Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj 2 łyżki cukru, 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli. Wymieszaj. Dodaj jogurt, wlej mleko i wymieszaj całość. Wbij jajko i połącz z masą. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Jeśli jest za gęste dolej mleka. Ciasto na racuchy powinno być gęste, tak żeby po wyłożeniu na patelnię nie rozlewało się(...)Krok 2 Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Patelnia nie może być zbyt gorąca, bo ciasto się przypali. My na naszej kuchni indukcyjnej z 9 stopniową skałą smażyliśmy racuchy na poziomie 4,5-5. Wlej 2-3 łyżki klarowanego masła. Kładź na patelnię raczej mniejsze porcje ciasta, wtedy łatwiej będzie je przewrócić na drugą stronę. Czas smażenia zależy od wielkości racuchy
Niedzielny kucharzzaległości, bo sporo się tego nagromadziło - jeśli obserwujecie mnie na instagramie to tam w miarę na bieżąco wrzucam zdjęcia. Na pierwszy rzut idzie czekoladowa tarta z truskawkami, oczywiście bez pieczenia - pewnie ze względu na panujące warunki pogodowe niewielu osobom chce się włączać piekarnik ;) czekoladowy, ciasteczkowy spód, krem z gorzkiej czekolady i słodkie, soczyste, świeże truskawki. Polecam! Składniki(...)misie miksera i ubić na sztywno. Powoli dolać chłodną, ale wciąż płynną czekoladę , cały czas miksując. Szybko i dokładnie zmiksować. Wylać na przygotowany spód, wyrównać wierzch. Truskawki (dowolna ilość) umyć, obrać, pokroić w plasterki lub nie (można ułożyć truskawki w całości) i udekorować ciasto. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Słodkie inspiracjemnie z dość jasną skórką, ale chlebek w środku wypieczony :) Z dziurami, z dodatkiem ziaren: słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego. Bardzo prosty w wykonaniu, szybki i bez zagniatania. Składniki wystarczy wymieszać łyżką. To mój pierwszy wypiek bezglutenowy i chyba nie ostatni :) Składniki na 1 bochenek: 500 g mąki bezglutenowej* 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki łuskanego(...)powiększenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać. Keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 27 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką bezglutenową. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 - 25 minut, do powiększenia objętości. Chleb rośnie bardzo szybko i nie powinien podwoić objętości, zbyt długie rośnięcie mu nie sprzyja. Piec w temperaturze 230 *C przez
Proste Potrawyszybko". Tym sposobem może zyska nowych fanów. Ponadto, dziś "Międzynarodowy Dzień Bez Diety", więc możemy pozwolić sobie na mały jedzeniowy grzeszek, bez wyrzutów sumienia. Skusicie się? Składniki: - 1 arkusz ciasta francuskiego - 1-2 tabliczki czekolady - jajko - posiekane orzeszki ziemne/posiekane migdały/krokant Przepis możemy wykonać tak, jak prezentują na filmiku poniżej (czekolada w poprzek, część ciasta francuskiego(...)noża do pizzy wykrawamy paski (tak jak na filmiku) i zawijamy w warkocz. Jajko roztrzepujemy w miseczce i przy pomocy silikonowego pędzelka rozprowadzamy na wierzchu zawiniętego ciasta. Posypujemy posiekanymi orzechami lub krokantem. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Zajadamy jeszcze ciepłe! Smacznego
Be Fit Be Strongmożna bardzo łatwo i szybko zrobić w domu! Będzie o wiele zdrowszy i smaczniejszy niż ten z plastikowego opakowania ze sklepu :) Jeśli jesteście na diecie BG z wyboru możecie użyć mąk które są łatwo dostępne w większych marketach, przy alergii lub celiakii trzeba pamiętać o wybieraniu mąk certyfikowanych, z przekreślonym kłosem. Zapraszam do pieczenia! :) CHLEB BEZGLUTENOWY Z CZARNUSZKĄ(...)lekko zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia polska bez glutenu" // keksówka o dł.20-25cm ~300g mąki gryczanej ~150g mąki kukurdzianej ~50g mąki ryżowej ~15g świeżych drożdży ~łyżeczka cukru ~płaska łyżka soli ~500ml ciepłej wody (nie gorącej!) ~łyżka czarnuszki (Piątnica) do posypania W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki oprócz cukru. W drugiej misce przygotuj zaczyn: do ciepłej wody
chili & sugarPyszne ciasto bez pieczenia. Przygotowanie go zajmuje ok 15 minut, z czego większość czasu to czekanie, aż zagotuje się mleko:) Idealne ciasto na zapracowaną lub spędzoną poza domem sobotę, kiedy pod wieczór zdajemy sobie sprawę, że nie ma nic słodkiego na niedzielę, a nie mamy siły i czasu piec czegokolwiek. Później wystarczy je wystudzić i najlepiej schować(...)drugi dzień delektować się jego smakiem :) Dodatkowo - fajny sposób, by przemycić mleko dzieciom :) Moja córcia je uwielbia! A jeśli macie więcej czasu - polecam Napoleonkę klasyczną na kruchym cieście SKŁADNIKI: (na blachę 23x33 cm) 1 op. krakersów solonych 5 szkl mleka 1 szkl cukru 25 dag masła/margaryny (u mnie Kasia) 3 żółtka 1 szkl mąki 1 budyń
Kto ugości moich gości?pojedynczo i w papilotkach zrobionych z papieru do pieczenia. Efekt widać na zdjęciach :) Składniki: 600 g mąki pszennej , 45 g świeżych drożdży , 3 łyżki cukru , 250 ml mleka , 100 ml oleju , szczypta soli , 2 jajka . Dodatkowo: tabliczka czekolady , spora garść jagód goji , cukier do posypania . Przygotować ciasto: Drożdże rozetrzeć(...)cukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia. Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut. W tym czasie przygotować foremki do bułeczek: pociąć papier do pieczenia w kwadraty
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: masa serowa: 1 kg mielonego twarogu 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 cukier
Luźna KuchniaOd dawna chciałam przyrządzić takie wegańskie naleśniki, ale jakoś zawsze plan ten był odsuwany w czasie. Trochę bałam się, że usmażę takie kapcie, które będą
Szybko Tanio Smaczniepieczenia posmaruj oliwą i rozwałkuj na niej połowę ciasta do pizzy. Posmaruj środek pizzy mascarpone z przyprawami. Ciasto może się kurczyć, ale wtedy po prostu przyciśnij je dodatkami i rozciągnij brzegi. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i ułóż je na pizzy zostawiając margines na brzegi ciasta bez dodatków. Posyp boczkiem pokrojonym w drobną kostkę i skrop oliwą. Piecz(...)minut w 250 stopniach aż brzegi pizzy się zrumienią. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii, odrobiną tartego sera i posyp pieprzem. Jeśli pieczesz pizzę z całej ilości ciasta (albo 2 pizze dla 2 osób) to po prostu zwiększasz ilość dodatków. Makaron gryczany z sosem all’Amatriciana – soba Amatriciana Amatrice to mała miejscowość we włoskich regionie Lacjum, która trafiła
Ugotowane pozamiataneskładniki* 500-600 g mąki pszennej* 50 g świeżych drożdży* 250 ml ciepłego mleka* cukier wanilinowy* 4 łyżki cukru* 1/4 łyżeczki soli* 1/3 kostki margaryny* 1
Mix smakuszybko, chcę więc nacieszyć się na zapas. Tym razem przygotowałam sernik, na który przepis znalazłam na stronie Cakes and coffee . Niedawno przygotowałam parę buteleczek syropu z czarnego bzu, był to więc niemal oczywisty wybór. Sernik wyszedł boski! Spód jest lekko chrupiący i kleisty; taki inny od zwykłych ciasteczkowych, które zazwyczaj przygotowuję. Masa serowa ma wyraźny smak owoców czarnego bzu; dałam(...)czarnego bzu z karmelizowanymi figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 50 g ciastek digestive 10 g kakao 40 g migdałów 20 g orzechów włoskich 90 g suszonych fig masa serowa: 250 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka mascarpone 250 g serka kremowego 4 listki żelatyny 150 ml syropu z owoców czarnego bzu dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚniadanie, to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Dobrze jednak, gdy jego przygotowanie jest szybkie i proste. Dziś najłatwiejszy sposób na francuskie śniadanie! Ciasto francuskie Dżem
MarcinChefNa pożegnanie wakacji dzielę się przepisem na pyszny chlebek bananowy z mnóstwem borówek oraz wiórkami kokosowymi, bardzo prosty i szybki do wykonania. Ciasto jest wilgotne, słodkie
Healthy food explorerW kuchni dzieją się różne cuda, ale takich cudów pewnie jeszcze nie widzieliście! Dziś mam dla Was przepis, jakiego jeszcze nie było – na ciasto z
Ostra na Słodko