szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1406/2080)

Cynamonowe rolsy z migdałami 160

jedną myśl: Boże, przecież jakby wczoraj... to samo mówiłam do mojej mamy i dokładnie tak samo pomagałam jej w nawlekaniu nitki.  Starość? Raczej nie :) Jedynie czas, który tak szybko ucieka i coraz częściej zauważam podobne historie, a w Hani widzę małą Justynkę. Do Justynki też przychodziły koleżanki. Bo właśnie rollsy powstały z takiego powodu, do Hani przyszła koleżanka(...)miło będzie dziewczynkom zjeść razem taką mini-drożdżóweczkę. Może przy okazji wybaczą Frankowi, który wiecznie puka do drzwi pokoju i błagalnym głosem prosi: dziewczyny wpuście mnie! Przepis na ciasto przetestowałam już kiedyś na rogalikach . Jest niezawodny! A mini-filmiki instruktażowe znajdziecie poniżej :)   składniki: 200 ml mleka 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 450 g mąki pszennej

bistro mama
Likier kawowy a'la Baileys 383

Domowy likier. Taki łatwy w przygotowaniu. Taki pyszny. Taki delikatny. Taki.... W jego aromacie można zatracić się bez reszty, ale uwaga! szybko znika! Likier kawowy drugi kieliszek od prawej Likier kawowy 250ml mleka skondensowanego słodzonego 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego 250ml wódki pół filiżanki mocnej kawy laska wanilii lub ekstrakt z wanilii* Zaparzyć kawę z 3-4 łyżeczek (kawa rozpuszczalna(...)przygotować espresso. Kawę połączyć z mlekiem, wódką oraz aromatem waniliowym. Przelać do butelek, przechowywać w ciemnym miejscu lub w lodówce. Idealny do lodów, ciast i deserów. Podawać schłodzony. *jeżeli używamy laski wanilii należy podgrzać ją mleku skondensowanym, gotować przez chwilę, po przestudzeniu wyjąć, a mleko połączyć z pozostałymi składnikami wg przepisu

Zapiski Młodej Żony
Pizza na cienkim cieście z dużą ilością pysznych warzyw :) 159

ciacho, lekko chrupiące pod dużą warstwą pysznych, aromatycznych warzyw :) Warzywa Barmar sprawiają, że nie musisz długo siedzieć w kuchni, a smak i tak jest nieporównywalnie pyszny! Podsumowując, łatwo, prosto, szybko, pysznie, smacznie, aromatycznie, zdrowo! Polecam :) Papryka i pieczarki, które użyłam do pizzy odznaczają się wyjątkową miękkością i pysznym smakiem. Dzięki nim przygotowanie farszu do pizzy zajęło dosłownie kilka chwil. Musiałam(...)kilkanaście minut, aby cebulka lekko zmiękła. Warzywa od Barmar należało wyłącznie dodać pod koniec duszenia się cebulki z pomidorami i wymieszać, aby składniki się połączyły i gotowe :) Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - 1/3 kostki drożdży (kostka ma zazwyczaj 100 g) - szczypta soli - 1 jajko - 1 łyżka oleju Składniki na farsz: - 6 średnich cebulek - 700 g świeżych

Zdrowie na języku :P
Ciasto z masą śmietankową i owocami 166

żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać Wylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp.180 stopni około 25 min. Zdjąć papier i wystudzić. masa 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1/2 litra wody(...)zalewy, jagód nie rozmrażać. Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć ubić śmietanę na prawie sztywno i wymieszać z galaretką. Dodać do masy wiśnie, wymieszać, a następnie dodać jagody i szybko wymieszać, gdyż masa zacznie szybko tężeć, wylać na biszkopt otoczony obręczą. Na wierzchu ułożyć okrągłe biszkopty i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretkę wiśniową rozpuścić według przepisu na opakowaniu

Mix smaku
Sernik na zimno Straciatella 399

przerobiłam i efekt okazał się wyśmienity. Ciasto nie jest zupełnie pracochłonne - a za to przepyszne - polecam :) Ciastka bardzo drobno pokruszyć. Można to zrobić w malakserze lub wałkiem do ciasta. Następnie wymieszać z margaryną. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie na spód wyłożyć masą ciasteczkową (fot.1) . Docisnąć i wyrównać. Włożyć do lodówki na czas(...)przygotowania masy serowej. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać serek, Śmietan-Fix i dobrze wymieszać mikserem (fot.2) . Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie dodać ją do masy serowej i szybko wymieszać. Batonik Toblerone drobno pokruszyć (ja się wyręczyłam blenderem), dodać i wymieszać (fot.3) . Wcześniej przygotowany spód w tortownicy, wyjąć z lodówki i wyłożyć na niego masę serową. Wyrównać (fot.4) . Wstawić

Świat Ciasta
Bułgaria na talerzu. GULASZ JAGNIĘCY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ. 157

Gniewinie, a dokładniej  w hotelu Mistral Sport. Jak już większość z Was wie,również wzięłam udział w eliminacjach,  a traf tak chciał, że się zakwalifikowałam. Wcześniej prezentowałam ciasto bułgarskie CAPRISE , które także przyrządzone  zostało specjalnie na konkurs. Dziś natomiast prezentuj ę danie główne, konkursowe. Mam nadzieję, że zasmakuje nie tylko wielbicielom nietypowych połączeń. Wybaczcie za fatalne zdjęcie(...)gdzieś posiałam i nie mam pojęcia gdzie. Sycący i rozgrzewający gulasz jagnięcy z dynią i papryką . Dodatek powideł śliwkowych wzbogaca smak i dodaje niepowtarzalnego charakteru potrawie. Idealnie pasuje na szybki obiad, jak i wykwintną kolację, podany z lampką dobrego wina. BUŁGARSKI GULASZ JAGNIĘCY Z DYNIA I PAPRYKĄ ORAZ DODATKIEM POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH /przepis autorski;/ - 500g jagnięciny - 500g obranej dyni - 4 duże

W kuchni Karmel-itki
Faworki drożdżowe 155

tutaj tylko jeden warunek – wypieki te musza być domowe – zupełnie nie smakują mi faworki i pączki kupne. To nie jest to. Na szczęście faworki robi się bardzo łatwo i szybko I jest na ich temat wiele wariacji: tutaj na blogu znajdziecie przepis na: faworki tradycyjne , faworki na cydrze , faworki na piwie , pieczone faworki , czy też włoskie chiacchierare. A dziś kolejny(...)minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, roztopione masło, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, spirytus oraz ciepłe mleko. Wyrabiaj aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1h. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podziel na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj na blacie oprószonym mąką

365 dni dookoła kuchni
Zdrowie w pakiecie-jak dbać o własne zdrowie i cieszyć się życiem? 88

Jestem zdrów jak ryba Należę do osób, które nie skarżą się na własne zdrowie i lekarzy odwiedzam sporadycznie. W życiu każdego z nas przychodzi taki moment

kulinarnyJa
Deser jaglany z jabłkami 117

mojprzepisna.pl | Deser jaglany z jabłkami Bardzo prosty deser zrobiony w zasadzie z 3 składników: kaszy jaglanej, jajek i jabłek. Inspiracja z blogu Marcin Gąsiński – Kierunek

moj przepis na
PLACUSZKI Z MAŚLANKĄ I ŻÓŁTYM SEREM 170

Kolejny przepis który znalazłam na blogu Kasi :) link < TUTAJ > Pyszne placuszki na maślance z dodatkiem żółtego sera.Można je jeść ze śmietaną,dżemem lub

Mała w garnku miesza
Szarlotka z bezą 153

Szarlotka czy też jabłecznik jak dla mnie nazwa nie ma najmniejszego znaczenia- ciacho ma być smaczne! Moja ulubiona to ta z kwaśnych jabłek. Zawsze, gdy robi

Wielki apetyt
Deser jaglany z jabłkami 162

mojprzepisna.pl | Deser jaglany z jabłkami Bardzo prosty deser zrobiony w zasadzie z 3 składników: kaszy jaglanej, jajek i jabłek. Inspiracja z blogu Marcin Gąsiński – Kierunek

moj przepis na
Czekoladowe pierogi z czekoladowo-serowym nadzieniem, czyli uczta dla podniebienia każdego łasucha 168

Lubicie czekoladę? Ja wprost uwielbiam jej smak. W dzisiejszych czasach jest dostępnych tak wiele jej rodzajów, że czasem trudno zdecydować się na jedną. Mleczna, z truskawkami

Słodkie okruszki
KREM Z KUKURYDZY I ZIEMNIAKÓW. 243

Październikowe słońce wdziera się przez przejrzystą szybę do zaspanego pokoju. Rozpościerasz ręce, przeciągasz się leniwie, przecierasz oczy w zdumieniu. Tak, to była ciężka noc.Dotychczas październik rozpieszcza

W kuchni Karmel-itki
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie 233

kuchni bez wagi sobie nie wyobrażam. Może to jakaś ułomność, a może za krótkie stania przy garnkach i piekarniku doświadczenie. Mam nadzieję, że to drugie. Waga pomaga mi piec ciasta, chleby, pizzę, odmierzam z jej pomocą porcje mięsa lub owoce do zamrożenia. Dzięki niej wiem ile ryżu i makaronu ugotować, by nie było go ani za mało, ani za dużo(...)trzeba go mieć. Oglądacie czasem The Taste? Ludo Lefebvre miał w zwyczaju pokrzykiwać na swoich kucharzy, żeby mielili przyprawy dopiero przed dodaniem ich do potrawy. Wcześniej zmielone mieszanki dość szybko tracą swój aromat, więc warto dbać o ich świeżość. Jestem wygodna i nie lubię się przemęczać. Dlatego choć posiadam moździerz to anyż czy goździki nie są przyprawami, z którymi miałabym

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania