kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 80 ml oleju rzepakowego 320 ml jogurtu greckiego 120 g posiekanej czekolady deserowej świeże maliny Wykonanie: Na około godzinę przed pieczeniem, wyjąć jogurt grecki z lodówki, by ogrzał się do temperatury pokojowej. Składniki suche, czyli: mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i soda, wsypać(...)Jaja, jogurt oraz olej wymieszać rózgą ( lub zmiksować ) na jednolitą masę. Do mokrych składników przesypać składniki suche oraz posiekaną czekoladę - szybko i energicznie zamieszać do połączenia składników. Nie miksować, nie ucierać - składniki mają się tylko połączyć. Przygotowanym ciastem napełniać aluminiowe foremki do muffinek, do wysokości 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć kilka malin, wciskając je nieco w ciasto. Piec
kolorowotorcikowopiekarnika do 180 stopni na ok 20-30 minut, zależy od piekarnika. Zawsze należy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (gdy będzie suchy patyk). Po skończeniu pieczenia zrzucam ciasto w blaszce na podłogę (wyłożoną np. ściereczkami) z odległości ok 50-60 cm. a następnie wstawiam do otwartego piekarnika do wystygnięcia. Śmietankę dziele na dwie części, jedna(...)pozostałą ubitą śmietanę. Przykrywam ostatnią warstwą biszkoptu już bez nasączania. Teraz 400 ml śmietanki ubijam na sztywno. Po czym w 100-120 ml wrzątku rozpuszczam dwie galaretki i bardzo dokładnie i długo je mieszam. Gdy galaretka będzie ciepła (nie gorąca ale też nie zimna) dodaję ją do ubitej śmietany i szybko miksuje. Po zmiksowaniu masa może być wodnista, wystarczy
Kuchnia VikiPizzę można upiec nawet na patelni..szybko i smacznie , polecam..Pomysł na taką pizzę podpatrzyłam tutaj . Następnym razem podsmażę jedną stronę ciasta, przewrócę na drugą stronę i nałożę dodatki i tak też polecam innym. 1 i 1/2 szk. mąki 20 g świeżych drożdży szczypta cukru i soli 150 ml ciepłej wody ajvar ostry Podravka bazylia, oregano, pieprz, papryka słodka kilka(...)mąki i wyrobić dość miękkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.W między czasie pokroić i podsmażyć pieczarki i kiełbasę.Gotowe ciasto rozłożyć palcami na lekko wysmarowanej olejem patelni, piec kilka minut.Przewrócić na drugą stronę, posmarować ajvarem lub koncentratem .Ułożyć dodatki i posypać przyprawami, posypać żółtym serem.Patelnię przykryć pokrywką i piec na małym ogniu (ale dużym palniku
Moje domowe kucharzenieusianym płatkami migdałowymi. Inspiarację znalazłam tutaj . Tarta będzie krucha i smaczna, ale ważne jest użycie naprawdę zimnego masła i krótkie, szybkie zagniatanie. Najlepiej zrobić to w misie robota, bez kontaktu z ciepłymi dłońmi. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu Składniki(...)plasterki lub ćwiartki. Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Truskawki i rabarbar wymieszać z cukrem i mączką ziemniaczaną przesiana przez sitko ciasto przed rozwałkowaniem wyjąć kilka minut wcześniej z lodówki. Rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia pod folią spożywczą na dowolny kształt. Rozwałkowałam na okrąg o promieniu 32-34 cm. Ciasto rozwałkować w miarę równomiernie, bo za cienkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chrupiące i bardzo orzechowe ciasteczka owsiane. Po batonikach granola z masłem orzechowym ( KLIK ), które były absolutnym strzałem w dziesiątkę, postanowiłam spróbować czegoś bardziej tradycyjnego. Lista składników krótka, a wykonanie szybkie i banalnie proste. Jedynym problemem może okazać się zjedzenie masy przed uformowaniem ciasteczek- uważajcie, bo to naprawdę nie lada wyzwanie, żeby się powstrzymać. Takie ciasteczka to wprost idealna przekąska. Źródło(...)owsianej 100g masła orzechowego- najlepiej domowego ( PRZEPIS ) 30g miodu lub syropu z agawy 1/2 szklanki napoju sojowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Zmielone płatki owsiane lub mąkę wsypać do miski Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać Ciasto wstawić na 15 minut do lodówki Ze schłodzonego ciasta formować ciasteczka i układać na blasze z papierem
peanutbuttermonstersię na naszym stole najczęściej. Wszyscy za nimi szaleliśmy, i choć wypełniały szybko, nie potrafiłam sobie odmówić. A może nie chciałam...? Dużo, dużo później zabrałam się za upieczenie pierwszego tortu. Było to nie lada wyzwanie, duszę miałam na ramieniu, a serce w gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie(...)mnóstwo w nich kalorii, bo zajmują nieco więcej czasu. I choć staram się walczyć z sobą samą, i czasem przygotowuję torty bez okazji, to jednak najczęściej są zarezerwowane na wyjątkowe uroczystości. Obiecuję sobie, że będę piekła je częściej, żeby próbować nowych kombinacji, żeby opanować sztukę dekoracji - i nic z tego nie wychodzi... Cóż, już widocznie taka tortów natura
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWiosenna, limonkowa wersja babki. Bez glutenu i laktozy. potrzebujemy: - skórka i sok z 2 limonek - 200g cukru - 200 g masła (temp pokojowa) - 6 jajek
Szybko Tanio SmacznieWiosna w pełni – wszystko się zazieleniło, drzewa owocowe pięknie kwitną, a w powietrzu unosi się przyjemny, delikatny zapach bzu. W nawiązaniu do tej delikatności stworzyłam
FitkotPrzepis na kopytka zna chyba większość ludzi mających do czynienia z polską, tradycyjną kuchnią. Jest to uniwersalna propozycja na obiad. Możemy je jako samodzielne danie z
W kuchni bez szafekDomowe, szybkie gofry podwójnie jagodowe, bo porcja jagód w cieście i na śmietanie. Któż z nas nie lubi gofrów. Dla mnie to są smaki dzieciństwa, niepowtarzalne. Sam zapach już przywołuje wspomnienia. gofry: 1 szklanka mąki pszennej 100 ml oleju 150 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 1/2 szklanki jagód nadzienie(...)brazylijskie Gofry: Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, olej, mleko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia mieszam mikserem. Osobno ubijam białka na sztywno. Dodaję do ciasta i mieszam już łyżką. Dodaję jagody i mieszam. Gofrownicę smaruję olejem, nagrzewam, wylewam po dwie łyżki ciasta i piekę około 7 minut zależy to od mocy gofrownicy. Gofry po wyjęciu układam na kratce
wesoła kuchniaBardzo lubię robić różne ciasteczka i rogaliki. Jest przy nich trochę więcej pracy niż przy cieście na dużą blachę, ale ta praca daje mi dużo radości i odstresowuje. Takie rogaliki to bardzo fajna forma deseru, który można wziąć na szybko w rękę i zjeść w domu, na spacerze czy w pracy. Rogaliki można nadziewać dżemem, budyniem, serem, czekoladą, prażonymi jabłkami(...)ciasto. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam trójkąty o boku długości kilkunastu centymetrów. U podstawy każdego trójkąta nakładałam po około łyżeczce dżemu i zwijałam trójkąty w rogaliki. Uformowane rogaliki przekładałam na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki piekłam
Waniliowe Improwizacjeminut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C. Schłodzone ciasto rozwałkować, najlepiej zrobić, to wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, ciasto jest delikatnie i może się "rozdzierać" podczas wałkowania, papier zabezpieczy je przed tym. Ilość ciasta pozwala wypełnić formę o wymiarach 25 x 35 cm, rozwałkujcie ciasto o 3 cm większe niż wielkość formy aby wywinąć(...)papierem do formy, ciasto powinno być wywinięte na boki formy około 1,5 cm, nadmiar ciasta obciąć nożem. Tak przygotowany spód nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, piec około 15 - 20 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Ciasto po upieczeniu ostudzić. Na rozgrzanej patelni uprażyć orzechy, gorące przełożyć do masy kajmakowej, szybko wymieszać. Na wystudzonym spodzie
SprawdzonaKuchnia.plEkspresowe bułki bez drożdży to doskonała propozycja na szybkie i domowe pieczywo ze składników, które zawsze są w każdym domu. Ich przygotowanie to zaledwie 30 minut wraz z pieczeniem. Niestety, ale aktualnie mamy niesprzyjające czasy i warto zaprzyjaźnić się z kuchnią oraz zacząć przygodę z pieczeniem bułek i chleba . Ograniczy to nasze wizyty w sklepie oraz(...)pieczenia . Są mięciutkie, pachnące i choć odrobinę "cięższe" od klasycznych bułek to bardzo smaczne. Kto z Was skorzysta z przepisu? Ekspresowe bułki bez drożdży - składniki: (6 sztuk) 350g mąki pszennej 200 ml mleka 50 ml oleju 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli Ponadto: olej do posmarowania bułek Ekspresowe bułki bez
Di gotujeChoć dziś pochmurno i słońce zakryte za grubymi chmurami to mam jeszcze nadzieję, na piękne jesienne dni. Mięciutkie i wilgotne babeczki bananowo makowe, zawsze pieknie wyrastają, szybkie do przygotowania, bez użycia miksera. Dobry sposób na pozbycie się przejrzałych bananów , jeśli kochasz słodkie desery ten przepis jest dla Ciebie. Dla małych i dużych łasuchów. Idealne na słodki jesienny podwieczorek. Składniki(...)pudru 16 g cukru waniliowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% 1 płaska łyżeczka sody Dr.Oetker ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki suchego maku Sposób przygotowania: W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę pszenną , proszek, do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe i mak, mieszamy. Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji w rondelku, wsypujemy cukier puder i cukier
Wanilia i Kardamonbardzo szybkie do wykonania i smakuje wyśmienicie Składniki: – ok. 230 g ciasteczek maślanych – 100 g roztopionego masła – 250 g serka mascarpone – 500 g ricotty – 3 duże jajka – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – cukier wanilinowy Polewa – 250 g malin – 2 łyżki cukru – 1 łyżka wody lub – dżem malinowy (bez konserwantów(...)wsypać cukier, wbić jajka i dodać cukier wanilinowy. Wszystko zmiksować. Na końcu dodać dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Całośc wylać na przygotowany spód. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 45-60 minut na złoty kolor. Następnie wyciągnąć, wystudzić polać polewą malinową* lub dżemem malinowym a następnie schłodzić w lodówce przez 2-3 h (najlepiej włożyć
I LOVE LIFE