Uwielbiam takie ciasta. Nie wymagają pieczenia, robi się je szybko i smakują nieziemsko. Połączenie słodkiego karmelu i słonych orzeszków sprawia, że ciasto smakuje doskonale. Idealne do kawy zarówno na co dzień jak i na większe uroczystości. ok 190 g jasnych herbatników ok 190 g kakaowych herbatników Masa: 1 szkl mleka 200 g masła 3/4 szkl cukru 350 g mleka(...)herbatników kakaowych. Rozsmarować połowę mlecznej masy i przykryć warstwą jasnych herbatników. Kajmak lekko podgrzać w garnuszku aby było go łatwiej rozprowadzać i połowę wyłożyć na herbatniki, przykryć pozostałymi jasnymi ciastkami. Wyłożyć resztę mlecznej masy i przykryć ciastkami kakaowymi. Ostatnią warstwą jest kajmak. Ciasto posypać orzeszkami i polać rozpuszczoną czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby zastygło
Smakołyki AsiWitajcie :) Dzisiaj tak na szybko zostawiam Wam przepis na pyszne, kruche i błyskawiczne ciasteczka maślane tak na osłodę pochmurnego dnia. Zapraszam do wypróbowania :) SKŁADNIKI : 300 g mąki + do podsypania stolnicy 150 g masła 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany WYKONANIE : Do miski przesiewamy mąkę(...)ciasta to robicie nim wzorek jeśli nie macie takiego przyrządu to za pomocą widelca na każdym ciasteczku robicie wzdłuż i w szerz rowki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka w lekkich odstępach. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180/190 stopni, pieczemy na złoty kolor około 12 min zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze inaczej i ten czasz pieczenia należy
Sama słodycz i szczypta chilicukru pudru, 1 duże jajko, 600 g mąki, 3 duże łyżki kakao, 1 łyżeczka sody, ponadto: mąka do podsypania, białka, cukier puder, sok z cytryny, perełki dekoracyjne. Przygotowanie: Ciastka: Suche składniki: mąkę mieszamy z sodą i kakao. W rondelku rozpuszczamy masło, studzimy. Masło przelewamy do dużej miski, dodajemy cukier puder, jajko i miksujemy. Powoli dodajemy suche składników(...)ciasto podczas wałkowania nie przyklejało się do wałka, najlepiej podsypać je mąką. Można wałkować przez folię spożywczą. Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min, szybko stwardnieją łatwo je będzie przełożyć. Lukier: Proporcje 1 szklanka cukru pudru na 1 białko. Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęste można
Moniki Smakołykipolewą np czekoladową czy po prostu posypać cukrem pudrem. Jeśli użyjecie lukru lub polewy, ciasto dłużej pozostanie świeże. Ale kto by się tym martwił, skoro jest tak pyszne, że szybko znika ze stołu. Ciasto możemy aromatyzować sokiem z cytryny i dodatkiem startej skórki cytrynowej. Drukuj Babka piaskowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 jajka 2/3 szkl. cukru 1 szkl. mąki(...)tłuszcz i kilka kropel aromatu. Od ciasta odlać ok 1/3 masy, do której dodać kakao i mleko. Zmiksować. Bo nasmarowanej tłuszczem blaszki wlać połowę jasnego ciasta. Na to wylewamy ciastko kakaowe. Jeśli nie mamy zbyt dużo ciasta kakaowego, wykładamy je łyżką na białe ciasto, kreśląc fantazyjne wzorki. Na wierzch wykładamy pozostałą część ciasta. Pieczemy ok 30-40 min do suchego
Mieszam w GarnkuJeszcze jeden pomysł na Tłusty Czwartek jednak będzie. To szybkie oponki bez sera, ale za to piękne kwiatuszki. Nadają się nie tylko na Tłusty Czwartek ale i na każdy dzień do popołudniowej kawy czy herbaty. A kolorowe lukry będą idealną zabawą dla dzieci. Rozczyn :* 1/5 kostki drożdży * łyżka cukru* łyżka mąki * łyżka ciepłej wody Składniki :* 1,5 szklanki(...)żółtko oraz pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, odłożyć na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, nie podsypywać za dużo mąką. Wycinać kwiatki większą foremką i mniejszą robić dziurki. Odłożyć ciastka na 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz, smażyć kwiatki na złoty kolor, odłożyć na ręcznik papierowy żeby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Lukrować
Magiczne Życie MartyNie jestem dobra w pieczeniu ciasteczek. Wolę robić ciasta, są dla mnie bardziej… konkretne. Ale koniec listopada i grudzień to taki wyjątkowy czas, że niekiedy się
W mojej kuchniKlasyka. Kiedyś jedliśmy je co chwilę - ze śmietaną, czy tak jak dzisiaj - z kremem budyniowym. Przepyszne, delikatne, bardzo kremowe. Smak Was nie zaskoczy - są po prostu
Domowa cukiernia EwyPrzepis na te ciasteczka znalazłam w internecie. Byłam ciekawa ich smaku, więc upiekłam. Ciasteczka te są bardzo znane w Szwecji. W trakcie pieczenia ciasteczka się zlepiają
Ewa w kuchniJest środek tygodnia, mam ochotę na coś słodkiego, ale niezbyt wymagającego. W lodówce zostało mi trochę drożdży, których termin przydatności do spożycia niedługo minie. Hmmm... pierwsze
Domowa Cookierenka AgiBardzo szybkie i nieskomplikowane ciasto bez pieczenia dla zabieganych. Słonecznikowiec jest niezwykle delikatny, wprost rozpływa się w ustach a uprażony słonecznik przyjemnie chrupie z każdym kęsem. ok 200 g jasnych herbatników Masa kajmakowa: 200 g miękkiego masła puszka masy kajmakowej (500g) Masa śmietankowa: 500 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 szkl słonecznika łuskanego łyżka(...)puszystą masę. Można dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody. Dno foremki (20x20cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć warstwę herbatników. Rozsmarować masę kajmakową i ułożyć na niej kolejną warstwę ciastek. Na herbatniki wyłożyć ubitą śmietankę i posypać słonecznikiem. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce
Smakołyki Asikawy. Wygląda rewelacyjnie, smakuje pysznie, a pracy przy nim niewiele. Delikatna masa z kaszy manny przełożona herbatnikami, oblana polewą czekoladową i posypana wórkami kokosowymi tworzy niesamowitą całość. Polecam to szybkie i mało skomplikowane ciasto bez pieczenia. składniki na formę 22 na 28 cm 450 g herbatników 1 litr mleka 1 szklanka cukru kryształu kostka masła (200g) 1 szklanka(...)kakao, wszystko mieszamy aż masa zgęstnieje. Gotową masę zdejmujemy z ognia. Połowę gorącej masy przekładamy na wczesniej ułożone herbatniki i równo ją rozprowadzamy. Na masie układamy drugą warstwę ciastek a na herbatnikach równomiernie rozprowadzamy pozostałą masę. Na wierzchu ciasta układamy trzecią, ostatnią warstwę herbatników. polewa Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz margarynę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym
Smakowite DaniaPołączenie ciasta kakaowego z kokosem zawsze wypada dobrze. Do zrobienia tej tarty zainspirowały mnie ciastka Hit o takim smaku. Przepis jest połączeniem trzech innych receptur na tarty wraz z moimi małymi zmianami. Mocno kakaowy spód, budyń z mleczka kokosowego i bita śmietana z wiórkami kokosowymi w rezultacie dają pyszną tartę, która nie jest zbyt słodka i ciężka. To dzięki(...)pszennej 1 jajko łyżka masła Ponadto 250 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka śnieżki 1 łyżka cukru pudru pół szklanki wiórków kokosowych Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą szybko zagniatając. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Wyjąć i rozwałkować równomiernie (najlepiej na papierze do pieczenie). Przełożyć do formy tarty wysmarowanej masłem, dokładnie wylepić i ponakłuwać
Złote przepisytylko przemiła, jak się okazało obsługa , ale też smakowicie wyglądające przysmaki.Lokal mały , bez zbędnego przepychu , ale zarazem z taką ilością miejsca , że można spokojnie usiąść , a nie tylko szybko coś przekąsić i uciec. Od razu po wejściu wiadomo co odgrywa w nim najważniejszą rolę.A odgrywa to co najbardziej lubię – jedzenie! :DPrzeszklona lada oferuje nam przysmaki nie tylko na słodko(...)otwartej kuchni , którą widać za ladą.W kącie regał z książkami , które umilą nam „Posiadówkę”Miałam okazję spróbować Brownie z oreo – intensywny , ale nie „zamulający” smak , duże widoczne kawałki ciastek …Chałwowego latte i Chubby Sun z masłem orzechowym - totalnie podbiły moje serducho!!!Po zrobieniu im kilkunastu zdjęć miałam ochotę ‘duszkiem” wypić do dna! :DTotalnie trafione w mój gust!Potem
Ostra na SłodkoTakie ciasteczka, są bardzo łatwe w wykonaniu, szybko się je robi i bardzo dobrze smakują. Możemy je przygotować wspólnie z dziećmi co da im dużą frajdę i zachęci do gotowania z nami :) Składniki na dwie blaszki ciasteczek: 140 g kajmaku 140 g margaryny Palma 2 łyżki brązowego cukru (może być też biały cukier) 2 niepełne szklanki mąki pszennej 1 płaska(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. 4. Odrywamy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce, następnie tłuczkiem odciskami wzorek na ciastku. 5. Ciastka pieczemy w 180 stop przez 15-18 minut. Przepis bierze udział w konkursie na durszlak.pl
Gotowanie...to proste !folią spożywczą ( dzięki folii bez problemu uwolnimy gotowy deser z obręczy tortownicy ). Spód: Ciastka posiekać, ale niezbyt drobno, powinny pozostać kawałeczki ciastek. Masło roztopić i dodać do ciastek, dobrze wymieszać. Masę ciasteczkową wysypać na spód tortownicy, wyrównać i lekko przyklepać. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Masa serowa: Zaparzyć kawę, odstawić do całkowitego wystudzenia. Żelatynę zalać(...)płynną żelatynę i wymieszać. Dodać serek homogenizowany oraz cukier puder i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną. Dodać ubitą śmietankę w 3 turach, mieszając rózgą kuchenną. Należy robić to dość szybko, gdyż masa na tym etapie zaczyna tężeć. Dodać maliny i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę serowo - kawową przelać na schłodzony spód, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. UWAGA: Tortownicę
Opowieści z piekarnikamaślanych (kupuję Bonitki w Biedronce) 70 g masła roztopionego (ja użyłam 5 łyżek rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego ) Wykonanie jest proste, wiecie już doskonale jak zrobić taki spód. Ciastka wrzuciłam do blendera, zmiksowałam na piasek, wsypałam kakao i wlałam rozpuszczone masło i zmiksowałam ponownie. Uzyskałam taki mokry ciasteczkowy "piasek". Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia(...)Wykonanie, banalnie proste. Najpierw zmiksowałam ser z cukrem, potem jajka jedno po drugim wbijałam do masy serowej, nadal miksując, następnie wlałam likier i na koniec przesianą mąkę pszenną. Miksowałam szybko do połączenia się składników, nie chciałam za bardzo napowietrzyć masy. Na końcu wsypałam posiekaną czekoladę i wmieszałam ją w masę. Masę wylałam do tortownicy na ciasteczkowy spód. Wstawiłam do piekarnika
Blondynka Gotujesmak, maślany aromat a przede wszystkim za to, że z gotowych płatów tego ciasta można zrobić różności - na słono, słodko, pikantnie i łagodnie. I co najważniejsze bardzo szybko:) Dzisiaj polecam ciasteczka z miodem i sezamem, które u mnie jeszcze cieplutkie...ale powolutku znikają:) Na ok 30 sztuk ciasteczek: płat ciasta francuskiego o wym. ok. 40x30cm 2 łyżki(...)kanapeczki o grubości ok. 1-1,5 cm. Ja kroję za pomocą ostrego noża do ziemniaków. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C lub 180 stopni z funkcją termoobiegu. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor
Maślane ciasteczkomnie na blat kuchenny, następnie dodajemy do mąki zimne masło w kawałkach (najlepiej pokroić sobie w kostkę). Całość siekamy dużym nożem nożem, dodajemy żółtka i cukier i szybko wyrabiamy (z ciastem na tartę nie wolni się cackać). Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około. 30-45 minut. Foremki do tartaletek należy uprzednio(...)kremem karpatkowym. Ozdobiłam je czekoladowym kulkami i kolorowymi niteczkami. Do smaku dodałam także po plasterku figi. Dodatki Dziecko moje najbardziej było zainteresowane dodatkami jakie były na ciastku. Paluszki raz po raz wkładane były w krem :) dobrze, że miał chęci do oblizywania. Figi nie ruszył, a miałam nadzieję, że się jednak skusi. No cóż :) może innym razem
ClauditteMissCookingKlasyczne ciasteczka z czekoladą. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do porannej kawy lub jako słodka przekąska podczas dnia, którą każdy domownik znajdzie w puszeczce z łakociami.Proste Ciasteczka z Czekoladą - Składniki: (na ok. 30 średniej wielkości ciasteczek)180 g mąki pszennej60 g mąki ziemniaczanej125 g masła4 łyżki cukru pudrucukier waniliowyjajkopłaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy za pomocą foremek ciasteczka, które następnie przekładamy na papier do pieczenia. (jeżeli nie posiadamy foremek można użyć np. szklanki)Ciastka pieczemy w temperaturze ok. 165 stopni przez 15-20 minut do momentu zrumienienia brzegów. Studzimy.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdyby powstała zbyt gęsta można dodać ok. 1-2 łyżki
Słodka Stronałyżka cukru z wanilią 1 łyżka soku z cytryny 4 jajka 2 czubate łyżki budyniu waniliowego (proszek) Polewa: duże opakowanie śmietany 18% (ok. 330 g) 1 łyżka cukru pudru Ciastka lub herbatniki w czekoladzie wkładamy do blendera/malaksera razem z masłem i blendujemy na okruchy. Powstałymi okruchami wykładamy spód tortownicy o średnicy 26 cm (ja niczym nie smaruję). Podpiekamy(...)temperaturze 150°C z termoobiegiem (lub 160 bez termoobiegu). Po tym czasie na sernik wykładamy polewę śmietankową: śmietankę krótko roztrzepujemy trzepaczką z cukrem pudrem. Wlewamy ją na sernik, szybko rozprowadzamy i pieczemy całość kolejne 10 minut. Sernik studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Ostudzony sernik jagodowy wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem możemy udekorować
Poezja smaku