jadłam naleśników chyba wieki temu..., może nie tak dużo, ale nie przypominam sobie kiedy przygotowywałam na nie ciasto. Naleśniki w tej wersji robi się bardzo szybko i prosto! Składniki: 3 łyżki mąki pszennej graham T1850 3 łyżki mąki pszennej tortowej 1 jajko woda gazowana twaróg na farsz Sposób przygotowania: Do miski dodajemy mąki, jajko i wodę. Miksujemy, aby ciasto
Truskawkowa Fiestaspowolnimy proces rośnięcia ). Farsz z powodzeniem możemy przygotować nawet dzień wcześniej, przełożyć do pojemnika i schować do lodówki. Przed imprezką pozostanie nam tylko rozwałkowanie i zrolowanie ciasta, pocięcie je na porcje i upieczenia. Szybko ? Szybko ! Składniki: ( na 12-15 sztuk ) około 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki wody 50 g świeżych drożdży 1/4 szklanki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka(...)wody rozprowadzić drożdże, dodając łyżeczkę cukru. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić, by "ruszył". Następnie do zaczynu wlać pozostałą wodę, dodać oliwę i sól. Dosypując mąkę zagniatać sprężyste, zwarte ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w niedużą kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę - przesmażyć 2 minuty
kolorowotorcikowowszystkim piękne zdjęcia. Przeglądając tę książkę łatwo zrozumieć, co znaczy powiedzonko, że je się oczami :) Zdjęcia są naprawdę śliczne :)Z całego zbioru najróżniejszych ciast wybrałam wspomniane ciasto rozetkowe, bo wydawało się proste i szybkie. Nie zawiodłam się, było nieskomplikowanie i smacznie, więc przepis (który nieco zmodyfikowałam) polecam również Wam :)Składniki:125 ml mleka,375 g mąki,30 g drożdży(...)Drożdże rozetrzeć z cukrem aż do ich rozpuszczenia. Dodać ciepłe mleko i wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, sól i jajko. Zagnieść. Na koniec dodać stopione i przestudzone masło. Dobrze wyrobić - ciasto powinno być bardzo elastyczne i bez problemu odchodzić od rąk i ścianek naczynia.Ciasto odstawić pod przykryciem na około godzinę, żeby wyrosło. Powinno podwoić objętość.Wyrośnięte ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennaJabłka, pachnący cynamon, rodzynki, ciasto francuskie - idealny deser, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Uwielbiam w chłodne, zimowe popołudnie zanurzyć się pod kocem z książką, kubkiem herbaty z imbirem i ciastkiem francuskim z jabłkami. Czas wtedy na chwilę się zatrzymuje, nie muszę się spieszyć i pędzić. Lubię te chwile oderwane od rzeczywistości(...)łyżeczka soku z cytryny, 1 jajko. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier, cynamon i rodzynki, dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty, na środek każdego kwadratu nałożyć farsz jabłkowy, rogi ciasta zwinąć do środka i skleić razem. Ciastka posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić
Moja kraina smakówłyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 żółtko 1 łyżka cukru waniliowego 1 kostka masła 3/4 kieliszka wódki Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Zagotować wodę z margaryną. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i szybko wymieszać. Postawić jeszcze na chwilkę na gazie ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia. Kiedy ciasto wystygnie dodać proszek do pieczenia i miksując dodawać
Agusiowe smakołykiświetne!. Nie są pracochłonne, wystarczy w zasadzie krótko wyrobić ciasto i poczekać, aż wyrosną. Całość zajmuje nam około godzinki. To jest na prawdę szybki przepis na bułki na śniadanie. Zachęcam do wypróbowania! Warto:) BUŁKI ŚNIADANIOWE CIASTO 650 gram mąki pszennej 35 gram świeżych drożdży 250 gram ciepłej wody 150 gram ciepłego mleka 1/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki cukru
Pieguskowa KuchniaCiasta na bazie biszkoptu robię dość często, bo są lubiane i zazwyczaj chętnie i szybko znikają ;) W ramach odskoczni od piernikowych smaków i aromatów zapraszam na ciasto z jabłkami i budyniem na orkiszowym, pełnoziarnistym biszkopcie :) Biszkopt orkiszowy z budyniem i jabłkami Biszkopt: 3 duże jajka 1/3 szklanki ksylitolu 3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/5 szklanki
FitKotBliskiego Wschodu, nie tylko w Egipcie. Choć jak wiecie pewnie z moich wcześniejszych opowiadań słodycze to mocna strona Egiptu ( mocna i nieziemsko słodka! ). Basbousa to ciasto, które jest niesamowicie proste do zrobienia, łatwe i szybkie. Nie sposób go zepsuć! Sposobów na jego przygotowanie jest tak wiele, jak gospodyń w domach. Każda ma swój odmienny! Ps. jak większość ciast Basbousa jest
Ostra na SłodkoPyszne, szybkie jedzenie, przepis powstał specjalnie na akcję na Durszlaku: Akcja kulinarna: Szaszłykowa Wielkanoc 2018 - "Szaszłykowy zawrót głowy" Wyszło pysznie, polecam :) Kiełbasa biała parzona Ciasto francuskie Marynata: Olej z czosnkiem Majeranek *ilości składników ustal indywidualnie Ciasto francuskie trzeba przyciąć do wymiarów kiełbasy, każdy płat ciasta posmarować olejem smakowym wymieszanym z majerankiem
Takie tam pichceniemiski i mieszamy. 2. W szklance mieszamy sok z cytryny z sodą, wlewamy do ciasta, dodajemy owoce, orzechy, olej, sprawdzając przy tym gęstość ciasta (czasami wystarczy tylko 1/4 szkl oleju) mieszamy i szybko wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na około 40-60 min. Patyczek wbity do ciasta musi być
Gotowanie...to proste !tutaj ) zaczynam od szarlotki z gruszkami, która to powstała któregoś słonecznego dnia na życzenie mojego Taty. Delikatnie krucha z mnóstwem aromatycznych gruszek, znikała tak szybko, że ledwie zdążyłam zrobić jej zdjęcia. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 250 g masła/margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki
Cynamonowe szczęścieOdgazować i pozostawić na kolejne 30 minut. Przygotować masę na piwną skórkę: rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut. Ciasto chlebowe podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki. Każdą kulę ciasta przełożyć na papier do pieczenia (łatwiej będzie przenosić do pieca) i obłożyć skórką piwną i grubo obsypać
Weekendy w domu i ogrodziedrożdżowiec gości już u mnie po raz n-ty ... Ale tak szybko zazwyczaj znikał ,ze nie było okazji na zrobienie zdjęć ... Tym razem się udało.A dlaczego leniwiec ???Wykonanie tego ciasta wymaga od nas minimalnego wysiłku . Dlatego możemy go przygotować nawet wtedy gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie specjalnie chce nam się siedzieć w kuchni(...)Minimum pracy - maksimum smaku drożdżowego ciasta.Jest wyjątkowo puszyste , pięknie wyrasta no i jak już pisałam -szybko znika .Składniki :4 szklanki mąki 10 dkg drożdży1 szklanka cukru3/4 szklanki ciepłego mleka4 lekko roztrzepane jajka1 szklanka olejuszczypta solioraz do wyboru :20 dkg rodzynek skórka pomarańczowa lub cytrynowaesencja waniliowasuszone owoceowoce świeże.Kruszonka :1/4 kostki masła1/2 szklanki cukru1 szklanka mąki Wykonanie :Do dużej
Malinowa KawiarenkaPyszne chlebki tureckie, znakomite do zawijania mięsa i nie tylko. Ciasto świetnie się wyrabia, chlebki smaży się szybko i bezproblemowo. Bardzo polecam, zwłaszcza do grillowanych mięs.Przepis z książki "Istanbul" Rebecca Sealskładniki350 ml letniej wody1 łyżka suszonych drożdży 1 łyżka cukru pudru (użyłam mniej)2 łyżki oliwy z oliwek500 g mąki pszennej chlebowej2 łyżeczki soliprzygotowanieW misce wymieszać(...)drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie powinny utworzyć grubą gęsta pianę.Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dodać mieszaninę drożdży i dokładnie wymieszać. Na tym etapie ciasto będzie dość lepkie. Na posypanej mąką powierzchni, zagniatać ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. (Jeśli jest naprawdę zbyt lepkie, aby to zrobić, dodać łyżkę
Stare Garykonfiturą. Dziś na tapecie będą różyczki z ciasta francuskiego. Pozostając w temacie drugiego śniadania mam dziś dla Was kolejny pomysł w dyszkę! Też z ciasta francuskiego , ale tym razem będzie wytrawnie . Tak samo szybki, tak samo prosty i równie smaczny. Takie różyczki to doskonały pomysł na szkolny posiłek , który zakładam się z Tobą, z pewnością spodoba się Twojemu dziecku(...)oprze. Przyznam Ci się że i ja je uwielbiam- są delikatne, smaczne i nie kipią nudą! Czyli po prostu, jak mówi Marcinek są cooool Czego potrzebujecie tym razem? ciasta francuskiego, które dostaniecie w każdym chyba spożywczaku, sera żółtego ulubionej wędliny, np. szynki opcjonalnie zamiast sera i wędliny, możecie użyć mięsnego farszu-takiego, którego nadmiar został z krokietów, lub pierogów, albo
Arbuziaki