masy wlewamy masło i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Idealne ciasto na szybko :) Wygląda jak murzynek i smakuje jak murzynek, więc może to po prostu murzynek? :) Smacznego
Moje-pitraszeniekremówki cukier puder do smaku 250 g serka mascarpone Mąkę przesiać na stolnicę dodać zimne masło, które najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w woreczek i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto podzielić na dwie części i z każdej rozwałkować cieniutki placek. Podzielić go nożem na 1,5 cm paseczki
O kuchni z uczuciemciasteczek Przygotowanie : Wysypać mąkę na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać. Następnie zrobić dołeczek, dodać żółtka jaj, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do torebki foliowej i odstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, trochę grubiej niż u mnie, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać
Kuchnia Danusijajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200g masła Przygotowanie: Masło połączyć z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na około godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić sobie na mniejsze kulki i rozwałkować na około 3-5 mm. Wykrajać
Amatorka kuchennapełnoziarnistej 1 jajko 1 szklanka wiórków kokosowych 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g masła klarowanego/oleju kokosowego/zwykłego masła Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę i podzielić na dwie części. Rozwałkować na ok. 6 mm i wycinać dowolne kształty, u mnie serduszka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut
Chocolate Muffin Blogproszku do pieczenia - 70 g cukru pudru - dżem lub konfitura żurawinowa - kilka kropel aromatu cytrynowego ponadto: jajko do posmarowania gotowych ciasteczek przed pieczeniem, cukier brązowy Z w/w składników szybko zagniatamy ciasto, przekładamy do torebeczki foliowej i wkładamy do lodówki na 30 minut. w tym czasie blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. roztrzep jajko w kubeczku do smarowania ciasteczek. Ciasto rozwałkuj
SMYKWKUCHNIspróbowania ! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej około 100 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli około 50g camemberta Przygotowanie: Umieszczamy wszystkie składniki w misce i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na pięć kawałków, po czym z każdego formujemy w rękach płaskie placuszki. Na środku każdego placuszka umieszczamy około 10g camemberta i zlepiamy boki placuszków, tworząc małe kule. Smażymy
Moja MichaSkładniki: ciasto: 2,5 kubka mąki tortowej 1 kubek cukru 2 jajka 0,5 kostki masła 0,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub
Luźna Kuchniakropel Przygotowanie Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę, mocno schłodzone masło. Rozcieramy masło z mąką palcami, aż powstaną grudki. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4mm podsypując mąką. Wycinamy foremkami ciasteczka. Układamy na blaszce
Gotowanie moimi oczamiwidać w dwóch ostatnich takiej różnicy w warstwach bo być może dlatego że miałam większą blachę niż w przepisie to ciasto i tak jest przepyszne i szybko znika. Magiczne ciasto czekoladowe Składniki: - 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) w temperaturze pokojowej - 1 łyżka wody - 150 g cukru - 125 g masła, stopionego i wystudzonego - 65 g mąki
Kulinarne życiegrudek lub przeciskamy przez praskę i układamy na posypanej mąką stolnicy i oprószamy górę mąką. Po wystygnięciu ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, szczyptę soli i szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na części i z każdej osobno formujemy wałeczki grubości palca. Spłaszczamy i kroimy na ukos kawałki o grubości ok. 1-1,5 cm. W dużym garnku gotujemy
Kulinarne życieJako miłośniczka gotowania i gadżetów związanych z kuchnią, znalazłam pod choinką zestaw trzech pięknych tortownic. Jedna z nich jest w kształcie serca i uważam, że jest
Taste Therapysoli 50 ml gorącej wody 100g twarożku domowego grani cukier bądź słodzik garść mrożonych lub świeżych malin Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko) na blacie i wykrawamy szklanką koła. Przekładamy do małej miseczki twarożek grani i dodajemy cukier bądź słodzik. Na każdym kole kładziemy po łyżeczce
Moja Michaczekoladowo- śliwkowe z malinami i pistacjami powstały podczas niespodziewanej wizyty przyjaciół u nas w domu. Jak to dobrze mieć schowaną tabliczkę czekolady w szafce! W domu nie było ciasta, więc szybko przygotowałam takie o to tartaletki całość robi się maksymalnie 15 minut! Smakują obłędnie! Koleżanka stwierdziła, że jakby nie widziała jak powstają to nigdy by nie uwierzyła, że "z niczego
SMYKWKUCHNIłyżka cukru ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli Wykonanie: Margarynę posiekać z jajkiem, dodać drożdże utarte z cukrem, żółtko, śmietanę, aromat, i szczyptę soli. Wsypać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Piec na złoto (dowolne kształty- np. pierożki) w temperaturze 180 stopni około pół godziny
Tradycyjna Kuchnia