szybkie ciasto z owocami - 5500 przepisów (strona:147/367)

Wiosenny sernik z mascarpone 344

błyszczą i dłużej zachowają ładny wygląd.Sernik wyszedł naprawdę pyszny, delikatny, lekko budyniowy w smaku. Pyszności. Koniecznie musicie spróbować.Sernik z mascarpone i owocami w kruchym cieścieSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)kruche ciasto:250 g mąki pszennej1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajkomasa serowa:500 g serka mascarpone150 g mleka skondensowanego słodzonego3 jajka2 łyżeczki ekstraktu(...)szybko zagnieść. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto.Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Ciasto cienko rozwałkować, wykroić okrąg na spód.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć okrąg z ciasta. Schłodzić w lodówce przez 15-20 minut.Przed pieczeniem gęsto nakłuć widelcem.Piec w 190 st. C. przez 15 minut.Wystudzić.Z pozostałego ciasta wykroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mazurek z makiem i bakaliami 178

owoców leśnych) orzechy włoskie i płatki migdałowe do dekoracji papier do pieczenia (u mnie firmy Stella ) Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować mazurek z makiem i bakaliami? Ciasto: Do mąki dodać masło i posiekać nożem na małe kawałeczki.  Następnie dodać cukier, żółtka, śmietanę, wodę i szybko zagnieść

Kuchcik gotuje
Zasmutkowanie. I bananowo-czekoladowe rożki z ciasta filo 192

kwadraty. W związku z tym szybko porzuciłam tę dziwną technikę, i zaczęłam lepić trójkąty - a właściwie trójkątopodobne ciasteczka. Usmażyłam je na patelni, choć już przed tym wiedziałam, że wyglądać za dobrze nie będą. Jednak gdy ich spróbowałam... Od razu przestałam się na wyglądzie skupiać. Smakują bowiem rewelacyjnie - jednak koniecznie na ciepło! Inaczej ciasto robi się miękkie i całość jest bardzo(...)obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i owoce. Smażyć 4-5 minut, odwracając w połowie, aż całość ładnie się skarmelizuje. Wymieszać z cynamonem, odstawić. Ciasto filo pokroić na mniejsze kwadraty. Na środku każdego ułożyć porcję bananowego nadzienia, posypać drobno startą czekoladą. Brzegi ciasta delikatnie posmarować wodą, złożyć na pół w kształt trójkąta i dokładnie zlepić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z kremem waniliowym, owocami lata i galaretką z białego wina 184

białego wina: 300 ml słodkiego białego wina 2 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny Owoce: maliny jeżyny borówki winogrona nektarynki * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem. Posiekaj masło, dodaj żółtko oraz wlej mleko. Zagnieć kruche ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkuj i przełóż(...)odstaw na kilka chwil do napęcznienia. Następnie wlej odrobinę gorącego wina i rozprowadź w nim żelatynę. Połącz z resztą płynu. Odstaw do wystudzenia. Następnie tartę udekoruj owocami i wylej nań galaretkę. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki

Food Square
Sernik mocno jagodowy 255

Mocno jagodowy, przepyszny smerfowy sernik, który wprost rozpływa się w ustach. Prawdziwy leśny raj dla podniebienia :-) Robi się go bardzo szybko i prosto a efekt finalny

maniapieczenia
KREMÓWKA KARDYNALSKA 180

Ciasto szybkie,lekkie i bardzo pyszne ...miało być inne,ale brak czasu spowodował,że zrobiłam właśnie to....niezawodne,zawsze się udaje i wszystkim smakuje...szybko się robi a jeszcze szybciej znika :} Przepis podaję z moimi małymi zmianami :} Biszkopt:   4 żółtka 2 jajka 50 g cukru 80 g mąki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Beza:   4 białka(...)pudru śmietan fix dżem z czarnej porzeczki ulubione owoce  Biszkopt:: Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę,nie przestając ucierać dodać  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Ciasto upiec w formie 23x33cm,wylać najpierw ciasto biszkoptowe

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto z kremem, owocami i galaretką 198

limonki Jeśli używacie brzoskwiń do ciasta, to warto wykorzystać też syrop. Wystarczy, że dodacie do niego sok z cytryny lub limonki i wymieszacie. Równomiernie rozprowadźcie poncz na wystudzonym cieście. Jeśli używacie herbaty, to upewnijcie się, że nie jest ciepła przed nasączaniem. Krem: 300 g serka śmietankowego lub owocowego (np. Almette) 330 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru(...)możecie zużyć tylko jego część, a resztę wykorzystać do przygotowania szybkich deserów w pucharkach. Do przygotowania jednego pucharku potrzebujecie: 3 pokruszone herbatniki 3 truskawki lub inne owoce pokrojone w kostkę 3 łyżki masy śmietankowej Na dno szklanki wsypujemy 2/3 porcji pokruszonych herbatników, na to wykładamy krem wymieszany z owocami. Kilka kosteczek możecie zostawić do ozdobienia góry deseru. Wierzch

Cooking Monster
Jabłecznik na zimno 347

MUSU JABŁKOWEGO - galaretkę można rozpocząć przygotowywać od razu po włożeniu ciasta do lodówki - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki (obojętnie jakie) - owoce skropić sokiem z 1/2 cytryny, przełożyć do rondelka, dodać cukier, gotować, aż jabłka całkowicie zmiękną, mogą zacząć się rozpadać - ugotowane owoce rozdrobnić blenderem na gładki mus - żelatynę zalać sokiem jabłkowym, pozostawić(...)wstawić mus do lodówki, należy wtedy sprawdzać co jakiś czas stan stężenia musu, gdyż w chłodnym miejscu może to nastąpić bardzo szybko, a do przełożenia potrzebujemy, aby mus zgęstniał, a nie stężał - gęstniejący mus przełożyć na wierzch schłodzonego ciasta, wyrównać, wstawić ponownie do lodówki do momentu zastygnięcia galaretki, najlepiej chłodzić przez całą noc Jabłecznik, jak większość ciast przygotowywanych z dodatkiem

Smakołyki Bereniki
SERNIK W-Z LUB MILKY WAY NA ZIMNO (z mocno czekoladowym biszkoptem bezglutenowym) 264

zrobić identycznie wersję zwykłą). Robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Zjada się... szybko, łatwo i przyjemnie. Chce się więcej i chce się częściej. Lepiej chyba być nie może? Tym razem nasza wariacja to nietypowy sernik (z sera, serka mascarpone i śmietany) na zimno, posypany owocami kandyzowanymi, schowany pomiędzy mocno czekoladowymi blatami biszkopta bezglutenowego i oblany genialną, czekoladową(...)niechaj delektuje się smakiem 'ostatków').SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY:- 6 jajek,- 1 szklanka cukru,- 2 budynie czekoladowe (bezglutenowcy - czytajcie skład),- mąka (około 3 łyżek) bezglutenowcy - mąka bezglutenowa do ciast,- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,- 3 łyżka słodkiego kakao lub 1 łyżkę gorzkiego,SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:- 330 ml śmietany 30%,- 300 g sera mielonego (z wiaderka),- 200 g serka mascarpone

Wypisz Wymaluj
Karnawałowe pączki na tłusty czwartek 143

odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. (Nie odrywać, lecz odcinać.) Każdą część rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką, na grubość około 2 cm. Kubkiem lub szklanką wycinać kółka. Na ich środek nakładać nadzienie (dżem, marmolada, owoce etc.), przykrywać drugim kółkiem. Brzegi sklejać podobnie jak pierogi,a  an końcu(...)wpiją dużo tłuszczu i staną się ciężkie. W zbyt gorącym usmażą się z zewnątrz bardzo szybko, lecz ich środek będzie niedopieczony. (Ja mam kuchenkę elektryczną z 6-cio stopniową regulacją mocy. Pączki smażę na 4.) Zanim zaczniemy wrzucać pączki dobrze jest wrzuconym kawałkiem ciasta sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia. Po włożeniu pączka do tłuszczu częściowo pokrywką przykryć garnek/patelnię. Kiedy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kakaowe ciasto z truskawkami, galaretką i ptasim mleczkiem 1190

Przepis pochodzi od mojej mamy. Ja nieco go zmodyfikowałam. Ciasto wspaniale nadaje się na letni czas, gdyż jest leciutkie i orzeźwiające. No i można je zrobić również z innymi owocami :) Biszkopt kakaowy: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Ptasie mleczko: 900ml śmietanki kremówki 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru(...)szybko mieszamy. Śmietankę wykładamy na biszkopt i dobrze rozsmarowujemy. Następnie układamy na niej połówki truskawek, po czym wkładamy do lodówki lub zamrażalnika, by się dobrze schodziła.* Po około 30 minutach wylewamy na nią zimną, ale jeszcze nie stężałą galaretkę i ponownie zostawiamy w lodówce. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce, wówczas ma pyszny, orzeźwiający smak. * Przed wylaniem galaretki najlepiej trzymać ciasto

Smakowy Raj
Jak odczarować lato porzeczką 172

rozrywki. A ta niewielka ilość, która udała się w tym roku nawiązała niezwykłą współpracę z bezową pianką. Takie kwaskowe owoce idealnie przełamują słodycz ciasta- przekonajcie się sami jakie rasowe ciasto wyszło. TARTA Z BEZĄ I PORZECZKAMI (wg "Ciasta Domowe" wydawnictwo Buchmann) tłuszcz do wysmarowania formy 200g mąki pszennej 2 żółtka 100g cukru 100g zimnego masła 1 łyżka cukru wanilinowego(...)Dodajemy posiekane masło, cukier i żółtka- szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Ciastem wykładamy spód i boki formy na tartę i chowamy do lodówki na 20 minut (albo na krócej do zamrażarki). Piekarnik nagrzewamy do 170*C. Schłodzone ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Dobrze jest użyć fasolek do obciążenia ciasta, bo trochę rośnie

les mirabelles
Lodowiec z malinami 234

Sezon na maliny trwa, więc korzystam ile tylko mogę. Pięknie pachną, nieziemsko smakują i w dodatku działają leczniczo. Doceniam je przede wszystkim za dostępność w moim

Niezły Młynek
Tarta rustykalna z jabłkami, gruszkami i orzechami 251

dwiema łykami cukru i cynamonem. Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie sól, wymieszajcie. Masło pokrójcie w kostkę, dodajcie do mąki, posiekajcie je nożem na drobne kawałki, dodajcie jajko i szybko zagniećcie ciasto. Wstawcie do lodówki. Kwadratową blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem (też do pieczenia). Orzechy pokrójcie na kawałki. Jeśli macie takie w skorupach, to oczywiście najpierw je z nich wydobądźcie(...)będą gorące wsypcie orzechy i trzymajcie na ogniu, aż lekko ściemnieją i zrobią się kruche. Uważajcie przy próbowaniu, by nie przypalić sobie ust. Ciasto wyjmijcie z lodówki, rozwałkujcie tak, by stworzyło koło. Ułóżcie na nim pokrojone owoce z cukrem i cynamonem, potem orzechy. Zawińcie brzegi ciasta tak, by stworzyły „koszyk”. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

GRUBY WAŁEK
Grillowane truskawki. Jak grillować truskawki? Metody, techniki, przepisy 237

przyjaciół. Grillowanie truskawek jest łatwe i szybkie. Proponujemy podawać je z lodami, sosem czekoladowym i bitą śmietaną. W ten łatwy i prosty sposób przygotujemy pyszny deser. Truskawki można grillować bezpośrednio na ruszcie, mogą być również grillowane na szaszłykach. Mogą być podawane jako jeden ze składników grillowanej sałatki lub podawane z deserami i ciastami. Jak grillować truskawki? Metoda #1. Za pomocą(...)metody truskawki będziemy grillować bezpośrednio na ruszcie. Grilla należy rozgrzać do wysokiej temperatury. Ruszt grilla powinien być czysty i dobrze naoliwiony. Świeże truskawki myjemy i obieramy. Duże owoce kroimy na połowy. Tak przygotowane truskawki skrapiamy octem balsamicznym i obtaczamy w brązowym cukrze. Następnie zmniejszamy moc grilla do średniej i wykładamy na ruszt truskawki. Grillujemy około 3-4 minut

naRuszcie