zewnątrz. Ciasto robi się szybko i sprawnie. Nie trzeba wcześniej przygotowywać puree z dyni, ocieplać jajek i masła, ani nawet wyjmować miksera. Surową dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. (z powodzeniem zastąpicie ją także marchewką), masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko i jajka. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy, do otrzymania ciasta o konsystencji gęstej śmietany(...)pieczenia 1/3 szklanki cukru (najlepiej brązowego) 100 g posiekanych orzechów włoskich LUKIER POMARAŃCZOWY 1 szklanka cukru pudru 50 ml soku z pomarańczy WYKONANIE CIASTO: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 9x27 (mierzoną po dnie) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Dynię lub marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach
cool and mintyDziś szybkie, bo z gotowego ciasta francuskiego wytrawne tartaletki z farszem pieczarkowym, papryką i cebulą posypane parmezanem. Aromatyczne, na gorąco, z dodatkiem dużej ilości sałaty dziś będziemy jeść:) Fajna przekąska na ciepło, zimno, do sałat wszelakich i dipów. Jednym słowem na lunch, do pracy i propozycja na imprezę, której bym się nie powstydziła. Można je ładnie ułożyć np. na świeżej(...)opakowanie ciasta francuskiego farsz pieczarkowy z tego przepisu tarty parmezan lub żółty ser, dowolnie 12 silikonowych foremek na muffinki Przygotowanie: Ciasto francuskie rozkładam na blacie, kroję wzdłuż dłuższej części na pół, następnie w poprzek tworząc 12 równych części. Ciastem wykładam foremki, nakładam łyżką farsz, a następnie posypuję serem. Piekę w temp. 200 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu
Zasmakuj Kuchnikilka chwil! smakuje obłędnie, znika szybko wśród rodziny, przy kawie, na świeżym powietrzu.. To jedne z ciast, przy którym nie rozmawia się o dietach Składniki: 200 g masła 1 i ½ szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 4/5 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka i 3 łyżki mąki pszennej 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki mleka łyżka kakao tłuszcz(...)rodzaje mąk przesiane z proszkiem do pieczenia. Ucieram do uzyskania puszystej masy. Masę łączymy z mlekiem. Białka ubijam na sztywną pianę, następnie delikatnie łączę z ciastem. 2/3 ciasta wlewam do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą, do pozostałej części ciasta dodaję kakao, mieszam, wlewam na jasne ciasto. Babkę piekę ok. 45 minut w temp. 160-170 C (średnio
Zasmakuj Kuchniodpowiednio wyważonej słodyczy i mega mooocno kakaowe- brownie. Przygotowane na bazie kakao (zamiast tradycyjnie czekolady) i nadziane orzechami laskowymi dla przełamania mazistej konsystencji. Proste i szybkie- wystarczy wymieszać rózgą wszystkie składniki i piec 20 minut, a potem rozkoszować się czekoladowym dziełem rozpływającym się w ustach! Przepis zaczerpnięty z Moje Wypieki 😊 Blaszka 28x18cm (lub mniejsza): * masło- 120 g * drobny(...)połączenia się składników. Dodać orzechy. Do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę brownie i wyrównać. Piec w 160 stopniach (bez termoobiegu) przez około 20 - 22 minut (najpewniej sprawdzić patyczkiem - nie powinno być na nim śladów surowego ciasta. Kroić po wystudzeniu. Smacznego
Kraina Miodem Płynącamaksymalną temperaturę Ciasto wyciągamy z lodówki, przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, posypujemy z wierzchu mąką, dzielimy na ćwiartki, z każdej formujemy kulkę i wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka z ciasta. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. Środek każdej pizzety smarujemy sosem pomidorowym, na wierzch wykładamy poszarpane kawałki sera. Wstawiamy do pieca. Czas pieczenia – kilka(...)górach potrzebował 10 minut na upieczenie pizzet, ale dobry piekarnik nagrzany do 250 stopni poradzi sobie w kilka minut. Obserwujcie po prostu jak zachowują się placuszki: jeśli boki cista szybko zaczną ciemnieć albo przypalać – to znak, że czas wyciągać mini pizze z pieca. Jeśli przedobrzycie i placki wyjdą mocno spieczone, po prostu przełóżcie je na kratkę (np. z piekarnika
Niedzielny kucharzJako, że przepis na tradycyjne pancake , cieszy się ogromną popularnością na blogu, postanowiłam zrobić wersję zdrowszą - owsianą. Tradycyjnie robione na szybko, bo właśnie na szybko przepisy
CookYourselfsię pomyliłam, bo są nie tylko urocze, ale i... pyszne! Takie czekoladowo-kawowe, lekko maślane, kruche... Nawet piekłam je kilka razy pod rząd... Zrobiłam dwie wersje: w czekoladzie i bez. Przyznam, że bardziej odpowiada mi ta druga - jest jakby delikatniejsza. Kombinowałam też z różnymi kawami Tommy Cafe : z naturalną i smakową... Pyszności! Koniecznie spróbujcie i zaskoczcie swoich bliskich! Efekt(...)proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): 50g czekolady 1 łyżka mleka 1 łyżka masła (płaska) Wszystkie składniki należy umieścić w misce lub na stolnicy, a następnie szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji. (W razie potrzeby - dosypać mąki.) Masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - przez około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki
Di gotujeCiasto szybkie i proste w wykonaniu. Tym razem wersja z morelami. Cała duża blacha zniknęła w jeden dzień, co u mnie się raczej nie zdarza! Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru (w tym cukier z wanilią – ok. 3 łyżeczki) 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 250 g jogurtu naturalnego(...)waniliowym i musem z bananów. Wlać masło. W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć do średniej prostokątnej blachy (25 x 30 cm), na wierzch wyłożyć połówki moreli bez pestek skórką do dołu. Piec około 50-60 minut w temperaturze
Czerwień i błękitPolecam szybką i efektowną do zrobienia pizzę Margaritę z ciasta francuskiego, potrzebne Wam tylko będzie: ciasto francuskie, puszka pomidorów, żółty ser oraz ewentualnie dodatki: oregano i czosnek. Składniki: 2 ciasta francuskie, 1/2 puszki pomidorów, 100 g startego żółtego sera, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki suszonego oregano. Przygotowanie: Z dwóch ciast musimy wyciąć kwadraty, więc mierzymy wysokość ciasta(...)ciasta i odcinamy pozostały kawałek. Tak samo robimy z drugim ciastem. Pomidory z puszki miksujemy blenderem z czosnkiem i oregano. Jedno ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem. Przykrywamy drugim ciastem. Odcinamy rogi, tak by nadać ciasto kształt koła. Na środek ciasta kładziemy szklankę, lekko dociskając ją. Wycinamy 2 cm paski z ciasta- od szklanki do końca ciasta, które
Aga w kuchniodstawiłam do wyrośnięcia. Rosło wspaniale i szybko, polecam Wam ten przepis, jest idealny moim zdaniem. Truskawki pokroiłam na połówki, wymieszałam z serkiem (2 łyżki twarożku śmietankowego i 2 łyżki mascarpone), cukrem waniliowym, dodałam 2 łyżki brązowego cukru, wymieszałam i wyłożyłam równomiernie na ciasto. Posypałam kruszonką Beaty, którą zrobiłam tak: Kruszonka Beaty (podana w oryginale w gramach(...)mąki dodałam olejek waniliowy, roztarłam z resztą. Wspaniale się kruszyła, jeszcze przed pieczeniem, zresztą widać nawet na zdjęciu. ;) Dziękuję Beata. ;) Ciasto wyszło idealne, niezbyt wysokie, z soczystym kwaskowym, truskawkowo-serowym środkiem, a kruszonka idealnie krucha, lekko słodka, wspaniale zwieńczyła ciasto. I nie mogło się przecież bez niej obejść, bo jak? Ciasto drożdżowe bez kruszonki to jak Prezydentowa
Kuchnia Prezydentowejłososiem, pomidorami i papryką Tortilla z łososiem i rukolą Tortilla z mozzarellą, kurczakiem i suszonymi pomidorami Zawijana tortilla z sałatą, twarożkiem i papryką Szaszłyki z łososiem i ananasem Szybkie zapiekanki na bułkach lub chlebie Przekąski na imprezę. Rożki tortilli z szynką. Tortilla z tuńczykiem i warzywami Kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami SAŁATKI NA IMPREZĘ: Sałatka Gyros ognista Sałatka(...)oliwkami Sałatka z papryką, brokułami i żółtym serem Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym Oryginalna sałatka grecka (chłopska) z fetą CIASTA, CIASTKA, BABECZKI, MUFFINY, SŁODKOŚCI: Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem Ciasto 3 bit Pianka wiśniowo-cytrynowa Pani Walewska bez pieczenia Ciasto Adwokat bez pieczenia Ciasto bananowe
Kulinarne Przebojeszybkie do zrobienia, ze świetnym efektem. A pro po owoców to już można zaszaleć :) Ja wykorzystałam dostępne dla siebie owoce (zebrane z ogródeczka chwilkę przed burzą :)) ). Mam nadzieje, że propozycja letniego, delikatnego i dość słodkiego ciasta przypadnie Wam do gustu. SKŁADNIKI: BEZA: 6 białek 250 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny WYPEŁNIENIE BEZY(...)stopni. Białka należy ubić na sztywno, następnie po troszkę dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na niego wyłożyć ubitą bezę - średnica koło ok 20-25 cm. Boki bezy należy podciągnąć troszkę to góry, aby zrobić miejsce na późniejsze wypełnienie bitą śmietaną i owocami. Przez
Serce zamknięte w formie pysznościboczku pokrojonego w paski/kosteczkę - 3 jajka - 250 ml śmietany - 1 mozzarella - łyżeczka świeżego tymianku - sól - pieprz - forma do tarty Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Na początku bez dodatku oliwy czy masła smażymy boczek, aż się zrumieni. Kroimy cebulę w piórka. Większe pieczarku dzielimy na pół. Gdy boczek się zrumieni wyjmujemy go za pomocą łyżki cedzakowej do miseczki(...)pieczarek odparuje. Następnie szybko dorzucamy do warzyw boczek, i trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty. W międzyczasie smarujemy formę do tarty tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę i wbijamy do niej 3 jajka. Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Warzywa zdejmujemy z ognia i przekładamy do wyłożonej ciastem francuskim formy
W mojej holenderskiej kuchniPyszny, kolorowy i orzeźwiający deser do kawy. Kochają go nie tylko dzieci ale również dorośli. Jest bardzo łatwy do zrobienia. Wymaga jedynie trochę cierpliwości i czekania
Smakołyki AsiSKŁADNIKI SUCHE: 35 dag mąki orkiszowej typ 700 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 6-10 dag cukru trzcinowego (mniej posłodzone smakują nieco... bułkowo) małe
Kuchenne zapiski EdytyWyobrazcie sobie, że nigdy nie robiłam szarlotki sypanej, nigdy takowej nie jadłam. Dostałam dwa ogromne pudla wspaniałych jabłek i pierwsze co mi do głowy przyszło to
Z Kuchni Do KuchniLekkie jak puch, niekluchowate oponki. Mięciutkie i delikatne w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Przygotujecie je ekspresowo (około 20 minut), z kilku zaledwie podstawowych składników
cool and mintyFormę do tarty mam prostokątną, dopiero po zrobieniu tej tarty dokupiłam okrągłą, gdyż zostało mi sporo ciasta. Wkrótce podam kolejny przepis na tartę, tym razem prawdopodobnie
Moje Wyrobyowocami lub bez… i nie tylko. Malinowe ptasie mleczko na cieście półkruchym z przepisu… z ubiegłego wieku. Skład niki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa piankowa: - 1 litr(...)więcej ) ciasto w zamrażarce – wyciągamy, rozmrażamy, stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy. Jeżeli nie mamy, to – dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto
mojewypiekiinietylkowystarczy nam na cały następny rok W poniedziałek oczywiście zorientowaliśmy się, że nie mamy wystarczającej ilości batatów w naszej spiżarce, aby zrobić ciasto. Normalne… Pozostało nam jedynie, zamiast ciasta przygotować muffiny z batatów . I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę. Przepisów na muffinki na blogu jest już kilka, w tym nasz ulubiony na dyniowe muffinki z czekoladą(...)PRZEPYSZNE. Muffiny wyszły delikatnie chrupiące bo masło było z kawałkami orzechów po prostu LOVE IT! No i czekolada, bo jak tak bez odrobiny czekolady?! Jak to u nas bywa przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. A większość składników powinniście mieć w domu. Składniki ( na około 6 muffinek ): ½ szklanki puree z batata 1 jajko ½ tabliczki gorzkiej czekolady
PaleoLifeWitajcie, szybka i smaczna przekąska nie musi być kupiona w sklepie! Równie dobrze możesz zrobić ją w domu. Dzisiaj mam dla Was przepis na domową wersję batoników "Twix" - bez grama cukru w składzie! Dodatkowo są wegańskie. Batoniki to świetna przekąska na deser lub drugie śniadanie. Musicie ich koniecznie spróbować! Wartości odżywcze na 100 g: 307 kcal(...)daktyli - 2 łyżeczki masła orzechowego 100% Polewa - 50 g gorzkiej czekolady bez cukru Wykonanie Ciastko Do miski wsypujemy obie mąki. Wlewamy syrop daktylowy oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy przez papier do pieczenia i wycinamy prostokąty na wzór spodów do batonika. Układamy na blasze i pieczemy
Health-Fit-LifeWitajcie, szybka i smaczna przekąska nie musi być kupiona w sklepie! Równie dobrze możesz zrobić ją w domu. Dzisiaj mam dla Was przepis na domową wersję batoników "Twix" - bez grama cukru w składzie! Dodatkowo są wegańskie. Batoniki to świetna przekąska na deser lub drugie śniadanie. Musicie ich koniecznie spróbować! Wartości odżywcze na 100 g: 307 kcal(...)daktyli - 2 łyżeczki masła orzechowego 100% Polewa - 50 g gorzkiej czekolady bez cukru Wykonanie Ciastko Do miski wsypujemy obie mąki. Wlewamy syrop daktylowy oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy przez papier do pieczenia i wycinamy prostokąty na wzór spodów do batonika. Układamy na blasze i pieczemy
Health-Fit-Lifedwóch ciasto, czyli CIELAK . Znudził mi się standardowy przepis na murzynka więc urozmaiciłam je o nowy składnik, jednocześnie nie dodając tłuszczu. Przepis na murzynka orzechowego jest prosty i szybki, a ciasto wychodzi znakomite w smaku! Polecam też inne przepisy na murzynka: Pyszny Murzynek z wiśniami z patelni Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Murzynek z nektarynkami Murzynek(...)cukier puder Jak upiec murzynka orzechowego? Mieszałam składniki zwykłą ręczną trzepaczką rózgową, bez wykorzystania miksera. Jajko ubijamy trzepaczką z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jogurt i masło orzechowe, łączymy składniki przez ubijanie. Mieszamy w jednej misce mąkę z kakao, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych. Łączymy całość dokładnie mieszając. Przekładamy masę kakaową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszybko, upiekłam z jego dodatkiem babkę. Taką pysznie wilgotną babkę, z fajnym posmakiem serka, pachnącą skórką cytrynową i z duużą ilością rodzynek ❤ Polecam wszystkim babkowym łasuchom 😉 Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 400 g serka homogenizowanego waniliowego skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 2,5 szklanki mąki 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kolejno po łyżce serek homogenizowany, mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Na końcu dorzucamy rodzynki (po odciśnięciu i wysuszeniu na ręczniczku papierowym, posypujemy je odrobiną mąki) i całość mieszamy łyżką. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy odrobiną mąki. Ciasto wlewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Walijskie Pichceniekruche, czy puszyste, z owocami, z dżemem, czy budyniem. Robię je bardzo często i ciągle z nimi eksperymentuję. Dziś na przykład mam dla Was szybkie w przygotowaniu, prawie bez cukru i bez wyrastania rogaliki krucho drożdżowe. Częstujcie się przepisem :) Składniki: 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej 1 kostka zimnego masła(...)jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy ciasto do momentu aż składniki się ładnie połączą. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na mniej więcej równe trójkąty. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce nadzienia, zwijamy formując kształt rogalików. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Cynamonowe szczęścieczuć pasję do chleba, pieczenia, w końcu to rodzinna tradycja. Przyznam szczerze, że byliśmy pod takim wrażeniem, że książkę nabyliśmy dość szybko, co dziwne, głównie pod wpływem męża. I to mąż jako pierwszy zabrał się za pieczenie chleba. Wybrał jeden przepis, swoją drogą nie wiem czy to nie ten, rozpoczął wypiek… Potem było już gorzej, bo chleb(...)męża, postanowiłam w ogóle nie eksperymentować, tylko ściśle trzymać się przepisu. Chlebek wyszedł i to naprawdę smaczny, jednak następnym razem dodam bez wątpienia miód, bo lubimy chleby z miodem w składzie. U mnie był krótszy czas wyrastania ciasta. Już po 6h, ciasto było wyrośnięte i miało ładną gąbczastą strukturę. Drukuj Chleb żytni razowy na zakwasie Składniki Zakwas
Mieszam w Garnkupieczenia. Siekamy razem z masłem za pomocą dużego noża, a następnie dodajmy żółtka i śmietanę – szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wszystkie składniki można połączyć także w malakserze. Formę o wielkości ok. 22×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części – mniejszą (ok. 1/3) i większą (ok. 2/3). Mniejszą część chowamy do zamrażarki(...)następnie staramy się delikatnie je wymieszać. Wyjmujemy ciasto z lodówki i układamy na nim poziomo plasterki jabłek. Staramy się to robić równo. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i trzemy na wierzch za pomocą tarki jarzynowej. Wiórki ciasta równomiernie rozkładamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (do 160°C) i pieczemy około 60-80 minut (bez termoobiegu). Po wystudzeniu możemy posypać ciasto cukrem
Poezja smakuSzybkie do zrobienia i baaardzo smaczne. Zawsze gdy zostaje mi trochę sosu do pizzy albo jak nie mam czasu zrobić już ciasta drożdżowego to robię tosty a'la pizza Składniki: - chleb tostowy - sos pomidorowy lub keczup - ser - salami Na blaszce rozkładam papier do pieczenia i układam chleb tostowy, są dwie wersje: Pierwsza- rozkładam pierwsza warstwę chleba(...)koniec położyć pokrojoną w grubsze plasterki parówkę Tak przygotowane tosty wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 st. I piekę ok 7 minut. Oczywiście jak to ja nie umiem zjeść pizzy itp. bez sosu czosnkowego Przepis tutaj . Życzę smacznego
Kuchnia VikiKolejny weekend przed nami, jak ten czas leci... Czy też macie wrażenie, że za szybko?! Tak czy inaczej, jeść coś trzeba, bez deseru też nie zawsze da się obejść więc dziś zapraszam na pyszną tarte z brzoskwiniami, z obłędnym nadzieniem budyniowym... pycha! Składniki na spód; 20 dag mąki pszennej 10 dag orzechów włoskich 10 dag masła 1 żółtko(...)pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i chłodzimy około 1 godz. Brzoskwinie jeśli z puszki odcedzamy i kroimy w plasterki. Jeśli są świeże to zdejmujemy skórkę i również kroimy w plastry. Ciastem po schłodzeniu wylepiamy dno formy do tarty o średnicy 26cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia (wcześniej pomiętym) który mocno dociskamy i wykładamy obciążniki
Radość kipiąca uśmiechem.Pyszny i szybki deser bez pieczenia. Nie zawiera jaj, mąki, glutenu i nabiału. Przepis znalezniony tu —>KLIK. Moja rolada nie wyszła taka równiutka i ładna ale obroniła się smakiem. Polecam! masa ciemna: 1,5 szklanki mielonych migdałów 4 łyżki surowego kakao 4 łyżki syropu klonowego szczypta soli Himalajskiej szczypta cynamonu 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego extra(...)masę kakaową dokładnie miksujemy. Formujemy kulę i na papierze do pieczenia rozwałkowujemy na prostokąt. Najlepiej masę ułożyć między dwoma arkuszami papieru, wtedy nie będzie przywierać do wałka. Namoczone orzechy dokładnie miksujemy z resztą składników. Gotową masę wstawiamy do lodówki na 20 minut. Następnie rozsmarowujemy ją na ciemnym cieście. Całość delikatnie zwijamy w rulon i wstawiamy na 20 minut
Mienta blogZawsze w lodówce mam opakowanie ciasta francuskiego. Gdy tylko mam dzień lenia, robię mega szybką tartę z ulubionymi składnikami. Taka tarta sprawdzi się równie dobrze, gdy nawiedzą nas niespodziewani goście. Dziś wersja z moją ukochaną karmelizowaną cebulą, burakiem i kozim serem. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 ugotowany burak – obrany i pokrojony w cienkie plastry 200 g sera koziego(...)pokrój w cienkie półplasterki. Rozgrzej patelnię (bez tłuszczu) i dodaj cebulę, posól i smaż około 10 minut aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj ocet balsamiczny i brązowy cukier, smaż jeszcze około 4 minut, odstaw do przestygnięcia. Ciasto francuskie rozwiń i rozłóż na blaszce (na papierze do pieczenia). Boki zawiń do środka i przyciśnij widelcem. Ciasto
Moja pasja smakutradycyjnych pączków, a chcecie odgonić pecha i zapewnić sobie szczęście przez cały rok (hihiii, ach te zabobony!), to mam dla Was idealne rozwiązanie! :) Szybkie, łatwe, bez wyrabiania ciasta czy formowania à la pączki z ciasta francuskiego, z charakterystyczną dla amerykańskich doughnuts (w Polsce zwane donutami czy donatami) dziurką, oblane mleczną czekoladą i posypane posypką- by nie tylko smakowały(...)kupcie od razu 2 arkusze ciasta francuskiego :))) 12-15 szt.: * ciasto francuskie- 1 arkusz * czekolada biała- 100 g * czekolada mleczna- 100 g * kremówka- 2 czubate łyżki * ewentualnie barwnik spożywczy i posypki Z ciasta francuskiego wykroić szklanką kółka, w środku robiąc mniejszą dziurkę (np. kieliszkiem). Kółka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika
Kraina Miodem Płynącawymyśliłam. Jakiś czas temu robiłam szarlotkę z połówkami jabłek. Wszystkim bardzo smakowała. Więc postanowiłam zamienić jabłka na brzoskwinie. I powiem Wam, że wyszło bardzo smaczne ciacho. Znikło bardzo szybko. Dobrze, że zapas brzoskwiń jeszcze jest. Długo zastanawiałam się czy brzoskwinie obierać ze skórki i w końcu ich nie obrałam. Skórka po upieczeniu była miękka i nie przeszkadzała w jedzeniu(...)łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 twarda margaryna lub masło, 150 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 jajko, 20-25 połówek brzoskwiń (ilość zależy od wielkości) Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka śmietany 12% Wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części jedną rozwałkowujemy i wykładamy
Passion of CookingMieszamy z twarogiem, cukrem, przyprawą do piernika i mąką aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Jajka rozbełtujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy dokładnie, wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Ciasto pieczemy 50-60 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach. Masę cukrową ugniatamy przez(...)Przykładamy spód wykorzystanej do pieczenia sernika blaszki i nożem odcinamy zbędne okrawki. Wycięty okrąg delikatnie transportujemy na wałku na wierzch ciasta, wyrównujemy powierzchnię. Pozostałą masę zagniatamy z odrobiną barwnika spożywczego, rozwałkowujemy i foremkami do ciasta wycinamy ozdoby. Przyklejamy na wierzch sernika za pomocą kleju spożywczego według inwencji twórczej :) Ciasto przygotowywane z okazji parapetówki
sama złodyczpieczenia i kakao. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać ekstrakt, połączyć. Nakładać po łyżce ciasta do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, na każdej porcji ciasta ułożyć kostkę czekolady, wciskając w ciasto. Przykryć równomiernie pozostałym(...)ciastem. Piec 20-25 minut w 180 st. C. Wystudzić na kratce. Krem: Mąkę przesiać do mleka, wymieszać, żeby nie było grudek, zagotować. Gotować aż do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany, całkowicie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, po łyżce dodawać mąkę z mlekiem, cały czas miksując. Na końcu wlać ekstrakt, połączyć. Masę podzielić na dwie części
Pożeraczka, czyli raz adobrze