żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1h. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wierzchni papier zdejmujemy, a spodni przycinamy odpowiednio na wielkość formy. Ciasto wraz z papierem wkładamy do formy i formujemy brzegi wyskości ok 3 cm. Ciasto przykrywamy papierem i wysypujemy fasolę. Tortownicę z ciastem wstawiamy do nagrzanego(...)gotujemy aż powstanie budyń(ok. 3-5 min). Czesto mieszamy aby się nie przypalił. Do ugotowanego budini dodajemy sok z cytryny. Studzimy. Ostudzony krem przekladamy na spód tarty. Dekorujemy owocami wg gustu. Przygotowujemy polewę żelujacą zgodnie z instrukcją i przy pomocy pędzelka nanosimy równomiernie na owoce. Ciasto wstawiamy do lodówki
Mia Cucina Sofietateż muffiny, tarty, sernik, ciasteczka, jabłecznik, rolada, desery, czy ciasta z owocami. Jest bardzo smacznie :-) Podsumowując: Świetna książka z ciekawymi propozycjami. Wszystkie przepisy nowe, większości nie robiłam, jest w czym wybierać. Każdy znajdzie coś dla siebie. Do tego książka pięknie wydana z cudnymi zdjęciami. Wszystkie przepisy proste, szybkie w wykonaniu, a składniki ogólnodostępne. Książka idealna na prezent. Polecam :-) Tytuł
kruche babeczkikremem jest fantastycznym pomysłem do kawki. Ciasto robi się bardzo szybko, a kto raz spróbuje zrobić biszkopt z budyniu, ten już na stale wprowadzi go do swoich kulinarnych poczynań. Pyszne ciasto! Spróbujcie i Wy! Ps. Śmiało możecie zrobić inną piankę do środka – malinowa, truskawkowa albo o smaku owoców leśnych! Działajcie! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) BISZKOPT BUDYNIOWY: * budyń czekoladowy
Ostra na SłodkoCelebrujmy wolny dzień. Celebrujmy niedzielę, a że owoce teraz na czasie koniecznie celebrujmy owocami. A owoce wrzućmy na pyszną bezę i masę kremówki
Z Majeczką w kuchniSuper proste i szybkie ciasto do dobrej herbatki. Składniki: Mąka pszenna 2 szklanki Jajka 4 szt. Cukier trzcinowy 1 szklanka Proszek do pieczenia 1 mała torebka Ciepła woda 3 łyżki Margaryna 25 dag Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe do formy Owoce mieszane ½ kg (mogą być mrożone) Cukier puder do posypki Wykonanie: Margarynę rozpuścić i ostudzić. Białka ubić na sztywno
Tradycyjna Kuchniaupiekłam w tym tygodniu, z ciasta drożdżowego i babki kakaowej. Szybkie, tanie i łatwe do zrobienia. Przepis na polewę 1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 łyżki wody 2 łyżki kakao Składniki na bajaderki ok 500 g kawałków ciast kruchych, drożdżowych, biszkoptowych, suchych bez owoców, kremów ( ja użyłam drożdżowe i babkę czekoladową) 4 łyżki mleka
Kurnikoworówni z rabarbarem, ale czasami w tej ilości letnich owoców jakoś mi umknie. Na szczęście w tym roku było inaczej :). Zapraszam na przepyszne ciasto z agrestem, mój kolejny wakacyjny hit. Ciasto jest kwaskowate, waniliowe, na kruchym cieście, dla mnie wspaniałe. Do tego proste w przygotowaniu i w miarę szybkie, polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com
Mała CukierenkaLato jest sezonem bobu. Już w połowie czerwca na straganach możemy spotkać woreczki z młodym, zdrowym przysmakiem, jakim jest bób. Jest to jedna z najstarszych roślin
PysiaGotuje.plDziś obchodzimy dzień frytek. Te smukłe i opalone ziemniaczki są chyba najbardziej pożądanym dodatkiem do potraw pieczonych i smażonych. Frytki swoją historię rozpoczęły w Belgii i
PysiaGotuje.plMogłoby się wydawać, że gotowanie ziemniaków jest banalnie proste. I owszem. Ziemniaki są łatwe w przygotowaniu, jednak czy cały proces ich przygotowania przebiega prawidłowo? Aby ziemniaki
PysiaGotuje.plJeśli chcemy przygotować jakąś potrawę na bazie pomidorów, zwykle wymagają one obrania. Wiadomym jest, że pomidory należą raczej do warzyw miękkich, ich obranie może sprawiać trudności
PysiaGotuje.plJeśli chcemy przygotować jakąś potrawę na bazie pomidorów, zwykle wymagają one obrania. Wiadomym jest, że pomidory należą raczej do warzyw miękkich, ich obranie może sprawiać trudności
PysiaGotuje.plStarte lub obrane ziemniaki ciemnieją w wyniku kontaktu z jednym z enzymów, który zawarty jest w powietrzu. Jeśli ziemniaki ściemnieją, nie musimy ich od razu wyrzucać
PysiaGotuje.plBlanszowaniem nazywamy proces krótkotrwałego poddawania produktu (najczęściej warzyw) działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki tej metodzie, nasze warzywa zachowują intensywny kolor, witaminy i smak, stając się
PysiaGotuje.plcynamonem i budyniem czekoladowym bez cukru brzegi ciasta nałożyć na owoce, dociskając złączenie, posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie ostrym nożem ponacinać skośnie wierzch ciasta, piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35 minut, na ciemnozłoty kolor, wystudzone posypać pudrem cukrem - pyszne na szybko aromatyczne ciasto.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię