łyżeczki gałki muszkatołowej opakowanie ciasta francuskiego mleko do smarowania ciasta Wykonanie: Szpinak odparowujmy na patelni na średnim ogniu, aż pobędziemy się z niego całej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Orzechy lekko siekamy. Dodajemy rozgnieciony czosnek, biały ser, przyprawy i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto rozwijamy i smarujemy szpinakowym farszem, pamiętając, aby zostawić 2 cm margines bez(...)farszu (zobaczcie na zdjęciu), farsz posypujemy pestkami dyni. Ciasto zwijamy wzdłuż szerszego boku, pomagamy sobie przy tym papierem, w które było owinięte ciasto. Miejsce bez farszu malujemy mlekiem i sklejamy. Rulon malujemy mlekiem i kroimy na plastry o szerokości około 3 cm. Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, malujemy mlekiem, a na wierzchu układamy orzechy. Pieczemy
Kulinarne przygody Gatityszpinakiem i łososiem. Spróbujcie! Ciasto francuskie można dosłownie wszystkim faszerować, co oznacza że za każdym razem możecie przygotować inną przekąskę i zaskoczyć smakiem siebie i innych:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek koncentratu pomidorowego kilka plastrów wędliny tarty żółty ser 1 małe jajko mielona ostra papryka bazylia, zioła prowansalskie, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, rozsmarować(...)pieprzem (ostra papryka na wierzch). Ciasto zwijać wzdłuż dłuższych stron ku sobie, do środka, równo, powstaną na końcu dwa rulony obok siebie. Roztrzepać w miseczce jajko, rozsmarować na roladkach, posypać ostrą papryką. Kroić na nieduże kawałki. Układać na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C bez termoobiegu grzaniem góra-dół przez około 20 minut
Zasmakuj Kuchnibędzie nijaki, sam szpinak mdły i bez wyrazu. Rzecz jasna, paszteciki najlepiej smakują ciepłe, choć zimne też są niczego sobie. Kształt pasztecików oczywiście jest dowolny, wybrałam takie ozdobne rogaliki, które szybko się robi i wykorzystuje się całe cisto- nie trzeba niczego docinać, wycinać itd. Sposób ich wykonania poniżej. Przepis na 64 paszteciki: Ciasto: 1kg mąki 60g drożdży 1łyżka cukru(...)wyrabiamy gładkie ciasto, dzielimy na cztery części, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie każdą z części dzielimy na pół, każdą połówkę wałkujemy na kształt koła. Dzielimy jak tort na osiem trójkątów- schemat poniżej. U podstawy nakładamy łyżeczkę farszu, zwijamy w kierunku wierzchołka. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Smarujemy rogaliki śmietanką, pieczemy 20 minut
Wrzosowa Polanaszybkie, apetyczne ciasto, bo takie lubię piec (i jeść rzecz jasna) najbardziej. Zaciekawiła mnie jogurtowa warstwa, którą wylewa się na murzynkowy spód ciasta. I ... nie rozczarowałam się, ani trochę. Ciasto robi się szybciuteńko. Przepis jest niesamowicie prosty i nie wymaga extra produktów. Czyli już na początku same plusy :)). Po upieczeniu i wystudzeniu autorka przepisu odwróciła ciasto(...)ciasto: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g masła/margaryny 2 łyżki kakao 8 łyżek wody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masło, kakao, cukier i wodę zagotowujemy, a następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z wystudzoną masą kakaową, a następnie wsypujemy do niej mąkę z proszkiem do pieczenia
Walijskie Pichceniebyło odpowiednio ugościć nawiedzających nas współpracowników - stąd poniżej przepis na coś prostego, szybkiego w przygotowaniu i poręcznego w konsumpcji. Przepis podpatrzyłam na blogu Fajne babeczki i wykorzystałam z drobnymi modyfikacjami. Składniki na 12 babeczek z blachy na muffinki: 1¾ szkl. mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao - gorzkiego ½ szkl. cukru 2 jajka(...)czekoladowa - do polania na wierzch - własnej roboty do znalezienia TU Piekarnik ustawić na 180C - kratka na środkowym poziomie piekarnika; grzałka góra-dół; bez termoobiegu . W oddzielnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier - nie ukrywam że nie chciało mi się przesiewać mąki, a babeczki i tak wyszły mocno puszyste
Grunt to przepis!dodatek ulubionej galaretki, czyż nie brzmi pysznie? Ciasto jest proste i bardzo szybkie do zrobienia. Najwięcej czasu trzeba " poświęcić" na galaretkę, jednak gdy bardzo nam się spieszy to możemy ją pominąć. Fajna propozycja do niedzielnej kawki czy też na dzisiejszy Sylwester;) Bardzo fajne i podzielne ciasto, nie tylko ładnie wygląda ale też wyśmienicie smakuje ;) A teraz z innej(...)ostatnim dniu starego roku chciałam Wam wszystkim złożyć najserdeczniejsze życzenia Noworoczne. Życzę Wam aby ten Nowy Rok był lepszym od mijającego, aby spełnił Wasze marzenia, aby był rokiem bez trosk, zmartwień, pełnym miłości i prawdziwej przyjaźni. Pragnę także podziękować za ten wspólnie spędzony rok i liczę, że z każdym będzie nas coraz więcej;) Do siego roku;) Składniki
Krakowskie smaki AniPowoli szykujemy się do zabawy sylwestrowej i musimy przygotować przystawki naszym gościom. Najlepiej aby były szybkie w wykonaniu, smaczne i na ciepło. Takim fajnym rozwiązaniem są mini bułeczki, goście urwą po jednej i każdy spróbuje, do tego fondue serowe - palce lizać. ok 36 bułeczek Składniki: bułeczki 50 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłego mleka(...)masło i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut aby zwiększyło swoją objętość. Ciasto dzielimy na 4 równe części, z każdej części rolujemy pasek i tniemy na równe kawałki. Każdy kawałek, rolujemy w małą kulkę układając w odstępach 0,5 cm od siebie na pergaminie. Bułeczki smarujemy zbełtanym żółtkiem. Pieczemy w 200 C, 20 minut
Niezły MłynekJak wiadomo chleb jest częścią jadłospisu większości z nas. A jego słodka odmiana z pewnością ma również wielu swoich zwolenników😏 Takie chlebki są doskonałym rozwiązaniem na
Zdrowie i pysznie na talerzuJuż 1 sierpnia kolejne wydanie magazynu Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety , w którym kolejny raz będziecie mogli zobaczyć premierowo mój przepis, a także kilka innych artykułów
FitkotNigdy nie spodziewałam się, że z ciasto z samej śmietany może wyjść jak sernik! I wcale Was nie oszukuje. Kto już kiedyś próbował wyczarować cuda ze
Słodkie PrzyjemnościPrzepyszny sernik na spodzie z ciasteczek Oreo i masą serową z dodatkiem likieru Baileys. Bardzo smaczny, kremowy, rozpływa się w ustach. Jeden z moich ulubionych
Mała CukierenkaPyszne i łatwe do zrobienia ciasto ucierane z owocami i kruszonką to idealny deser. Delikatne niezbyt słodkie ciasto przesiąknięte smakiem i aromatem owoców z chrupiącą kruszonką
Kuchcik gotujeProste do przygotowania ciasto i szybkie do upieczenia ciastka . To czeka na Was jeśli sięgniecie po poniższy przepis. Ciasteczka maślane Ciasteczka maślane zrobiłam według przepisu, który dostałam od mojej przyjaciółki. Zdziwiłam się trochę notując ten przepis faktem, iż jest on aż taki prosty i nie wymaga użycia zbyt wielu składników. Tego typu ciasteczka przygotować możecie w większej ilości i przechowywać(...)robotem ręcznym na jednolitą masę. Kiedy składniki ciasta połączą się, dodać zółtko oraz ekstrakt waniliowy. Ciasto wyrabiać przez kolejnych kilka sekund po czym wyjąć z miski, przełożyć do rękawa cukierniczego . Na koniec rękawa nałożyć końcówkę z szerokim wyjściem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia po czym na papier wyciskać dowolnej wielkości ciasta, pozostawiając w środku małą dziurkę. Formę włożyć
mecooksgruszkami Dziś zapraszam na łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz mega smaczne i bardzo efektowne ciasto z całymi gruszkami. Do wypieku warto wybrać w miarę miękkie i raczej wysokie owoce, gdyż ciasto podczas pieczenia dość mocno wyrasta. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka cukru(...)łyżkami mleka i dokładnie mieszamy *** *** Upieczone ciasto polewamy białą czekoladą, tworząc za pomocą małej łyżeczki poprzeczne paseczki. Następnie w tym samym garnuszku rozpuszczamy mleczną czekoladę z mlekiem, mieszamy i gotową polewą dekorujemy ciasto *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI
Blog z ApetytemPo 3 pierwszych trudnych miesiącach życia z Bejbikiem, wypełnionych nauką, troską, strachem, niepewnością i miłością, powoli wracamy do normalności, a więc i do gotowania Mam nadzieje
Ania i Marcin gotująNajkrótsze dni w roku, szybko zapad zmrok. Za oknami śnieg, ujemna temperatura.. Zima, taka prawdziwa! Codziennie sypnie, przymrozi.. jest pięknie. Wielu narzeka. Bo za zimno, bo śnieg, bo błoto.. Bo trzeba odśnieżać, skrobać szyby w aucie, nosić grube rzeczy, ciągle sprzątać na korytarzu, bo ślisko i łatwo można nogę złamać. Ale zima jest piękna. Śnieżnobiały puch(...)śmietana. Bałam się, co mi wyjdzie z tej całej kombinacji. Ponownie doznałam miłego zaskoczenia. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. /autorski;/ blacha 23x33 cm ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżki kako 250g masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru Masło siekam z mąką, kakao i proszkiem. Dodaję resztę składników, zagniatam ciasto i na 30 minut
W kuchni Karmel-itkiPrzekładaniec pasujący również na Święta Ciacho miało bardzo dużą szansę wylądować w kategorii szybkie i łatwe ciasta na niedzielę, spełnia jednak tylko połowę tego warunku. Jest
Relaxtimemojprzepisna.pl | Fit batoniki śniadaniowe z rodzynkami i kokosem Dziś zapraszam na szybkie batoniki, które powstały z resztek ze śniadania, tj. owsianki. Batoniki robi się w jednej
moj przepis naBułeczki pszenne proste i szybkie w przygotowaniu, bez wychodzenia z domu. Świeże pieczywo na śniadanie z konfiturą ,twarożkiem lub ulubioną wędliną, któż z nas tego nie lubi:) W trudnym dla nas czasie, na wagę złota wszystko to, co można zrobić we własnym zakresie, bez zbędnego wychodzenia, do czego szczerze zachęcam. Oczywiście w składniki musimy się zaopatrzyć. Bułeczki pyszne(...)drożdże wlewamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy drożdże urosną, dodajemy ciepłe mleko, sól, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy olej i ponownie dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce na min 2 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrągły placek , o grubości około 1,5-2 cm i niedużą szklanką wykrawać krążki. Każdą bułeczkę
gotuj ze mnąpoprawić nastrój? Ciastka i ciasteczka to zawsze przyjemne rozwiązanie. Dziś pokażę Wam naprawdę prosty i szybki przepis z którym poradzi sobie każdy łasuch. Proste ciasteczka orzechowe - przepis na szybki sukces Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy naprawdę niewiele składników, które zazwyczaj każdy z nas ma w domu. Składniki: 40 dag orzechów 15 dag zimnego masła 20 dag cukru pudru(...)zmielenia orzechów. Ucieramy cukier z masłem, dodajemy orzechy i zagniatamy dokładnie ciasto. Z tak powstałej masy formujemy niewielkie kulki, wielkości orzechów włoskich. Układamy je na blasze, wyłożonej pergaminem. Trzeba pamiętać o zachowaniu odległości między nimi, żeby się nie posklejały, gdyż potrafią nieco rozpłaszczyć. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Pod koniec, warto mieć
kruche babeczkizgagę, odbijanie się treści pokarmowej. Jedzenie w pośpiechu Zbyt szybkie spożywanie pokarmów, niedokładne przeżuwanie posiłków powodują spowolnienie trawienia oraz puchnięcie żołądka i jelit. Należy spożywać posiłki w spokoju i bez pośpiechu, dzięki czemu trawienie rozpocznie się już w ustach, gdy ślina zmiękczy kawałki spożywanego jedzenia. Zbyt duża ilość węglowodanów prostych w diecie Węglowodany proste a w szczególności słodycze, fast(...)produkty, które naturalnie przeciwdziałają wzdęciom Są to m. in. imbir, rumianek, mięta, szałwia. Spożywaj je w postaci naparów. Domowe wafle serduszka – najlepszy przepis! Idealne ciasto na pierogi – 10 ważnych rad! Masz piekące bóle brzucha? Sprawdź czy to nie zespół jelita drażliwego! Najsmaczniejsze szarlotki i ciasta z jabłkami Właściwości lecznicze czosnku – jest to naturalny antybiotyk! Nietypowe zastosowania płynu
To Musisz WiedziećBrownie kokosowe to idealne połączenie pysznego ciasta czekoladowe z delikatnie słodką masą kokosową. Ciasto w wykonaniu Madzi wyszło przepyszne. Koniecznie musicie go spróbować :) Listę składników i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wyłóż papierem do pieczenia, zamknij obręcz, boki posmaruj masłem lub margaryną i wyłóż papierem, lepiej się przyklei. Wlej ciasto dyniowe. Piecz ok. 40 minut do suchego patyczka w temp. 180 C (grzanie góra plus dół, środkowa półka). Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika – wkładam drewnianą długą łyżkę między drzwiczki. Po 10 minutach wyjmij ciasto na blat, ostudź. MOJA(...)UWAGA: JEŚLI NIE CHCECIE CIASTA PRZEKŁADAĆ KREMEM TO CIASTO JEST JUŻ GOTOWE. TAKIE CIASTO MOŻNA POLAĆ LUKREM, POLEWĄ, UDEKOROWAĆ TARTĄ DYNIĄ CZY BAKALIAMI. Jeśli chcecie przygotować ciasto-torcik z kremem to uwolnijcie teraz obręcz tortownicy (lub wyjmijcie ciasto z innej formy), by swobodnie przekroić ciasto na dwie połówki – podobnie jak biszkopt pod tort. Spód ciasta ponownie zapnij w obręczy
Zasmakuj Kuchnilubię serniki właściwie to jest moje ulubione ciasto, ale jak do tej pory każda próba kończyła się zakalcem. Wreszcie znalazłam przepis, z którego sernik wyszedł mi wręcz idealny taki jak lubię najbardziej lekko kruchy i wilgotny. Przepis pochodzi z bloga słodkie pychotki . Robi się go na prawdę bardzo szybko i jest przepyszny. Polecam. Składniki potrzebne(...)wiórki kokosowe i wykładam powstałą w ten sposób masę kokosową na wierzch sernika. Sernik piekę w rozgrzanym do temperatury 180 o C piekarniku przez 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 130 o C i piekę przez 40 minut. Po zakończeniu pieczenia pozostawiam sernik w zamkniętym piekarniku przez około 20 – 30 minut a następnie nieznacznie
Gotuj Się Kto Możedodać drugie jajko. Gdy drugie jajko połaczyło się z masą dodać połowę z pozostałej mąki. Gdy znów ciasto jest połaczone dodać ostatnie jajko i gdy to jest już dobrze połaczone dodać ostatnią porcję mąki. Ważne aby ostatnim dodawanym składnikiem była maka. Gdy ciasto jest już gładkie i dobrze połączone dodać bakalie. Orzechy pokruszyć na mniejsze kawałki. Jeśli kawałki baakalii(...)wymieszać wszystko nawet i ręcznie. Salaterki wyłożone papierem napełniać prawie do końca. Pozostawić ok. 1 cm odstępu od ciasta do brzegu. Wstawić salaterki z ciastem na blaszce do nagrzanego piekarnika, nakryć arkuszem folii by ciasto ni spiekło się od góry zbyt szybko. Piec w 180*C przez ok. 40-45 min. zdejmując po ok. 25 minutach folię. Nie będą jeszcze
Sztuka gotowania w/g SamirySernik to ciasto, które wymaga wg mnie miłości i cierpliwości, nie lubi pośpiechu, dlatego nie wyobrażam sobie świąt bez tego wypieku. Masę serową należy szybko wymieszać, tylko do połączenia składników, aby jej zbytnio nie napowietrzyć. To samo jest ze studzeniem, sernik nie lubi zbyt dużej różnicy temperatur, od razu opada, stąd najlepiej go zostawić w piekarniku, by stopniowo ostygł(...)które umilają mi ten grudniowy czas, a dom przyozdobiłam lampkami, które wieczorem rozświetlają wnętrze. Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową idealnie wpasowuje się w ten trend. Ze spodu ciasta powinny być także zadowolone osoby z nietolerancją glutenu. Składniki na formę o średnicy 17 cm (może być ciut większa, wtedy sernik będzie niższy) Spód: 90g mąki owsianej lub zmielonych
Fabryka pomysłówszybko między palcami zrobić kruszonkę. Jeśli lubicie mniej słodką, lub bardziej słodką zmodyfikujcie ilośc cukru. Wykonanie. Z wszystkich składników (poza masłem) zagnieść ciasto. Pod koniec dodać masło. Wyrobić dokładnie aż będzie sprężyste i gładkie (można wyrobić w maszynie do chleba, lub mikserem używając końcówek w kształcie haka) Odstawić do wyrośnięcia około 1 i 1/2 godziny. Ciasto(...)krótko, podzielić na dwie części i każdą włożyć do wysmarowanych i oprószonych mąką keksówek (możecie upiec w dużej blaszce). Odstawić do napuszenia około 30 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 25-30 minut temperaturze 170 stopni C. Upieczone wyjąć z blaszek i wystudzić na kratce. Powodzenia Zainspirowana blogiem Moje Wypieki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukcukru trzcinowego dark muscovado, ale możemy go zastąpić jasnym brązowym. Jeśli lubimy gorzką czekoladę to możemy do ciastek dodać jej 200g i również będzie pysznie. Ciastka są łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne dla osób, które kochają czekoladę, polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste MEGA CZEKOLADOWE ciastka Składniki(...)okruchy ( patrz FILM ). Odstawić mikser, dodać mleczną oraz gorzką czekoladę i rękoma zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. 3. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, ciasteczka spłaszczać. Proszę zachować między ciasteczkami odstępy ponieważ rosną podczas pieczenia
Mała Cukierenkamojprzepisna.pl | Fit batoniki śniadaniowe z rodzynkami i kokosem Dziś zapraszam na szybkie batoniki, które powstały z resztek ze śniadania, tj. owsianki. Batoniki robi się w jednej
moj przepis naciasteczkami do konsystencji mokrego piasku. Masą, przypominającą nieco bułkę tartą wyłożyć dno formy pokrytej papierem do pieczenia(boki blaszki natłuścić). Na czas przygotowania masy serowej blaszkę włożyć do lodówki. Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) umieścić w misie miksera. Zmiksować szybko (tylko do połączenia składników). Dodać kwiaty lawendy (oderwane z łodyżek), delikatnie wymieszać. Masę wylać na schłodzony(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni włożyć dużą formę z gorącą wodą. Sernik umieścić na środkowym poziomie piekarnika. Zamknąć drzwiczki, piec 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec kolejną godzinę (bez zaglądania do środka. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w środku sernik na kolejną godzinę. Masło stopić, przestudzić. Jajo utrzeć z cukrem, dodać skórkę
6niebożółtko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto, żeby nie ogrzewać go zbyt długo w dłoniach. Zagniecione ciasto przełożyć do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wyjąć je z lodówki i wyłożyć nim formę do tarty, wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Przy formach ceramicznych wystarczy wysmarować je masłem. Ciasto równomiernie ponakłuwać widelcem(...)ognia. Beza: 3 białka 2/3 szklanki cukru pudru 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: kwaskowaty dżem Białka ubić na sztywno dodawać stopniowo cukier puder. Na końcu, ciągle ubijając, dodać mąkę ziemniaczaną. Upieczone ciasto przesmarować kilkoma łyżkami dobrego, lekko kwaskowatego dżemu. Ja użyłam domowego dżemu z pigwy. Na dżemie ułożyć banany, a na bananach ubite na sztywno białka. Ciasto wstawić
Codzienna kuchnia niecodziennapiątunio... i pytanie: Co na obiad? Dla tych, którzy przestrzegają jeszcze piątkowego postu podsuwam pomysł na pizzerinki. Delikatne, kruche i bardzo aromatyczne. Idealne na obiad lub szybką przekąskę. Kto wypróbuje? Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 czerwona papryka 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki żółtej 6 sztuk pieczarek 3 sztuki filetów z miruny 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól i pieprz(...)słupki. Lekko posolone smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Do smażących się warzyw dodajemy umytą, osuszoną, pokrojoną w kostkę i oprószoną przyprawą do ryb mirunę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 2. Jeden płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 kwadratów, z drugiego odcinamy 2 tej samej wielkości kwadraty. Resztę ciasta dzielimy na 16 cienkich pasków, które dzielimy
Kuchnia w czekoladzieIławie , które muszę się pochwalić wygrałam! Dzisiaj polecam takie tam drobne, przygotowane na szybko, rogaliki orzechowe z cukrem pudrem, na jogurcie, bez jajka, z niewielką ilością masła i mąki pszennej pełnoziarnistej. Gdyby nie to, że miałam tylko szklankę mielonych orzechów to rogaliki byłyby również bez dodatku mąki, wystarczy mąkę zamienić na mielone orzechy to również przeciwnicy wszelakich mąk(...)więcej orzechów) wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojone w kostkę miękkie masło i jogurt naturalny, całość wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Ciasto wkładamy do foremki. Pieczemy ok. 12-15 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu, aż rogaliki będą rumiane. Rogaliki wyciągamy z piekarnika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasła Wykonanie kremu: Budyń ugotować na mleku, według przepisu na opakowaniu ( bez dodatku cukru, bo masa byłaby zbyt słodka), wystudzić. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem a następnie ucierając dodawać po łyżce budyniu. Masa nie będzie zbyt gęsta ale taka ma być. Wykonanie ciasta: Do garnka włożyć masło, miód, cukier puder. Gotować na średnim ogniu , aż rozpuszczą(...)mąkę. Ważne, żeby z ciastem pracować póki jest ciepłe, więc należy od tego etapu wszystko robić szybko. Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką za pomocą łyżki, wysypać na stolnicę pozostałą mąkę i przelać ciasto. Zagnieść razem do połączenia się składników. Podzielić ciasto na 6 równych części. Każdą
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaWiosna nadchodzi - tak mówią w telewizji ;) Grzebie się jednak, nie spieszy się jej wcale. Przeważnie o tej porze roku były już nowalijki. Od
Codzienna kuchnia niecodzienna