szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:224/1736)

Ciasto z budyniową pianką i wiśniami ^ 177

cukru* 1 cukier wanilinowy* 1/2 szklanki oleju* 1 opakowanie wiśni mrożonych (450 g)Sposób wykonaniaMąkę, proszek do pieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta i włożyć do zamrażalnika do schłodzenia.Formę (24/30 cm) posmarować margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem

Mix smaku
Tarta jabłkowa 165

innym blogu, jednak już w trakcie robienia zauważyłam, że trzeba trochę zmienić proporcje. Tarta się udała, jednak następnym razem muszę dodać mniej cukru niż było w przepisie. Ciasto zniknęło szybko, więc jestem zadowolona :) Składniki: [przepis stąd., ale z moimi poprawkami] 450 g mąki 140 g masła 1 żółtko 60 g cukru pudru szczypta soli 1/3 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka

Pasja Smaku
Szarlotka z budyniem 687

budyniowa2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego750ml mlekamąka do podsypania Wykonanie:- mąkę przesiać, dodać cukier i cynamon, składniki pomieszać razem- zimne masło posiekać z powyższymi składnikami, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto- gotowe ciasto kruche podzielić na dwie części, obie schłodzić 30 minut w lodówce- jedną część ciasta wyłożyć na spód formy przykryty papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec przez

Smakołyki Bereniki
Pierożki twarogowe z jabłkami 172

przygnębienia chyba skoczyło nam zapotrzebowanie na endorfinki, bo ostatnio coraz więcej słodkości wychodzi z naszego piekarnika.  Tym razem są to  pierożki z jabłkami, które posmakują naprawdę każdemu! Ciasto zagniata się w 2 minuty. Leniwi zamiast świeżych owoców mogą użyć dżemu, wyjdzie równie pyszne, a oszczędzi czasu. ;-) SKŁADNIKI: 500 g twarogu półtłustego 250 g margaryny 500 g mąki pszennej(...)łyżka śmietany jabłka cynamon cukier puder do posypania   Twaróg rozdrabniamy widelcem i dodajemy do niego margarynę pokrojoną na małe kawałeczki, mąkę oraz jajko lub śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy je do woreczka lub owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 min (im więcej tym lepiej).  Jabłka obieramy i kroimy na plasterki

Kuchnia od dwojga
CIASTO Z MUSEM MALINOWYM I AJERKONIAKIEM 440

Smak maliny  i ajerkoniaku to doskonałe połączenie:) I chociaż sporo pracy trzeba włożyć w przygotowanie tego ciasta, to wierzcie mi, warto:) Polecam, bo zachwyci Waszych gości:) Składniki na ciasto kruche: 3 jajka; 1,5 szklanki mąki pszennej; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 0,5 szklanki cukru; 1 cukier waniliowy; 125 g masła lub margaryny(...)Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać cukier waniliowy i wymieszać. Do sypkich składników dodać zimne masło lub margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto w zwartą kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.  Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i wyłożyć razem z papierem

In my kitchen
Babeczki z pianą 119

jest dodatek żurawiny i czekolady. Takie babeczki z pianą zaparzaną były u mnie w domu rodzinnym na każdą Wielkanoc. Ja swoje zrobiłam po świętach. Składniki: Ciasto kruche • 300 g maki pszennej • 150 g masła • 100 g cukru • 3 żółtka • masło do smarowania foremek Nadzienie • 1 słoik żurawiny • 2 gorzkie czekolady • 1/2 szklanki śmietanki 30% Piana(...)wody – 125 ml • 1 łyżeczka octu Wykonanie: Babeczki • Makę wymieszać z cukrem. • Masło zetrzeć do mąki na grubej tarce, posiekać nożem z żółtkami. • Szybko zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt sypkie można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. • Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. • Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem. • Ciasto rozwałkować dość cienko

To co kocham
Ciasto jabłkowo-serowe 118

jakie zrobić. Moi domownicy chcieli szarlotkę a ja miałam ochotę na sernik. Wiecie, że do serników mam słabość i mogłabym je piec na okrągło. Chcąc sprostać zadaniu upiekłam ciasto,   które zadowoliło wszystkich       (Blaszka 25x40 cm)   Składniki: 320 g mąki pszennej 170 g margaryny 2 żółtka 300 g cukru 4 łyżki mleka 2 kg jabłek(...)śmietankowego serka 600 g serka homogenizowanego       Wykonanie: Do miski wsypałam mąkę, dodałam margarynę, żółtka i 100 g cukru (z 300 g). Posiekałam siekaczem i szybko zagniotłam ciasto, ukształtowałam w kulę, zawinęłam w folię i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę.     Piekarnik nastawiłam na 180 °C. Foremkę do ciasta wysmarowałam tłuszczem i wyłożyłam papierem

Kuchnia u Krysi
Szarlotka z budyniem 259

sklepowych proszków ( u mnie nie ma, są za to laski wanilii i mąka ziemniaczana :) ). Szarlotka z budyniem zyskuje nowego fajnego smaku. Smaczna alternatywa! Zachęcam do spróbowania. Składniki: Kruche ciasto: 350 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka ziarenka z 1/2 laski wanilii Masa budyniowa : opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka   lub domowy  budyń z tego(...)łyżeczka cynamonu łyżeczka ekstraktu cynamonowego Sposób przygotowania: Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka, ziarenka wanilii i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części (3:1) większą część cienko rozwałkowujemy (0,5 cm) mniejszą zawijamy w folię i wstawiamy ponownie

Słodkie Przyjemności
Tarta rabarbarowa z sosem jogurtowym 133

nieco późno, sezon ma się ku końcowi, ale może jeszcze uda Wam się gdzieś dostać rabarbar i skorzystać z naszego przepisu. A jak nie to na przyszły rok będzie. Ciasto: 200 g mąki tortowej 130 g zimnego masła + kawałek do posmarowania formy 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru waniliowego (można zrobić samemu: KLIK ) skórka otarta z 1/2 cytryny Nadzienie(...)oczyszczonego rabarbaru 150 g jogurtu 100 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej cukier puder do posypania Mąkę przesiewamy, siekamy z zimnym masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Nadzienie przygotowujemy następująco: umyty i oczyszczony ze skórki rabarbar kroimy w 3-4 cm kawałki. Jogurt mieszamy z jajkami, cukrem

Marder&Marder Manufacture
Makowiec z pianką na szybko 104

Ciasto na szybko- przepis prosty a efekt oszałamiający! Składniki: 25 dag mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag margaryny, 5 dag smalcu, ¾ szklanki cukru pudru, 2 żółtka jaja, 1 puszka maku z bakaliami, 5 białek, ¾ szklanki cukru, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do farmy. Wykonanie: Margarynę i smalec posiekać, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i żółtka(...)następnie wyrobić kruche ciastoCiasto włożyć do lodówki na pół godziny, po czym rozwałkować i przenieść na wałku do przygotowanej formy.  Na ciasto wyłożyć mak i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 20 minut.  Ubić białka z cukrem pudrem na sztywno, wyłożyć na podpieczony placek  i piec jeszcze przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Wytrawne piwne rożki 200

ricotta•        Oliwki•        Sól/pieprzMąkę przesiać, dodać margarynę, piwo, śmietanę, sól i szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 h.  Przygotować farsz:Wszystkie składniki farszu  zmiksować na papkę w mikserze, ewentualnie dodać przyprawy do smaku.Ciasto wałkować

Mia Cucina Sofieta
Tarta z agrestem 144

mąki pszennej 100 g cukru 100 g masła roślinnego łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka roślinnego 05-1 kg agrestu Przygotowanie- uprzedzam banalnie proste: z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Ciasto lekko rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wrzucić do lodówki na godzinkę lub do zamrażalnika na niecałe pół Formę do pieczenie posmarować delikatnie masłem i wylepić ciastem. Wyłożyć

greenscarf
Kruche rogaliki 117

łatwo i szybko. Polecam!   Składniki: 3 szklanki mąki 250g zimniej margaryny lub masła (użyłam pół na pół) 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 2 łyżki cukru pudru   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogali, marmolada, masa makowa albo czekolada – do nadziewania, cukier puder do posypania lub polukrowania rogalików     *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy *** *** Ciasto umieszczamy(...)lukru, cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą (ok 1-2 łyżki), dodajemy tyle wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: KRUCHE ROGALIKI (CIASTO SEROWE) PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA

Blog z Apetytem
Chleb pszenno - orkiszowy 151

drożdżach z dodatkiem mąki orkiszowej. Bardzo smaczny, wszyscy domownicy przyznali to jednogłośnie ;). Dobę wcześniej należy przygotować zaczyn, to on jest podstawą tego chleba. Ogólnie pracy przy nim niewiele, ciasto rośnie szybko, krótki też jest czas pieczenia. Nic tylko piec ;). Jedyne co mnie rozczarowało, to...skórka, która nie chrupała, a chyba wszyscy lubimy jak w świeżutkim chlebie skóra przyjemnie chrrrupie(...)miało być. Może taka jego uroda ;). Zachęcam do wypróbowania przepisu :). Składniki na 1 bochenek: Zaczyn: 175 g mąki pszennej typ 650 10 g suchych drożdży 200 ml letniej wody Ciasto właściwe: 275 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki orkiszowej 4 g suchych drożdży 2 łyżeczki soli ( 12 g ) 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju rzepakowego, słonecznikowego

Opowieści z piekarnika
SZARLOTKA DYNIOWA 173

przy tym taka nie zwykła, bo z musem z dyni, który wyszedł delikatny ale wyrazisty dzięki dokładce w postaci 2 kwaśnych jabłuszek. Rewelacja. Do dzieła :-)  Składniki na ciasto:   400 g mąki  450 g zimnego masła  szczypta soli  60 g cukru  3 małe jajka  łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki na nadzienie(...)łyżki cukru pudru  woda oraz: 2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem  Sposób wykonania:  Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem solą, żółtkami i masłem, szybko zagnieść ciasto. Ja to robię w misce i kiedy składniki z grubsza się połączą przekładam na blat obsypany mąką. Z 1/3 ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i do lodówki. Pozostałą częścią

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania