krzaczkach w ogródku. Takie babeczki jogurtowe to świetna propozycja dla najmłodszych. Ja uwielbiam je z mlekiem, takim wiecie – prosto od krowy, najlepiej mocno schłodzonym. Robi się je szybko. A zamiast owoców możecie dodać do nich odrobinę dżemu lub konfitury. Również zamiast cukru pudru po wierzchu możecie zrobić tradycyjną kruszonkę. W takiej wersji też smakują wyśmienicie. Muffinki z owocami Składniki(...)około 3/4 wysokości. Na wierzchu poukładać owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180″ C do zrumienienia przez około 35 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Pojemnik na ciastka: do kupienia np tu- klik Artykuł Muffinki z owocami (babeczki jogurtowe) pochodzi z serwisu Arbuziaki.pl
ArbuziakiWitam cieplutko :) Napiszę Wam, że uwielbiam takie ciasteczka i od czasu do czasu je piekę. Wychodzą pachnące i niezwykle chrupiące. Idealne na szybką przekąskę czy podwieczorek. Można je ze sobą zabrać do prasy, szkoły, na wycieczkę czy piknik. Jak ktoś lubi mleko to i z kubkiem mleka będą znakomite. Zachęcam do upieczenia :) Potrzebujemy: 3 szklanki płatków owsianych 2 łyżki(...)ciasteczka zdejmujemy z papieru i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Z przepisu wyszło mi 2 blaszki ciasteczek. Szklanka do odmierzania płatków o pojemności 250 ml. Należy uważać, żeby nie przypalić ciastek, bo będą gorzkie
IzabelawkuchniMając w lodówce ciasto francuskie i pieczarki pomyślałam o przyrządzeniu szybkiej przekąski. Powstały rożki nadziewane pieczarkami. Chrupiące, złociste i pieczarkowe. Błyskawiczne w przygotowaniu. Idealne do czerwonego barszczyku. Można zamiast pieczarek nadziać je szpinakiem lub przygotować na słodko z ulubionymi owocami. Polecam. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 30 deko pieczarek 1 mała cebula 3 łyżki 12% śmietany(...)szpinakiem. Składałam ciasto na pół po przekątnej na kształt trójkątów. Boki dociskałam widelcem. Każdy rożek nakłułam widelcem, Można też naciąć w dwóch, trzech miejscach nożem małe otworki wentylacyjne. Posmarowałam ciastka roztrzepanym jajkiem. Ułożyłam rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam przez około 20-25 minut w temperaturze 220 stopni, do uzyskania złotego koloru. Smacznego
potrawyregionalneszybkie" dania;) Dlatego na deser zrobiłam bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu rafaello bez pieczenia. Ciasto zamieniłam na krakersy, a masę śmietanową na budyniowo - śmietanową. Ciasto zniknęło w równie szybkim tempie w jakim powstało:) Składniki: 250g masła lub margaryny, 750ml mleka, 2 budynie waniliowe, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 szklanki cukru, 200g wiórków(...)oraz płatki migdałowe. Całość dokładnie wymieszać. Na dnie blaszki o wym. 23x33cm ułożyć warstwę krakersów i rozsmarować połowę masy. Przykryć drugą warstwą krakersów oraz resztą masy. Rozłożyć ostatnią warstwę ciastek. Czekolady połamać na kawałki wraz ze śmietanką stopić na parze. Lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi.Ciasto przechowywać w lodówce. Wiele słodkich propozycji znajdziecie na stronie Twojej
Z miłości do słodkościprzygotowałam dla Was jeszcze jeden smakołyk, który może zagościć nie tylko na Waszym świątecznym albo noworocznym stole! Pyszne ciasto serowo-kawowe na biszkoptach, bez pieczenia. Niesamowicie łatwe do zrobienia, szybkie i pyszne! Swoim smakiem przypomina moje ukochane tiramisu i jest idealny dodatkiem do filiżanki ulubionej INKI. Wielbiciele tych smaków ( a i wszystkich łakoci! ) będą zachwyceni! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * okrągłe biszkopty(...)mleko w proszku – dokładnie miksujemy. Dodajemy żelatynę i jeszcze raz mieszamy. Połowę masy wylewamy na biszkopty, przykrywamy drugą warstwą namoczonych w kawie biszkoptów, zalewamy resztą masy i przykrywamy resztą ciastek. Posypujemy jeszcze odrobiną kawy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin ( a najlepiej całą noc ). Smacznego! Wpis powstał we współpracy z kawą INKA
Ostra na SłodkoCiasteczka marcepanowo – migdałowe stały się pewnego rodzaju tradycją w mojej rodzinie. Piekę je co roku na Boże Narodzenie. Zawsze w dużych ilościach, bo wszystkim smakują i bardzo szybko tracą się ze stołu :) Oczywiście wszystkim polecam :) Składniki: 20 dag masy marcepanowej 1 jajko 10 dag mąki 20 dag cukru pudru (+ ok. ½ szklanki do podsypania) ½ aromatu migdałowego ok. 20 dag migdałów(...)koniec smarujemy je żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Do mieszaniny żółtka ze śmietaną, dodałam trochę barwnika spożywczego, żeby zmienić trochę kolor, ale to tylko taka mała plastyczna zmiana. Ciastka pieczemy w temperaturze 180C , na złoty kolor. Smacznego :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width
Smakowy RajDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na jesienną wersję financier, francuskich ciastek bankierów. Opowiadałam Wam o nich wiosną, kiedy to upiekłam financier z rabarbarem i białą czekoladą. Tym razem przygotowałam je z dodatkiem mielonych pistacji i plasterków gruszek.Financier to pyszne, maślano-karmelowe ciasteczka, nazywane w Polsce uroczo finansjerkami. Tradycyjnie piecze się je w foremkach o kształcie przypominającym sztabki(...)masła - rozpuszczone masło w jednej chwili z żółtego zmienia się na brązowe i to właśnie jest ten moment!Financier, pomimo zastosowaniu w nim kilku sztuczek, jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a efekt jest zniewalający! To mój ulubiony po panna cotta deser prezentowany na blogu, który na pewno będę powtarzać na różne okazje.P.s. Financier postaw w ramach
Chilli Czosnek i OliwaNaszła mnie ostatnio straszna ochota na domowe ciasteczka. Przeszukałam szafki w kuchni i ... z dostępnych składników powstały te oto małe słodkości - nadziane ciasteczka migdałowo-orzechowe z
Słodkie okruszkiWróciłam... Wybaczcie tę nieplanowaną przerwę. Przez moje życie rodzinne przeszła fala chorób i parę niefortunnych wydarzeń które sprawiły, że o blogu nawet nie byłam w
My simple kitchenBirek , szef kuchni Akademii Smaku Siemens. Przy obu stanowiskach powstawały prawdziwe smakołyki. Pod czujnym i wprawnym okiem Krzysztofa oraz dzięki niecodziennym urządzeniom powstały: chałwa w zamszu malinowym, ciastko Sacher, piana o smaku cherry&chili, tiulle z nibsów kakaowych, makaroniki czekoladowe, bezy porzeczkowe i fiołkowa wata cukrowa. Wszystko pięknie podane, smakowało świetnie i szkoda tylko, że przygotowanie(...)spotkanie - tak więc " mission completed ". Jak zawsze na uczestników czekał pięknie nakryty stół, przemiła obsługa, pyszne jedzenie i wielkie torby pełne upominków. Czas płynął czekoladowo i zdecydowanie za szybko. Jeśli będziecie mieli okazję do wzięcia udziału w warsztatach Akademii Smaku Siemens - nie wahajcie się, bardzo Wam polecam! Muszę przyznać, że choć ostatnio nie widać tego po wpisach
KUCHARNIAZa miesiąc Święta. Zleci, że nawet nie zdążę się obejrzeć. Na przygotowaniach, na pakowaniu prezentów, na pieczeniu i gotowaniu. A jednak lubię ten czas. Mimo zabiegania
Obiad gotowymieć takie foremki i potem piec pyszne ciasteczka..Ja już swoje foremki wykorzystałam do kilku rodzajów ciast i będą wpisy na blogu..a na początek pokażę Wam proste i szybkie do zrobienia ciasteczka bez jajek ..takie ciasteczka w sumie można zrobić i bez użycia foremek..Z okazji świąt mam też fajną foremkę z Mikołajem..ciasteczko po upieczeniu fajnie wygląda(...)mąkę, wanilię i wodę , zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 min.Rozwałkować ciasto .Foremkę oprószyć dokładnie mąką (najlepiej zanurzyć całą w mące). Ciastka wykrawać stopniowo. Przyłożyć oprószoną foremkę do ciasta, odcisnąć trochę, ponownie oprószyć w mące, znów odcisnąć trochę, po 3 oprószeniu odcisnąć do końca.Ciasteczka ułożyć na blachach wyłożonych papierem
Moje domowe kucharzenieprzecierania, do odcedzania. Oczywiście fajnie mieć przesiewaczkę, ale jeżeli zaczynacie od zera to radzę kupić takie sitko. Będziecie częściej je wykorzystywać. Płaska blacha, bez boków idealna do pieczenia drobnych ciastek, drożdżowek, bułek, pasztecików itd. Nie ma boków, przez co towar piecze się na niej równomiernie. Mam tego typu dwie, a ta jest najnowsza i jest z Ikei, jest super(...)się ich sprzęt AGD w ostatnim czasie popsuł. Nigdy więcej nic nie kupię poza akcesoriami. Na razie nie mam zbędnych pieniędzy na nowy, ale mam nadzieję, że trafi go szybko szlag i będę mieć pretekst do kupna nowego. To by było na tyle. Jeżeli spodobał się Wam ten post i mam ten temat rozwijać, to będę wdzięczna za wszelkie komentarze
greenscarfPyszne ciasto jabłkowe z budyniem malinowym ugotowanym na kompocie jabłkowym i zwieńczone warstwą kokosu. Polecam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3 szkl mąki 1/2 szkl cukru 3/4
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaUwielbiam ciasta z kremem budyniowym, dlatego z braku czasu staram się wymyślać jakieś pyszneee i na szybko. Mam sprawdzony krem z ciasta karpatkowego - klik , więc dodałam herbatniki, sos toffi i wyszło nieziemskie połączenie. Sama masa nie jest zbyt przesłodzona, więc idealnie skomponowała się z polewą. Koniecznie sami spróbujcie! A przepis i troszkę informacji na temat kremówki/napoleonki macie tu - klik(...)czas przemieszać.) Masło ubić do białości i po łyżce zmiksować z zimnym budyniem. Na dnie formy ułożyć połowę herbatników i następnie wyłożyć masę budyniową. Krem wyrównać i przykryć pozostałymi ciastkami. Na wierzchu rozsmarować warstwę toffi. Ciasto schłodzić w lodówce i opcjonalnie udekorować wg uznania
Di gotujemleka na pewno będą dla Świętego smaczną przekąską w tak pracowitą dla niego noc ;)))) Zdecydowaną zaletą tych ciasteczek oprócz obłędnie czekoladowego smaku jest to, że robi się je bardzo szybko. Wystarczy kilkanaście minut plus czas na pieczenie i w ciągu pół godziny możemy delektować się tymi wspaniałymi ciasteczkami. Polecam Wam z całego serca! Na pewno nikt im się nie oprze(...)uformować kuleczkę. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Piec ok 13-14 min do lekkiego zarumienienia w temp. 180st. Z podanych proporcji otrzymałam 10 dużych ciastek
Smakołyki AsiSKŁADNIKI 250 ml mleka 3 żółtka 1 jajo 3 łyżki oleju pół łyżki octu lub spirytusu łyżeczka aromatu śmietankowego 55 dag mąki 3 łyżeczki cukru wanilinowego
Przepisy KulinarneI znowu zagościłam w kawiarence u Dorotki :) Tym razem wybrałam mleczne ciasteczka, które z każdym kolejnym dniem były coraz lepsze:) Moim znajomym bardzo smakowało to
In my kitchen