szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:543/1736)

Rolada z ciasta francuskiego w dwóch odsłonach 584

cedzeniu. Filet kroję w 1 cm kosteczkę i marynuję ok 30 minut w przyprawie do kurczaka i 2-3 łyżkach oliwy po czym obsmażam dość szybko na patelni. A teraz sposób 1: Rozwijam ciasto i rozsypuję na nim kurczaka zostawiając marginesy, na kurczaku układam cienko pocięte różyczki brokułu, z kolei na brokule sypię kukurydzę i starty ser i przyprawiam odrobiną

Mechanik w kuchni
Puszyste ciasto kakaowo-waniliowe z rodzynkami na jogurcie 149

siemieniem lnianym, na jogurcie z leciutkim aromatem cynamonu. W kilka chwil, bez miksera. Lekkie, z chrupiącą skórką, posypane cukrem pudrem, jak znalazł do dzisiejszej kawy! Szybko, smacznie, prosto, nadmiar (rzadko bywa;) mrożę Możecie urozmaicać ciasto traktując jako bazę;-) innym razem dodajcie tarte orzechy, migdały, żurawinę, sezam, wiórki kokosowe, kawałki czekolady lub masło orzechowe, pycha w każdej wersji! Puszyste ciasto kakaowo

Zasmakuj Kuchni
Sernik Izaura 188

Przepyszny sernik , a dokładnie mówiąc połączenie murzynka z delikatną, wilgotną i bardzo puszystą masą serową. Całość wieńczy szybka polewa czekoladowa (sporządzona z pozostawionej masy kakaowej). Przygotowanie ciasta nie jest trudne, a efekt końcowy jest wyśmienity. Izaura to doskonały sernik na wyjątkowe okazje: święta, czy imieniny. Znakomicie smakuje również w niedzielne popołudnie przy kawie. Gorąco polecam! Do jego przygotowania dobrze jest

Krokusowy Dom
Czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami 224

przepiec biszkoptu – inaczej będzie suchy. Jeśli brzegi zbytnio się przypiekły – odkrawamy je. Upieczoną, jeszcze gorącą roladę musimy zwinąć tzn. kładziemy na wierzch ciasta bawełnianą ściereczkę, nakrywamy stolnicą lub drugą blaszką i szybko odwracamy. Zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i za pomocą bawełnianej ściereczki (która jest teraz od spodu) zwijamy roladę. Zostawiamy tak do całkowitego wystudzenia. W tym czasie

Poezja smaku
Tarta z karmelizowaną cebulą, burakiem i kozim serem na cieście francuskim 187

Cześć ! Zawsze w lodówce mam opakowanie ciasta francuskiego. Gdy tylko mam dzień lenia, robię mega szybką tartę z ulubionymi składnikami. Taka tarta sprawdzi się równie dobrze, gdy nawiedzą nas niespodziewani goście. Dziś wersja z moją ukochaną karmelizowaną cebulą, burakiem i kozim serem. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 ugotowany burak – obrany i pokrojony w cienkie plastry 200 g sera

Moja pasja smaku
Banany w czekoladzie z orzechami 184

Zaczynamy weekend słodko, zresztą ja jestem osobą, która kocha słodycze i nie zależnie od dnia muszę skubnąć coś z czekoladą. Taka szybka propozycja na przyjęcie czy imprezę. Nie każdy lubi piec ciasta więc to jest idealne i proste rozwiązanie.  8 porcji Składniki:  4 banany 250 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła ok 100 g posiekanych orzechów ( zmieszałam orzech

Niezły Młynek
Kostka wiśniowo-czekoladowa 238

Czas wolny minął szybko, czas wracać do swoich obowiązków. Nigdy się nie chce ale niestety trzeba. Dla osłody ostatniego pakowania i zakupów proponuje pyszną kostkę.  Składniki na blaszkę 30 cm na 35 cm Ciasto: 250 g masła 500 g mąki 200 g cukru 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 18% Masa

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasta bez pieczenia 4017

ciasto było jednocześnie z jednej strony niedopieczone, a z drugiej spalone ;-) Pewnie w związku z takimi sytuacjami ktoś genialny wpadł na pomysł, by robić ciasta bez pieczenia. Są one z reguły proste i szybkie w wykonaniu, a jedynym minusem jest czas ich tężenia w lodówce, ale to akurat najmniejszy problem, jeśli później można cieszyć się niebiańskimi smakami :)Poniżej zebrałam

Kulinarne Przeboje
Jeżyny i krem budyniowy 270

obrodziły jak nigdy.  Dla mnie najlepsze są takie prosto z krzaczka, ale ja w ogóle lubię owoce w ich naturalnej postaci. Nie gardzę jednak ciastami i deserami owocowymi.  Najbardziej lubię takie proste, szybkie w przygotowaniu słodkości. Toteż u mnie przepis łatwy i prawie ekspresowy. Na tyle szybki, ze Viki nie zdążyła wyjeść wszystkich jeżyn. Na delektowanie się wyrobem

Przysmaki Karolki
Ekspresowy mazurek bez dodatku cukru 153

szybko uporałam się ze świątecznymi wypiekami i zostało mi trochę czasu postanowiłam zrobić ekspresowy mazurek. Nie miałam w planach dodawać go na bloga bo z wyglądu nie wyszedł za piękny ;) Ale za to naprawdę bardzo smaczny. Do tego bez dodatku cukru i bezglutenowy. Gorąco zachęcam do przyrządzenia go nie tylko na Święta :) 180 g pełnoziarnistej mąki teff żółtko(...)przed roztopieniem) 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego łyżeczka syropu z agawy słoiczek ok. 260g kwaśnego, niesłodzonego dżemu (ja użyłam ekologicznego dżemu z agrestu) 200 g masy marcepanowej Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę (o wymiarach 12 x 35 cm). Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kuleczkami do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Odstawiamy do ostudzenia

Mienta blog
Ciasto waniliowe z truskawkami 390

polskie truskawki. Może nie tak piękne, błyszczące i dorodne jak te importowane, ale na pewno zdrowsze i mniej sztuczne w smaku. Postanowiłam wykorzystać je w szybkim i łatwym do przygotowania, ale jakże smacznym cieście owocowym. Ciasto to bardzo często gości na moim stole jako deserowy dodatek do kawki czy herbatki. Przepis podstawowy jest banalnie prosty, zmieniam tu jedynie owoce

Grunt to przepis!
ODTŁUSZCZONE PIECZONE PĄCZKI – czyli FIT KARNAWAŁ 399

minut na wysokich obrotach ( ciasto będzie klejące – takie ma być ). Nagrzewamy piekarnik do 50C ( CombiSteam Deluxe Electrolux ma funkcję szybkiego nagrzewania , więc robi się to błyskawicznie ) i po nagrzaniu wyłączamy. Wkładamy miskę z ciastem ( możemy delikatnie przykryć ściereczką ), uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w tym cieple do wyrastania ( aż podwoi objętość! ). Po wyrośnięciu wyciągamy na stolnicę podsypaną mąką(...)robią to najlepsi szefowie kuchni i posiada specjalne funkcje pieczenia wydobywające z potraw to, co najlepsze (np. specjalna funkcja do pizzy). Dotykowy wyświetlacz ma 15 trybów grzania i funkcję szybkiego nagrzania. Termosonda do mięs to dla mnie zbawienie – teraz już wołowina i steki, za które wyleciałam z MasterChefa nie będą mi straszne! Ps. jest tak „inteligentny

Ostra na Słodko
Imbirowa szarlotka 177

beza: 6 średnich jabłek 1 cukier waniliowy kawałek korzenia imbiru około 5-8 cm 2 białka 1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy nożem, najdłużej jak to możliwe, następnie szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.  Po tym czasie kładziemy na blat podsypany mąką, wałkujemy i wykładamy na spód formy.  Jabłka obieramy ze skóry

Życie zaczyna się w kuchni
Szampańskie faworki 134

podczas smażenia sporo urosną. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem. RADA: Ponieważ faworki bardzo szybko się smażą, proponuję najpierw powycinać je z ciasta a później smażyć. Albo poprosić o pomoc drugą osobę. Ja smażyłam je z moją mamą i Oliwką. Taka mała współpraca i wspólne spędzenie miłego popołudnia

Smakołyki Asi
Pierogi z kurczakiem z rosołu – wilgotne i dobrze doprawione 306

dopiero później wykładam je na stolnicę). W szklance wody, bardzo, bardzo gorącej, jakieś 85-90°C, rozpuszczamy łyżkę masła (lub oliwy). Zalewamy mąkę i szybko mieszamy łyżką, łącząc składniki, staramy się jak najszybciej zagnieść ciasto (uwaga, bo będzie gorące!). Ja do swoich pierogów nigdy nie dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na domowy makron ? To właśnie jajka sprawiają, że ciasto

Karo in the Kitchen