sezonie śliwkowym koniecznie musicie wypróbować to ciasto, jest szybkie i pyszne SKŁADNIKI Forma o wym. 20x28 cm: 3 jajka, 3/4 szkl. cukru, 1 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. oleju, olejek waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, śliwki ze słoika, cukier waniliowy, bułka tarta i masło do wysmarowania formy WYKONANIE Jajka ucieramy z cukrem na kogel mogel, dodajemy mąkę wymieszaną(...)proszkiem oraz olej, a na końcu aromat. Przekładamy do formy wysmarowanej bułką tartą i masłem, na wierzchu ciasta układamy osączone śliwki skórką do dołu, posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy 35 min. w 180 stopniach Użyłam domowych śliwek ze słoika, ale doskonale sprawdzą się również świeże
słodki bratekmoją apatię pierogową pod dywan i zaczynam lepić pierogi :) A dzisiaj proponuję pierogi z ciasta kruchego, pieczone w piekarniku, chrupiące, z farszem z mięsa i aromatycznymi , świeżymi ziołami. Składniki: ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany roztrzepane jajko sól farsz: 500 g mielonego mięsa 1 duża cebula 2 ząbki czosnku(...)sól pieprz 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać mocno schłodzoną margarynę, szczyptę soli, jajka i śmietanę. Posiekać wszystko nożem, aż powstaną drobne grudki, następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować 2 kulki, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (minimum godzinę). Jajka ugotować na twardo. Na oleju przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać mięso i lekko poddusić, następnie
na moim stole...przepyszny i mój ulubiony sernik Karakuł . Połączenie kruchego kakaowego ciasta z masą serową , myyy pycha :) myślę że ten sernik zadowoli podniebienie nawet najwybredniejszych smakoszy ciast :) Składniki : 3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao ser : 500 g sera białego śmietankowego(...)kostki margaryny Kasi 1 cukier waniliowy Wykonanie : Do miski przesiać , mąkę z proszkiem i kakao , dodać , margarynę i żółtka , wymieszać mikserem na grudkowatą masę , przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do zamrażarki Dużą tortownicę wysmarować margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia . Większą część ciasta zetrzeć na spód blaszki. Masa serowa: Zmielony
Sama słodycz i szczypta chilikarobu garść suszonych śliwek (bez pestek) 2 jaja 400 ml jogurtu naturalnego sól kolorowy pieprz olej rzepakowy do smażenia ulubiona mieszanka sałat ulubione kiełki Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagnieść szybko zimnymi rękoma. Wykleić nim formę do tarty i zapiec obciążone (papier do pieczenia przysypany kuleczkami ceramicznymi, suchym grochem lub suchą fasolą) przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni(...)odrobiną oleju i karobu (dzięki niemu cebulka nabierze głębszego, słodkiego posmaku). Jaja wbić do jogurtu i dodać pokrojone w kosteczkę ser topiony i suszone śliwki. Nadzienie wyłożyć na ciasto i zalać masą jajeczno- jogurtową, z wierzchu posypać mielonym kolorowym pieprzem. Tartę piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z kolorowymi sałatami i kiełkami. Smacznego! Ten i inne przepisy
Wielki apetytOstatnio z braku pomysłu na obiad i po przeglądzie lodówki postanowiłam zrobić drożdżowe placuszki. Samo przygotowanie ciasta jest szybkie i łatwe. Placuszki są fajnym pomysłem na obiad. Składniki: 500 g mąki 50 g świeżych drożdży ½ łyżeczka soli 2 łyżki cukru 1 jajko 1,5 szklanki mleka Wykonanie: Mąkę w misce wymieszać z solą, zrobić w mące wgłębienie do którego wkruszyć(...)drożdże, zasypać cukrem i zalać ½ szklanki ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodać resztę ciepłego mleka, jajko i dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na średnim ogniu żeby placki się nie przypaliły. Aby ułatwić
Mama Gotujegranatu z fasolą.Tarta na kruchym spodzie faszerowana szpinakiem, czerwoną fasolą i granatem, w sosie z gorgonzoli i parmezanu.Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie ciasta Porcje: 8 Składniki:Ciasto:125 g mąki pszennej,75 g schłodzonego masła w kawałkach,szczypta soli,zimna woda,oliwa do posmarowania formy.Nadzienie:200 g liści szpinaku,1 puszka odsączonej czerwonej fasoli,250 g kremowej gorgonzoli(...)ziół prowansalskich,Sól i pieprz do saku,Granat,Oliwa truflowa. Przygotowanie:W malakserze zmiksować „na okruchy” mąkę, sól i masło (lub posiekać składniki nożem na stolnicy).Szybko zagnieść ciasto z niewielką ilością zimnej wody, rozwałkować na stolnicy, wyłożyć na formę posmarowaną oliwą, odciąć ciasto wystające z nad formy. Po nakłuwać widelcem dno, odstawić do lodówki
SzczyptaSmaQpyszny jabłecznik wystarczy kruche ciasto i pyszne jabłka, więc...zabieramy się do pracy :). W płatki migdałów i rodzynki zaopatrzcie się na stronie Skworca. Składniki na tortownicę 26 cm:Ciasto: 20 dag mąki pszennej szczypta soli 5 dag cukru pudru 1 żółtko 10 dag masła Warstwa wierzchnia: 80 dag jabłek 5 dag masła 5 dag cukru 1 łyżeczka cynamonu(...)stronę Homemart.pl firmy Guardini , która posiada szeroki wybór form i blaszek do wypieków. 1. Do mąki dodać sól, cukier puder, żółtko oraz 2 łyżki lodowatej wody, masło. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować cienko na stolnicy. Płat ciasta przenieść na wałku na przygotowaną tortownicę, starannie wylepić dno i ścianki, formując nieco wyższy brzeg ok.3 cm. Tortownicę wstawić na pół godziny
Apetyczna babeczkawięc na pewno sporo przepisów z malinami w roli głównej postaram się zamieścić. Zaczynamy od popularnego przepisu na tarte z malinami. Do tego spód ciasteczkowy bez pieczenia czyli szybko takie ciasto można zrobić. Składniki 2 opakowania markiz czekoladowych 50g masła 50 g mlecznej czekolady 250 serka mascarpone 250g słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki cukru 2 opakowania kartoników z malinami
zjem to blog kulinarnyszklanki mąki pszennej 1 jajko sól do smaku Wykonanie Twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Po zmieleniu wykładamy na stolnicę, dodajemy mąkę i jajko. Całość łączymy dłońmi, szybko zagniatając ciasto i formując z niego kulę lub walec. Odkrawamy kawałki ciasta z kuli i formujemy z nich wałki, które następnie lekko rozpłaszczamy na pomocą noża. Kroimy ukośnie małe kawałki. W garnku(...)durszlaka i przelewamy letnią wodą. Wykładamy na talerz i polewamy roztopionym masłem. Pysznie smakują także z masłem i lekko podsmażoną bułką tartą. Smacznego! Artykuł Kluseczki leniwe czyli szybki obiad pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaWilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter .Tradycja głosi , że mak zapewnia pomyślność na cały rok Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Smacznego :) Składniki na ciasto 50 dag m ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 20 dag mas ła 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 1 jajko 3 żółtka otarta skórka(...)przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta. Boków papieru na zawijam ,aby makowce wzdłuż
mojej kuchniWilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter .Tradycja głosi , że mak zapewnia pomyślność na cały rok Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Smacznego :) Składniki na ciasto 50 dag m ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 20 dag mas ła 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 1 jajko 3 żółtka otarta skórka(...)przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta. Boków papieru na zawijam ,aby makowce wzdłuż
w mojej kuchniprzekonałam się o tym tylko ja;)). Jeśli planujecie je upiec na Boże Narodzenie (do czego gorąco zachęcam) upieczcie je na dwa dni przed Świętami, będzie idealne. Składniki na kruche ciasto z orzechami: na formę 24x28 cm 300 g mąki (u mnie tortowa typ 405) 120 g cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny(...)Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy. Dodajemy skórkę z cytryny oraz masło i rozcieramy palcami do powstania kruszonki. Teraz dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto jest klejące, ale nie dodajemy więcej mąki, dzięki temu wypiek będzie idealnie kruchy i miękki.1/3 gotowego ciasta wkładamy do zamrażarki, a 2/3 do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik
Rozpustne gotowanietakie małe szarlotki z posmakiem mielonych migdałów. Średnica tarty ma 10 cm, więc porcja jest dość solidna. Ja kroiłam tartaletki na ćwiartki. Składniki na 6 sztuk: Ciasto kruche • 300 g mąki – 2 czubate szklanki • 4 żółtka • 200 g masła • 3 łyżki cukru • 1 cukier waniliowy • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka • 5 jabłek • 3 łyżki cukru(...)Wykonanie: • Do miski wsypać mąkę z cukrem i proszkiem, zatrzeć na tarce masło i lekko zagnieść – powstanie kruszonka. • Wbić żółtka i szybko zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce. • Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem, następnie przesmażyć ale tak, aby się nie rozpadły. Wymieszać z cynamonem. • Jajka
To co kochamdostarczenie organizmowi cukru, którego się domagał. Ale finalnie okazało się, że ta tarta jest tak dobra, że nie mogła się tutaj nie znaleźć. Potrzebujemy: na ciasto: 200 g mąki tortowej 130 g zimnego masła + kawałek do posmarowania formy 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru waniliowego (można zrobić samemu: KLIK ) skórka otarta z 1/2 cytryny na nadzienie(...)jabłkowo-pomarańczowy Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem na 10 minut, a potem przekładamy na sitko do odsączenia. Mąkę przesiewamy, siekamy z zimnym masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Jak ciasto się schłodzi to wałkujemy je przez folię spożywczą, wykładamy nim nasmarowaną masłem formę do tarty i wylepiamy dokładnie
Marder&Marder Manufacturemakowa to kolejne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Tradycja głosi też, że zapewnia pomyślność na cały rok. Smacznego :) Skladniki na ciasto 50 dag m ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 20 dag mas ła 1 jajko 3 żółtka otarta skórka(...)przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta. Boków papieru na zawijam ,aby makowce wzdłuż
w mojej kuchni