Tarta Jabłkowa Kruche ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonem, najlepiej na ciepło a do tego lody śmietankowe, mmm... chyba nie ma osoby, która mogłaby się oprzeć takiemu połączeniu. Składniki 300 g mąki pszennej 150 g masła 1 żółtko 4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 kg jabłek cukier waniliowy 1 łyżka cynamonu Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wysypać na stolnicę, dodać żółtko i pokrojone w kostkę masło oraz wodę, szybko zagnieść ciasto. Odstawić na ok 30 minut do lodówki. W tym czasie jabłka obieramy ze skóry, kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu z dodatkiem cukru waniliowego
Słodka Kraina Wypiekówprawda jest taka, że tarta jest genialna. Najlepiej smakuje lekko ciepła. Przepis wynalazłam chyba w listopadowym wydaniu KUCHNI i oczywiście poddałam lekkiej modyfikacji (inaczej nie byłabym sobą :)) Potrzebujemy: na ciasto: 200 g mąki tortowej 130 g zimnego masła + kawałek do posmarowania formy 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru waniliowego (można zrobić samemu: KLIK ) skórka otarta z 1/2 cytryny na nadzienie(...)cukru 2 jajka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka pasty waniliowej 2 łyżki marmolady z pomarańczy Mąkę przesiewamy, siekamy z zimnym masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Nadzienie przygotowujemy następująco: obrane i wydrążone jabłka kroimy w plastry. Śmietanę mieszamy z jajkami, cukrem, sokiem z cytryny i pastą waniliową
Marder&Marder Manufactureniech się mrozi. Z poniższych proporcji wyjdzie 12 ciastek w foremkach o średnicy 12 cm. Oczywiście teraz przygotowałam z jednej połowy zarobionego ciasta, czyli 6 sztuk. Składniki na ciasto: - 500g mąki tortowej- 250g margaryny- ½ szklanki drobnego cukru- ½ szklanki gęstej śmietany- 3 żółtka- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: - 1,2 kg jabłek- sok z ½ cytryny- ½ szklanki soku jabłkowego- beza(...)kropli esencji cytrynowej ) Przesianą mąkę, proszek i cukier mieszamy w misce. Dodajemy margarynę (o temp. pokojowej) i palcami łączymy z mąką na kruszonkę. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zarabiamy ciasto. Formujemy kulę, dzielimy na dwie części, umieszczamy w woreczkach i wkładamy do zamrażarki na 45 minut. W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłka. Umyte obieramy i wydrążamy ogryzki
mojewypiekiinietylkowschodniej Szwajcarii, z doliny Engadin słynącej z wielu wybitnych cukierników!. Nie przygotowałam go identycznie jak z przepisu, bo ilość karmelu mnie wystraszyła :), a tort jest naprawdę niesamowicie smaczny. Kruche ciasto, a wewnątrz orzechy zatopione w karmelu...rozkosz dla podniebienia i dla oczu :). Przepis podaję na tortownicę o średnicy 18 cm.Ciasto: 30 dag mąki pszennej(...)włoskich, grubo krojone 150 ml śmietany kremówki 30-36 % 10 dag cukru łyżka masła łyżka miodu Do posmarowania glazura z : 1 żółtka 2 -3 łyżek wody 1. Zagnieść szybko kruche ciasto z podanych składników, zawinąć w folie i odstawić do lodówki na min 1 godzinę.2. Karmel przygotowujemy z małym rondlu łącząc ze sobą składniki. Roztapiamy, mieszamy, gotujemy przez
Apetyczna babeczkaMajowy rabarbar najlepszy więc zapraszam na kolejne ciasto z tym warzywem. inspiracja tu klik ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g masła 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżeczka proszku do pieczenia ponadto: 2 op. budyniu malinowego (2x 40 g) 800 ml mleka 100 ml śmietanki kremówki(...)Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy zimne masło pokrojone w małą kostkę i szybko siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, jajko, żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Natomiast drugą wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie o wym. 25×25 cm) Zawijamy
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki ciasto 50 dag m ąki tortowej 5 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 20 dag mas ła 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 ut łuczonej laski wanilii szczypta soli Wykonanie M ąk e przesiać(...)stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru i śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, całość posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 części. ( można na 2 du ż e lub 3-4 mniejsze ) Każdą rozwałkować na prostokąt, posmarować białkiem, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier
w mojej kuchniSkładniki ciasto 50 dag m ąki tortowej 5 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 20 dag mas ła 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 ut łuczonej laski wanilii szczypta soli Wykonanie M ąk e przesiać(...)stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru i śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, całość posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 części. ( można na 2 du ż e lub 3-4 mniejsze ) Każdą rozwałkować na prostokąt, posmarować białkiem, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier
mojej kuchniprzygotowania tego ciasta potrzebowałam właśnie więcej białek! Idealną sytuacją jest, gdy posiadamy dwie jednakowe blaszki i możemy piec na raz dwa ciasta w piekarniku z termoobiegiem. składniki: ciasto: 350 g mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru pudru beza: szklanka białek szczypta soli szklanka cukru 3/4 szkl mielonych(...)mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny ponadto: ok 500 g śliwek węgierek Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto. Odłożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na pół, każdą część rozwałkować, wykleić dno natłuszczonych blaszek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 12 minut
6nieboDziś przedstawiam prosty przepis na szarlotkę z połówkami jabłek i galaretką. Dzięki galaretce ciasto wygląda inaczej. Przepis znalazłam na blogu Danusi . Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 3 i 3/4 szklanki mąki krupczatki 375 g schłodzonej margaryny 300 g serka waniliowego homogenizowanego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 10 jabłek 1 opakowanie galaretki o smaku(...)kiwi Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i wymieszać. Margarynę pokroić na małe kawałki. Połączyć razem z mąką - wychodzi tak jakby kruszonka. Dodajemy serek i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i chłodzimy 15 minut w zamrażarce. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Jedną część ciasta przekładamy
Ewusiowe Smakitarta, z mnóstwem śliwkowego nadzienia, które delikatnie wypływa po przekrojeniu ciasta. Do tego aromat rozgrzewającego cynamonu i można na chwilę zapomnieć o całym świecie ;) SKŁADNIKI (forma 26 cm) kruche ciasto 1,5 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( lub pszennej pełnoziarnistej) 150g zimnego masła 3 łyżki cukru muscovado 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj nadzienie 20 średniej wielkości śliwek(...)można więcej) 1/2 łyżeczki cynamonu (można więcej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki. W tym czasie przekrawamy śliwki na pół. Wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i cynamonem i dusimy kilka minut, śliwki
DefinicjaSmakuTarta wypełniona słodkim kremem z dodatkiem białej czekolady. Na wierzchu spora ilość leśnych jagód. CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody KREM: 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki 30% 1/3 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej(...)masła 200g czekolady białej ok 1 szklanka jagód Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Można również zmiksować w malakserze. Dodać jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto w kulkę. Spłaszczyć i schłodzić w lodówce. Po ok 30 min rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Ciasto nakłuć i piec w temperaturze 190*C przez
https:KKuchniaMniammiałam zapisany oj dawno temu..ale robiąc porządki w swoich zapiskach przypomniało mi się o nim ..i tak oto jest..pyszny...prosty do zrobienia..w takiej upalnej temperaturze ciasto bardzo szybko wyrosło..polecam..bo chlebek pyszny..przepis pochodzi stąd .. ja użyłam świeżych drożdży..i tak podaję w przepisie..Pyszny chlebek..a do chlebka domowy smalec [ przepis też będzie]..i ogórki(...)drożdży świeżych Drożdże , 2 łyżki mąki i 0,5 szkl.wody wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia.Następnie dodać mąkę, sól oraz oliwę i wyrobić ciasto, stopniowo dodawać wodę. Wyrabiać ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto i uformować bochenek- formować ciasto
Moje domowe kucharzeniezwieńczony pysznymi owocami. Ideał! Ale od razu ostrzegam, że robiąc to ciasto musicie liczyć się z faktem, że na jednym kawałku na pewno nie poprzestaniecie ;) SKŁADNIKI kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj krem 500g serka mascarpone 100g mlecznej czekolady 2 płaskie łyżki cukru(...)więcej) dodatkowo 100g białej czekolady maliny borówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty ( nie ma potrzeby smarowania formy masłem
DefinicjaSmakubardzo sokiem z jabłek ale nic z tych rzeczy jest cudny, kremowy i owocowy. Taki jak powinien być - ideał serniko jabłecznik z cynamonową skórką. Na sernik potrzebujemy: CIASTO: szklanka mąki pszennej 75 g zimnego masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 500 g sera białego, może być w wiaderku lub kostka 2-krotnie zmielona(...)szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli DODATKOWO: 3 średnie jabłka pokrojone w ósemki. Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy
MamaOskarka