Takie ciasteczka, są bardzo łatwe w wykonaniu, szybko się je robi i bardzo dobrze smakują. Możemy je przygotować wspólnie z dziećmi co da im dużą frajdę i zachęci do gotowania z nami :) Składniki na dwie blaszki ciasteczek: 140 g kajmaku 140 g margaryny Palma 2 łyżki brązowego cukru (może być też biały cukier) 2 niepełne szklanki mąki pszennej 1 płaska(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. 4. Odrywamy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce, następnie tłuczkiem odciskami wzorek na ciastku. 5. Ciastka pieczemy w 180 stop przez 15-18 minut. Przepis bierze udział w konkursie na durszlak.pl
Gotowanie...to proste !folią spożywczą ( dzięki folii bez problemu uwolnimy gotowy deser z obręczy tortownicy ). Spód: Ciastka posiekać, ale niezbyt drobno, powinny pozostać kawałeczki ciastek. Masło roztopić i dodać do ciastek, dobrze wymieszać. Masę ciasteczkową wysypać na spód tortownicy, wyrównać i lekko przyklepać. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Masa serowa: Zaparzyć kawę, odstawić do całkowitego wystudzenia. Żelatynę zalać(...)płynną żelatynę i wymieszać. Dodać serek homogenizowany oraz cukier puder i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną. Dodać ubitą śmietankę w 3 turach, mieszając rózgą kuchenną. Należy robić to dość szybko, gdyż masa na tym etapie zaczyna tężeć. Dodać maliny i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę serowo - kawową przelać na schłodzony spód, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. UWAGA: Tortownicę
Opowieści z piekarnikamaślanych (kupuję Bonitki w Biedronce) 70 g masła roztopionego (ja użyłam 5 łyżek rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego ) Wykonanie jest proste, wiecie już doskonale jak zrobić taki spód. Ciastka wrzuciłam do blendera, zmiksowałam na piasek, wsypałam kakao i wlałam rozpuszczone masło i zmiksowałam ponownie. Uzyskałam taki mokry ciasteczkowy "piasek". Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia(...)Wykonanie, banalnie proste. Najpierw zmiksowałam ser z cukrem, potem jajka jedno po drugim wbijałam do masy serowej, nadal miksując, następnie wlałam likier i na koniec przesianą mąkę pszenną. Miksowałam szybko do połączenia się składników, nie chciałam za bardzo napowietrzyć masy. Na końcu wsypałam posiekaną czekoladę i wmieszałam ją w masę. Masę wylałam do tortownicy na ciasteczkowy spód. Wstawiłam do piekarnika
Blondynka Gotujesmak, maślany aromat a przede wszystkim za to, że z gotowych płatów tego ciasta można zrobić różności - na słono, słodko, pikantnie i łagodnie. I co najważniejsze bardzo szybko:) Dzisiaj polecam ciasteczka z miodem i sezamem, które u mnie jeszcze cieplutkie...ale powolutku znikają:) Na ok 30 sztuk ciasteczek: płat ciasta francuskiego o wym. ok. 40x30cm 2 łyżki(...)kanapeczki o grubości ok. 1-1,5 cm. Ja kroję za pomocą ostrego noża do ziemniaków. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C lub 180 stopni z funkcją termoobiegu. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor
Maślane ciasteczkomnie na blat kuchenny, następnie dodajemy do mąki zimne masło w kawałkach (najlepiej pokroić sobie w kostkę). Całość siekamy dużym nożem nożem, dodajemy żółtka i cukier i szybko wyrabiamy (z ciastem na tartę nie wolni się cackać). Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około. 30-45 minut. Foremki do tartaletek należy uprzednio(...)kremem karpatkowym. Ozdobiłam je czekoladowym kulkami i kolorowymi niteczkami. Do smaku dodałam także po plasterku figi. Dodatki Dziecko moje najbardziej było zainteresowane dodatkami jakie były na ciastku. Paluszki raz po raz wkładane były w krem :) dobrze, że miał chęci do oblizywania. Figi nie ruszył, a miałam nadzieję, że się jednak skusi. No cóż :) może innym razem
ClauditteMissCookingKlasyczne ciasteczka z czekoladą. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do porannej kawy lub jako słodka przekąska podczas dnia, którą każdy domownik znajdzie w puszeczce z łakociami.Proste Ciasteczka z Czekoladą - Składniki: (na ok. 30 średniej wielkości ciasteczek)180 g mąki pszennej60 g mąki ziemniaczanej125 g masła4 łyżki cukru pudrucukier waniliowyjajkopłaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy za pomocą foremek ciasteczka, które następnie przekładamy na papier do pieczenia. (jeżeli nie posiadamy foremek można użyć np. szklanki)Ciastka pieczemy w temperaturze ok. 165 stopni przez 15-20 minut do momentu zrumienienia brzegów. Studzimy.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdyby powstała zbyt gęsta można dodać ok. 1-2 łyżki
Słodka Stronałyżka cukru z wanilią 1 łyżka soku z cytryny 4 jajka 2 czubate łyżki budyniu waniliowego (proszek) Polewa: duże opakowanie śmietany 18% (ok. 330 g) 1 łyżka cukru pudru Ciastka lub herbatniki w czekoladzie wkładamy do blendera/malaksera razem z masłem i blendujemy na okruchy. Powstałymi okruchami wykładamy spód tortownicy o średnicy 26 cm (ja niczym nie smaruję). Podpiekamy(...)temperaturze 150°C z termoobiegiem (lub 160 bez termoobiegu). Po tym czasie na sernik wykładamy polewę śmietankową: śmietankę krótko roztrzepujemy trzepaczką z cukrem pudrem. Wlewamy ją na sernik, szybko rozprowadzamy i pieczemy całość kolejne 10 minut. Sernik studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Ostudzony sernik jagodowy wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem możemy udekorować
Poezja smakuNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Ciastka - domowe słodkościZapewne nieraz jedliście wszelkiego rodzaju placki, placuszki czy też naleśniki. A czy kiedykolwiek próbowaliście je upiec zamiast smażyć? Zajmie to może nieco więcej czasu, ale zdecydowanie
peanutbuttermonsterczasie wyrastania ciasta drożdżowego na norweskie bułki skoleboller , upiekłam bardzo szybkie i proste ciasteczka joulutorttu, tym razem z Finlandii. Wyglądem przypominają kwiaty i są naprawdę urocze. Moja śliwkowa marmolada niestety trochę "popłynęła", ale myślę że i tak cieszą oko. Ciasteczka są bardzo smaczne, tradycyjnie wypiekane w okresie świąt. Czasem mają też kształt wiatraka, ale wtedy podobno brak im poprawności(...)każdym rogiem. Powstanie nam wówczas kształt kwiatuszka. Na środek wyłożyć marmoladę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 225°C i piec ok. 10-15 minut, aż się zrumienią. Wystudzone ciastka oprószyć cukrem pudrem
zadanie-gotowanieSylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. Dania na Sylwestra. Menu na Sylwestra. Menu sylwestrowe, dania sylwestrowe, przekąski sylwestrowe. Drinki na Sylwestra. Finger Food. Koreczki. Grzanki
Kulinarne PrzebojeWegańskie ciasteczka z matchą urzekły mnie swoim pięknym, zielonym kolorem. Tak naprawdę upiekłam je po raz pierwszy tylko dlatego: bo ładnie wyglądały. Na początku nie byłam
365 dni dookoła kuchniprzepis...ejjj a ma ktoś może do nich trochę mleka? Kiedy zrobisz znowu?! Ciastka piekę dziś po raz piąty.A chcę przypomnieć,że nasz pierwszy raz z ciastkami był...5grudnia. A zapomniałabym-są idealne by udobruchać współlokatorów. Albo ich porozpieszczać. Niech coś maja z tego,że mieszkamy razem! Składniki: 1kostka masła 1szklanka brązowego cukru 1jajko 2,5szklanki mąki(...)wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczać. 6. Układać na sylikonowej macie/papierze do pieczenia 7. Piec około 15 minut kontrolując stopień zarumienienia. UWAGA. są przypalogenne. Najlepiej je piec z nosem przyklejonym do szybki piekarnika w ostatnich pięciu minutach
U FiolkiCiasteczka kruche z marmoladą to moja słodka propozycja nie tylko na weekendy. Są szybkie w przygotowaniu, niedrogie i bardzo smaczne, z niespodzianką w postaci słodkiej i idealnie pasującej do kruchego ciasta marmolady. Kilka składników i mamy sporą ilość przepysznych ciasteczek domowej roboty! Kruche ciasteczka z marmoladą Składniki: 250 g miękkiego masła 600 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru(...)lodówki na 60 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek. Inną opcją jest uformowanie wałeczków i krojenie ich na plastry. Wykrawamy kółeczka, średnica zależy od nas. Można zrobić więcej mniejszych ciastek lub takie większe. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym robimy zagłębienie i nakładamy marmoladę. Ciasteczka pieczemy w temp. 200 st. C, aż nabiorą złocistego koloru
Moja smaczna kuchniaprzepis...ejjj a ma ktoś może do nich trochę mleka? Kiedy zrobisz znowu?! Ciastka piekę dziś po raz piąty.A chcę przypomnieć,że nasz pierwszy raz z ciastkami był...5grudnia. A zapomniałabym-są idealne by udobruchać współlokatorów. Albo ich porozpieszczać. Niech coś maja z tego,że mieszkamy razem! Składniki: 1kostka masła 1szklanka brązowego cukru 1jajko 2,5szklanki mąki(...)wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczać. 6. Układać na sylikonowej macie/papierze do pieczenia 7. Piec około 15 minut kontrolując stopień zarumienienia. UWAGA. są przypalogenne. Najlepiej je piec z nosem przyklejonym do szybki piekarnika w ostatnich pięciu minutach
Fiolka w kuchniKolejna propozycja serniczka na zimno. Galaretki i owoce możemy oczywiście zmieniać w zależności od sezonowości owoców. Sernik robi się szybko i prosto. SKŁADNIKI (na foremkę 28x24 cm) 1 szklanka mleka 2 łyżki żelatyny 600g twarogu z wiaderka 2/3 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 2 żółtka 125 g miękkiego masła 250 g herbatników maślanych 250 g truskawek 2 galaretki truskawkowe(...)pół godziny do lodówki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie ciasteczka maślane. Zalewamy masą serową i układamy kolejną warstwę herbatników. Truskawki kroimy na plasterki i układamy na ciastkach. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Pyszny sernik bez pieczenia gotowy. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeciasto kusiło mnie od dawna - nie tylko dlatego, że bardzo lubię batoniki Maxi King:) Ładnie się prezentuje, jest proste i szybko się robi. A to połączenie mlecznej masy, karmelu i czekolady z orzeszkami - mniam! Ale ostrzegam, jest na prawdę słodkie! SKŁADNIKI: (blacha 25x35 cm) Masa mleczna : 1/2 szkl mleka 2/3 szkl cukru 2 szkl mleka w proszku (pełnego(...)spód blachy ułożyć warstwę herbatników, na to połowę masy mlecznej i znów herbatniki. Rozsmarować całą masę kajmakową (jeśli chcemy mniej słodkie ciasto można użyć 2/3 puszki), przykryć trzecią warstwą ciastek, wyłożyć drugą połowę masy mlecznej i znowu herbatniki. 4. 1/4 szkl mleka zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną na kwałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Wylać na herbatniki
Kto ugości moich gości?też czasami mam takie dni! ). „Wybawieniem” są wtedy błyskawiczne ciasta albo desery , których pełno jest na blogu. Dziś mam dla Was przepis na kolejne, szybkie ciasto bez pieczenia – napoleonkę na herbatnikach. Kruche, chrupiące herbatniki przełożone waniliową, kremową masą smakują świetnie! Są rewelacyjnym pomysłem do popołudniowej kawki. Ja lubię klasyczne z cukrem pudrem – Wy śmialo możecie pokusić(...)jajka – miksujemy na gładko. Do wrzącego mleka dodajemy mieszankę i cały czas mieszając gotujemy gładki, kremowy budyń. Blachę na spodzie wykładamy połową herbatników, zalewamy masą, wyrównujemy, przykrywamy pozostałymi ciastkami. [contact-form
Ostra na SłodkoDrożdżowe rogaliki to taki przysmak, który zapewne niejednemu z nas kojarzy się z dzieciństwem, wakacjami u babci …. itd. Ileż to razy zdarzyło mi się , że
Ostra na Słodkozaczynam pakowanie. Na pichcenie i blogowanie bedzie teraz znacznie mniej czasu, a juz za chwile wiekszosc sprzetow wyladuje gdzies w kartonach. Mam tyklo nadzieje, ze w mojej nowej kuchni szybko sie odnajde i bede gotowac z taka sama przyjemnoscia jak tu. Galettes des rois - wersja miniskladniki:2 opakowania ciasta francuskiegp125g miekkiego masla125g cukru125g zmielonych migdalow0,5 lyzeczki maki ziemniaczanej3 jajka1(...)krazkiem. Dociskamy dokladnie brzegi np za pomoca wideca by sie nie rozeszly w czasie pieczenia.Gotowe ciasteczka smarujemy roztrzepanym zoltkiem z dodatkiem wody. Mozemy tez porobic nozem wzorki na kazdym ciastku. Przygotowanie do pieczenia ciasteczka pozostawiamy przez 10 minut w lodowce do wyschniecia.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.Podajemy gdy sa jeszcze cieple.Smacznego
Przysmaki KarolkiDolcetti Alle Nocciole to szybkie w przygotowaniu włoskie świąteczne ciasteczka, bardzo orzechowe i z dodatkiem mąki kasztanowej. Dla osób, które nie tolerują lub unikają glutenu, dobra wiadomość, ciasteczka są bezglutenowe! Drobnym utrudnieniem w przygotowaniu może okazać się dodatek mąki kasztanowej, a raczej trudność w jej zakupie. Niestety nie jest to mąka, która stoi na półkach w każdym spożywczym sklepie. Można(...)świeże jadalne kasztany podpiec w piekarniku, obrać, zmielić, znowu podpiec i znowu zmielić. Tym sposobem proponuję dwa przepisy, na domową mąkę z kasztanów jadalnych i włoskie ciasteczka orzechowe. Składniki CIASTKA 2 białka z jajek 150 g tartych orzechów laskowych 60 g mąki kasztanowej 60 g cukru pudru laska wanilii – tylko wyskrobane ziarenka z rozciętego wzdłuż strąka dodatkowy cukier
Tajemnice Smakukruszonką Czeko – powidła, czyli śliwki z czekoladą w słoiczku Mini drożdżówki z śliwkami Zakręcone ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami Nalewka śliwkowa – śliwowica Śliwkowa krajanka z owsianą kruszonką Ciastka francuskie ze śliwkami Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami - bez zakalca! Bezglutenowe ciasto ze śliwkami Drożdżowy ślimak z makiem i śliwkami Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami (na maślance) Pyszne kruche ciasto(...)blog: Czerwień i błękit Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Surowka z porow ze sliwkami autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola Szybki placek jogurtowy ze sliwkami autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola Knedle ze śliwkami w migdałowo-cynamonowej panierce autorka: wedelka | blog: Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki Śliwkowa gorąca czekolada
Weekendy w domu i ogrodziemaślane, nie za słodkie, z delikatną nutą pomarańczy i lawendy. Powiem tak, lawenda jest tylko delikatnie wyczuwalna, nie ma, co się bać jej aromatu i warto spróbować upiec te ciastka. Dla mnie są bardzo uzależniające :-). Bardzo lubię formować małe ciasteczka rękoma i te też tak robiłam. Może nie wyglądają tak jak te ze sklepu, ale za to wkładam(...)miski wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dodać schłodzone masło pokrojone na kawałki, żółtka, cukier puder, szczyptę soli, skórkę pomarańczową oraz sok i kwiatki lawendy. Szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto formować, za pomocą rąk, w kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść na blasze wyłożonej
Zakątek rozkoszy kulinarnychsobie ten tekst:„Znasz kogoś, jak mu powiesz: „ej, chodźmy na kremówki”, to on powie „nie, dzięki stary, nie lubię kremówek”? Kremówki są pycha! (…) Kremówki to jedno z najlepszych ciastek, ja to wiem. Masz chusteczkę? Pociekło mi. Na samą myśl o kremówkach się ślinię.”Korzystam z różnych przepisów na ciasto kruche, ten akurat dostałam od mojej koleżanki – Bogusi(...)proszku Śnieżka Wszystkie sypkie składniki – mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia – przesiałam do miski i wymieszałam. Margarynę starłam na tarce, palcami rozkruszyłam z mąką. Dodałam żółtka i szybko połączyłam wszystkie składniki. Podzieliłam na dwie części i włożyłam na 30 minut do zamrażarki. Po wyjęciu z zamrażarki pokroiłam na plastry, poukładałam na 2 takich samych blaszkach, wyłożonych papierem
mojewypiekiinietylkoCiasta na zimno sprawdzają się chyba w każdej sytuacji. Szczególnie takie, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Takie jest właśnie to ciasto - szybkie i baaaardzo smaczne! Zaś chrupiące płatki migdałowe są pysznym zwieńczeniem ciasta... foremka 23x33 cmKrem budyniowy: 1litr mleka, szklanka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru,jajko, budyń waniliowy, 250g masła(...)przykryć ostatnią warstwą krakersów. Schłodzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wrzątku, ostudzić i dodać do śmietany. Masę wyłożyć na ciastka. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić i posypać wierzch ciasta.Przechowywać w lodówce.Źródło: Cukierenka Klementynki
Z miłości do słodkości