szczyptą soli i żółtkami zagnieść szybko ciasto, które należy podzielić na 3 części do 1 z części dodać kakao i ponownie zagnieść z ciasta uformować kule i włożyć do lodówki na ok 40 min białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier blachę 24*32 cm wyłożyć papierem do pieczenia schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce(...)formy posmarować grubą warstwą dżemu z owocami zetrzeć ciemną część ciasta wyłożyć pianę z białek zetrzeć ostatnią jasną część ciasta piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st kroić najlepiej po całkowitym wystygnięciu Smacznego
Gotowanie z pasjąMaj nie rozpieszcza nas w tym roku pogodą. Dlatego dla osłody warto upiec coś, co przywoła do nas lato. Tym razem będzie to znów szybkie i
Kuchnia co dniaNie pamiętam kiedy już piekłam roladę i tak mnie naszło właśnie dzisiaj. Biszkopt wyszedł mi niezwykle puszysty, do tego truskawkowy i pachnący krem, tanio, szybko i
IzabelawkuchniSiemanko sportowe świry! Co słychać? Ja mam.. FERIE! Nareszcie! Przeraża mnie jeden fakt.. jest już czwartek.. ten czas tak szybko mija. Im
CzarnawisienkaDziś mam swoje małe święto, częstuję więc tortem :) Bo kto powiedział że torty są tylko na urodziny? :) A ten jest prosty i szybki w przygotowaniu więc
Na Ciasteczkowych PapierachDziś na deser polecam delikatny, śmietankowy, słodki clafoutis z dodatkiem kwaśnego rabarbaru. Najlepszy jeszcze ciepły, dla kontrastu podany z gałką waniliowych lodów. Szybki
Rozpustne gotowanieDobry sernik, szczególnie na zimno, zawsze jest u nas mile widziany:) Musiałam wykorzystać jedną paczuszkę moich zamrożonych malin, postanowiłam zrobić więc bardzo szybki w przygotowaniu i
Z miłości do słodkościzabrałam się do dzieła.Ciasto przygotowuje się szybko i prosto, bez włączania piekarnika (czyli idealne na aktualne upały). A smak...? Moi drodzy, tego po prostu trzeba spróbować! Spód jest naprawdę przyjemnie chrupiący i mocno kakaowy, masa serowa jest delikatna i puszysta, o delikatnym zapachu i aromacie herbaty - doprawdy wyjątkowa. Do tego soczyste, orzeźwiające owoce i chrupiące ciasteczka, które wspaniale(...)Przez to jest odrobinę wyższy z jednej strony, co widać na zdjęciu...Oczywiście, żadna to tragedia, ale jednak... Ku przestrodze: trzeba uważać na najmniejsze drobiazgi, jeśli chce się mieć ciasto idealne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto znalazłam na blogu In my coffee kitchen jest na prawdę bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu.Ja dodatkowo do środka dodałam jeszcze pokrojoną w kostkę nektarynkę i posypałam wierzch płatkami migdałowymi.Czas pieczenia: 40 min - 50 min Temperatura pieczenia(...)pieczeniadowolne owoce ok. 1/2 kgcukier puder do posypania 3 krople aromatu śmietankowegopłatki migdałów Wykonanie:W misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę.Wlać śmietanę i olej. Miksować przez kilka minut. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wymieszać i przełożyć do blaszki. Na wierzchu ułożyć owoce (brzoskwinie rozcięciem do góry).Ciasto piec w nagrzanym
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDziś mam dla Was przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasto. Możecie je zrobić, zawsze kiedy przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego. Robi się je dosłownie kilkanaście minut, potem już tylko pozostaje czekać, aż się upiecze. Proponuję tu wersję z truskawkami, bo akurat mamy sezon, ale możecie wykorzystać dowolne owoce. Co kto lubi, pełna dowolność. Piekłam w blaszce
Agusiowe smakołykizachowują się na patelni, jeśli smażą się szybko nie trzymaj ich za długo na ogniu tylko przewracaj. Smaż porcjami. Co jakiś czas przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się spalonych fragmentów ciasta. Usmażone racuszki przekładaj na talerz i przykryj ściereczką, żeby nie wystygły. Podawaj z konfiturą, odrobiną miodu lub świeżymi owocami. *Możesz kupić gotowe masło klarowane w sklepie, albo
Niedzielny kucharzJako, że mamy weekend coś słodkiego być musi. Jako że deszczowa pogoda całkowicie mnie jakoś rozleniwiła będzie coś na szybko. Delikatna pianka. brzoskwinie,a wszystko pod
Z Majeczką w kuchniowocami jest najbardziej domowe. Wtedy z kuchni krzyczała prababka: „Nie słuchaj ich! Najbardziej domowe jest ciasto drożdżowe!” „Dlaczego” – pytałam? „Bo ono rodzi się w Twoich rękach…”- odpowiadała. A kiedy mówiłyśmy jej, że jest ono z tych trudnych, bo nie zawsze się udaje, prababka szybko protestowała
Raj dla PodniebieniaTak jak pisałam w poprzednim poście uwielbiam czarną porzeczkę… a że udało się kupić w atrakcyjnej cenie większą ilości więc zrobiła także dżemy z żelfixem
RAROSSAPity z mięsem mielonym na sposób indyjski Pyszne pity nadziane mięsem mielonym przyprawionym po indyjsku, z warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym. Danie szybkie, bardzo łatwe w
Mania Gotowania