szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:362/536)

Keto mini różyczki z jabłek (Paleo, LowCarb) 133

jabłek Nastały jesienne klimaty, a więc czas na jabłka Jesień zbliża się wielkimi krokami. Ta kalendarzowa, bo w pogodzie wyczuwa się ją już praktycznie namacalnie. Jest coraz chłodniej, szybko robi się już ciemno. No i jabłonki obrodziły… A jak się ma dostęp do takich bio eko jabłek z ogrodu, to na człowieka spływa natchnienie, żeby coś z nich zrobić(...)jest. A dlaczego mini? Był to bowiem przepis próbny, przy użyciu niewielkiej ilości ciasta, więc wybrałam formę na mini muffiny, a raczej mini półkule. Co do ciasta, to korzystałam z tego samego przepisu, co w przypadku gofrów śniadaniowych . Z tą niewielką różnicą, że tym razem piekłam je w piekarniku, a nie w mikrofalówce. No i posłodziłam je erytrytolem … Bardzo

Modern Cave Girl
Ciasteczka z migdałami i o skrzatach słów kilka 177

zakupach wróciliśmy w rzęsistym deszczu do siostry C., gdzie czekały na nas  æbleskiver i gløgg , a także świeżo upieczony chleb i pyszna, rozgrzewająca zupa. Wieczór minął więc szybko i radośnie, przy dźwiękach świątecznych piosenek i dwóch namiętnie akompaniujących im maluchach. Do domu wróciliśmy zmęczeni i zadowoleni, odliczając dni do kolejnego jarmarku... Tak, tak; bardzo poważnie traktujemy te sprawy . Tymczasem(...)migdałów bez skórek 30 g orzechów laskowych bez skórek Masło zmiksować z marcepanem na gładki krem. Dodać cukier puder, utrzeć do białości. Partiami dodawać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto przełożyć do woreczka cukierniczego z tylko w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać rozetki (jak z bitej śmietany) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każde ciasteczko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 152

malinami, czyli rustykalna tarta z porzeczkami i malinami, którą piecze się bez użycia formy, na dużej blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli(...)wyszorowanej)     Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego lub rozetrzeć palcami zimnych rąk) na kształt sypkiej kruszonki

Moja Delicja
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 198

malinami, czyli rustykalna tarta z porzeczkami i malinami, którą piecze się bez użycia formy, na dużej blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli(...)wyszorowanej)     Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego lub rozetrzeć palcami zimnych rąk) na kształt sypkiej kruszonki

Moja Delicja
Chleb żytnio-pszenny z tartym jabłkiem i ziołami 226

Dana użyła zielonego, posiekanego owsa, niestety nie miałam. Jeden chleb upiekłam z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, a drugi bez dodatków. Oba wyszły znakomicie. Bardzo ładnie wyrośnięte i wilgotne. Zgodnie z tym co Dana pisała, chleby rosły bardzo szybko. Może nie tak szybko jak u Autorki przepisu, ale znacznie szybciej niż zwykle. Moje chleby rosły trochę dłużej niż  2 godziny(...)Pozostawić ciasto, aby odpoczęło na 20-30 minut. Posmarować tłuszczem i ewentualnie wysypać mąką razową, 2 foremki o wymiarach 25x12 i 23x12. ( piekłam w innych formach, trzeba dobrać to, co mamy w domu )  Wyłożyć  ciasto do foremek, łyżką maczaną w ciepłej wodzie, wyrównać, spryskać wodą, posypać pociętym owsem i oprószyć mąką, przykryć i odstawić aż ciasto  urośnie

Stare Gary
TU I TAM nr 7. Ser + gruszka + pralina = Terrina 171

wymyślnych kształtów. Na żadnym bankiecie czy przyjęciu nie mogło ich zabraknąć. * Obecnie określenie pate i terrina , czyli pasztet bez ciasta, stosuje się w znacznym stopniu wymiennie. Popularne stały się także terriny przygotowywane z warzyw, serów i owoców, pieczone, jak i przygotowywane na zimno. W przeciwieństwie do pasztetu, terrina najczęściej komponowana jest z kilku warstw składników, choć nie jest(...)orzechy włoskie, szybko zamieszać, aby karmel równo je pokrył i natychmiast wylać na przygotowaną wcześniej blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po przełożeniu, rozprowadzić masę równomiernie i odstawić do zastygnięcia. Następnie przełożyć do grubego foliowego worka i przy pomocy tłuczka do mięsa:) rozbić na możliwie najdrobniejsze kawałeczki. Tak uzyskana pralina nadaje się także idealnie jako ozdoba ciast czy deserów

KUCHARNIA
Puszyste placki z jabłkami 131

Placki z jabłkiem nigdy się nie nudzą. Przy całorocznej dostępności tych owoców, możemy w każdej chwili smakować pulchnych i delikatnych racuchów. Przepis nie wymaga użycia miksera

zdrowo i aktywnie
Puszyste ciasto z rabarbarem 254

Puszyste ciasto z rabarbarem to szybkie sezonowe ciasto, które przygotujecie w niecałą godzinę. Ciasto będzie puszyste, delikatnie słodkie… Rabarbar ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Puszyste placki z jabłkami 236

Placki z jabłkiem nigdy się nie nudzą. Przy całorocznej dostępności tych owoców, możemy w każdej chwili smakować pulchnych i delikatnych racuchów. Przepis nie wymaga użycia miksera

Zdrowie i pysznie na talerzu
Deser pełen zdrowia z chia i suszonym jabłkiem. Poznajcie świat Amkez. 234

Nie jest tajemnicą, że uwielbiam desery i przekąski. Ale odkąd mam dzieci staram się, aby były one jak najzdrowsze. Oczywiście zawsze jest też miejsce i czas

Słodkie okruszki
PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA (keto, LCHF, bez glutenu) 2477

tego są bardzo różnorodne, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdzą się doskonale także na karnawałowych przyjęciach oraz innych imprezach. Większość z nich to takie mini zakąski szybkie do przygotowania i łatwe do serwowania, co doskonale sprawdza się w przypadku stołu szwedzkiego. Oczywiście to tylko inspiracje na przekąski a w pozostałych zakładkach znajdziecie pomysły na ciepłe dania(...)Tatar z wędzonego łososia Tatar wołowy Galareta bez żelatyny Keto pierogi Tartaletki wytrawne krewetki w keto cieście Śledzie po kaszubsku Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Śledzie faszerowane kapustą kiszoną Śledzie w porach Śledzie w czerwonej kapuście Śledzie korzenne Terrina śledziowa Pasztet LCHF Rolada z boczku Karczek pieczony Klops pieczony A będąc przy temacie imprez

Ola la LCHF
Biszkoptowa rolada bananowa 171

lubią wszyscy! Puchaty biszkopt czekoladowy wypełniony wspaniałym kremem z mascarpone i bitej śmietany skrywa słodkie banany z sosem czekoladowym. Bez dokładki się nie obejdzie! Składniki na biszkopt: 100 g mąki pszennej 20 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże jajka 100 g ksylitolu/cukru Składniki na krem: 250 g mascarpone 250 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru(...)płatków migdałowych Wykonanie: mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Jajka ubić z cukrem pudrem na biały puszysty krem. W 3 partiach delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać mąkę. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia piec w 200`C 10 minut. Gorącą roladę ułożyć na ściereczce kuchennej (ściereczkę można posypać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka marcepanowa 169

Święta bez babki? Nie, to niemożliwe. W tym roku u mnie będzie babka marcepanowa. Jest wilgotna i pachnąca marcepanem. Dodałam również lekko zmiksowane płatki migdałów, które lekko chrupią i dodatkowo wzbogacają smak . Polałam lukrem migdałowym ale można też oprószyć cukrem pudrem. Składniki: 250 g masła 140 g cukru 1 łyżka cukru z wanilią 3-4 krople olejku migdałowego(...)powoli wlewać do masy maślano - marcepanowej. Następnie wsypywać porcjami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników. Na końcu wsypać zmiksowane krótko w blenderze płatki migdałów. Ciasto przelać do silikonowej formy z kominkiem. Piec w piekarniku nagrzanym na 175 stopni z termoobiegiem około 1 godziny do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę

Ala piecze i gotuje
Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką 169

pewności, że odpowiednio wyrośnie w przepisie są drożdże, ale możecie je dodać lub nie. Ja na pewno kolejny chleb upiekę bez nich, żeby zobaczyć różnicę. W wersji z drożdżami robi się go naprawdę szybko w porównaniu do chlebów pieczonych tylko na zakwasie. Jeśli wybieracie opcję tylko zakwas, wtedy w zależności od siły zakwasu i temperatury otoczenia, Wasz chlebek może(...)jednolite, sprężyste ciasto. Ciasto zostawiamy w misce przykrytej folią spożywczą na 2-2,5h. W tym czasie ciasto składamy 3 krotnie. formujemy bochenek, przekładamy go do kosza i odstawiamy na kolejne 1,5 h. Piekarnik nagrzewamy do 260 stopni. Wkładamy naczynie z wodą lub spryskujemy wnętrze, aby wytworzyć parę. Pieczemy 10 min. Obniżamy temperaturę do 230 stopni, pieczemy jeszcze

Mieszam w Garnku
Kurczak szpinakiem otulony w naleśniku podany 295

Dzisiaj mam dla Was propozycję na niezbyt szybki ale mega smaczny obiad.  Bo kto powiedział, że naleśniki mogą być tylko na słodko? A co powiecie na naleśniki w wersji wybornej, mega pysznej i bardzo sycącej? Jeżeli jesteście na tak, to mam dla Was coś idealnego.  Kurczak, szpinak, ser feta i naleśnik- każdy w tej propozycji znajdzie coś odpowiedniego(...)Bogucice  czyż nie jest piękna? Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej  pół łyżeczki soli  4 jajka szklanka mleka  szklanka wody przegotowanej  2 łyżeczki oliwy z oliwek Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na gładką masę. Odłożyć ciasto na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki (bez dodatku tłuszczu). Farsz: 2 podwójne

Krakowskie smaki Ani
Chleb żytni z kminkiem (40%) Hamelman'a 206

różności, bez nadziei na powodzenie, udało mi się uformować dwa bochenki i przenieść  do koszyczków. Wyrastały  dłużej niż w przepisie, ponieważ nie dodałam drożdży. Chlebki, mimo że wyszły dosyć płaskie ( na tle poprzednich wypieków), były bardzo dobre. W trakcie pieczenia pachniał(...)wcześniej) ciasto właściwe 545 g mąki pszennej chlebowej 317 g wody 17 g kminku 17 g soli 4 g drożdży instant 664 g zaczynu przygotowanie zaczyn Przygotować na 14 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Dobrze  wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej ciasto właściwe Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego. Mieszać

Stare Gary