wyrastania(...)stopnie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i spryskujemy wodą. Bochenek przekładamy z koszyka na gorącą blachę (jeśli ktoś posiada, to oczywiście lepiej jest piec chleb na kamieniu), szybko nacinamy i wstawiamy do piekarnika. Chleb pieczemy około 40 minut, gdy się zacznie rumienić otwieramy piekarnik na chwilę, żeby usunąć nadmiar pary. Studzimy na kratce
Kulinarne przygody GatitySzybkie do zrobienia mini pączki z serka homogenizowanego.. 2 opakowania serka homogenizowanego [300 g] 3 jajka 1,5 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia Serek wymieszać z jajkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. W garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC(...)rozgrzany olej nakładać porcje ciasta [ małą łyżeczką]. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia. Ciepłe obtoczyć w cukrze
Moje domowe kucharzenieŚwiąteczne wypieki - Chlebek z bakaliami - Do Świąt jeszcze trochę czasu zostało, ale ja postanowiłam wypróbować kilka przepisów. Tak by mieć rozeznanie - co dobre, co wychodzi, co szybko się przygotowuje, a na co trzeba mieć więcej czasu. Dziś pierwszy przepis. Robi się migiem, nie wymaga użycia wyszukanych i wykwintnych produktów. Smakuje - Świątecznie :) Słodki, z mnóstwem pysznych bakali. Chlebek z bakaliami Składniki(...)opakowanie cukru waniliowego, 3/4 szkl maki pszennej, 5 łyżek płaskich mąki zimniaczanej, 1 łyżeczka proszku do piecenia, 500 g bakalii ( gotowa mięszanka lub po trochu wszystkiego ) Ciasto: Jajak zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Mąkę pszenną połącyć z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej - wymieszać. Dodać bakalie - wymieszać. Ciasto wyłożyć
kolorowotorcikowowyciskane na miejscu. Można zjeść tu zarówno śniadanie, lunch jak i obiad . Amatorzy słodkości uraczą się tu nie tylko pyszną kawą czy herbatą , ale również kilkoma rodzajami ciast . Jak sami o sobie piszą: "jest to miejsce, w którym łączy się pyszne i zdrowe. W naszym menu znajdują się barwne dania stworzone ze świeżych i zdrowych produktów" [źródło: Trójmiasto(...)niewielkie , urządzone minimalistycznie , z dwoma stolikami w środku i stanowiskiem barowym pod oknem. Lokal PO DRODZE - jak sama nazwa wskazuje - z zamysłu dedykowany jest osobom w pośpiechu wpadających na szybką przekąskę i małe "co nieco". Choć z asortymentu bistro można skorzystać na miejscu , to jednak opcja "na wynos" cieszy się największym powodzeniem. Nie ma tu zbyt wiele miejsca dla dłuższego
Grunt to przepis!serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 100 g cukru pudru Wykonanie [MASA]: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodać serek mascarpone i szybko wymieszać. Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach Wykonanie [TORT]: Jeden blat biszkoptu kładziemy na tortownicy. Nasączamy 1/3 mieszanki kawy z likierem. Wykładamy 1/3 masy(...)posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady. Z trzecim, wierzchnim blatem postępujemy tak samo jak z poprzednimi. Tort kończymy masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również smarujemy masą. Należy schłodzić ciasto przez ok. 3-4 godziny w lodówce
psgotujemyCzas czytania: 2 min Typowo wiosenna zupa z botwinki, czyli z młodziutkich buraków, które gotujemy wraz z listkami. Uwielbiam ją podaną z jajkiem i koperkiem, to
SprawdzonaKuchnia.plPyszne, aromatyczne placuszki z dyniowym puree . Puszyste, bardzo delikatne, o lekko korzennym zapachu przywodzącym na myśl pierniki. Dyniowe placuszki jedliśmy na śniadanie z cukrem pudrem. Polecam
babka w formieSezon czereśniowy uważam za rozpoczęty. Wczoraj wieczorem przyjechałam wraz z rodziną do moich teściów. Ku mojemu niewątpliwemu zdziwieniu okazało się, że ich czereśnia czerwieni się już
Wielki apetytWitam wszystkich serdecznie. Choć na blogu (jak pewnie stali czytelnicy zauważyli) zaczęły pojawiać się przepisy lżejsze i bardziej fit, mam "szufladę" (dysk) pełen wcześniej przygotowanych przepisów
Słodkie okruszkifont:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Delikatna i przepyszna babka piaskowa. W smaku nie do odróżnienia od tradycyjnej i znika równie szybko :) Gorąco Wam polecam! SKŁADNIKI: 5 jaj 300 g drobnego cukru 250 g mieszanki Mix per Dolci 200 g masła 1 czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka bezglutenowego(...)stopniowo do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj tylko do połączenia składników. Dodaj 1 łyżkę aromatu i wymieszaj. Masło roztop w garnuszku i wrzące wlej do ciasta. Krótko zmiksuj. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub mielonymi migdałami formy - ciasto powinno zajmować nie więcej niż 2/3 objętości formy. Piecz w temperaturze
Kuchnia bezglutenowa