barwnymi dekoracjami i zaskakującymi smakami. Tuiles korciły mnie od dawna - lekkie, biszkoptowe ciasteczka, wygięte w charakterystyczny sposób. Jeśli, tak ja mnie, wydaje się Wam, że to bułka z masłem , szybko wyprowadzę Was z błędu. Owszem, przygotowanie ciasta to banał, wyłożenie na blachę też nie sprawia większych problemów, ale zawijanie... O mamuniu, chyba z piętnaście razy wyrzucałam sobie, że zabrałam się(...)którzy generalnie nie wierzą w jedzenie . Cóż, myliła się. Brat C. w jedzenie wierzy, w dodatku w jedzenie męskie i mięsne. Słodycze to zdecydowanie nie jego bajka. Po ciastko sięgnął bardziej z grzeczności, a później nie mógł się powstrzymać przed podjadaniem kolejnych. Ręka sama wędrowała mu do puszki. Ciasteczka są lekkie, delikatne, rozsypują się na języku, a ich świeży, rześki
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżek cukru pudru , 200 g mąki pszennej , 5 łyżek zmielonych lub drobno posiekanych migdałów - użyłam tartych migdałów BackMit , szczypta soli . Wszystkie składniki najpierw przesiekać nożem, a następnie szybko zagnieść. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto ma taką konsystencję, że można sobie pracę ułatwić(...)lekkim przestudzeniu kremu, nakładać go do babeczek. Babeczki schłodzić w lodówce, a przed podaniem udekorować. Krem nie zastyga całkowicie, jest lekko lejący. Stanowi idealne uzupełnienie kruchego ciastka
Codzienna kuchnia niecodziennaNa początek wyjaśnienie. Muszę przyznać, że to ciasto ma wspólnego z sernikiem tyle, co ja z top modelką. ;-) Ale pod taką nazwą funkcjonuje w Internecie, postanowiłam
Szefowa kuchnitymi ostatnimi chciałabym się dzisiaj zająć. Nie byłabym bowiem sobą, gdybym jakieś po prostu kupiła. Pieczenie ciasteczek z czekoladą jest bowiem zajęciem niezwykle relaksującym - robi się je sprawnie i szybko, bez wałkowania i innych tego typu cudów, potem tylko lepimy kuleczki, i do piekarnika. Ot, cała filozofia. A ten zapach... W całym domu czuć, że pieką się ciasteczka. Łasuchy niby(...)Pycha!Zastanawia mnie tylko jedna rzecz - jakim cudem Nigelli wyszło czternaście sztuk...? Bo ja miałam dokładnie trzydzieści sześć, i to wcale niemałych...Ciasteczka z mleczną czekoladąSkładniki:(na 35-40 ciastek)150 g masła125 g ciemnego brązowego cukru100 g cukru2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1 jajko1 żółtko300 g mąki pszennej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej150 g mlecznej czekolady150 g ciemnej czekolady (65%)Masło
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWafel - andrut to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego, kruchego ciastka z wytłoczonym wzorem w postaci rombów. O samych suchych waflach właściwie nie ma co więcej pisać. Zapewne każdy je widział i jadł. Przygotowywane na wiele sposobów, z wykorzystaniem różnych mas. Na słodko i na słono. Przekładane, zwijane, rolowane, okrągłe, prostokątne i kwadratowe. U mnie – domowe wafelki kokosowe. Składniki(...)ulubionych. Oczywiście wafle można przełożyć inną masą – kajmakową, kakaową, orzechową, galaretką , dżemem… i nie tylko. Wybór zależy od preferowanych smaków. Jedno nie ulega wątpliwości, domowe wafelki robi się bardzo szybko i tak samo szybko się zjada. Chrupane na sucho, czy przełożone jakąkolwiek masą wafle, to świetna przekąska – deser dla dzieci… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Domowe
mojewypiekiinietylkoMasło maślane i herbatniki herbaciane ? W sumie to tak, bo i masło i herbata, które to spotkały się w jednym herbatniku. Aromatycznie, chrupiące, takie
kolorowotorcikowoNormal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso
Na słodko lub wytrawnieJestem zabiegana. Dni mijają szybko, kartek w kalendarzu niepokojąco mało, a na karku czuję już oddech świąt. Aby nie obudzić się zbyt późno każdą wolną chwilę przeznaczam na przygotowania. Właśnie dlatego wczoraj polukrowałam pierwsze w tym roku pierniki. Suszą się teraz w cieple grzejników i swoim zapachem wyczarowują magiczną atmosferę... Pierniczki choinkowe II 1kg mąki 250g cuku 250g miodu 300g(...)pudru pół łyżeczki octu Cukier przesiać przez sito, dodać 3 białka i ocet. Ucierać na najniższych obrotach miksera przez około 15 minut. Przekładać do rękawa cukierniczego i ozdabiać wystudzone ciastka
Zapiski Młodej ŻonyInspirację wzięłam z gazetki nr 27 "Palce lizać" choć i tak poszłam własną drogą ;-) Wspaniałe, kruche lekko słodkie ciasteczka w czekoladzie i do tego filiżanka dobrej
Na słodko lub wytrawnieniż prawdziwa. Dlatego cukier wanilinowy w sklepie kosztuje 1,5 zł za torebkę. I muszę zmartwić wielbicieli krowiego łajna. To nie koncerny w tym przypadku nas oszukują, tylko nasze szybkie czytanie. Na torebkach z cukrem zawsze było „cukier wanilinowy”, najstarsza reklama takiego cukru pochodzi z 1886 roku, więc to nie jest wymysł „ze wczoraj”. Po prostu czytajcie dokładniej, to unikniemy(...)się dojrzałe laski. Z kilku tysięcy, nie wszystkie uda się zapylić, zbiera się ręcznie i ręcznie segreguje. Zanim laska wanilii przybierze znany nam kształt i zacznie pachnieć jak najlepsze ciastko, jest długim, zielonym i nijakim badylkiem. Dopiero proces fermentacji i suszenia nadaje znaną nam formę i zapach. W różnych sklepach można kupić laski wanilii w cenie około
ladykitchenzdziwi Was zatem fakt, że musiałam przygotować jakiś smakołyk z jej dodatkiem. Padło na wyjątkowo pyszne ciasteczka z kajmakiem i kawałkami czekolady. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy tak naprawdę wymieszać razem wszystkie składniki i gotowe! Potem tylko formowanie i pieczenie. Ciasteczka te są idealne na wiele okazji: dziecięce przyjęcia, piknik, do pracy/szkoły, czy też po prostu(...)wyłożonej papierem do pieczenia blaszce zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Ciasteczka pieczemy przez ok. 13 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Są gotowe, gdy ich brzegi lekko się zarumienią. Upieczone ciastka studzimy na kratce. Zaraz po wyjęciu będą trochę miękkie. Podczas studzenia stwardnieją i staną się chrupiące. Smacznego
MyCookBook.plpopołudniowej kawki proponuję pyszne ciasto miodowe z pianką jagodową. Ciasto ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy ciasta miodowe zmiękną. SKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 400g mąki, 150g masła, 2 jajka, 1,5 łyżki miodu płynnego akacjowego Miody Polskie, 150g cukru, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, Pianka jagodowa: 1 puszka(...)miodem płynnym, o jasnosłomkowej barwie. Wielką zaletą miodu jest to, że przez długi okres czasu nie krystalizuje się i pozostaje płynny. Miód akacjowy to idealny dodatek do ciast, ciastek, deserów, sosów i marynat. To także doskonały słodzik napojów. Miód akacjowy jest szczególnie lubiany przez dzieci. Produkt spełnił wszystkie moje oczekiwania i jeszcze niejednokrotnie użyję go do swoich
Tradycyjna kuchnia Kasijakakolwiek lepsza praca...? Bo mi nic do głowy nie przychodzi. Dzisiaj lepiłam marcepanowe dyńki (dwieście dwadzieścia pięć sztuk tym razem), robiłam bułeczki z czekoladą, croissanty i ciasteczka korzenne, dekorowałam ciastka z bitą śmietaną i wałkowałam marcepan (kilkadziesiąt kilo; nie ręcznie, nie martwcie się). Kolejny udany dzień zaliczony; przede mną wolny weekend na odsapnięcie i mentalne przygotowania do wstawania między(...)lubimy najbardziej. Chrupiące z zewnątrz, delikatne i mięciutkie w środku. Do tego odrobina masła i chrupiące listki szałwii - niebo na talerzu. A całość robi się prosto i w miarę szybko; można też kluseczki przygotować wcześniej, ugotować i później tylko odsmażyć - trzy minuty roboty, a obiad jak marzenie. Polecam Wam ogromnie! Dyniowe kluseczki przygotowały dzisiaj również Mirabelka , Mopsik i Zuzia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzyznać, że tak ostatnio rozpowszechniony nurt zdrowego odżywiania zaczyna docierać i do mnie. Nie to, żebym była zagorzałą fanką mało zdrowej żywności, ale też nie umiem odmówić sobie czekoladowego ciastka naładowanego cukrem. Mmmm....tylko od czasu do czasu! Zwracam uwagę na to, jakiej mąki używam ( a najlepiej, jeśli nie użyję jej w ogóle!). Staram się, by każde(...)dumą ogłaszam, że dzisiejszy kurczak jest jedną z takich. Zaczynam szczerze wierzyć, że zwyczajne łączenie wszystkiego, co akurat znalazłam w szafce i wydaje się odpowiednie, DZIAŁA. To właśnie szybki obiad, który przygotowałam na Dzień Babci. Miało być wytrawnie i zgodnie z przepisem znalezionym na moim ulubionym blogu, w konsekwencji braku czasu- stało się MOIM, i do tego już ulubionym
Gotowanie to kochanie