połączenie smaków i składników kuchni bliskowschodniej z podejściem charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej, czyli z prostymi i szybkimi przepisami. Dokładnie to, o czym marzyłam czytając zbyt rozbudowane przepisy Ottolenghiego. “Sirocco” to kuchnia na styku kultur, dedykowana przepisom, które gotowały jeszcze babcie autorki, ale bez rygorystycznego trzymania się receptur. Sabrina uczy nas o przyprawach i produktach typowych dla Iranu, żebyśmy wiedzieli(...)łososia w stylu bliskowschodnim, krewetki w marynacie z tamaryndowca, sałatkę z rzodkiewek, fig i jabłek, bataty z pieczoną fetą, kalafior marynowany w przyprawach, szparagi z kiszoną cytryną i chili, biriani, oraz mule w harissie. A co na deser? Świetnym pomysłem jest ciasto marchewkowe, gdzie marchewkę zastąpiono pasternakiem i do tego tarta pistacjowo-jerzynowa Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu Autorka
Ugotowane pozamiatanemąki pszennej. Jako domowy cukiernik i piekarz, który pieczywo piecze prawie każdego dnia przygotowałam ciasto drożdżowe na chlebki i bułki. Co za wygoda z wagą zamontowaną w środku urządzenia, dokładałam tylko składniki do stalowej misy, tarując poprzednią wagę, następnie włączyłam funkcję wyrabiania ciasta i w ciągu 3 minut ciasto drożdżowe było gotowe, miękkie i elastyczne. Jego moc 1600 W mówi(...)mycie stalowej misy, gdyż po wyjęciu ciasta wystarczyło wlać do niej wodę i z funkcją turbo włączyć samoczyszczenie (można myć na ciepło i zimno), w ciągu minuty resztki z ciasta odkleiły się od ścianek misy i noża, wystarczyło wszystko wylać do zlewu i osuszyć misę ręcznikiem papierowym. Bardzo dobrze miksuje ucierane ciasta, kruche ciasto robi w zaledwie 40 s, idealnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięustach. Ciasto dobrze się wyrabia i szybko wyrasta. Jest plastyczne. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy go na 16 części, które układamy w wysmarowanej masłem formie. Możemy podzielone na części ciasto upiec w dwóch keksówkach lub okrągłej tortownicy. Chleb pieczony w dwóch mniejszych i węższych formach będzie wyższy niż ten pieczony w jednej szerokiej formie. Ale zawsze wyjdzie(...)ciast drożdżowych tzw. haka, przez około 10 minut. Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód ( powinno lekko się kleić) nadając kształt kuli. Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na minimum 1 godzinę. Blaszkę w której będziemy piekli chlebek smarujemy masłem. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez około 5 minut. Kolejny raz oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto
cool and mintypyszny sos, domowy makaron, brokuły, szynka - pycha! kto chętny?! Składniki; 15 dag serka ricotta 1 sredni brokuł pół szklanki startego sera np, gouda dwie puszki pokrojonych pomidorów bez skórki 1 cebula 4 ząbki czosnku kilka listków swiezej bazylii 15 dag szynki pokrojonej w paski olej do smażenia sól pieprz makaron lazagne Przygotowanie; Brokuły ugotować(...)220C i piec około 30-40 min. Domowe płaty lazagne. 2,5 szkl. mąki pszennej 3 jajka ok, szklanki ciepłej wody sól Mąke przesiać,połaczyc z solą i jajkami oraz woda. Zagniesc elastyczne i nie za twarde ciasto. Wode należy dolewać powoli aby wyczuć czy taka ilośćc jest nam potrzebna. Ciasto rozwałkować
Radość kipiąca uśmiechem.taki przepis. To ciasteczka idealne i bardzo, bardzo proste. Bez problemu zrobi je nawet małe dziecko. Dlatego polecam je szczególnie, każdemu kto dopiero uczy się gotować. Dodatkowo są pyszne i szybkie, idealne kiedy ktoś ma przyjść w ostatniej chwili do nas w odwiedziny. Składniki: mrożone ciasto francuskie jajko (żółtko i białko oddzielnie) 2 jabłka 1 łyżka(...)lekko miękkie). Odcedzamy. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i lekko rozmrażamy (wystarczy 5 - 10 min), kroimy je na równe prostokąty, w co drugim prostokącie wykrawamy środek. Całe prostokąty układamy na formie wyłożonej papierem i smarujemy białkiem, na nich układamy ciasto z wyciętym środkiem, które smarujemy białkiem. Z resztek ciasta wycinamy ozdobne kwiatki i przyklejamy je na bokach ciasta. W wycięty środek
Lili w kuchnibez pieczarek, które wydają się być dla brukselki wymarzonym wręcz towarzystwem (a przynajmniej bardzo popularnym). Pozmieniałam jednak w przepisie bazowym sporo: sięgnęłam po moje ukochane ciasto kruche z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich , dodałam zakupiony wraz z brukselką kurzęcy biust, pozmieniałam proporcje zalewy jajecznej, doprawiłam tak, żeby mi pasowało - i po niecałej godzinie pieczenia(...)gotować obiady. I choć tarta była sporych rozmiarów, zniknęła błyskawicznie. Polecam serdecznie - może polubicie brukselkę...? Tarta z brukselką i kurczakiem Składniki: (na formę do tarty o średnicy 31 cm) ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko 2 łyżki zimnej wody farsz: 500 g brukselki 380 g piersi z kurczaka 1 czerwona cebula
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTo takie moje ciasteczka awaryjne. Idealne kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a przy okazji zdrowego i prostego w wykonaniu. Ś wietnie sprawdzą
Healthy food explorerBędę nieskromna i przyznam, że jest pyszny:-) Nawet mój mąż, który jak tylko ma okazję to schrupie zwykłą bułkę lub kromkę pszenną nie gardzi bezglutenowcem i
Ze smakiem bez glutenuJak wspominałam w tym wpisie mieszanki są dwie. Ta jasna smakowała mi średnio, ale do ciemnej zabrałm się trochę inaczej. OPAKOWANIE Otrzymujemy kartonik z dwoma
Szybko Tanio SmacznieBardzo popularne i niesamowicie proste do przygotowania ciastka z jabłkami polecają się na Dzień Dziecka, na pewno każda pociecha skusi się na takie uśmiechnięte ciasteczko :) Przepis
Domowa Cookierenka AgiJ ogurtowiec na owsianym spodzie, który z powodzeniem zjesz na diecie ;) Delikatnie słodka masa jogurtowa, owsiany spód - wszystko w kategorii "zdrowo i fit". Jeśli nie liczysz
Kolorowy PrzepisownikOto pyszny przepis na fit ciasto marchewkowe przełożone rozpływającą się w ustach masą kokosową i posypane prażonymi migdałami. Wilgotne, mięsiste, szybkie do wykonania… no, po
A to pestkaChoć babka ta "wylądowała" w kategorii słodkości, to jest mało słodka. Wygląda trochę jak chleb, inni mówią, że jak pasztet ;) Mimo tych niedogodności jest niesamowicie smaczna
Szybko Tanio Smacznieprzepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: ok. 250g białek szczypta soli 0,5szkl. cukru 150g maki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 80g masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5l mleka 750ml mleka 4 łyżki cukru 1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej ok. 120g masła Pozostałe składniki: 300ml(...)ciągle miksując, wsypałam cukier i ubijałam piane aż stała się lśniąca. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodałam ją partiami do ubitej piany na przemian z masłem i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyłam do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka
Waniliowe Improwizacjemyślę, że szybki sposób upieczesz domowy chleb. Może to być chleb pszenny, żytni, kukurydziany czy tak jak mój orkiszowy. Pomysłów na pieczywo jest wiele, wszystko zależy od Waszych preferencji. Po wyrobieniu ciasta, jedyne co robisz później to czekasz aż Twój chleb będzie gotowy. Wysokiej jakości misa sprawia, że ciasto nie przykleja się do powłoki, a bez problemów się(...)wymieszaj kolejno z rozrobionymi drożdżami. Dokładnie wyrób ciasto. Wyrobione ciasto przełóż do misy Multicookera REDMOND RMC-250E . Zamknij pokrywę i ściągnij zawór od pary. Ustaw program "BREAD" i zmień czas na 3 godziny. Wciśnij START. Godzinę przed zakończeniem pracy programu otwórz pokrywę, ostrożnie przewrócić chleb i ponownie zamknij pokrywę. Piecz do zakończenia pracy programu. Gotowy chleb wyciągnij
Zdrowie na języku :Pmasłem (ja ścieram masło na tarce do mąki, żeby łatwiej te składniki połączyć), dodać miód, jajko, dodać szczyptę soli, szybko zagnieść i tak otrzymane ciasto zawinąć w folię i włożyć na 15-20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykroić okrągłe placki i wyłożyć na dno silikonowych foremek do babeczek. Można skorzystać też z papierowych foremek, ale silikonowe(...)cukrem) aż do całkowitego rozmieszania i napowietrzenia masy, dodać twarożek, cały czas ucierając. Następnie dołożyć proszek budyniowy oraz śmietanę. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, na wierzchu ułożyć śliwki skórkami do dołu. Piec 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć z foremek. Pałaszować. 1 babeczka to ok. 170kcal , węglowodany: 17g, białko
DietologObłędnie słodkie ciasto czekoladowe bez pieczenia. Cóż więcej można dodać? Funkcjonuje pod nazwą sernik na zimno jednak mija się ze smakiem klasycznego sernika - tutaj czuć jedynie trzy rodzaje czekolady. Pracochłonne. Wymagające dużej zmywarki(lub dłuższego posiedzenia przy zlewie by pozmywać wszystkie garnki, miseczki, łyżki, łopatki...) Czy warto jednak poświęcić się i zrobić ciasto? Jeśli jesteś czekoladożercą - warto(...)traci swoje właściwości powyżej 60 stopni Celsjusza) Do każdej miseczki z serem po równo dodajemy żelatynę Jak dodać żelatynę? 3stopniowo Do żelatyny w garnuszku dodaj 1 łyżeczkę masy serowej – szybko zamieszaj. Następnie dodaj kolejne dwie łyżeczki masy serowej czerpanej z kolejnych misek z masą serową(tak by masa była rozłożona sprawiedliwie) Następnie wlewamy roztopioną, lekko ostudzoną czekoladę do misek
U FiolkiSłoneczne dni sprawiają, że truskawki dojrzewają niemalże w mgnieniu oka. Dla nas to dobra wiadomość, bo możemy cieszyć się tymi owocami przygotowywanymi na różne sposoby. Niżej
Weekendy w domu i ogrodziejest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały). Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę. Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka). Masa: 1 opakowanie(...)dolny smarujemy pół masy, przykładamy drugi krążek, kolejne pół masy i przykrywamy wierzchem biszkoptu. Wkładam na chwilę do lodówki (na tacy od trortownicy z obręczą zapiętą w połowie ciasta) by masa stężała i wytrzymała ciężar galaretki i truskawek na wierzchu Przygotowuję galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Dodatkowe truskawki kroję na pół (około 10 szt) Wyjmuję torcik z lodówki, układam truskawki
MojaQchnia.plWspaniałe ciacho, zanim zdążyłam zrobić zdjęcia to jedno już zjedliśmy i musiałam piec drugie ;) Ciasto może być też bezglutenowe gdy dodamy zamiast mąki pszennej inną mąkę
Gotowanie...to proste !Obłędnie słodkie ciasto czekoladowe bez pieczenia. Cóż więcej można dodać? Funkcjonuje pod nazwą sernik na zimno jednak mija się ze smakiem klasycznego sernika - tutaj czuć jedynie trzy rodzaje czekolady. Pracochłonne. Wymagające dużej zmywarki(lub dłuższego posiedzenia przy zlewie by pozmywać wszystkie garnki, miseczki, łyżki, łopatki...) Czy warto jednak poświęcić się i zrobić ciasto? Jeśli jesteś czekoladożercą - warto(...)traci swoje właściwości powyżej 60 stopni Celsjusza) Do każdej miseczki z serem po równo dodajemy żelatynę Jak dodać żelatynę? 3stopniowo Do żelatyny w garnuszku dodaj 1 łyżeczkę masy serowej – szybko zamieszaj. Następnie dodaj kolejne dwie łyżeczki masy serowej czerpanej z kolejnych misek z masą serową(tak by masa była rozłożona sprawiedliwie) Następnie wlewamy roztopioną, lekko ostudzoną czekoladę do misek
Fiolka w kuchniustach, jest pyszny. Wierzch zdobi bita śmietana polana kajmakiem i posypana poszatkowanymi orzeszkami. Sernik prosty w przygotowaniu i szybki, nie powinno być z nim problemu, nie jest za słodki. Będzie wspaniałym deserem na zbliżające się Święta. Polecam… (inspiracja z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2016). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Sernik krówkowy z czekoladą Składniki: 750g gotowego sera na sernik 250g serka mascarpone 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 150g cukru 3 jajka 300g gotowej masy krówkowej – kajmakowej (użyłam gotowej z puszki) 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 1 płaska łyżka kakao Wierzch: 50-80g masy krówkowej – kajmakowej 250ml śmietanki kremówki
Mała Cukierenkapójdę. Jestem ciekawa tego co mnie tam czeka, ale w związku z tym, że zajęcia rozpoczynają się tak wcześnie, nie ruszę się z domu bez drugiego śniadania. Do lunch box'a wrzucę pewnie szybką warzywną sałatkę z grzankami (ostatnio to mój konik :), ale i na ciasteczka znajdzie się również miejsce. Te - kukurydziane, zawładnęły ostatnio moim podniebieniem. Pierwsze wydaję się(...)oprószony mąką blat i zagniatamy w kulkę - ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdą kolejno rozwałkowujemy na około 3-4 mm i wykrawamy kształty. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około
Słodkie Przyjemności