Malutkie rogaliki z pysznym nadzieniem orzechowo-cynamonowym. Podczas pieczenia uwalnia się cudowny aromat. SKŁADNIKI Ciasto: 135 g masła, 135 g serka do smarowania pieczywa, 1 łyżka
słodki brateknaturalne produkty: * dżemy i konfitury; * koncentraty pomidorowe i ketchupy; * napoje i soki; * płatki, kasze, ziarna (również ekspandowane) i nasiona; * ryż i otręby; * makarony i mąki; * musli i ciastka; * bakalie; * kakao; * nasiona strączkowe * cukier brązowy i sól; * oleje; * susze warzywne i owocowe; Wszystkie wytwarzane są z organicznych surowców, bez dodatku sztucznych polepszaczy smaku, barwników czy konserwantów. Ponadto(...)rzadko spotykam się z tak wysokiej jakości, miękkimi owocami, nieprzesłodzonymi konfiturami, rzadko spotykanymi odmianami ryżu czy mąk (przez które nie ucierpi portfel :)) czy chrupiącymi orzechami. Niedawno do mojej szybko pomniejszającej się kolekcji dołączyły: * sok z jagód goji * sok z żurawiny * sok z noni * sok z acai, którego miałam okazję próbować już kilkukrotnie; * przecier z mango * sok z żurawiny * orzechy
Poranek na słodkoPrzepis na ten szybki i smaczny deser dostałam kiedyś od koleżanki i w sumie nie wiem jak się nazywa więc nazwalałam go mlecznym przekładańcem. Jest leciutki i w moim ulubionym połączeniu czyli masy krówkowej i śmietany :) Jeśli szukacie czegoś nie skomplikowanego na walentynki to polecam, na pewno się nie zawiedziecie. Składniki: 500 ml śmietany 36% 200g masy krówkowej 50 g czekolady(...)beurre 16-18 sztuk krakersów 1czubata łyżeczka cukru pudru 2 śmietan-fixy lu 2 łyżeczki żelatyny Spód tortownicy o wymiarach moja 24x24 wyłożyć folią aluminiową na to wyłożyć ciastka pettit brry. DO schłodzonej śmietany dodać z śmietan fixami i ubić pod koniec dodać łyżeczkę cukru pudru. Wyłożyć na herbatniki wyrównać. Na to wyłożyć krakersy i posmarować masą
Delicious Titbitsszkolnych lat. Kiedyś robiłam go "na potęgę" - teraz dla przypomnienia smaku. Nadal jest pyszny i pomimo, że nie da się go dużo zjeść (naraz) - to w moim domu szybko znika. Przypomina mi moją domową białą czekoladę . Do środka możecie dać dowolną ilość herbatników - czy różne bakalie. 250g margaryny 1,5 szklanki cukru (w oryginale 2 szklanki(...)wodę z margaryną i cukrem (powinien się rozpuścić). Garnuszek zdjąć z ognia i wsypać mleko w proszku oraz kakao. Całość wymieszać (energicznie) do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodać ciastka i wszystko ponownie dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy (*) wyłożonej folią spożywczą/aluminiową, wyrównać i wstawić do lodówki, aby blok stężał (najlepiej na całą noc). (*) Robiłam w formie
Di gotujeProsty, pyszny i szybki przepis na słodkie kwadraciki z ciasta francuskiego z waniliowym budyniem i brzoskwiniami z puszki. Takie „bułeczki” pamiętam jeszcze z czasów szkolnych, kiedy były sprzedawane w piekarni nieopodal mojego domu (często kupowałam je na drugie śniadanie) :) W pamięci utkwił mi ich fantastyczny zapach, delikatność i kruchość łamiących się podczas jedzenia listków ciasta francuskiego, a do tego pyszne(...)Już długo nosiłam się z zamiarem ich zrobienia i w końcu nadarzyła się okazja: niespodziewany gość i brak czegoś słodkiego do kawy :) W niecałą godzinkę miałam 7 pysznych, francuskich ciastek. Bardzo polecam Wam ich spróbowanie. Są bajecznie proste, a smak boski! Jeśli chcecie dodatkowo nadać połysk swoim kwadracikom, wystarczy już po upieczeniu posmarować brzoskwinie lekko podgrzanym dżemem morelowym :) Składniki
MyCookBook.plbudynie waniliowe Dr Oetker, 500 ml mleka, 200 g masła. Przygotowanie: ciasto: W garnku gotujemy wodę i dodajemy masło, żeby się w niej roztopiło. Dodajemy szczyptę soli i szybkim ruchem wsypujemy mąkę. Ciasto mieszamy energicznie łyżką na małym ogniu, aż powstanie kulka. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)mleku. Zostawiamy gotowy budyń do ostudzenia i miksujemy go z miękkim masłem. Taki krem przekładamy do szprycy i schładzamy w lodówce przez 15-20 minut. Krem wyciskamy na połówki ciastek i przykrywamy drugimi połówkami. Posypujemy cukrem pudrem. krem
Aga w kuchniCukier u nas używany jest dość rzadko. Do tego stopnia, że kiedy jest mi potrzebny nie pamiętam w której szafce się znajduje ;) Skoro już używamy go
MamaOskarkaPierwsza partia piernikowych wypieków doczekała się malowania .Nie są może jak z żurnala , ale cieszą oko i co najważniejsze podniebienie też .Pierniczki upiekłam z przepisu ( z
Malinowa KawiarenkaLamingtony to jedne z moich ukochanych ciasteczek, to nic prostszego, jak kostka ciasta, zanurzona w czekoladowej polewie i obtoczona w wiórkach kokosowych.Ponieważ święta nadchodzą wielkimi
Mania GotowaniaBardzo szybkie do przygotowania a smak tych bułeczek/ciastek można zmieniać dodając innych dodatków. Tym razem są z dodatkiem wanilii, ale możemy dodać sok z cytryny, pomarańczy lub cynamonu. SKŁADNIKI 1 szklanka mąki migdałowej 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka 200g masła miękkiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka wanilii cukier do posypania Wszystkie składniki(...)koniec ręcznie. Ciasto wstaw do lodówki i jak będzie już twarde wyjmij i formuj ręcznie kulki, które układaj na blaszce. Ja po uformowaniu odcisnęłam szklanką wzorek, delikatnie spłaszczając ciastka. Pieczemy w 180st ok 15-20 minut. Należy pilnować aby się nie spaliły
harrisaEfektowne ciastka w kształcie paluchów Baby Jagi. Proste w przygotowaniu, bardzo kruche i przerażająco smaczne :D Uwielbiane przez dzieci, ale nie tylko. Sprawdzą się doskonale na Halloween, które co raz częściej obchodzone jest w Polsce. Polecam! Składniki: (na 30-40 sztuk) Ciasto: 350 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 1 jajko 150 g cukru pudru szczypta(...)Dodatkowo: 30-40 migdałów w całości Przygotowanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać masło, aromat i jajko. Wszystko szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 60 minut. 2. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki i formować
Nastoletnie Wypiekaniewyjęte z lodówki około 15 minut wcześniej. Jeśli masło będzie za miękkie albo za twarde nie połączy się dobrze z mąką. Do mąki z masłem dodać śmietanę i szybko wyrobić ciasto. Ciasto zagniatamy tylko do momentu aż wszystkie składniki się połączą, zbyt długie wyrabianie nie służy naszemu ciastu. Ciasto schłodzić w lodówce co najmniej przez 1 godzinę. 3. Ciasto(...)porcjami ciasta wylepić foremki do muffin, do środka włożyć farsz i zalepić go mniejszymi kołami z ciasta. 6. Piec w temperaturze 200 o C przez około 25 minut aż ciastka się zarumienią. Smacznego
Mama GotujeWielkanocne ciasteczka w kształcie jajeczek udekorowanych na wzór pisanek. Ciastka idealne na Święta - świetnie smakują, a ile zabawy przy ich tworzeniu... szczególnie dla dzieci. Wielkanocne Migdałowe Kruche Ciasteczka - Składniki: (ok. 4-6 blaszek ciasteczek) Ciasteczka: 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 8 łyżek cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki mielonych migdałów cukier(...)proszku (opcjonalnie) Wielkanocne Migdałowe Kruche Ciasteczka - Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto (gdyby okazało się zbyt suche dodajemy więcej śmietany). Ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na min. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na mocno oprószonej mąką stolnicy
Słodka Stronahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Niemodelka . Jednakże przepis całkowicie zmodyfikowałam, bo pierwotna wersja niesamowicie mi się rozlewała. Ciasteczka wyszły przepyszne
Di gotujeJeśli tak jak ja miewacie czasem zachcianki na coś słodkiego, a pod ręką nic nie ma, to trzeba zakasać rękawy i zrobić :) Dobrze mieć wtedy w
Kuchnia w czekoladzieDziś prezentuję królową wśród kasz, czyli kaszę jaglaną na słodko. Muszę przyznać, że to mój pierwszy raz i na razie się nie skończy:) Warto też wspomnieć
Pause Gotowanie!Uczucie do drugiej osoby powinniśmy okazywać codziennie, a nie tylko w Walentynki. Przyjęło się jednak w naszej tradycji, że to wtedy tę miłość okazujemy bardziej. Prezenty
Ostra na SłodkoTawa-tawas pochodzą z Boliwii. Są to małe, smażone pączuszki/ciasteczka w kształcie rombów, których nazwa oznacza „cztery”. Podobne do Sodziaków , które są na
Ostra na Słodkosię patrzy! A ja tylko ściskałam kierownicę i modliłam się, żeby czegoś po drodze ze sobą nie zabrać. Na szczęście skończyło się na lekkim wypadnięciu z drogi, które szybko udało się skorygować; na miejsce dojechałam zaledwie dziesięć minut spóźniona. I od razu zostałam pobita przez koleżankę, która wylądowała w rowie. O. Oczywiście, pierwszy śnieg musiał spaść w ilościach hurtowych(...)domu, padłam jak nieżywa. A z tyłu głowy myśl, że następnego dnia trzeba wstać wcześniej, no bo przecież ten śnieg ... Dziś mam dla Was przepis na jedne z najlepszych ciastek, jakie ostatnio zdarzyło mi się jeść. Są tak cudownie kruche i chrupkie, że nie sposób się od nich oderwać. Waniliowe, z cukrowo-migdałową posypką, która jest tutaj kropką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasteczka kakaowe wykonane przy użyciu tłuczka do ziemniaków, sitko do krojenia warzyw w kostkę i do krojenia jabłek.Prosto, szybko i smacznie. 50 dkg mąki 25 dkg miękkiego masła 20 dkg cukru pudru 3-4 łyżki kakao szczypta soli 4 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżeczka sody 4 łyżki oleju Masło utrzeć na jednolitą masę, dodać(...)ciasto. Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczać kuleczki tłuczkiem do mięsa, sitkiem do krojenia jabłek i warzyw.Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 12-15 minut
Moje domowe kucharzeniedzisiaj dla Was jak zwykle pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka.Wystarczy kokos, jajka i cukier waniliowy, w sam raz na przygotowanie gdy mają odwiedzić nas niespodziewani goście :) Zapraszam do wypróbowania :) 300 g wiórek kokosowych 200 g miałkiego cukru 4 jajka 1 cukier waniliowy Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie ciągle mieszając dodajemy cukier, cukier waniliowy(...)pieczenia, nakładamy łyżką porcje kokosu ale w dość dużych odstępach bo ciasteczka urosną. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni pieczemy około 13 minut na złoty kolor. Upieczone ciastka zsuwamy z blaszki razem z papierem i pozostawiamy do przestygnięcia. Smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chiliSernik na zimno to fajny pomysł na deser w letnie, ciepłe dni. Robi się go szybko, jest łatwy do podzielenia, a i dzieciom na pewno posmakuje galaretkowata konsystencja ciasta. Mój sernik jest z dodatkiem borówek amerykańskich i brzoskwiniowych galaretek, ale równie dobrze można poszaleć i zastąpić owoce oraz smaki galaretek innymi. Jak nas wyobraźnia i kubki smakowe poniosą! Składniki(...)brzoskwiniowe Dodatkowo: borówki amerykańskie 2 galaretki brzoskwiniowe Ciasteczka pokruszyć na mniejsze kawałki i zblendować (ale nie na pył!), wymieszać z rozpuszczonym masłem. Na spód tortownicy wyłożyć pokruszone ciastka i docisnąć dłonią tak aby równo się rozłożyły po całym dnie. Wstawić do lodówki, by masa ciasteczkowa stwardniała. 2 galaretki rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, ostudzić
Simply Fooddługie stanie w kuchni o 18 znalazłam ten przepis, o 19 się nim zajadaliśmy, a o 20 już prawie nic nie zostało ;) Przepis znalazłam tutaj , jest prosty, szybki, a ciasteczka są przepyszne :) Składniki: 250 g twarogu 250 g masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka(...)folię i odkładamy do zamrażalnika. Jabłko obieramy i kroimy w półksiężyce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm, wycinamy kółka, na każdym układamy jabłko i składamy na pół. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 st. C Po upieczeniu jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodka Kraina WypiekówKochani życzę Wam wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Nowy Rok trzeba uczcić czymś wyjątkowym, oczywiście słodkim:) Proponuję pyszne ciasto bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, bo nie wymagające pieczenia. Jest co prawda dość słodkie, a co za tym idzie kaloryczne, ale taka okazja zdarza się tylko raz w roku:) foremka 24x27 cm Składniki: 3/4 szklanki mleka(...)miodzie. Wykonanie Zwykłe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, dodawać na przemian zwykłe mleko i mleko w proszku. Na dnie blaszki o wym. 24x27cm rozłożyć warstwę ciastek, rozsmarować połowę masy i przykryć kolejną warstwą herbatników. Schłodzić. Rozsmarować masę krówkową (można ją lekko podgrzać, by łatwiej dało się ją rozprowadzić). Wyłożyć resztę masy i przykryć ostatnią warstwą
Z miłości do słodkości