łyżeczka proszku do pieczenia Wodę gotujemy z masłem i szczyptą soli. Gdy widzimy "bąble" gotującego się płynu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy drewnianą łyżką. Zaparzamy około 2 minut. Ciasto samo uformuje się w kule- wystarczy ,że będziemy mieszać "od brzegów". Następnie do wystudzonego dodajemy po jednym jaju i miksujemy na najniższych obrotach, aż będzie gładkie
Domowe ciastajuż zapewne wiecie nie jestem mistrzynią cukiernictwa i desery spotkać moćna u mnie niezmiernie rzadko, a jeśli już to są one bardzo proste, nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu. Podobnie rzecz ma się z ciastem które chciałabym Wam dziś zapronować. Jest ono banalne w przygotowaniu, choć może zająć nieco czasu ze względu na galaretkę, która musi osiągnąć odpowiednią konsystencę
Codzienne Gotowanieiasto cytrynowe ma piękny zapach cytryn, lekko kwaskowaty smak. Jest puszyste oraz wilgotne, to za sprawą jogurtu, dzięki temu nie traci zbyt szybko swojej świeżości ( nie wysycha ). J a piekłem to ciasto z podwójnej porcji w foremce o wymiarach 40 x 14 cm. R ada : Zamiast jogurtu możesz użyć śmietany. Ciasto to możesz też upiec w karbowanej formie
Przepisy i porady kulinarneluźna konsystencję, podsypujemy je niewielkimi ilościami mąki tylko do rozwałkowania, * jeśli nieusmażone faworki będą miały na sobie mąkę, po wrzuceniu na tłuszcz, mąka będzie się szybko palić a tłuszcz może się bardzo mocno pienić, * ciasta nie wybijamy wałkiem, * ciasta nie schładzamy w lodówce, ale za to możemy je zamrozić, * wycięte z ciasta surowe faworki od razu smażymy ! Nie dajmy
Gotowanie...to proste !bezową piankę: 5 białek szczypta soli 1 szklanka cukru (ok. 220g) *szklanka = 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z rosą – Wykonanie: Przygotować spód z kruchego ciasta: Masło i jajka schłodzić. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść, włożyć do woreczka, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Blaszkę (o wymiarach 22x33cm) posmarować masłem wyłożyć papierem do pieczenia, spód
Kulinarne Przebojeciasto z jabłkami musi być koniecznie na naszym stole. Dziś przepis na irlandzkie, korzenne ciasto z jabłkami na które przepis znalazłam gdzieś w necie. Ciasto jest pyszne, wilgotne i robi się je bardzo szybko a smakuje wybornie nie tylko na spotkaniu z przyjaciółmi ale równie pysznie do kawy czy herbaty przy czytaniu książki. Na wieczorkach karnawałowych będzie znakomitym deserem, polecam
Moje Małe Czarowanierabarbarowa drożdżówka Wszystko co dobre szybko się kończy, tak też stało się z sezonem na rabarbar. Kwaśne i cierpkie, nie za bardzo nadają się by je spożywać jako samodzielną przekąskę, ale w drożdżowym cieście pasują wprost idealnie. składniki 0,5 kg mąki 1 spora łodyga rabarbaru lub dwie mniejsze 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru
Miód i pieprzszybko. Nawet z małym, lepiącym je też pomocnikiem ;) właśnie z tym pomocnikiem całość od rozpoczęcia do ugotowania zajęła mi godzinę. W tym przypadku farsz jest szybki i prosty, więc zajęłam się nim, gdy ciasto chwilę odpoczywało. W czasie lepienia już wstawiłam wodę do gotowania, żeby było szybciej (zawsze tak robię), więc pierwsza partia ugotowała się jeszcze zanim ulepiłam ostatniego pieroga
Kolorowy Przepisownikprzypadku koloru nadaje cynamon. Jest to babeczka aromatyczna, a dzięki dodatkowi dżemu wilgotna i rozpływająca się w ustach. Nadmienię jeszcze, że niesamowicie szybko znika, więc polecam wszystkim serdecznie :-) Składniki na ciasto cygan 2 jajka 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy (taki na 0,5 kg mąki) 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki mąki 0,5 szklanki
Rozpustne gotowanieciastem drożdżowym, a taka tarta chodziła za mną od chwili kiedy kupiłam podobną w sklepie jak szłam do pracy. Droga i smak pozostawiał dużo do życzenia, ale pomysł bardzo mi się spodobał. Tamta była z jagodami, a moja z jeżynami, może być z innymi owocami. Moja domowa wyszła pyszna! Nie starałam się przy niej zbytnio, bo robiłam ją na szybko(...)ciasta pozwijałam sobie drożdżówki z dżemem z czarnej porzeczki i malinowym z miętą. Tartę piekłam w temperaturze 200 stopni 20- 30 minut. Musicie obserwować ciasto, każdy piekarnik piecze inaczej, jak Wam boki szybko zaczną łapać kolor to przykryjcie wierzch folią aluminiową, ja tak zrobiłam. Tarta musi dobrze wystygnąć, aby Wam ciepły ser nie wypływał podczas krojenia. Drożdżówki piekłam
Blondynka GotujePyszna domowa pizza Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna pizza domowa. Ciasto jest miękkie, elastyczne i łatwe do wyrobienia. Pizze robi się szybko i sprawnie, a w smaku bardzo przypomina tą z pizzerii. Warto wypróbować! Składniki na 3-4 pizze: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłej wody (nie gorącej!) 25g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka cukru
Blog z ApetytemCzerwiec w pełni a u nas w kuchni pojawiają się szybkie desery owocowe. Takim ekspresowym wypiekiem są kieszonki z borówkami z ciasta francuskiego, pychotki. Składniki: 275 g ciasta francuskiego 200 g borówek 1 łyżka masła 3 łyżki cukru 1 łyżka wody 1 żółtko roztrzepane 3 łyżki posiekanych migdałów Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: W rondelku podsmaż
Niezły MłynekPrzepis na to ciasto znajduje się w moim przepiśniku (z lat młodzieńczych ;)) od bardzo dawna. Wychodzi zawsze i do tego bardzo szybko się robi, wystarczy mieć tylko podstawowe składniki w domu i ciasto gotowe. Nie raz uratowało mnie w trakcie wizyty niezapowiedzianych gości. Murzynek jest ciastem prostym, bez udziwnień, po prostu wsypać, ubić i wymieszać. Może stanowić też podstawę
CookYourselfPyszne parówki zawinięte w ciasto francuskie i ser żółty, posypane ulubionymi ziołami - całość zapieczoną przez kilkanaście minut i gotowe! Propozycja dla fanów szybkich, mięsnych przekąsek, którzy nie muszą liczyć kalorii... Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego 3 parówki (z zawartością mięsa min. 60%, np. Jedynki) kilka plasterków sera żółtego (może być topiony) zioła do posypania np. bazylia, oregano
Chocolate Muffin Blogmasło przelać do miski, połączyć z sokiem pomarańczowym i jajkami. Wszystko dobrze razem wymieszać trzepaczką lub mikserem. Składniki mokre wlać do miski z mąką i dodatkami. Szybko połączyć składniki mieszając łyżką lub szpatułką. Ciasto podzielić na 3 mniej więcej równe części. Do jednej z nich dodać 2 łyżeczki kakao, a do drugiej 2 łyżeczki kakao i zielony barwnik spożywczy (jeśli
Trzeci talerzRewelacyjna drożdżówka, zniknęła bardzo szybko. Pyszna miękka i dużo budyniu. Drożdże pokruszyć wlać 1/2 szklanki ciepłego mleka, wsypać 2 łyżki mąki i szczyptę soli, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ugotować budyń – proszek budyniowy rozmieszać w małej ilości mleka. Resztę mleka z cukrem zagotować i wlać rozmieszany proszek budyniowy. Zagotować ciągle mieszając. Odstawić do ostudzenia, co chwilkę mieszać, żeby(...)zrobił się kożuch. Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, roztopione letnie masło, resztę letniego mleka, cukier. Wlać wyrośnięte drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto robotem kuchennym z końcówką do ciast drożdżowych, rękoma lub thermomix na gładkie lśniące ciasto. Ciasto Thermomix – wsypać mąkę, cukier, resztę ciepłego mleka, jajka, rozpuszczone letnie masło i wyrośnięte drożdże. Czas 3,5 minuty, naczynie zamknięte, interwał. Przykryć
Kuchnia PokoleńDzień dobry! Czas bardzo szybko leci, dopiero co mieliśmy święta Bożego Narodzenia, Karnawał, a tu już tuż tuż Wielkanoc! Dlatego też już powoli myślę o naszym wielkanocnym menu i przy okazji wymyślam i testuję różne przepisy. Często zdarza się, że przygotowuję coś z żółtkami, białek nigdy nie wyrzucam, tylko chowam do zamrażarki, bo zawsze się mogą do czegoś przydać(...)przykład do mojej ukochanej bezy Pavlova czy też do lukru królewskiego). Białka można również wykorzystać do przygotowania delikatnego i bardzo smacznego ciasta - babki idealnej na Wielkanoc. Jeśli również szukacie inspiracji wielkanocnych - zajrzyjcie do zakładki z przepisami na Wielkanoc . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść