tortu) MASA ŚMIETANOWA : kubeczek śmietany 30% (330 ml) galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru ORAZ : 2 opakowania okrągłych biszkoptów zaparzona i posłodzona kawa oraz herbata do nasączenia kakao pokruszone ciastka na boki maliny do dekoracji płatki śniadaniowe czekoladowe kolorowe żelki WYKONANIE BISZKOPTA : Ubijamy na sztywno pianę z białek, partiami dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem powoli(...)Potem zasmarujemy kremami i nie będą widoczne. Biszkopt jak i budyń możemy przygotować sobie dzień wcześniej. Masę śmietanową najlepiej przygotować, gdy na cieście są już nałożone okrągłe biszkopty, gdyż szybko tężeje
Pani na deserSkładniki: 1 kg mąki pszennej; 5 żółtek + 2 całe jaja; 2 szklanki letniego mleka; 2 łyżki drobnego cukru do wypieków; 1/4 szklanki oleju; 50 g świeżych
Gospodyni Miejskawiem, dlaczego. Jeśli i Wam humory nie dopisują, możecie je sobie nieco poprawić na przykład kawałkiem smakowitego ciasta. Nawet się nie obejrzycie, kiedy będzie już gotowe, bo jest naprawdę szybkie i na dodatek bez pieczenia. Jedyny mankament jest taki, że musi odstać noc w lodówce, jednak naprawdę warto poczekać. Ciasto jest po prostu fantastyczne! To co? Po kawałeczku ciasta(...)Całość ubijamy na parze mikserem lub rózgą, aż stanie się gładka, tj. przez ok. 2 min. Gotowy krem budyniowy wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek. Całość chowamy do lodówki. Czekoladę ścieramy na tarce na niewielkich oczkach. Żelatynę zalewamy wrzątkiem (jak najmniejszą ilością!) i odstawiamy na ok. 1 min., a następnie dokładnie mieszamy. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy
Ratunku obiadJest karnawał - muszą być faworki! :) Jest to drugi przepis na faworki na moim blogu, tylko tym razem z użyciem mąki krupczatki. Dzięki temu uzyskamy faworki, tak
Świat Ciastacudownie miękką sztuczną gąbkę, może dostarczyć nam dużo miłych, sztucznych doznań smakowych, do złudzenia przypominając francuskie śniadanie zjedzone w Paryżu. Obok stoiska serwującego kawę z ciastkiem uderza intensywny zapach świeżo palonej kawy, tak intensywny jak w pracującej na pełnych obrotach palarni przy plantacji w Brazylii lub Kolumbii. Co bardziej wrażliwsze(...)mini ogródka, już po godzinie mogłam się cieszyć cudownym, wyjątkowym, z długim okresem przechowywania (w lodówce) syropem fiołkowym. Ten pospolity chwast jadalny, dostarcza smacznych listków i kwiatów, które niestety szybko przekwitają. Kandyzowane kwiaty można przechowywać 2-3 tygodnie, syrop fiołkowy nawet kilka miesięcy. Składniki: 500 ml kwiatów fiołka wonnego (kwitnącego na niebiesko), 200 ml wrzącej wody
SzczyptaSmaQKarnawał to czas gdy wszędzie uśmiechają się do nas i kuszą wszelakie, pączki, pączusie, chrust i inne delicje. I już miałam się dziś skusić, na
Dieta moja pasjaListopad nadal rozpieszcza nas pogodą. Po nieco nostalgicznym i lekko mglistym weekendzie, poniedziałek powitał nas słońcem. Od rana szykowałam się do wyjazdu, musiałam być służbowo w
W mojej kuchnisilna” jest mąka. Mąki między 90 a 160 W są nazywane „słabymi”. Charakteryzują się niską zawartością białek (zwykle ok. 9%), są używane do produkcji herbatników, ciastek i ciast. Mąki między 160 a 250 W , nazywane „średnio silnymi” są używane do produkcji pizzy, foccacii i tradycyjnego chleba apulijskiego. Mąki powyżej 300 W , nazywane „silnymi(...)sklepach włoskich, zwłaszcza tych, które zaopatrują pizzerie, albo internetowych delikatesach specjalizujących się w sprowadzaniu włoskich produktów.” Uprzejmie dziękuję redakcji serwisu beszamel.se.pl i redaktor prowadzącej Pani Annie Śmiałek za szybkie wyrażenie zgody na wykorzystanie przeze mnie w powyższym wpisie tekstu „Co to jest mąka Manitoba i do czego służy” . Wydrukuj przepis The post Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II appeared first
mojewypiekiinietylkogodzinę. Szefowie kuchni zajmą się zaś całą resztą i przygotują specjalnie dla Was trzydaniową ucztę, składającą się z przystawki, dania głównego i deseru. Śpieszcie się rezerwować stoliki, bo bardzo szybko znikają, a Festiwal już tuż tuż! Pappatore to styl gotowania Właściciele restauracji piszą, że menu przygotowane w ramach Festiwalu Restaurant Week miało odzwierciedlić pappatoriański styl gotowania, w który wpisują się(...)pokazywał, że szef kuchni śledzi bieżące cukiernicze trendy w haute pâtissere . Połyskująca na złoto biała kopuła, opasana cytrynową bezą włoską (bardzo smaczną muszę przyznać) i przybrana smakowitym kruchym ciastkiem oraz kawałeczkami dyni (ponoć) marynowanej w gruszkowym likierze zapowiadała się bardzo dobrze. Sam sernik był bardzo delikatny o piankowej wręcz strukturze, a po przekrojeniu wypływał z niego dyniowy
Food SquareMrowisko to takie regionalne ciasto, które jest typowe dla kuchni litewskiej i charakterystyczne dla Podlasia. Po prostu przypomina faworki oblane miodem, posypane makiem i
Di gotujeByć może zbliżają się pierwsze urodziny Twojego dziecka i myślisz jak zrobić tort urodzinowy. Marzy Ci się, żeby był zdrowy, piękny, pyszny i co najważniejsze szybki w przygotowaniu. Pewnie jeszcze trudno w to uwierzyć i zastanawiasz się jak to możliwe - tort w 5 minut? Ale spokojnie - nie zwariowałam. Nie mam też super mocy w kuchni, ani siedmiu(...)Możesz je udekorować w całkiem inny sposób. Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Chcesz
lady-och-mistrzyni.blogspot.comowoce dodane do lodów sprawiają, że zachodzi proces krystalizacji a lody stają się mniej kremowe – nie ma mocnych, w owocach jest woda i to całkiem sporo. Ale jest pewien szybki i prosty sposób na poradzenie sobie tym problemem – trzeba wodę z owoców zagęścić, robiąc z nich frużelinę. Takie potraktowanie malin sprawi, że po zamrożeniu i krystalizacji nie będą twarde(...)talerzyku. Do metalowej formy wykładamy 1/3 masy lodowej, wyrównujemy. Nakładamy łyżką kleksy malinowej frużeliny i do dna rozciągamy je nożem, tworząc nieregularne owocowe mazy. Posypujemy 1/3 pokruszonych ciastek. Znowu nakładamy 1/3 masy i powtarzamy proces, i tym razem frużelinę rozciągamy w esy-floresy nożem – ale tyko na wysokość tego dodanego ‘piętra’ sernikowej masy. Posypujemy ciasteczkami. Nakładamy ostatnią porcję
Karo in the Kitchenprzytłoczona obecnością innych klientów. Warto zwrócić uwagę na szybko reagującą obsługę. Już chwilę po zajęciu stolika otrzymaliśmy menu, a po kilku minutach zapytania o wybrane dania. Zdecydowaliśmy się dość szybko, chociaż wybór burgera nie był łatwy. Do wyboru jest sześć burgerów: klasyczny, chickenburger, cheeseburger, BBQ Burger, Green Chili Burger i Big Sajs Burger. W ofercie mięs z grilla także jest(...)godne polecenia. Na deser zamówiłam jeszcze ciasto czekoladowe, które podane było z bitą śmietaną i polewą czekoladową (10 zł). Deser był odpowiednio słodki, a tak miękkiego i mocno czekoladowego ciastka już dawno nie jadłam. Z pewnością warto zajrzeć do Kuźni i samemu się przekonać o jakości dań, które oferuje kuchnia. Prócz zachwalanych przeze mnie dań ciekawie wygląda
Pasja Smakumartwcie się, że "pochłonięcie" połowę tortu! Zapewniam, że jest to niemożliwe, gdyż tort jest tak syty, że drugi kawałek zjecie tylko "oczami". Polecam, abyście sami wypróbowali jak prosto i szybko uzyskać takie małe cudo! I bez obaw, że Wam nie wyrośnie - tak jak czasem bywa z klasycznymi biszkoptami. Uda się na pewno! Ps. Na końcu dodałam kila rad (*). (Tortownica(...)możecie również obsypać makiem. Moja solenizantka jednak zażyczyła jak najmniej dekoracji z surowego maku - nie każdy lubi jak ziarenka zachodzą pomiędzy zęby. Ładnie będzie też wyglądała posypka z ciemnych ciastek - bądź zmielonych orzechów. - Jak wspomniałam ciasto jest dość ciężkie, więc jeśli wystąpią problemy z jego "składaniem" - tzn. krem będzie opadał pod wpływem ciężkości kolejnego placka - tort wstawiajcie do lodówki
Di gotujeSkładniki: 1 kg mąki pszennej 500 ml mleka 7 żółtek 60 g świeżych drożdży 100 g cukru 7 łyżek oleju 2 łyżki spirytusu 1/2 łyżeczki soli
O kuchni z uczuciem