owocami lub bez… i nie tylko. Malinowe ptasie mleczko na cieście półkruchym z przepisu… z ubiegłego wieku. Skład niki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa piankowa: - 1 litr(...)więcej ) ciasto w zamrażarce – wyciągamy, rozmrażamy, stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy. Jeżeli nie mamy, to – dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto
mojewypiekiinietylkowystarczy nam na cały następny rok W poniedziałek oczywiście zorientowaliśmy się, że nie mamy wystarczającej ilości batatów w naszej spiżarce, aby zrobić ciasto. Normalne… Pozostało nam jedynie, zamiast ciasta przygotować muffiny z batatów . I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę. Przepisów na muffinki na blogu jest już kilka, w tym nasz ulubiony na dyniowe muffinki z czekoladą(...)PRZEPYSZNE. Muffiny wyszły delikatnie chrupiące bo masło było z kawałkami orzechów po prostu LOVE IT! No i czekolada, bo jak tak bez odrobiny czekolady?! Jak to u nas bywa przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. A większość składników powinniście mieć w domu. Składniki ( na około 6 muffinek ): ½ szklanki puree z batata 1 jajko ½ tabliczki gorzkiej czekolady
PaleoLifeWitajcie, szybka i smaczna przekąska nie musi być kupiona w sklepie! Równie dobrze możesz zrobić ją w domu. Dzisiaj mam dla Was przepis na domową wersję batoników "Twix" - bez grama cukru w składzie! Dodatkowo są wegańskie. Batoniki to świetna przekąska na deser lub drugie śniadanie. Musicie ich koniecznie spróbować! Wartości odżywcze na 100 g: 307 kcal(...)daktyli - 2 łyżeczki masła orzechowego 100% Polewa - 50 g gorzkiej czekolady bez cukru Wykonanie Ciastko Do miski wsypujemy obie mąki. Wlewamy syrop daktylowy oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy przez papier do pieczenia i wycinamy prostokąty na wzór spodów do batonika. Układamy na blasze i pieczemy
Health-Fit-LifeWitajcie, szybka i smaczna przekąska nie musi być kupiona w sklepie! Równie dobrze możesz zrobić ją w domu. Dzisiaj mam dla Was przepis na domową wersję batoników "Twix" - bez grama cukru w składzie! Dodatkowo są wegańskie. Batoniki to świetna przekąska na deser lub drugie śniadanie. Musicie ich koniecznie spróbować! Wartości odżywcze na 100 g: 307 kcal(...)daktyli - 2 łyżeczki masła orzechowego 100% Polewa - 50 g gorzkiej czekolady bez cukru Wykonanie Ciastko Do miski wsypujemy obie mąki. Wlewamy syrop daktylowy oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy przez papier do pieczenia i wycinamy prostokąty na wzór spodów do batonika. Układamy na blasze i pieczemy
Health-Fit-Lifedwóch ciasto, czyli CIELAK . Znudził mi się standardowy przepis na murzynka więc urozmaiciłam je o nowy składnik, jednocześnie nie dodając tłuszczu. Przepis na murzynka orzechowego jest prosty i szybki, a ciasto wychodzi znakomite w smaku! Polecam też inne przepisy na murzynka: Pyszny Murzynek z wiśniami z patelni Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Murzynek z nektarynkami Murzynek(...)cukier puder Jak upiec murzynka orzechowego? Mieszałam składniki zwykłą ręczną trzepaczką rózgową, bez wykorzystania miksera. Jajko ubijamy trzepaczką z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jogurt i masło orzechowe, łączymy składniki przez ubijanie. Mieszamy w jednej misce mąkę z kakao, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych. Łączymy całość dokładnie mieszając. Przekładamy masę kakaową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszybko, upiekłam z jego dodatkiem babkę. Taką pysznie wilgotną babkę, z fajnym posmakiem serka, pachnącą skórką cytrynową i z duużą ilością rodzynek ❤ Polecam wszystkim babkowym łasuchom 😉 Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 400 g serka homogenizowanego waniliowego skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 2,5 szklanki mąki 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kolejno po łyżce serek homogenizowany, mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Na końcu dorzucamy rodzynki (po odciśnięciu i wysuszeniu na ręczniczku papierowym, posypujemy je odrobiną mąki) i całość mieszamy łyżką. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy odrobiną mąki. Ciasto wlewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Walijskie Pichceniekruche, czy puszyste, z owocami, z dżemem, czy budyniem. Robię je bardzo często i ciągle z nimi eksperymentuję. Dziś na przykład mam dla Was szybkie w przygotowaniu, prawie bez cukru i bez wyrastania rogaliki krucho drożdżowe. Częstujcie się przepisem :) Składniki: 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej 1 kostka zimnego masła(...)jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy ciasto do momentu aż składniki się ładnie połączą. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na mniej więcej równe trójkąty. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce nadzienia, zwijamy formując kształt rogalików. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Cynamonowe szczęścieczuć pasję do chleba, pieczenia, w końcu to rodzinna tradycja. Przyznam szczerze, że byliśmy pod takim wrażeniem, że książkę nabyliśmy dość szybko, co dziwne, głównie pod wpływem męża. I to mąż jako pierwszy zabrał się za pieczenie chleba. Wybrał jeden przepis, swoją drogą nie wiem czy to nie ten, rozpoczął wypiek… Potem było już gorzej, bo chleb(...)męża, postanowiłam w ogóle nie eksperymentować, tylko ściśle trzymać się przepisu. Chlebek wyszedł i to naprawdę smaczny, jednak następnym razem dodam bez wątpienia miód, bo lubimy chleby z miodem w składzie. U mnie był krótszy czas wyrastania ciasta. Już po 6h, ciasto było wyrośnięte i miało ładną gąbczastą strukturę. Drukuj Chleb żytni razowy na zakwasie Składniki Zakwas
Mieszam w Garnkupieczenia. Siekamy razem z masłem za pomocą dużego noża, a następnie dodajmy żółtka i śmietanę – szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wszystkie składniki można połączyć także w malakserze. Formę o wielkości ok. 22×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części – mniejszą (ok. 1/3) i większą (ok. 2/3). Mniejszą część chowamy do zamrażarki(...)następnie staramy się delikatnie je wymieszać. Wyjmujemy ciasto z lodówki i układamy na nim poziomo plasterki jabłek. Staramy się to robić równo. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i trzemy na wierzch za pomocą tarki jarzynowej. Wiórki ciasta równomiernie rozkładamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (do 160°C) i pieczemy około 60-80 minut (bez termoobiegu). Po wystudzeniu możemy posypać ciasto cukrem
Poezja smakuSzybkie do zrobienia i baaardzo smaczne. Zawsze gdy zostaje mi trochę sosu do pizzy albo jak nie mam czasu zrobić już ciasta drożdżowego to robię tosty a'la pizza Składniki: - chleb tostowy - sos pomidorowy lub keczup - ser - salami Na blaszce rozkładam papier do pieczenia i układam chleb tostowy, są dwie wersje: Pierwsza- rozkładam pierwsza warstwę chleba(...)koniec położyć pokrojoną w grubsze plasterki parówkę Tak przygotowane tosty wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 st. I piekę ok 7 minut. Oczywiście jak to ja nie umiem zjeść pizzy itp. bez sosu czosnkowego Przepis tutaj . Życzę smacznego
Kuchnia VikiKolejny weekend przed nami, jak ten czas leci... Czy też macie wrażenie, że za szybko?! Tak czy inaczej, jeść coś trzeba, bez deseru też nie zawsze da się obejść więc dziś zapraszam na pyszną tarte z brzoskwiniami, z obłędnym nadzieniem budyniowym... pycha! Składniki na spód; 20 dag mąki pszennej 10 dag orzechów włoskich 10 dag masła 1 żółtko(...)pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i chłodzimy około 1 godz. Brzoskwinie jeśli z puszki odcedzamy i kroimy w plasterki. Jeśli są świeże to zdejmujemy skórkę i również kroimy w plastry. Ciastem po schłodzeniu wylepiamy dno formy do tarty o średnicy 26cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia (wcześniej pomiętym) który mocno dociskamy i wykładamy obciążniki
Radość kipiąca uśmiechem.Pyszny i szybki deser bez pieczenia. Nie zawiera jaj, mąki, glutenu i nabiału. Przepis znalezniony tu —>KLIK. Moja rolada nie wyszła taka równiutka i ładna ale obroniła się smakiem. Polecam! masa ciemna: 1,5 szklanki mielonych migdałów 4 łyżki surowego kakao 4 łyżki syropu klonowego szczypta soli Himalajskiej szczypta cynamonu 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego extra(...)masę kakaową dokładnie miksujemy. Formujemy kulę i na papierze do pieczenia rozwałkowujemy na prostokąt. Najlepiej masę ułożyć między dwoma arkuszami papieru, wtedy nie będzie przywierać do wałka. Namoczone orzechy dokładnie miksujemy z resztą składników. Gotową masę wstawiamy do lodówki na 20 minut. Następnie rozsmarowujemy ją na ciemnym cieście. Całość delikatnie zwijamy w rulon i wstawiamy na 20 minut
Mienta blogZawsze w lodówce mam opakowanie ciasta francuskiego. Gdy tylko mam dzień lenia, robię mega szybką tartę z ulubionymi składnikami. Taka tarta sprawdzi się równie dobrze, gdy nawiedzą nas niespodziewani goście. Dziś wersja z moją ukochaną karmelizowaną cebulą, burakiem i kozim serem. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 ugotowany burak – obrany i pokrojony w cienkie plastry 200 g sera koziego(...)pokrój w cienkie półplasterki. Rozgrzej patelnię (bez tłuszczu) i dodaj cebulę, posól i smaż około 10 minut aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj ocet balsamiczny i brązowy cukier, smaż jeszcze około 4 minut, odstaw do przestygnięcia. Ciasto francuskie rozwiń i rozłóż na blaszce (na papierze do pieczenia). Boki zawiń do środka i przyciśnij widelcem. Ciasto
Moja pasja smakutradycyjnych pączków, a chcecie odgonić pecha i zapewnić sobie szczęście przez cały rok (hihiii, ach te zabobony!), to mam dla Was idealne rozwiązanie! :) Szybkie, łatwe, bez wyrabiania ciasta czy formowania à la pączki z ciasta francuskiego, z charakterystyczną dla amerykańskich doughnuts (w Polsce zwane donutami czy donatami) dziurką, oblane mleczną czekoladą i posypane posypką- by nie tylko smakowały(...)kupcie od razu 2 arkusze ciasta francuskiego :))) 12-15 szt.: * ciasto francuskie- 1 arkusz * czekolada biała- 100 g * czekolada mleczna- 100 g * kremówka- 2 czubate łyżki * ewentualnie barwnik spożywczy i posypki Z ciasta francuskiego wykroić szklanką kółka, w środku robiąc mniejszą dziurkę (np. kieliszkiem). Kółka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika
Kraina Miodem Płynącawymyśliłam. Jakiś czas temu robiłam szarlotkę z połówkami jabłek. Wszystkim bardzo smakowała. Więc postanowiłam zamienić jabłka na brzoskwinie. I powiem Wam, że wyszło bardzo smaczne ciacho. Znikło bardzo szybko. Dobrze, że zapas brzoskwiń jeszcze jest. Długo zastanawiałam się czy brzoskwinie obierać ze skórki i w końcu ich nie obrałam. Skórka po upieczeniu była miękka i nie przeszkadzała w jedzeniu(...)łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 twarda margaryna lub masło, 150 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 jajko, 20-25 połówek brzoskwiń (ilość zależy od wielkości) Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka śmietany 12% Wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części jedną rozwałkowujemy i wykładamy
Passion of CookingMieszamy z twarogiem, cukrem, przyprawą do piernika i mąką aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Jajka rozbełtujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy dokładnie, wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Ciasto pieczemy 50-60 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach. Masę cukrową ugniatamy przez(...)Przykładamy spód wykorzystanej do pieczenia sernika blaszki i nożem odcinamy zbędne okrawki. Wycięty okrąg delikatnie transportujemy na wałku na wierzch ciasta, wyrównujemy powierzchnię. Pozostałą masę zagniatamy z odrobiną barwnika spożywczego, rozwałkowujemy i foremkami do ciasta wycinamy ozdoby. Przyklejamy na wierzch sernika za pomocą kleju spożywczego według inwencji twórczej :) Ciasto przygotowywane z okazji parapetówki
sama złodyczpieczenia i kakao. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać ekstrakt, połączyć. Nakładać po łyżce ciasta do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, na każdej porcji ciasta ułożyć kostkę czekolady, wciskając w ciasto. Przykryć równomiernie pozostałym(...)ciastem. Piec 20-25 minut w 180 st. C. Wystudzić na kratce. Krem: Mąkę przesiać do mleka, wymieszać, żeby nie było grudek, zagotować. Gotować aż do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany, całkowicie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, po łyżce dodawać mąkę z mlekiem, cały czas miksując. Na końcu wlać ekstrakt, połączyć. Masę podzielić na dwie części
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciepłe miejsce bez przeciągów. Czekamy aż podwoi swoją objętość, a nawet trochę dłużej. Ja na początku dałam chlebkowi tylko 1,5 godz. na wyrastanie i był naprawdę super, ale mój kolejny chleb wyrastał ok. 2,5 godz. i chociaż po pierwszym razie wydawało mi się, że to będzie niemożliwe, to był jeszcze lepszy. Chleb pieczemy w żaroodpornym naczyniu(...)przed planowanym pieczeniem włączamy piekarnik, ustawiamy na 250 stopni i wkładamy do niego nasze puste naczynie. Idealny byłby żeliwny garnek, ale moje zwykłe szkło żaroodporne też daje radę. Kiedy chlebek ładnie wyrośnie, a piekarnik i forma do pieczenia będą już nagrzane, następuje najbardziej skomplikowana operacja. Gorące naczynie wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do niego wyrośnięte ciasto, najlepiej
Ratunku obiadDziś kolejne wypiekanie na śniadanie :-) Tym razem placki pochodzące z bloga Kwestia smaku . Delikatne, aromatyczne, w oryginalnym przepisie smaży się bez tłuszczu, ja dodałam masło
Czary - gary w kuchnikilku małych foremek do tartaletek u żywamy formy do jednej tarty, ciasto rozwałkowujemy na grubość 7-8 mm). Z ciasta wycinamy koła o wielkości foremek jakimi dysponujemy (w przepisie użyto zamiennie foremek o średnicy 8-9 cm). Foremki wykładamy ciastem (musi przylegać do ścianek). Foremki z ciastem wkładamy do lodówki(...)minut. Następnie umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (z termoobiegiem ) lub 190 stopni C (bez termoobiegu ) i pieczemy przez 12-15 minut (jeśli zamiast kilku małych tartaletek pieczemy jedną tartę , czas pieczenia wydłuży się do około 20 minut). Upieczone ciasto studzimy, następnie wyjmujemy z foremek. Pascha Tw aróg mieli my (jeżeli
SzczyptaSmaQGości część kolejna, więc jest domowy deser Ciasto, które pięknie wygląda, świetnie smakuje, zawsze się udaje. Użyłam do jego przygotowania mąki pszennej i mąki kukurydzianej w
Zasmakuj KuchniNiezwykle sycący oraz pełnowartościowy deser z kaszy jaglanej. Przygotowanie: 10 minut Koszt: tanie Kaszę jaglaną mogłabym jeść non stop, tak uwielbiam jej smak. Wybornie smakuje
zdrowo i aktywnieNiezwykle sycący oraz pełnowartościowy deser z kaszy jaglanej. Przygotowanie: 10 minut Koszt: tanie Kaszę jaglaną mogłabym jeść non stop, tak uwielbiam jej smak. Wybornie smakuje
Zdrowie i pysznie na talerzuSzukacie idealnego ciasta bez glutenu i laktozy?? Mam dla Was dzisiaj przepis na wyśmienite długo świeże ciacho czekoladowe z malinami Prawdziwe „niebo w gębie
I LOVE LIFEOdkąd w prezencie dostałam blender nie wyobrażam sobie już bez niego mojej kuchni. Ciasta, koktajle, lody, desery, placki, naleśniki… Ileż dzięki niemu stworzyłam pysznych
Słodkie okruszki250g do ciasta i 150g na górę ciasta) Jajka ucieramy z cukrem i na jasną puszystą masę, dodajemy cukier waniliowy-miksujemy. Dodajemy olej-miksujemy. Dodajemy jogurt naturalny-miksujemy. Na koniec do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko miksujemy. Następnie dodajemy do ciasta pokrojone 250g śliwek. Wszystko mieszamy łyżką. Tak przygotowane ciasto dajemy(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy resztę czyli 150g pokrojonych śliwek. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy około 45min. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem I gotowe :) Polecam, bardzo dobre, łatwe ciasto :) Zapraszam tradycyjnie na film
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupory ich nie robiliście, warto nadrobić zaległości. To prostsze niż myślicie. Mam dziś dla Was przepis na lody bez maszynki i jajek, który pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Prościej naprawdę być nie może. Jak zrobić lody bez maszynki i jajek? Tradycyjne lody przygotowuje się z dodatkiem żółtek. Niestety, zniechęca to wiele osób, ponieważ taka masa wymaga bardziej(...)podaniem wyjmij lody z zamrażalnika na około 10-15 minut. Kiedy lekko zmiękną, będzie się je znacznie łatwiej nakładać. Zobacz też inne przepisy na desery : Nektarynkowa granita Proste ciasto bez pieczenia Tarta z rabarbarem Czekoladowy pudding chia Biały lion – ciasto bez pieczenia Potrójnie czekoladowy deser Zobacz też najnowsze przepisy : Lody ciasteczkowe Sałatka szopska Paprykowe łódeczki ziemniaczane
okolicepalnika.plChociaż tegoroczne Święta Wielkanocne były u nas przepracowane, tak nie mogło zabraknąć babki! Preferujemy proste wypieki, bez kremów itd., więc wybór padł po prostu na babkę. Z racji zapasu białek w lodówce - na białkach z rodzynkami. Wyszła świetna. Szybka w przygotowaniu, zwarta i wilgotna. Dodatkowo polana polewą z mlecznej czekolady stanowiła świetny, ale nie bardzo słodki, dodatek do kawy(...)czekolady z 50ml mleka Przygotowanie Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Cały czas miksując stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, olej, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia. Rodzynki oprószyć mąką. Dodać do ciasta i całość wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć masę. Piec ok 50-60 minut w temperaturze 180st. Po ostudzeniu polać polewa, lukrem
Zielona Kuchniamakowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto. Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury. Wilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter .Tradycja głosi , że mak zapewnia pomyślność na cały rok Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Smacznego :) Składniki na ciasto 50 dag m ąki tortowej(...)wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta. Boków papieru na zawijam ,aby makowce wzdłuż rosły. Zwinięte makowce przez środek owinąć paskiem 20cm
mojej kuchnimakowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto. Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury. Wilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter .Tradycja głosi , że mak zapewnia pomyślność na cały rok Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Smacznego :) Składniki na ciasto 50 dag m ąki tortowej(...)wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta. Boków papieru na zawijam ,aby makowce wzdłuż rosły. Zwinięte makowce przez środek owinąć paskiem 20cm
w mojej kuchnielipsę. Zwiąż luźno rogi ściereczki, aby przykryły ciasto. Umieść w durszlaku w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do ponownego wyrośnięcia na 1-2 godziny. Bardzo ostrożnie przełóż ciasto ze ściereczki – górą do dołu, do garnka lub formy. Odstaw na kwadrans pod przykryciem. Piecz ok. 50-55 minut do „suchego patyczka” w temperaturze 190 stopni C. Wyjmij chleb(...)dniu wyrabiania ciasta Tym razem razem z chlebem piekłam buraki, więc pieczywo upiekło mi się jak z parą i musiałam potem (po wypuszczeniu pary) jeszcze dopiekać ok. 10 minut. Chleb marchwiowy na zakwasie wypiekali autorzy blogów: Ostatnie dni spędziłam na lekturze książki Amy Harmon pt. "Biegając boso" . To książka, która porusza różne zmysły. Josie Jensen szybko przestała być dzieckiem
Weekendy w domu i ogrodziewilgotne, wręcz mokre, mocno czekoladowe z bardzo wyczuwalnym smakiem banana. Robi się je szybko - jedno z najprostszych ciast jakie robiłam. Inspirację znalazłam na stronie z przepisami Tesco, ale przepis jest nieco przerobiony. W przepisie nie ma dodatku żadnego słodzika, ale jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie ciasta to można dodać ksylitol lub inny zamiennik cukru. Jeśli użyjemy odpowiednich płatków owsianych brownie(...)bezglutenowe. Wreszcie przetestowałam też kupioną jakiś czas temu małą kwadratową foremkę. Ciasto nie jest więc bardzo duże, ale zjadając nawet niewielki kawałek można się najeść. Składniki: 1/2 szklanki mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych 4 kopiate łyżki ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 średnie dojrzałe banany 1/2 szklaki mleka roślinnego (u mnie migdałowe
Healthy food explorermojej liście do wykonania;). Więc gdy tylko nadarzyła się okazja,aby przygotować tort wiedziałam, który to będzie😉. Czasu nie było zbyt wiele ale taki właśnie tort jest idealny do szybkiego wykonania - nie musimy zbytnio przejmować się jego równymi, gładkimi bokami, wszystkie nierówności przykrywają wafelki, a wierzch zdobią "kostki lodu" no i oczywiście %%%%% ;). Po prostu nie może się nie udać(...)małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Kostki lodu Dwie
RAROSSAkruszonką. Ciasto jest bardzo smaczne, podobne w smaku do klasycznej babki cytrynowej. Dodatkową zaletą jest to, że nie ma ono w swoim składzie odrobiny tłuszczu, co oczywiście obniża jego kaloryczność i nie jest mocno słodkie. Robi się je bardzo szybko i prosto, dlatego gorąco polecam przepis. Składniki: 400 g mąki kukurydzianej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masą. Dodajemy jogurt, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę i sok z cytryny. Chwilę ubijamy do połączenia się składników. Wylewamy do foremki posmarowanej masłem i posypanej mąką (w wersji bezglutenowej - bez glutenu), układamy owoce i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut
Walijskie Pichceniebananem. Bez mąki, mleka i białego cukru. Bardzo szybkie w wykonaniu i niskokaloryczne. Można je zabrać ze sobą na wakacyjne letnie wycieczki:) Jeden batonik to: 45,2 kcal w tym: W:7,9 g; B: 1,82 g; T: 0,3 g. Składniki: - 1 puszka czerwonej fasoli - 1 banan - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2-3 łyżki(...)proszek do pieczenia oraz kakao. Ponownie blendujemy na koniec dodajemy pół banana. Blendujemy dokładnie. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Na wierz układamy resztę banana pokrojonego w plasterki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-50 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie po wystudzeniu dzielimy ciasto krojąc
Health-Fit-LifeDzisiaj mamy dla Was typowo wakacyjny przepis. Łatwe w przygotowaniu i bardzo pożywne babeczki jogurtowe z truskawkami i rabarbarem. Zostały zjedzone tak szybko, że ledwie udało nam się sfotografować trzy ostatnie sztuki! Łapcie przepis i do dzieła! Babeczki jogurtowe z truskawkami Składniki: 250 g mąki (pszennej, orkiszowej lub mieszanki mąk bezglutenowych np.: ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej) 1 szklanka jogurtu(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (Bio bez fosforanów) szczypta soli 150 g truskawek + 2 garści innych owoców (wiśni, rabarbaru, malin, borówek - na wierzch babeczek) Przygotowanie: Jajka i jogurt ogrzewamy do temperatury pokojowej. Ubijamy mikserem jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (około 5 minut). Dodajemy jogurt, olej, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. Miksujemy
Moja Mama Gotujeciasta należy się każdemu i ja osobiście nie wyobrażam sobie życia bez cukru ! Ale gdy nagle spodnie robią się ciut ciasne, w pasku dziurka nie pasuje i trzeba go poszerzyć....wówczas przychodzi refleksja, czy nie za dużo sobie folguję ? Czy na pewno muszę zjeść dwa, trzy, ... kawałki ciasta ? Czy to zachcianka czy już łakomstwo ? By zdrowo jeść, nie musisz(...)zdrowego zarazem. Placuszki jogurtowe robi się szybko i tylko z kilku składników. Można je podać ze świeżymi owocami, musami lub orzechami. Doskonałe na śniadanie, podwieczorek, czy słodkie "co nieco". Składniki: 150 g jogurtu naturalnego 1 jajko 1/2 szklanki mąki jaglanej ( lub zmielona w młynku do kawy kasza jaglana ) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia olej kokosowy do smażenia 1 szklanka
kolorowotorcikowojest uniwersalne, szybkie, proste i ma wiele zastosowań. Przepis znalazłam tutaj (popatrz jak autorka przygotowuje chałkę). Z dodatkiem cukru idealnie nadaje się do słodkich wypieków, z odrobiną soli stanowi podstawę do wypieku pizzy i innych wytrawnych wspaniałości. To ciasto jest idealną alternatywą dla ciasta drożdżowego. Nie musi rosnąć, natychmiast po przygotowaniu możesz wykładać je na blaszkę i piec. Smakiem(...)rodzynek płatki migdałowe na posypkę 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: wszystkie składniki, poza rodzynkami umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. Bez robota: mokre składniki umieścić w misce i rozbełtać wielcem do połączenia składników. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać widelcem, następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść gładkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest sobota, to koniecznie coś szybkiego i łatwego i dużo. We wszystkich przepisach jakie miałam okazję zobaczyć na ciasto z dynią, bidula była przerabiana na puree, i tak naprawdę pełniła funkcję nawilżająco-sklejającą w cieście, a przecież ona sama w sobie jest pyszna. W mnie dyni jest dużo i jest ona w kawałkach, ciasto jest lekkie, wilgotne i bardzo aromatyczne(...)karobu 200 ml mleka roślinnego (sojowe do ciast jest najlepsze) 100 g oleju roślinnego (około 120 ml) 1 dojrzały banan czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej kopiasta łyżka cynamonu łyżeczka suszonego imbiru 2 średnie jabłka pół kg dyni (waga po obraniu ze skórki i bez wnętrzności) Przygotowanie: Rozpocznij od obrania dyni i pokrojenia
greenscarffrancuskim (oczywiście ciasto można przygotować w domu, ale czy nie szkoda czasu? Ja kupuję gotowe, mrożone, ale zwracam uwagę aby było z masłem!). Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. 600 g mięsa gotowanego bez kości (u mnie kaczka), 4 łyżki tłuszczu (u mnie tłuszcz kaczy), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 50 ml bulionu, garść posiekanego tymianku, sól, pieprz, cukier(...)Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Masę mięsną ułożyć na cieście, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż drugiego dłuższego boku) wolny pas, szerokości około 3 cm. Lekko zwilżyć go wodą. Ciasto zrolować, zaczynając od dłuższego boku z farszem. Po zwinięciu lekko docisnąć aby lepiej się trzymało. Pokroić w plastry grubości około 1.5 cm. Układać plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać
królestwo garówBARDZO PYSZNE I SZYBKIE W PRZYGOTOWANIU SKŁADNIKI: 50 dag.mąki 1/2 kostki drożdży cukier waniliowy 1/4 szkl.cukru kostka margaryny lub masła (250g) 2 jajka 1/2 dużego kubka śmietany 12% dżem wiśniowy lub z czarnej porzeczki (żeby nie były mdłe) PRZYGOTOWANIE: Drożdże wkruszamy do mąki , dodajemy margarynę i pozostałe składniki zagniatamy gładkie ciasto dzielimy na 3 części najpierw rozwałkowujemy pierwszą(...)ciasto na trójkąty każdy trójkąt smarujemy dżemem do tego oczywiście przyda się pomocnik i zawijamy nasze rogaliki zaczynając od szerszej strony układamy na posmarowanej blaszce ,lub wyłożonej papierem do pieczenia i wałkujemy kolejną część,i postępujemy z nią jak z poprzednią aż do ostatniego rogalika, można również zrobić je z innym nadzieniem np.serem lub czekoladą pieczemy
Swojskie jedzonkoCiasto z serii "jadą goście". Na szybko, bez zbędnych zabiegów i bicia piany. A efekt? Przepyszny! Pierwsze ciasto marchewkowe robiłam x lat temu (z 10) i pamiętam, że nie byłam nim zachwycona. Postanowiłam dać mu jeszcze jedną szansę i wykazało się! Moja Malwinka pochłonęła po obiadku spory kawałek, mówiąc "mama, to pycha!" Składniki: (na małą keksówkę) 1 szklanka marchewki(...)dodać tartą marchewkę, olej, przyprawy i masło orzechowe, chwilkę pomiksować do połączenia składników. Przelać do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (lub do silikonowej, jak w moim przypadku), piec w 180'C około 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić, ewentualnie posypać cukrem pudrem
Cakes By Kejtprzepis na szybkie i proste w przygotowaniu, aczkolwiek pyszne, ciasto. Jest to typowy letni wypiek, wypełniony po brzegi sezonowymi owocami, które za każdym razem smakuje doskonale. U mnie na "pierwszy strzał" poszedł rabarbar i truskawki, ale będą też wiśnie, morele, drobne owoce jagodowe, śliwki i wszystkie inne dostępne owoce. Muszę dodać, że nie jest to tradycyjne piaskowe ciasto, gdyż jest(...)cukru ziarenka z 1/2 wanilii (opcjonalnie) 250 g śmietany kwaśnej 12 lub 18 % 125 ml oleju 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru (35 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 85 g mąki ziemniaczanej 380 g mąki pszennej cukier puder Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Rabarbar myjemy i dzielimy
Rozpustne gotowanieczyli spolszczony czatnej jest gęstym sosem, u mnie dziś przyprawiany po meksykańsku z parówkami w cieście francuskim. Szybka propozycja na kolację dla dwójki przerażonych staruchów, których dziecko pierwszy raz wybyło z domu na tak długo bez nich. Czego użyłem? -5 parówek -ciasto francuskie, kupne niestety Czatnej: -cebula czerwona -sok pomidorowy zagęszczany -po dwie łyżki groszku zielonego, kukurydzy, fasoli czerwonej(...)starte suszone pomidory. Smażymy na małym ogniu, aż cała woda odparuje i powstanie gęsty sos. Ciasto francuskie kroimy na małe prostokąty, wykładamy łyżkę czatneja i układamy na niego połówkę parówki. Zawijamy ciasto w ulubiony sposób i smarujemy żółtkiem. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta. Pieczemy w 210 stopniach około 18 minut. Smacznego
BaRepas