szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:233/1736)

Tarta caprese z bakłażanem i tuńczykiem 259

Tarta w wytrawnej wersji, czyli kruche ciasto z sosem pomidorowym i tuńczykiem. Na wierzchu przeplecione krążki bakłażana z pomidorem i mozzarellą, czyli coś na podobieństwo słynnej sałatki włoskiej caprese. CIASTO NA TARTĘ: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki soli 100 g masła lub margaryny 1 jajko 3 łyżki zimnej wody NADZIENIE: 1 cebula biała(...)każda 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz czarny mielony suszone oregano Mąkę przesiać, dodając sól i oregano. Posiekać z zimnym masłem, dodając jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasta i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem 4553

szukałam inspiracji w internecie i na blogu  Eksperymentalnie  znalazłam przepis na takie ciasto i postanowiłam je wypróbować. Choć osobiście nie bardzo przepadam za rabarbarem to to  ciasto mi bardzo bardzo zasmakowało i pewnie jeszcze nie raz je zrobię. Składniki : 500 g mąki (3 szkl.) 200 g masła lub margaryny 100 g cukru (½ szkl.) 1 całe jajko(...)cukru 500g rabarbaru cukier puder do posypania Przygotowanie:  W misce umieść mąkę, posiekane na mniejsze kawałki masło, cukier, jajko, żółtka, proszek do pieczenia, mleko i sól. Szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie części (w zależności od tego czy chcesz mieć wyższy czy niższy spód niech jedna część będzie większa lub mniejsza). Jedną częścią ciasta wyłóż spód blachy

Motylkowa Kuchnia
Kruche ciasto z rabarbarem i różową pianką 171

mogłam mu się oprzeć i zrobiłam ciasto. Obowiązkowo również ugotowałam kompot z rabarbaru,to taki mój tradycyjny majowy zestaw. Przepis na ciasto pochodzi z bloga I love bake  ciasto: 2,5 szkl. mąki tortowej 200 g masła 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli pianka: 5 białek 1 szkl. cukru 2 op. budyniu(...)obierać),posypać łyżką cukru i odstawić. Mąkę przesiać razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodać sól, żółtka i wymieszać. Następnie dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło i szybko zagnieść ciastoCiasto podzielić na dwie części. Jedną wylepić dno formy (u mnie kwadratowa o wym. 24×24 cm) wcześniej wyłożona papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki

Kolorowa kuchnia Elki
Kruche ze śliwkami i bezą 157

śliwkami. Dodatek bezy uszlachetnia wypiek, a kruszonka nadaje swojskości. To moje odkrycie roku 2016, z przepisu mojej siostry Uli, niekwestionowanej rodzinnej królowej wypieków wszelakich. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki (250ml) mąki pszennej • 250 g masła • 6 żółtek • 3 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie • 500 g śliwek węgierek Beza • 6 białek • 1 szklanka cukru(...)grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę. • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. • Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na talerzyk, przykryć papierkiem po maśle i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. • Ciasto trudno się zagniata i należy

To co kocham
Seromak z serkiem mascarpone 193

Składniki: ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki tortowej 0,5 kubka mąki krupczatki 2 łyżki zimnej wody 2 jajka 0,5 kubka cukru masa serowo- makowa: 1 kg mielonego twarogu 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g) 0,5 kostki masła 0,5 opakowania masy makowej 3 jajka(...)łyżki mleka sok z 0,5 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 1 kubek cukru Przygotowanie: składniki na kruchy spód siekamy i szybko wyrabiamy ciasto, wkładamy na pół godziny do lodówki ser ucieramy z połową cukru oraz masłem, żółtka oddzielamy od białek, kolejno wbijamy do masy serowej, z białek ubijamy pianę z pozostałym cukrem

Luźna Kuchnia
Kruche babeczki kakaowe z kremem karmelowym 188

kilogramów staram się je piec rzadziej, żeby nie kusiły. Tym razem jednak jak zobaczyłam przepis na tej stronie , postanowiłam je koniecznie upiec, bo byłam bardzo ciekawa połączenia kakaowego kruchego ciasta z kajmakiem.  Wyszły przepyszne. Delikatne, kruche o wspaniałym połączeniu dwóch smaków. Wprawdzie krem wyszedł mi troszkę rzadszy, ale to w niczym nie ujmuje babeczkom :-) Z podanego przepisu wychodzi(...)margaryny 2 żółtka 1/3 szklanki cukru pudru Sposób wykonania babeczek Odjąć 3 łyżki mąki pszennej i w to miejsce dołożyć 3 łyżko kakao. Z podanych składników zagnieść szybko jednolite ciasto. Foremki do babeczek wysmarować rozpuszczonym masłem lub margaryną i wylepić ciastem. Gotowe babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 11 minut ( gdy foremki są małe) lub 13 minut ( gdy foremki

Na słodko lub wytrawnie
Szarlotka tatrzańska 188

Witajcie! Ta szarlotka to pierwsze ciasto jakie upiekłam od narodzin synka. Jest to typowy jesienny wypiek z szarą renetą i cynamonem. Polecam!Składniki:25 dag mąki tortowej25 dag mąki krupczatki250 g margaryny / masła100 g cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia3 żółtka2 łyżki kwaśnej śmietanyNadzienie(...)jabłek (szarej renety)2-3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki cynamonu1 cukier waniliowySposób wykonania:1. Mąki, cukier i proszek mieszamy, siekamy z zimną margaryną, dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na części 1/3 i 2/3, mniejszą wkładamy na godzinę do zamrażalnika, a większą częścią ciasta wykładamy blaszkę (24x36 cm). Blaszkę wkładamy do lodówki.2. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy

Kuchnia domowa Ani
Szarlotka w kratke czyli poWeekendowe Lakocie odc.114 161

urodziny Syncia. Cały dzień minął nam na zabawie nowymi klockami LEGO, pieczeniu ciast i ich jedzeniu. Jednym z nich była ta szarlotka, znaleziona w Małej Cukierence . Szarlotka w kratkę ciasto: 600 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 300 g schłodzonego masła 200 g cukru 100 g smalcu 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże opakowanie cukru wanilinowego(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej (u mnie cykata) 3 łyżki mąki pszennej Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodajemy posiekane, schłodzone masło i smalec. Dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę o wymiarach 25x35cm (ja piekłam z połowy porcji w dużej tortownicy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mazurek Czekoladowy 179

pasuje do słodkich kandyzowanch pomarańczy. Jeśli chcemy aby to ciasto było bardzo słodkie trzeba dodać cukru do polewy. Przepis podany do upieczenia mazurka w blaszce 21x26 cm. Składniki na ciasto: 250 g mąki 150 g masła 100 g cukru pudru 3 żółtka 2 - 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na polewę: 50 g masła 50 g czekolady(...)sito, dodać kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać chłodne masło wyciągnięte około 15 minut wcześniej z lodówki, posiekać i rozetrzeć palcami z mąką. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto rozwałkować na placek większy od wielkości formy. Placek przyciąć do wymiarów formy, przełożyć do formy

Mama Gotuje
Szarlotka 179

Bardzo lubię w zasadzie wszystkie szarlotki. Dziś przepis na jedna z pierwszych pieczonych przeze mnie szarlotek. Ciasto to jest łatwe do zrobienia i bardzo dobre. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 - 1,5 kg jabłek cynamon Wykonanie: Jabłka obrać(...)patelni razem z cynamonem do momentu aż nadmiar soku odparuje. Jajka, cukier i margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie mąki, budyń i proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, nakłuć widelcem i podpiec w  temperaturze 180 o C przez 10 minut. Na ciasto wyłożyć jabłka

Mama Gotuje
Jabłecznik z budyniem 447

przepisu. Jednak, gdy trafiłam na jej bloga, to ciasto przykuło moją uwagę swoją prostotą i połączeniem jabłek z budyniem. Trochę jednak zmieniłam składniki i sposób przygotowania.    Składniki na ciasto:  - 500 g mąki tortowej- 250 g masła- 1 szklanka cukru pudru- 1 jajko + 2 żółtka- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- skórka starta z cytrynyDodatkowo(...)cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Ścieramy na tarce jarzynowej zimne masło. Łączymy palcami masło z sypkimi składnikami, na kształt kruszonki. Dodajemy jajko, żółtka, śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3), wkładamy do woreczków i kładziemy do zamrażarki na 2 godziny. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na blaszkę

mojewypiekiinietylko
MALINOWA CHMURKA 158

postanowiłam użyć ich do ciasta, które jest orzeźwiające w sam raz na ciepłe dni. Kruchy spód, ogromna ilość malin, galaretka, bita śmietana oraz chrupiąca beza. Idealne połączenie. Składniki na ciasto kruche: 150g mąki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka Składniki na bezę: 3 białka 140g cukru szczypta soli(...)250g serka mascarpone 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Kruchy spód:  Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut

Słodki Zakątek
Czekoladowa tarta z żurawiną 284

wypełniona mocno czekoladowym sernikiem z dodatkiem świeżej żurawiny. Jej kwaśny smak orzeźwia słodycz czekolady, przez co tarta jest bardziej wyrazista. Wszystko dodatkowo przykryte jest puszystym i delikatnym kremem żurawinowym :) CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 2 żółtka 2 łyżki zimnego mleka MASA SEROWA: 500g twarogu 1/3 szklanki śmietanki(...)szklanki cukru 2 łyżki wody 3 łyżeczki żelatyny 2 szklanki śmietanki 30% Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zimne mleko. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować, podsypując lekko mąką. Nałożyć, bez rozciągania na tartę o średnicy 25cm i zrównać. Nakłuć widelcem i podpiec 10min w piekarniku nagrzanym do 190*C, najlepiej

https:KKuchniaMniam
Szarlotka na kakaowym spodzie z różową pianką 187

dodałam kisiel do jabłek, żeby były bardziej zwarte i gęste (przyspieszyło mi to przygotowanie;)). Bo jednak jest to ciasto nieco pracochłonne... Czy ja już mówiłam, że uwielbiam szarlotki? :) Składniki: Ciasto: 5 szkl. mąki pszennej 6 żółtek 3/4 szkl. cukru kryształu (Diamant) 1 kostka margaryny (Palma z Murzynkiem) 3 łyżki oleju 3 łyżki kakao (DecoMorreno) 2 łyżeczki proszku do pieczenia (Gellwe(...)jabłek 1/2 szkl. cukru (Diamant) 1 cukier wanilinowy (Gellwe) 1 mały kisiel jabłkowo-gruszkowy Słodki Kubek opcjonalnie: 3-4 łyżki wody Sposób przygotowania: Z podanych składników (oprócz kakao) szybko zagniatamy ciasto. Odcinamy 2/3 ciasta i dodajemy do niego kakao, jeszcze raz zagniatamy. Obie części zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 50-60 minut. W tym czasie

Kolorowy Przepisownik
Szybkie ciasteczka wg Aleex 175

zawsze, nie mam zbyt dużo czasu, staram się przygotowywać dania proste, takie, które nie wymagają zbyt wiele czasu. Takie są też dzisiejsze ciasteczka, które znalazłam w Małej Cukierence. Są szybkie i niezwykle łatwe do zrobienia. Świetnie się sprawdzą w roli letniego podwieczorku. Można je zjeść, jeszcze ciepłe, z owocami lub zanurzać w kawie lub w mleku. Polecam. Składniki(...)przygotowania: 1. Masło z cukrem utrzeć w misie miksera na najwyższych obrotach przez 2 minuty. 2. Dodać pozostałe składniki oprócz dodatków i zmiksować do połączenia składników. 3. Ciasto przełożyć do miski, szybko zagnieść. 4. Z ciasta uformować w rękach 20 kulek, lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. 5. W każde ciasteczko

W mojej kuchni