Wspaniały sernik, bez pieczenia, szybki, prosty, spójrzcie, jaki apetyczny, prawda?, z galaretką i owocami, jakie tylko mamy pod ręką doskonale się nadaje jako alternatywa każdego ciasta... Składniki: 4 jaja 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny (latem nawet 10) 1 szklanka mleka 1 kg twarogu półtłustego cukier waniliowy 2 galaretki dowolnego koloru owoce dowolne 1 opakowanie(...)kilku łyżkach mleka do spęcznienia, po czym rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy serowej. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszać w masę serową. Wykładamy na ciastka, wyrównujemy, układamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką. Przepyszny sernik na zimno przygotowała Elżbieta Smacznego
kgwjanczewoMega smaczne ciasto Snickers bez pieczenia idealne na deser czyli bajecznie prosty i szybki w wykonaniu smakołyk, który zapewni rozkosz podniebieniu wszystkim kochającym słodkości. składniki na formę 22 na 28 cm 350 g krakersów puszka masy krówkowej o smaku kawowym lub czekoladowym krem budyniowy 2 opakowania(...)masa zgęstnieje. Gorący budyń miksujemy z masłem na gładki krem. W formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakersów. Masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) rozprowadzamy na ciastkach, po czym układamy kolejną warstwę krakersów. Na krakersy wlewamy jeszcze ciepły budyń i dokładnie go rozprowadzamy a na wierzchu masy budyniowej umieszczamy ostatnią warstwę krakersów
Smakowite Daniawyobrażam sobie kawy bez ciastka czy ciasta :) zawsze w moim domu jest coś słodkiego swojskiego :) dzisiaj upiekła pyszne ciasteczka na śmietanie z budyniem i winogronem . Jeśli jest ktoś chętny to zapraszam :) Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.sklepbghnetwork.pl/category/jesien-na-sztuki . Składniki : 250 g mąki 2 cukry waniliowe 1/2 szklanka cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)łyżką masła. Odstawić do przestygnięcia. Do miski wsypać mąkę z proszkiem , dodać śmietanę , margarynę , cukier, cukier waniliowy . Wszystko wyrobić mikserem na grudkowatą masę , przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować nie za grubo wykrawać foremka ciasteczka z lekkim wgłębieniem w środku , chyba że macie taką foremkę . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Przełożyć ciasteczka , w każdy środek nałożyć
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki 160 g mąki pszennej 60 g cukru trzcinowego bardzo drobnego lub pudru 110 g zimnego masła 1 jajo 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli
OliveandThymeTo najlepsze kruche ciasteczka jakie ostatnio robiłam.Bardzo czekoladowe, wypełnione po brzegi musem jabłkowym. Jako ,że nie przepadam za papkami jabłkowymi zawsze jabłka na mus ścieram
Ladylaura.Czasem mam w domu w zapasie ciasto francuskie i w razie potrzeby lub ochoty na jakąś szybką przekąskę na słodko lub wytrawnie wykorzystuję te ciasto..dziś propozycja na słodko..rożki z jabłkami ..pomysł podpatrzony u Dorotki .U mnie rożków jest więcej niż 6,bo ciasta miałam więcej, no i kwadraty też były mniejsze. 375 g ciasta francuskiego(...)skórką z cytryny, by nie ściemniały. Dodać rodzynki, cukier, cynamon, mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na kwadraty [ mniejsze lub większe], rozłożyć na nich nadzienie jabłkowe. Brzegi ciastek posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, następnie złożyć na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zlepiać ciasto, a boki dociskać widelcem. Tak przygotowane rożki przełożyć na blachę wyłożoną papierem
Moje domowe kucharzenieProsta, szybka i słodka kompozycja do niedzielnej kawki.Składniki : Ciasto francuskie ananas w puszcze 3-4 krążki twaróg chudy 25 dag cynamon 1 łyżeczka cukier 2 łyżki śmietana 1 łyżka żółtko z jajka mleko 1 łyżka Przygotowanie:Ciasto francuskie rozwijam i dzielię na 10 kawałków, tak się złożyło że tym razem kupiłem w Biedronce promocyjne +36% i wystarczyło(...)części. Na podzielone na kawałki ciasto daję po ok 1 łyżeczce twarogu i kawałek ananasa na górę. Każdą część następnie składam na pół a boki dociskam widelcem.Gotowe do pieczenia ciastka przed samym pieczeniem smaruję żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka.Dodatkowo można posypać cynamonem lub cukrem.Zapiekam ok 15 minut w temp
Mechanik w kuchnipoza tym podczas jedzenia organizm musi ocieplić ścianki żołądka, by je strawić, więc nie jest to taki morderczy deser, na jaki wygląda mrożona włoszczyzna Dobrze mieć świeżą, ale ta szybko więdnie, dlatego dla wygody zawsze mam w zamrażalniku opakowanie włoszczyzny, której mogę użyć jako bazy do zupy mrożone mięso z kurczaka na zupę Warto mieć zamrożone 2 duże udka, wraz(...)ostre jedzenie i ziołowe aromaty, poza tym lubimy, gdy nasze brzuchy lepiej pracują, a oba te produkty wspomagają trawienie. płatki owsiane, bakalie Te produkty to genialne bazy do stworzenia ciastek, owsianki, batonów muesli, granoli i wielu innych zdrowych przekąsek kawa, mięta, melisa, inka Kawy nie pijam, ale pija ją Dominik, wiem, że jej spożywanie może chronić przed rakiem
Cooking MonsterWitajcie! W tym tygodniu w naszej kuchni było szybko, tanio, aromatycznie i smacznie! Zaprezentujemy Wam danie niezwykle proste i do zrobienia dosłownie przez każdego! Rozpieściliśmy podniebienia naszych kolegów, a sami mieliśmy czas na chwilę wytchnienia dzięki prostocie tego dania. Krzysiek i Bogusław spisali się na medal, ale to za chwile ocenicie i zobaczycie sami. ZAPRASZAMY! Parówki w cieście francuskim(...)piękne gniazdo. Bogusław przed włożeniem do piekarnika posmarował wszystkie gniazda jajkiem by nabrały pięknego, złotego koloru. Piekliśmy w temperaturze 180°C przez 25minut, a 5 minut przed końcem wszystkie ciastka posypaliśmy żółtym serem. Ciastka świetnie smakują z ketchupem! SMACZNEGO! Pozdrawiamy, Krzyś, Bogusław, Paula
Sprawni w smakuPoziom zmęczenia: level master. Nawet najlepsze baterie duracell'a kiedyś się wyczerpują :D :P Jak już pewnie wiecie (kiedyś o tym wspominałam), nie przepadam za pączkami
My simple kitchenSzybkie, nieskomplikowane, a przede wszystkim smaczne ciasto, wg przepisu mojej przyszłej Teściowej, którą serdecznie pozdrawiam, a ciasto gorąco wszystkim polecam :) Ciasto: 200g margaryny 25dag cukru 3 jajka 11 łyżek mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 szklanka kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 średni słoik ulubionego dżemu owocowego 750ml śmietany kremówki 3 śmietan - fixy Wiórki czekoladowe lub potarta czekolada Margarynę ucieramy(...)czym zostawiamy w wyłączonym piekarniku około 10 minut. Po upływie tego czasu, wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Wystudzone ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu (na moim ciastku niewidoczny pomarańczowy). Ubijamy śmietankę zgodnie z przepisem na śmietan - fixie, a następnie przekładamy ją na ciasto i równo rozsmarowujemy. Gotowe ciasto posypujemy wiórkami czekoladowymi lub tartą czekoladą i wstawiamy
Smakowy RajJak zobaczyłam te ciasteczka u Komarki wiedziałam, że muszę je koniecznie zrobić. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych ciasteczek.. no i jeszcze ten wygląd
Na słodko lub wytrawnieopakowanie cukru wanilinowego - 1 płaska łyżka proszku do pieczenie - 1.5 łyżki śmietany 18% - pół buteleczki aromatu rumowego - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią SZYBKI LUKIER:-pół szklanki cukru pudru - odrobina soku z cytryny(...)pieca.. :) Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 równe części, następnie posypujemy blat odrobiną mąki i rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy wzory foremkami, wierzch ciastek można posypać cynamonem lub cukrem pudrem, układamy ciasteczka na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C piec
Zainspiruj się kuchniączekoladowe, ułożyć je na talerzu i wstawić do zamrażalnika. Bardzo ułatwi nam to nadziewanie ciastek, masa będzie stabilna i nie będzie się rozpływać po cieście w czasie formowania ciastek. Przygotowanie: Masło rozpuścić w garneczku, wystudzić. Do miski wsypać mąkę , sól, cukier, proszek do pieczenia. Dodać masło a następnie żółtka oraz kilka kropel aromatu pomarańczowego. Najpierw w misce wszystko(...)kilka kawałeczków wcześniej posiekanej czekolady. Piec w nagrzanym piekarniku w 180stopniach na środkowej półce piekarnika przez 12-15 minut na rumiano. Sugeruję aby przygotować ciasteczka z podwójnej porcji, ponieważ szybko znikają z talerza
W garach u Gosiużyć 2 puszki mleka kokosowego (ilośći żelatyny nie trzeba zwiększać) 1. Ciasteczka zmiksować w malakserze na piasek (ewentualnie można je rozwałkować lub roztłuc tłuczkiem). Masło rozpuścić, wlać do okruszków ciastek, wymieszać dokładnie dłonią. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać okruszki z masłem (będą miały konsystencję mokrego piasku) i ugniatając je dłońmi wylepić nimi cały spód tortownicy. Odstawić do lodówki(...)mieszając aż dokładnie się rozpuści, dodać do niej 2-3 łyżki masy i wymieszać, a następnie całość wlać do miski (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek), jeszcze raz szybko zmiksować. 5. Czekoladę mleczną rozpuścić, posmarować nią spód ciasteczkowy. Na czekoladę wylać masę jogurtowo-kokosową, odstawić do lodówki do stężenia. 6. Ciasto posypać borókami/jagodami i zalać tężejącą galaretką
Kto ugości moich gości?podana w przepisie jest przynajmniej o 1/2 zbyt skromna, ponieważ chciałam, aby moje herbatniki były lekko mokre i miękkie, ale żeby się jednocześnie nie rozpadały. Udało się! Ciacho pyszne, szybkie i wszystkim smakuje. Wypróbujcie koniecznie :) Składniki: 1,5 kg jabłek po obraniu (w oryginale 1,2 kg bez obierania) 500g serka mascarpone 3 duże paczki herbatników maślanych (na 4 warstwy(...)dodać do jabłek). Jabłka połączyć mikserem z serkiem mascarpone. Dosypać cukier waniliowy i ponownie wymieszać. W dużej blasze wyłożyć papier lub folię aluminiową, na której ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć 1/3 masy z sera i jabłek i ponowić sytuacje dwukrotnie, układając tak by herbatniki leżały równo pod sobą. Trzecia część masy przykryć czwarta warstwą herbatników. Do niedużego rondelka
ChilliJemykolorowymi, landrynkowymi witrażami.Składniki:300 g mąki100 g cukruszczypta soli1 płaska łyżka kakao1 jajko200 g zimnego masłaokoło 20 kolorowych landrynekPrzygotowanie:Z mąki, cukru, szczypty soli, kakao, jajka i masła szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut.Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Z pomocą foremki lub szablonu wyciętego(...)wkładamy do piekarnika i pieczemy 12 minut. W tym czasie segregujemy landrynki wg kolorów. Każdy kolor osobno kruszymy w malakserze lub tłuczkiem do mięsa na niezbyt drobne kawałki.Wyjmujemy ciastka z piekarnika. Pokruszone cukierki układamy w wyciętych ażurach (jak na zdjęciu obok).Blaszkę z ciastkami wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 4-5 minut. Posiekane cukierki włożone
Smakowity Blog Kulinarny