szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:292/536)

Ciasto z malinami 190

Dziś u mnie propozycja na szybkie i bardzo łatwe ciasto z malinami. W oryginale z truskawkami na kefirze, u mnie maliny i ser twarogowy, nie miałam wyboru gdy otworzyłam lodówkę, ale jest pysznie! Polecam ciasto nie tylko na weekend   Jest PYSZNIE – parzcie kawy, zapraszajcie znajomych i częstujcie się smacznym ciastem na weekend     Składniki: 3 jajka(...)proszku do pieczenia 250 truskawek, u mnie mrożone maliny, mogą być inne świeże owoce jak brzoskwinie, porzeczki, czereśnie, agrest, itp.;) dodatkowo u mnie: łyżka bułki tartej i łyżeczka aromatu waniliowego opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Piekę w foremce 20 x 20, przez godzinę lub do suchego patyczka. W oryginalnym przepisie blaszka o wym.: 21 x 21 cm, pieczenie

Zasmakuj Kuchni
Ciasto „Kuszące orzeźwienie ” 296

Jestem zachwycona, że w tak szybki i prosty sposób możemy upiec idealny biszkopt. Do mieszanki wystarczy dodać jajka, wodę i gotowe! Jako dodatki do biszkoptu, wykorzystałam to co miałam w domu i tak o to powstało   „ Kuszące orzeźwienie ” , czyli biszkopt  z warstwą jogurtową, musem truskawkowym i bitą śmietaną 💗 Zapraszam do spróbowania ciasta 😊 Składniki: biszkopt: gotowa mieszanka(...)Biszkopt: Gotową mieszankę POLSKIE MŁYNY, wsypujemy do garnka, dodajemy jajka i wodę. Całość miksujemy przez 4-7 min, aż powstanie gładka konsystencja. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy bez termoobiegu w temp. 180-190 st. C przez 30-40 min. Z upieczonego biszkopta odrywamy papier i z powrotem wkładamy go do wysokiej

kulinarne odsłony pati
MAZUREK KAJMAKOWY Z CZEKOLADĄ 224

zawsze się udaje, a po upieczeniu rozpływa się w ustach. Prosty w wykonaniu, nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Jest sycący i bardzo podzielny... idealny do filiżanki espresso. Masa szybko gęstnieje i nie wymaga chłodzenia w lodówce. Spód jest kruchutki, ale nie łamie się i nie kruszy. Mazurek ozdabiamy póki masa kajmakowa jest ciepła i całkowicie nie stężeje. SKŁADNIKI SPÓD(...)Dodajemy jajko i wyrabiamy  do połączenia składników w gładkie ciasto. Formujemy kulę, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozpłaszczamy. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Zimne ciasto wykładamy na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy dużym kawałkiem folii spożywczej i rozwałkowujemy na placek

cool and minty
Daktylowe ciasteczka owsiane 209

Cukrem trzcinowym dodatkowo dosłodzone, na złoty kolor upieczone,  swoich smakoszy już zyskały, bo częstując szybko poznikały. Składniki na ok. 80 szt.: 1 kostka masła (200 g),   500 g mąki tortowej typ. 450, 4 duże jajka, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, ½ płaskiej łyżeczki sody 200 g płatków owsianych górskich, 150 g cukru trzcinowego, 150 g suszonych daktyli(...)nabieramy ciasto, z nich formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z kulek delikatnie spłaszczamy na grubość ok. 1 cm. Pieczemy porcjami ok. 10 – 12 min w temp. 185° - 190° (bez termoobiegu). Rada: piekarniki różnie pieczą (zależy od wielkości) dlatego pod koniec pilnujemy, żeby ciastka nam się nie przypaliły

Moniki Smakołyki
Pita z mąki pełnoziarnistej 430

ciasta rozpycha je, tworząc kieszonkę. W oryginale pity pieczone są w metalowych piecach opalanych drewnem. Żeby zbliżyć się w kuchni do warunków wypiekania pity, piekarnik przez około 20-30 minut rozgrzewamy do 200⁰C, z termoobiegiem, co podniesie temperaturę o kolejne 20⁰C i ułatwi szybkie i równomierne pieczenie. W piekarniku zostawiamy na najniższym jego piętrze blachę do pieczenia(...)już mocno rozgrzanego piekarnika wkładamy po trzy chlebki na gorącą blachę i pieczemy, nie otwierając piekarnika, około 8-9 minut. Chlebki do użycia kroimy dopiero po ostygnięciu. Jeśli chcecie je przekroić od razu i zjeść ciepłe, trzeba na nie położyć wilgotną ściereczkę – wtedy gorące i chrupkie pity szybko zmiękną i baz szwanku dadzą się pokroić. Pitę można zjeść nadzianą falafelami

Karo in the Kitchen
Kokosowy pleśniak 451

Dziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie łatwe i smaczne ciacho! Intensywnie kokosowe … delikatne … niesamowicie kruche … a wyglądem przypominające znanego wszystkim i

Ostra na Słodko
Ciasto drożdżowe z budyniem 205

minut, aby ciasto podwoiło objętość. Po wyrośnięciu ciasta zagnieść je posypując dłonie pozostałą mąką. Ciasto podczas zagniatania powinno zacząć odklejać się od dłoni i wtedy przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut, aby ciasto podrosło. W tym czasie można ugotować budyń. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe równomiernie rozłożyć wystudzony budyń(...)posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C 45 - 50 minut do delikatnego przyrumienienia ciasta. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.  Masa budyniowa: W 200 ml mleka rozmieszać budynie, a pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony budyń i gotować ciągle mieszając na małej mocy palnika, aż budyń zacznie

Kuchcik gotuje
46 i 45 tygodni - Sernik na zimno i Zebra 201

całkiem szybki, jeśli nie liczyć czasu potrzebnego na zastygnięcie masy serowej i galaretki. Bardzo delikatny i rozpływający się w ustach, myślę że najlepiej wygląda zrobiony w foremce w kształcie serca, tak jak zaprezentowała go na swoim blogu Dorota . Ja dodałam do przepisu swoją wariację, jak zwykle z resztą, w postaci biszkoptów, bo nie wyobrażam sobie sernika na zimno bez(...)szklanki ciepłej wody, odstawić na chwilę, po czym dodać dwie łyżki masy serowej, zmiksować razem i dodać do całości masy. Formę, najlepiej serce o średnicy ~23cm, wyłożyć papierem do pieczenia bądź folią spożywczą, położyć biszkopt bądź poukładać dowolną ilość biszkoptów i wylać na nie masę serową. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Na koniec ułożyć na zastygniętym serku owoce

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jabłecznik przekładany 235

Jabłecznik przekładany może się stać jednym z ulubionych waszych ciast. Naprawdę Mamy teraz lato i dostęp do wielu owoców jednak jabłka są tak naprawdę zawsze, cały

Relaxtime
MAKOWE GWIAZDKI ORKISZOWE, BEZ CUKRU 217

   Pierwsze tegoroczne ciasteczka, pyszne, kruchutkie, maślane i błyskawicznie znikające. Musiałam szybko robić zdjęcia bo jeszcze chwila i nic by nie zostało. Mojej najmłodszej Córci

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenny z Vermont na zakwasie Hamelman'a 213

zaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej ciasto właściwe Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników. Odstawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie ciasto posypać solą i mieszać na drugim stopniu prędkości przez(...)minutach ciasto złożyć . Najwygodniej zrobić to w misce w której ciasto leży  -  Złapać  ciasto z jednej ze stron i podnieść  mniej więcej o 1/3 ciasta, energicznie nałożyć na pozostałą część. Uderzyć w ciasto palcami pozbawiając je gazów.  Podobnie  postąpić z ciastem ze wszystkich stron.   Po  tym czasie ciasto wyjąć z michy

Stare Gary
Mazurek bezglutenowy na spodzie migdałowym 184

Nigdy wcześniej nie robiłam mazurka... chociaż mazurek uznawany jest za klasyczny wypiek wielkanocny to jakoś nigdy nie skusiło mnie jego zrobienie.  W tym roku szukałam

Ze smakiem bez glutenu
Pizza z pesto z suszonych pomidorów 193

Dodatkowo: duża blacha z piekarnika papier do pieczenia odrobina oleju Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sól, cukier, suche drożdże, olej i ciepłą wodę (nie gorącą!). Wyrabiamy ciasto dłonią tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Warto je wyrabiać ciut dłużej. W razie potrzeby można podsypać rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy a la kulę i odstawiamy(...)przykryciem w ciepłe miejsce (u mnie w specjalnej misce do ciast drożdżowych z przykrywką). U mnie jest ciepło więc przeważnie wystarczy 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy delikatnie olejem. Wykładamy ciasto i ugniatamy na kształt pizzy. Spód smarujemy pesto, posypujemy połową

Słodkie okruszki
Najlepszy sernik z krówkami pieczony na krakersach 181

końcu należy wmieszać uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki krówki. Następnie na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę krakersów. Na ciastka przełożyć masę serową. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 60-70 minut w 180 stopniach. (Czas pieczenia zależy od piekarnika. Upieczony sernik powinien mieć delikatnie zapieczone boki oraz sprężysty wierzch.) Sernik ostudzić przy uchylonych(...)rondelku. Całość mieszając podgrzewać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę zdjąć ognia i na chwilkę odstawić, aby zaczęła delikatnie gęstnieć. (Ale nie na długo, ponieważ proces gęstnienia trwa dość szybko.) Schłodzony sernik wyjąć z formy i następnie dokładnie posmarować polewą krówkową. Wierzch posypać odrobiną soli oraz obficie płatkami migdałowymi. (*) Użyłam kruchych krówek o smaku mlecznym

Di gotuje
Ciasto Puchowiec z truskawkami 180

tęsknoty za latem powstał spontanicznie ten oto wypiek: prosty, szybki w wykonaniu i przepełniony aromatem i smakiem owoców lata. Na dworze mróz daje o sobie znać a u nas w kuchni zapach pysznego truskawkowego ciacha- i już zima nie straszna J Wiem, wiem – kupne truskawki z dyskontu nie zastąpią tych świeżo zerwanych prosto z wygrzanej w słońcu grządki(...)upieczeniu) smakują bez zarzutu. Ciacho bardzo puszyste, wręcz puchate- o cytrynowym smaku pięknie dopełniły owoce z chrupiącą kruszonką. Z gatunku tych do herbatki- zamiast drożdżowy… W sam raz na powrót do wspomnień o upalnym lecie, gdy dzień kończył się o 22, a temperatura nie spadała poniżej 30 stopni J Oby do wiosny Moi drodzy! Składniki na ciasto cytrynowe

Domowe ciasta