cukier, żółtko. Szybko łączymy wszystkie składniki i schładzamy w lodówce. Foremki dokładnie smarujemy masłem. Przykrywamy nawiniętym na wałek krążkiem ciasta i wylepiamy palcami foremkę tak, aby ciasto dokładnie przylegało do dna i boków foremki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Babeczki dekorujemy dowolnym kremem lub bitą śmietaną oraz mango i innymi owocami. Smacznego
Pyszności SłodkościDyniowe ciasto z żurawiną i orzechami włoskimi. Mięciutkie, wilgotne i aromatyczne. Nie za słodkie. Z dodatkiem skórki otartej z pomarańczy i cieniutką pomarańczową glazurą, którą
cool and mintyrazu po upieczeniu. Szybko staje się suche. 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju Dodatkowo: bita śmietana (1/2 szklanki śmietany 36% zmiksowane na sztywną masę z 1 łyżeczką cukru pudru), owoce Sypkie składniki wymieszać dokładnie w kubku (najbezpieczniej użyć jak największego kubka, żeby ciasto nie wypłynęło w czasie
Bulliorazu po upieczeniu. Szybko staje się suche. 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju Dodatkowo: bita śmietana (1/2 szklanki śmietany 36% zmiksowane na sztywną masę z 1 łyżeczką cukru pudru), owoce Sypkie składniki wymieszać dokładnie w kubku (najbezpieczniej użyć jak największego kubka, żeby ciasto nie wypłynęło w czasie
Bulliobardzo puszyste, a owoce, to kwestia Waszego wyboru - maliny, borówki, śliwki itp. Spróbujcie. Ja wiem, że następnym razem, dodam więcej borówek, bo przyznam się bez bicia, ale sceptycznie podchodziłam do takiej ilości borówek i zmniejszyłam ich ilość i teraz żałuję. Chociaż....przynajmniej będę miała pretekst do ponownego upieczenia ciasta. Aha ciasto przygotowuje się bardzo szybko i niestety pięknie rośnie
CookYourselftego, że po cieście z całymi gruszkami zostało mi kilka owoców i pół garnka syropu. Poprzednim razem rzeczonym syropem słodziłam sobie herbatę (do kawy też pasuje świetnie), ale, o czym już pisałam, ostatnio herbatę pijam gorzką. Szkoda mi go było po prostu wylać, bo pachniał bajecznie. I wtedy mój wzrok padł na pozostałe gruszki... Szybko dokupiłam jeszcze kilka, ugotowałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMurzynek to popularne ciasto kakaowe, moje jest z dodatkiem dżemu i oleju.Wykonanie murzynka jest proste a co najważniejsze jeszcze nigdy nie zawiodlam się na tym przepisie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawilgotne. Szybkie i proste w przygotowaniu, polecam… (inspiracja ze strony justpaleofood ) Ciastka kokosowe z miodem bez glutenu Składniki na około 12 ciastek: 1/3 szklanki mąki kokosowej 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki naturalnego miodu 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej szczypta soli 2 jajka 1/3 szklanki poszatkowanych orzechów 1/3 szklanki poszatkowanych suszonych owoców(...)wchłonie trochę wilgoci i masa zgęstnieje. 3. Z gotowego ciasta formować w rękach kuleczki i układać je na blaszce do pieczenia, następnie spłaszczać. Ciasteczka piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 12-15 minut, aż ładnie się przyrumienią (proszę zachować między ciastkami odstępy i obserwować, ponieważ szybko się pieką). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu
Mała Cukierenkaformy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy, delikatnie wyrównać.Piec w 160 st. C. przez 25 minut.Ostudzić w formie.Mrożone truskawki wsypać do garnka bez rozmnażania, świeże umyć i odszypułkować. Dodać sok i skórkę z cytryny, dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez kilka-kilkanaście minut - owoce mają zmięknąć i lekko się rozpaść. Do gorącej masy(...)cukrem pudrem, dodać kawę, a następnie ostudzoną, ale nadal płynną żelatynę. Szybko wmieszać ubitą kremówkę (masa szybko tężeje) i wyłożyć masę na truskawki. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny, do całkowitego stężenia.Przed podaniem posypać startą na tarce czekoladą.Smacznego!Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Cytrynowa kuchnia i od razu wiedziałam, że będę musiała je upiec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeboskim kremem budyniowym, pod którym ukryłam cienką warstwę obłędnej masy orzechowej. A wszystko to zapiekłam na cudownie kruchym cieście. Prosta, pełna słońca tarta, która z pewnością uczyni niejedno deszczowe popołudnie odrobinę bardziej znośnym. Tarta z kremem budyniowym i owocami Składniki: (na formę do tary o wymiarach 34x9 cm) spód: 160 g mąki pszennej 30 g cukru 60 g zimnego(...)budyniu waniliowego (proszek) 25 g cukru dodatkowo: 100 g malin 3 morele Mąkę przesiać, wymiezać z cukrem. Dodać masło, posiekać, a nastpęnie rozterzeć palcami na kruszonkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy; wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Schłodzić w lodówce prze 30-45 minut. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Przykryć papierem od pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzekasza jaglana. W połączeniu z czekoladą tworzy rewelacyjny i można powiedzieć zdrowy krem. Na wierzchu czerwone ziarenka granatu, które dodają soczystości i do tego ładnie wyglądają :) Smaczne ciasto, które szybko się robi i co ważne nie wymaga pieczenia. Bardzo polecam! 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka 50g masła 1/4 szklanki cukru 200g czekolady gorzkiej około(...)wystudzenia. Zimną kremówkę ubić dodając pod koniec cukier puder i rozpuszczoną przestudzoną żelatynę. Wyłożyć na wierzch ciasta i posypać ziarenkami granatu. Wstawić do lodówki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , DLA DZIECI Tagged: czekolada , granat , herbatniki , kasza jaglana , kremówka
https:KKuchniaMniampączkach Mikołaj Rej. I chociaż pączki występują z wieloma nadzieniami – konfiturą różaną, marmoladą, owocami, adwokatem, to jednak według mnie, najlepszy pączek to ten posypany zaraz po usmażeniu cukrem pudrem. Z podanej ilości składników wyszło mi 28 pączków. Wśród dużej ilości osób szybko zniknęły z półmisków Składniki: 50g drożdży 750g mąki 200ml mleka 1 szklanka cukru 5 jajek 50ml(...)masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryny i wódką. Do masy wlewamy roztopione i ostudzone masło. Całość łączymy z wyrośniętym zaczynem. Dodajemy mąki i wyrabiamy ręką ciasto, które powinno mieć gęstą ale jednocześnie na tyle luźną konsystencję aby się nie rozlewało. Wyrabiamy tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Ilość potrzebnej mąki zależy od jej typu
Jacob TastesSą pyszne, jest ich dużo i robi się je stosunkowo szybko. Ja je uwielbiam! Jak nadzienie można tutaj wykorzystać różnorodne powidła, marmolady czy dżemy. Ja wykorzystałam
Życie zamknięte w smakuCzasem zdarza się, że brak w domu jajek, a ciasta z chęcią zjadłoby się...ale jest i na to sposób...oczywiście ciasto bez jajek..a jakie
Moje domowe kucharzenieGdy lato w pełni i pogoda nas rozpieszcza najlepiej sprawdzają się najprostsze pomysły na ciasto czy deser. Skusiłam się niedawno na pyszny jogurtowiec z owocami
babka w formie