Karmel ciastko czekolada – chyba wszyscy kojarzą tą słodką, telewizyjną reklamę chrupiącego batonika z karmelem oblanego pyszną czekoladą. Można powiedzieć, że to taka moje reklama z dziecięcych lat! W telewizji królowała reklama, a na kulinarnych blogach cały czas króluje przepis na pyszne ciasto inspirowane właśnie tym batonikiem. Od teraz królować będzie i u mnie! Razem z marką Kasia przygotowałam(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA BUDYNIOWA : 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mleka mieszamy z żółtkami i przesianą mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodajemy do gotującego się mleka i bardzo szybko i dokładnie mieszamy, uważając by nie powstały grudki. Gotujemy ok. 1 min, aż masa budyniowa zrobi się gęsta. Zostawiamy do ostygnięcia. Kasię ucieramy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy
Ostra na Słodkoszklanki. Pozostała część zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W 3/4 szklanki mleka mieszamy dokładnie obie mąki i wlewamy tak powstała mieszaninę do gotującego się mleka. Mieszamy całość szybko i intensywnie, aż uzyskamy bardzo gęstą i jednolitą konsystencję. Odstawiamy ją do wystudzenia. 250 g kostki do pieczenia Kasia Ekstra smak maślany ucieramy mikserem na puszystą masę, następnie partiami dodajemy wystudzoną(...)niej zależy, podziękujmy jej za to, że jest. Pokażmy, że w życiu liczą się drobne gesty, dobro wraca, a dzielenie się sprawia prawdziwą przyjemność. Mieć ciastko i zjeść je z kimś kogo lubimy, to naprawdę coś wspaniałego
Malinowe Pocałunkipamiętam dokładnego źródła. Robiłam je pierwszy raz i niestety dałam za mało galaretki do musu brzoskwiniowego, przez co galaretka do końca mi nie stężała, ale i tak szybko się rozeszły. Polecam zrobić z 1,5 albo 2 porcji ! :)Składniki:300 g mąki pszennej1 jajko200 g zimnej margaryny2 szczypty soli2 szczypty proszku do pieczenia8 g cukru waniliowego80 g drobnego, zwykłego cukruskórka(...)wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na stolnicy, podsypując delikatnie mąką. Bierzemy 2 szklanki - jedną większą i jedną mniejszą - tą będziemy wycinali w środku oczka i wycinamy taką samą ilość ciastek pełnych i taką samą ilość ciastek z dziurką w środku. Na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia układamy pełne ciasteczka, smarujemy brzegi roztrzepanym białkiem i układamy
charlotte gotujeDziś zapraszam Was na orzechowe kartofelki z kokosową nutą . Deser w kilka chwil, bo czasem warto osłodzić sobie życie. A te kartofelki, to taka mała słodka
Słodkie okruszkiprzepisu jest rewelacyjna. Wilgotne ciasto nie wymaga nasączania, a bita śmietana jest gładka i aksamitna. Smakuje lekko i nowocześnie. Stare ciastko warszawskie ma konkurencję, bo na drodze konkursu zostało wyłonione nowe – Beza Zygmuntówka. Więcej o bezie, gdy ją upiekę. Składniki: Ciasto • 6 dużych jajek • 1 szklanka cukru • 1/2 szklanki oleju • 50 g mąki(...)masę. • Do żelatyny wlać wrzącą wodę, dopełniając szklankę do 3/4 wysokości i dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. • Do śmietany wlać żelatynę i bardzo szybko wymieszać. • Połowę żelatyny wylać na przygotowany blat ciasta, przykryć drugim blatem i na wierzch wylać resztę śmietany. Należy to robić dość szybko, aby śmietana od razu
To co kochamSmaczne ciasteczka z marmoladą. Maślane, a zarazem kruche z nutą słodkości. Przepis nie jest trudny, ale ważne, aby nie doprowadzić ciasta wyciągniętego z lodówki do temperatury
Symfonia smakowaTarta na kruchym cieście z brukselką to dość oryginalne połączenie, jednak jak go spróbujecie to przekonacie się, że jest pysznie… Jeśli nie macie czasu, ani
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo lubię piec ciastka. Kilka dobrze dobranych składników i błyskawicznie można mieć coś pysznego do schrupania Do tej pory moim numer jeden były te ciasteczka pistacjowo-limonkowe . Ciasteczka z czerwoną porzeczką i czekoladą stanowią dla nich dużą konkurencję. Słodycz kruchego ciasta i gorzkiej czekolady przełamana jest kwaskowatą, orzeźwiającą porzeczką. Polecam te letnie ciacha <3 POTRZEBUJEMY (na około(...)lodówki i kroimy na około 0,8 mm krążki(nie większe niż 1 cm). W każdy krążek delikatnie wciskamy kilka porzeczek. Nie powinno być to trudne, ponieważ ciasto bardzo szybko robi się miękkie w temp. pokojowej. Ciasteczka układamy w odstępach ponieważ w czasie pieczenia nabierają objętości Pieczemy w temp. 190 stopni 12-15 minut. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAUpały nas jeszcze nie opuszczają, dlatego warto sobie pomóc schładzając się pożywieniem... w takim razie tylko lody przychodzą nam do głowy 😃 Dlatego dziś proponujemy Wam bardzo szybkie przepisy na lody, które albo odtworzycie albo po prostu się nimi zainspirujecie bo jak widać są banalnie proste! A smakują pysznie i domowo 😍 Białkowe lody jogurtowe ze spiruliną i borówkami Składniki: - dwa jogurty(...)łyżki masła orzechowego (u nas z nerkowców) - 3 łyżki soku z cytryny - 4-5 łyżek ksylitolu/erytrytolu lub innego słodzidła - 60-70g pokruszonych na takie większe kawałki ulubionych ciastek lub herbatników W blenderze zmiksuj tofu z masłem orzechowym, ksylitolem, sokiem z cytryny i mleczkiem kokosowym na gładką masę. Spróbuj masę i ewentualnie dodaj masła lub ksylitolu. Wymieszaj masę
Candy PandasSKŁADNIKI na ok 12 szt: 12 dag mąki pszennej 6 dag masła 4 dag cukru pudru 2 surowe żółtka Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić
Blondynka GotujeRurki z kremem to również mój smak z dzieciństwa. Pamiętam jak z koleżankami po szkole chodziłyśmy na rurki z kremem. Tylko w jednym sklepiku były najlepsze
O kuchni z uczuciemMiód to słodki produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego. Jest on jedną z najcenniejszych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Jego właściwości
Ciastka - domowe słodkościSpecjalnie z okazji zabawy andrzejkowej, postanowiłam przygotować dla dzieci w ALFie ciasteczka z wróżbą oraz andrzejkowe ognisko. Jako, że w zeszłym roku zrobiliśmy zabawę z tradycyjnym
Przepysznik - BLW i nie tylkoPrzepyszne i bardzo smaczne ciasteczka, które robi się niesamowicie szybko. Dosłownie kilka minut. Wystarczy odmierzyć ziarna, wymieszać z miodem i zapiec w piekarniku. Ciasteczka są chrupiące, słodkie, dzięki zawartości ziaren mają sporo wartości odżywczych. Do przygotowania ciasteczek użyłam (oprócz ziaren słonecznika i dyni) ekspandowanych ziaren komosy i prosa firmy Soligrano . Ekspandowanie to proces, któremu poddawane są głównie zboża i polega(...)łyżki miodu płynnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki sypkie wymieszać ze sobą. Wlać miód i dokładnie rozprowadzić po ziarnach. Jeśli jest go za mało, można nieco dolać. Konsystencja ciastek jest dość sypka, ale taka ma być. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Na dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia wykładać masę za pomocą łyżki i formować w kształt okrągłych ciasteczek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemniejsze kawałki- 300g mielonego ksylitolu lub cukru pudru (lub w kryształach)- 5 żółtek- 2 łyżki kakaoDo miski odważyć mąkę, dodać ksylitol (lub cukier), pokrojone masło oraz żółtka i zagnieść szybko kruche ciasto (można się wspomóc hakiem miksera, u mnie dziewczyny zagniatały ręcznie). Wyrobione, połączone ciasto podzielić na 2 części.Z I części : uformować wałeczki o śr.ok.4(...)wyczerpania ciasta, a troszkę go jest... Można przygotować z połowy porcji, wówczas dajemy 2 b.duże żółtka, gdy obawiamy się, że będzie ich za dużo...Ciastka pozostawiamy na blaszce do wystudzenia (są bardzo kruche zaraz po upieczeniu. Najlepiej przechowywać je w zamkniętym pojemniku. Mogą tam się znajdować nawet i kilkanaście dni. Smacznego
Smaczne Zdrowe