kiełbaski w ilości wystarczającej na wyżywienie pułku wojska. Uff... Najadłam się. Bardzo. Ale jakie to było dobre! Uwielbiam mięsko z grilla. Z przyjemnością również zauważyłam, że obyło się bez kłopotów żołądkowych, które mnie nękały w zeszłym roku. Niech żyje wiosna i grillowanie! Najlepszym dodatkiem do mięs z grilla, poza jakąś pyszną surówką czy inną sałatką, jest pieczywo czosnkowe(...)oliwę, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować podłużną bułkę. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą. Piec w 220 st. C. przez 20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! I znów weekend... Ja ten czas szybko leci... Tym razem jednak przeważą
Pożeraczka, czyli raz adobrzespożywcze klej spożywczy Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę z cukrem pudrem na szybkich obrotach. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, w wodzie mieszamy kakao, żeby pozbyć się grudek i miksujemy całość 2-3 minuty. Biszkopt pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni, zostawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem(...)odrobinę barwnika (wystarczy zabójcza ilość 2-3 kropli tego w żelu wystarczy) i wyrabiamy dokładnie, żeby uzyskać jednolity kolor bez smug. Robimy kulkę i rozwałkowujemy na podsypanym cukrem pudrem blacie, starając się zachować kształt okręgu. Wyjmujemy ciasto z lodówki i pędzelkiem zanurzonym w wodzie delikatnie smarujemy powierzchnię. Ostrożnie przekładamy placek lukru na wałku i idąc
sama złodyczJak znalazłam ten przepis w czeluściach internetu, wiedziałam, że będę musiała kiedyś spróbować. Mleko w proszku już patrzyło na mnie swoim okiem i mówiło "weź mnie
Gotowanie z pasjąBardzo lubię zapach świeżo upieczonego domowego chleba ;).Ten niezwykle prosty w przygotowaniu chleb z pestkami dyni i słonecznikiem jest mięciutki,sprężysty i bardzo pyszny. A jego
Mała w garnku mieszaZaskakująco smaczne ciasto z połówkami jabłek. Zamiast serka waniliowego można dodać naturalny i zwiększyć nieco ilość cukru pudru. Tym razem spód posypałam mielonymi orzechami włoskimi, ale
Kuchenne zapiski EdytyTorcik wbrew pozorom bardzo szybki w przygotowaniu. Biszkopt jest rewelacyjny - wilgotny, puszysty, pachnący białą czekolada i nuta kawy. Do tego aksamitny krem z batonikami Kinder oraz
VioletoweKucharzenieSerduszka są wynikiem nieodpartej chęci zjedzenia delicji. Biszkopt, pyszna galaretka, a wszystko schowane pod słodziutką czekoladą. Trudno się było oprzeć jak się miało 10 lat i
Słodki sentymentDomowe bułeczki z parówką – parówki w cieście drożdżowym Dziś mam dla Was przepis na pyszne domowe bułeczki z parówką w środku. Takie parówki w cieście drożdżowym śmiało zastąpią tradycyjne hod-dogi. Pyszne i szybkie w przygotowaniu – ciasto nie wymaga wyrastania. My je uwielbiamy. Takie domowe bułki z parówką, to idealny pomysł na śniadanie czy kolacje. Śmiało można(...)wyrabiamy ręką do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. W razie potrzeby podczas wyrabiania dodajemy więcej mąki (uwaga! nie dodajemy jej za dużo, aby ciasto nie wyszło zbyt twarde). Parówki kroimy na pół lub na 3 kawałki. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Kroimy na prostokąty. Na każdym układamy kawałek parówki. Parówki zawijamy w ciasto, zagniatamy końcówki, tak by powstały podłużne bułeczki
Słodkie okruszkiporzeczki 90g startej, gorzkiej czekolady kilka białych bez do dekoracji Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około(...)udekorować bezami. Serek Mascarpone pochodzi z Włoch i jest najbardziej popularnym składnikiem wielu ciast i deserów. Przyrządza się go ze śmietanki, dzięki czemu ma lekko słodkawy smak. Twaróg sernikowy z Mascarpone Président to unikalne połączenie śmietankowego serka Mascarpone i twarogu. Dodatek serka Mascarpone dodaje mu większą delikatność, a przygotowanie masy sernikowej staje się bardzo proste i szybkie. Dzięki odpowiedniej kompozycji
Szalona Kuchnia EwelinyPyszne, proste i szybkie danie na obiad, gorącą kolację lub przekąskę w ciągu dnia czyli naleśniki z pieczarkami i żółtym serem zapiekane w piekarniku. Są pyszną alternatywą dla mięsa a więc szczególnie polecam je dla jaroszów . składniki na około 10 naleśników ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka(...)czarny pieprz sól przepis ciasto naleśnikowe Do wysokiego naczynia wsypujemy przesianą mąkę oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną, dodajemy również olej. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie, jednolite ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni do naleśników na małym ogniu bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron
Smakowite DaniaProsty chleb nie wymagający formowania. Można go upiec w takiej formie jaką akurat mamy pod ręką. Dzięki temu, że jest płaski i puszysty można go kroić
MohiellaTort Marchewkowy Tort Marchewkowy, to jeden z niewielu tortów, który możecie przygotować naprawdę szybko, a efekt końcowy jest przepyszny! Pokrojone na blaty ciasto marchewkowe jest puszyste, wilgotne, pachnące cynamonem i orzechami. W połączeniu z oryginalnym kremem, tworzy niepowtarzalny smak… smak w którym już dawno zakochali się Brytyjczycy i Amerykanie, a teraz zdobywa kolejne podniebienia. Jednak rosnąca popularność tortu marchewkowego(...)łatwo możecie przygotować Tort Marchewkowy w swojej kuchni. SMACZNEGO!!! SKŁADNIKI NA MARCHEWKOWE CIASTO: 160 g. marchewki (3-4 sztuki.) 100 g. drobno posiekanych orzechów włoskich 1 i 1/2 szk. mąki 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 200 ml. oleju łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka cynamonu pół łyżeczki soli SKŁADNIKI NA KREM : 125 g. serka
Domowe TortyUwielbiam Ciasta , zwłaszcza te , które szybko się robi i nie są trudne w przygotowaniu. Dziś zapraszam na pyszne kruche ciasto , które jest kwaśno-słodkie . Wykorzystałam do ciasta owoce leśne , to właśnie one nadają lekkiej kwaskowości ciastu. Polecam , ciasto to zawsze się udaje:) Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki(...)wymiarach 24 cm na 24 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielę na dwie części a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko dociskamy. Przekładamy osiągnięty dżem a na wierzch dodajemy startą drugą część ciasta. Piekę ok 45 min w 180 stopniach. Góra dół bez termoobiegu. Pozostawiam do wystygnięcia. Posypuję cukrem pudrem
Gotowanie Patkipójdę! Porzuciłam więc ideę zostania feministką i pokornie poczekałam na C., żeby ocalił swą damę z opresji (groźba zamarznięcia może nie była realna, ale... W baśniach zawsze się dramatyzuje bez potrzeby). Dzisiaj mam dla Was przepis na wyjątkowe bułeczki - idealnie poprawiające humor już samą swoją barwą. W magazynie Bage og sylte , nr 1/2017 zdjęcie bułeczek było zrobione przed(...)płynne składniki, zagnieść. Dodać sól, połączyć. Na końcu partiami dodawać mąkę pszenną. Dobrze wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Po tym czasie jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy. Odstawić na 25-30 minut do napuszenia. Bułeczki posmarować mlekiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasz czasu, aby poświęcić go na przygotowanie ulubionego deseru? Jesteś ciągle w biegu, ale nie możesz oprzeć się słodyczy. To jest przepis dla Ciebie! Prosty, szybki i smaczny bez potrzeby pieczenia.. Minimum pracy maksimum radości z jedzenia. Składniki: -> 1 paczka herbatników pełnoziarnistych -> 2 szklanki mleka -> 2 łyżeczki miodu -> 3 łyżki mleka w proszku(...)upływie czasu schłodzoną śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy do uzyskania bitej śmietany. Pod koniec wsypujemy cukier puder i chwilę łączymy ze sobą. Przekładamy na ciemną warstwę ciasta. Kolejno wsypujemy pszenicę w miodzie, lekko uciskając ręką, aby „przykleiła się” do naszej śmietany. Polewamy rozpuszczoną czekoladą. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą
Jedz zdrowo żyj zdrowo!