naprawdę dużo babraniny z jego składaniem, Biszkopt upiekłam dzień wcześniej, bo ten wegański jest według mnie o niebo lepszy od tradycyjnego, bo nie jest taki suchy, a przynajmniej tak szybko nie wysycha. Krem do tortu również zrobiłam wcześniej, a dokładniej gdy piekł się biszkopt. Dzięki dodaniu nerkowców zamiast tradycyjnie jakiegoś tłuszczu krem ma śmietanowy posmak. Cała ta praca zamyka się(...)ostaw na 15 minut. Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej dwa razy. Do mąki dodaj cukier oraz mleko z octem. Wymieszaj dokładnie mikserem. Jeżeli chcesz mieć ciasto dwukolorowe to w tym momencie podziel ciasto ma pół i do jednej części dodaj karob/kakao. Jeżeli masz zamiar piec jeden tradycyjny tort to ilość tego ciasta pozwoli ci upiec 4 blaty
greenscarfnaprawdę dużo babraniny z jego składaniem, Biszkopt upiekłam dzień wcześniej, bo ten wegański jest według mnie o niebo lepszy od tradycyjnego, bo nie jest taki suchy, a przynajmniej tak szybko nie wysycha. Krem do tortu również zrobiłam wcześniej, a dokładniej gdy piekł się biszkopt. Dzięki dodaniu nerkowców zamiast tradycyjnie jakiegoś tłuszczu krem ma śmietanowy posmak. Cała ta praca zamyka się(...)ostaw na 15 minut. Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej dwa razy. Do mąki dodaj cukier oraz mleko z octem. Wymieszaj dokładnie mikserem. Jeżeli chcesz mieć ciasto dwukolorowe to w tym momencie podziel ciasto ma pół i do jednej części dodaj karob/kakao. Jeżeli masz zamiar piec jeden tradycyjny tort to ilość tego ciasta pozwoli ci upiec 4 blaty
greenscarfjakoś daję sobie radę. Na czym polega moja praca, póki co? W czwartek ulepiłam dwadzieścia cztery marcepanowe marchewki, zrobiłam krem serowo-maślany i obłożyłam nim całe mnóstwo marchewkowych ciast, a przez resztę dnia maczałam różne rzeczy w czekoladzie. Sami powiedzcie - czy może być jakakolwiek lepsza praca...? Bo mi nic do głowy nie przychodzi. Dzisiaj lepiłam marcepanowe dyńki (dwieście dwadzieścia pięć(...)lubimy najbardziej. Chrupiące z zewnątrz, delikatne i mięciutkie w środku. Do tego odrobina masła i chrupiące listki szałwii - niebo na talerzu. A całość robi się prosto i w miarę szybko; można też kluseczki przygotować wcześniej, ugotować i później tylko odsmażyć - trzy minuty roboty, a obiad jak marzenie. Polecam Wam ogromnie! Dyniowe kluseczki przygotowały dzisiaj również Mirabelka , Mopsik i Zuzia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSpadająca łyżka - za drzwiami stanie pewnie teściowa albo szefowa, która truje Wam przez cały tydzień w pracy. Strącony na podłogę widelec - być może siądzie kuchenka przy pieczeniu ulubionego ciasta i z wizytą będzie musiał wpaść elektryk albo jakiś inny „złota rączka”. 2). Sól Pewnie najbardziej popularny przesąd. Rozsypana sól i tysiące nieszczęść w przyszłości albo jak kto woli niechybna(...)działkowców. Zamiast wywalać skorupki po jajkach , należy wł o żyć je do ziemi. Plon ma być w tedy obfity i być może szczęśliwcy staną się posiadaczami tajemniczej mandragory, albo szybko pnącej się Jasiowej fasoli. Wielodzietne rodziny, myślące ze zgrozą o dalszym powiększaniu rodziny, powinny unikać jajecznic, sadzonych i ogólnie jajek , bo kto wie czy nie trafi się takie
Grunt to przepis!(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); *składniki: 250 g topinamburu 1 jabłko 2 łyżki suszonej żurawiny garść orzechów włoskich sok z 1/2 cytryny (nie za dużej) wykonanie: Orzechy siekamy
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj na kolacje upiekłam pyszne pizzerkowe bułeczki. Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki razowej - 1 jajko - 20g drożdży - 1/4 szklanki wody - 1/4 szklanki mleka
Tanio szybko zdrowoSkładniki: - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, - 1/4 szklanki oleju, - 1 szklanka wody - 2 szczypty cynamonu, - 3 jabłka, - 2 łyżeczki kakao, - 1 jajko, - 1 łyżeczka sody
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyznane z dzieciństwa z wszystkich stołówek szkolnych i przedszkolnych i z kuchni domowej naszych babć i mam. Kryzysowe danie z najprostszych składników, które są zwykle w domu, proste i szybkie i co najważniejsze - lubiane przez wszystkich. Można je podać jak na powyższym zdjęciu z bułeczką i masłem, można podać z masłem i cukrem, albo z sezonowymi owocami - teraz polecam oczywiście(...)szczypta soli do podania: 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki tartej, 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Twaróg rozgnieść bardzo dokładnie widelcem razem z jajkiem , dodać mąkę i sol zmieszać dokładnie, ciasto uformować w kulkę. Stolnicę podsypać mąką. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek rolując na stolnicy. Każdy wałek pociąć ukośnie na kawałki. W garnku zagotować wodę, wrzucić połowę
Smaczny zeszytdodajemy cukier, następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy szpatułką i wylewamy ciasto do blaszki o wymiarach 28×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 min do suchego patyczka, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, przestygnięty biszkopt wyciągamy z formy i kroimy na paski/prostokąty(...)przesypujemy wiórki kokosowe, paski biszkoptu moczymy w gorącej polewie a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych i odstawiamy do zastygnięcia na tackę/talerz a później przekładamy do pojemnika, UWAGA: polewa szybko gęstnieje, więc trzeba kokosanki robić dość sprawnie :), mniej więcej w połowie polewa dość mocno już gęstnieje więc trzeba ją podgrzać ponownie nad ogniem, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLdoskonała propozycja na szybką kolację dla dwóch osób. Tarta ma pyszny smak i nieco rustykalny wygląd. Do tarty możecie wykorzystać dowolny rodzaj cukinii – zielone, żółte, okrągłe, podłużne – pozostawiam to Waszej inwencji i stanowi lodówki. Tarta sama w sobie jest dość sucha, dlatego przygotowałam do niej pyszny sos z dodatkiem skórki cytrynowej i mięty. Sami przekonajcie się że pasuje tu idealnie(...)Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – tarta z cukinią – ślimaczki z ciasta francuskiego – pizza z ciasta francuskiego – paluchy z ciasta francuskiego – tarty z pomidorami – chlebek z cukinii – tarta ze szpinakiem i salami – tarta z łososiem i mozzarellą – tarta ze szparagami – tarta ze szparagami i jajkiem TARTA Z BOCZKIEM PRZYGOTOWANIE: 1 h 50 minut SKŁADNIKI
nietylkopasta.plproszkiem do pieczenia i sodą oraz dodajemy kakao, mieszamy. Na koniec dodajemy płatki migdałów i całość chwilę miksujemy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy nasze ciasto i wyrównujemy. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 150°C do tzw. suchego patyczka (u mnie około 1h 20 minut). Gotową babkę pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym wyciągamy(...)pomocą pędzelka. Kiedy babka jest wystudzona przygotowujemy polewę. Mleko podgrzewamy z połamaną czekoladą i żelatyną. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady i zagotowania mleka. Polewę zostawiamy do wystudzenia (uwaga bardzo szybko tężeje i torba jej pilnować ). Wystudzoną babkę polewamy lekko tężejącą polewą. Smacznego Artykuł Babka z daktylami w czekoladowej polewie pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeorzechowe)? Ja bardzo. Jednak w przeciwieństwie do domowników nie smaruje nim kanapek (bynajmniej zdarza mi się, to bardzo rzadko). Ja wolę dodawać taką orzechową pastę do owsianek, deserów lub ciast. Poniżej przypominam Wam jednej z moich ulubionych orzechowych deserów. Niektórzy z Was myślą, że przygotowanie takiej pasty jest trudne. Nic bardziej mylnego. Wystarczą dobre orzechy i mocniejszy sprzęt (choć(...)możecie przygotować w wersji crunchy (z kawałkami), gładkie, a nawet z kokosem lub kakao. Tu ogranicza Was jedynie wyobraźnia i indywidualny gust. Spróbujcie. Przepisy z masłem orzechowym (pastą orzechową): Szybka kokosowo-orzechowa krajanka Składniki: 500 g orzechów ziemnych – u mnie niesolone z Kuchnie Świata sól do smaku Przygotowanie: Orzechy prażymy na suchej patelni aż się zarumienią lub rozsypujemy
Słodkie okruszkiŚniadania, zwłaszcza te weekendowe muszą być królewskie. Genialne puszyste, delikatne i szybkie placuszki z dodatkiem masła Śniadaniowa Gold. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 275 ml mleka 2 łyżki masła Śniadaniowa Gold 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki brązowego cukru szczypta soli dodatkowo: garść truskawek jogurt naturalny Śniadaniową Gold roztopić. Jajka roztrzepać. Dodać mleko i masło(...)Wymieszać do połączenia się składników. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól oraz wymieszać aż powstanie gładka konsystencja. Na rozgrzaną patelnię wylać 2 łyżki ciasta. Dodać 1 łyżeczkę pokrojonych truskawek. Smażyć z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Podawać z jogurtem
Kuchnia w oparachDelikatne naleśniki z dodatkiem kakao. Łatwe i szybkie do przygotowania. Najlepsze z waniliowym twarożkiem lub homogenizowanym serkiem i świeżymi owocami (truskawkami, malinami, borówkami). SKŁADNIKI / 10 szt 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki cukru 2 jajka 1 i 2/3 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę(...)kakao. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy. Wbijamy jajka i dodajemy 1 szklankę mleka. Mieszamy rózgą lub miksujemy, do połączenia składników w gładkie ciasto bez widocznych grudek mąki. Stopniowo, cały czas miksując dolewamy pozostałe mleko. Odstawiamy na 10 minut. Dobrze rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i lekko ją natłuszczamy np. papierowym ręcznikiem kuchennym nasączonym olejem. Łyżką wazową nabieramy
cool and minty