Szybka i smaczna tarta. Chrupiące ciasto połączone z marmoladą owocową z dodatkiem pachnących latem jabłek posypane mielonymi orzechami. Czy to może nie smakować? Idealne do popołudniowej kawy z najbliższymi Użyłam gotowego ciasta, jednak jeśli macie więcej czasu możecie spokojnie zrobić je sami. Dodatkowo, jak macie jeszcze w domu małych pomocników to już w ogóle zazdroszczę;) szczególnie gdy z takiego ciasta
Zasmakuj KuchniSzybka i prosta tarta na cieście francuskim z przepysznym kremem kokosowym, mnóstwem świeżych truskawek i pachnącymi listkami mięty - to doskonały deser na rozpoczęcie sezonu truskawkowego!😍 Już niewielki kawałek takiej tarty to czysta rozkosz dla podniebienia, a oderwać się od niej to prawdziwa sztuka 😉 Połączenie kruchego ciasta francuskiego z delikatnym kremem i soczystymi truskawkami po prostu musi smakować obłędnie, dlatego
Słodko-Słony Świat IlonySzybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)). Składniki
Mała CukierenkaSzybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)). Składniki
Mała CukierenkaSzybki sposób na słodki podwieczorekCiasto porzeczkowe SKŁADNIKI:olej -0,5 szklmąka -1,5 szkljajka -4 sztcukier brązowy - 0,5 szklproszek do pieczenia - 1,5 łyżeczkijajka - 4 sztporzeczka czarna - 300 gcukier puderPRZYGOTOWANIE:Jajka wybić do miski, ubić mikserem. Następnie wsypać do jajek cukier, dalej ubijać na puszystą masę. Do ubitej masy wlewać cienkim strumieniem olej, dobrze zmiksować. Mąkę wymieszać(...)proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dobrze wymieszać. Porzeczki oddzielić od szypułek, opłukać, osączyć. Na samym końcu dodać porzeczki do ciasta, dokładnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, włożyć do piekarnika i piec ok.45 minut w 160 stop. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem
Kuchnia DanusiSzybki biszkopt, ubita kremówka i truskawki. Świetne ciasto gdy mamy mało czasu a goście już pukają do drzwi. Polecam upiec biszkopt, przekroić gdy jest jeszcze ciepły na pół i dzięki temu wystygnie nam w kilka chwil. Składniki :Biszkopt :* 3 jajka* pół szklanki cukru* szklanka mąki pszennej* łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo : 2 śmietanki kremówki, cukier puder, sok pomarańczowy, truskawki, stężała galaretka
Magiczne Życie Martypowiedział sam Mister Torgue! Uwaga – lepiej zrobić sobie małe porcje takich placków np. w kokilkach lub foremkach do tartaletek z tego powodu, że ciasto raczej nie nadaje się do długiego przechowywania (szybko mięknie od farszu). Takie babcine placuszki. GRANDMA FLEXINGTON CRANBERRY PIE Borderlands 2 kruche orzechowe ciasto z żurawiną i budyniem czekoladowym CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min (+ 30 min pieczenie(...)szybko rozetrzeć wszystko palcami. Można też posłużyć się mikserem, aby nie ogrzać ciasta rękoma. Kiedy z masy powstanie mokry piasek, dolać 1-2 łyżki zimnej wody i szybko ugnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno się nieco lepić. Gotowe ciasto podzielić na pół i uformać w kulki, owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez 30 min. 2. FORMOWANIE
Nerds KitchenRabarbar powoli ustępuje miejsca truskawkom. Czasem jeszcze razem z nimi ląduje w kompocie lub w słoiczkach z dżemem. Postanowiłam wykorzystać te kwaśne łodygi i upiekłam szybką tartę. Kruche ciasto i rabarbarowe nadzienie. Tylko tyle. Bez kremu patissiere, choć taka wersja też mi bardzo smakuje, bez słodkiego waniliowego śmietankowego nadzienia, które w połączeniu z kwaśnym rabarbarem tworzy duet doskonały. Zatem(...)cukier brązowy do obsypania boków 2 szklanki pokrojonego rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Obie mąki wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać jajko, śmietanę, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Rabarbar wymieszać z cukrem, podgrzewać, aż puści sok, ale się nie rozpadnie. Ostudzić. Ciasto rozwałkować na grubość
Obiad gotowyrodem z Francji. Moje galette składa się tylko z ciasta kruchego i jagód. Ten minimalizm sprawia nie tylko, że wypiek ten przygotowuje się bardzo szybko, ale również jest przepyszny i nieźle się prezentuje. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 225 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru pudru(...)szczypta soli 125 g zimnego masła 1 jajko Nadzienie: 300 g jagód WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sól, jajko, posiekane nożem zimne masło i zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 20 minut do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować w kształt okręgu. Na środek wsypać świeże umyte jagody lub mrożone i podwinąć boki. Przełożyć
Passions hobbies lifezimnego masła - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników - 2 łyżki masła orzechowego - 1 jajko ekologiczne - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki bardzo szybko zagniatamy w elastyczne ciasto, owijamy folią i chowamy na kwadrans do lodówki, w tym czasie zrobimy masę orzechową. DALSZY CIĄG TUTAJ 6. MIODOWNIK Z KARMELEM 7. SERNIK PIERNIKOWY SKŁADNIKI NA CIASTO PIERNIKOWE(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka prosto z lodówki - 2 łyżki śmietany 18% prosto z lodówki - opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżki czubate kakao - 120 g cukru brązowego Szybko zagnieć ciasto, podziel na 2 części. Obydwie włóż do zamrażalnika na 15 minut. DALSZY CIĄG TUTAJ 8. PIERNIK NA SZYBKO! Piernik przekładaniec z żurawiną i skórką pomarańczową! - 300 g mąki gryczanej
SMYKWKUCHNICzas przyrządzania: 10 minut Ilość porcji: 3 pizze Drukuj Pizza z salami, papryką i pieczarkami By Piotr 7 lutego 2018 W tym przepisie znajdziecie moją recepturę na idealne ciasto na pizzę, szybki sos pomidorowy i uzpełenienie całości w postaci pysznych, świetnie dobranych dodatków, takich jak. salami, czerwona papryka czy pieczarki. Składniki: Idealne ciasto na pizzę (3 okrągłe pizze): mąka pszenna(...)mąka Pizza z salami, papryką i pieczarkami, czyli coś, co zawsze sprawdzi się doskonale, bo przecież kto nie lubi pizzy? :) W tym przepisie znajdziecie moją recepturę na idealne ciasto na pizzę, szybki sos pomidorowy i uzpełenienie całości w postaci pysznych, świetnie dobranych dodatków, takich jak. salami, czerwona papryka czy pieczarki. Pycha! [foodiepress] [hide] Pizza z salami, papryką i pieczarkami Składniki
Pogotujmy.plFantastyczne, pomarańczowo-dyniowe ciasto z orzechami włoskimi. Aromatyczne i wilgotne, długo zachowujące świeżość. Z pomarańczowym lukrem na zewnątrz. Ciasto robi się szybko i sprawnie. Nie trzeba wcześniej przygotowywać puree z dyni, ocieplać jajek i masła, ani nawet wyjmować miksera. Surową dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. (z powodzeniem zastąpicie ją także marchewką), masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko
cool and mintyMąkę (możecie użyć też samej zwykłej mąki, jeśli nie macie pełnoziarnistej), cukier oraz sól wsypujemy do miski, dodajemy zimne masło, siekamy wszystko nożem, a następnie szybko rozcieramy w palcach, gdyż zbyt długie trzymanie ciasta w dłoniach ogrzeje je i nie będzie już ono tak kruche, jak powinno (jeśli(...)macie robota kuchennego do wyrabiania ciasta, to będzie to najlepszy wybór, gdyż nie ogrzeje Wam ciasta). Kiedy powstanie coś w rodzaju piasku, dolewamy 1 łyżkę zimnej wody i szybko ugniatamy ciasto do połączenia składników, tak aby uzyskać jednolitą masę. Można dodać jeszcze 1 łyżkę wody, jeśli masa nadal rozsypuje nam się w rękach. Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy folią
Nerds Kitchenskładników występuje pewna forma kwasu , która w ciastach pojawia się najczęściej w postaci kefiru, maślanki, kwaśnego mleka, śmietany, miody czy octu jabłkowego . Składniki te sprzyjają również szybkiemu uwalnianiu się węglanu sodu, dzięki czemu ciasto zostaje pozbawione nieprzyjemnego zapachu i smaku. Przy połączeniu sody oczyszczonej ze składnikami o odczynie kwaśnym dochodzi do natychmiastowej reakcji uwalniania dwutlenku węgla i spulchniania, dlatego ciasta(...)ługu. Soda oczyszczona może również wpłynąć na kolor ciasta – przyciemnia je. Piekąc z użyciem sody oczyszczonej należy liczyć się z pęknięciami na wierzchu wypieków. Jest to związane z szybkim wyrastaniem ciasta w pierwszej fazie przygotowania. Natknęłam się na kilka ciekawych informacji dotyczących innych kulinarnych zastosowania sody oczyszczonej, choć sama jeszcze ich nie testowałam. Przytaczam więc poniższe za www.poradnikzdrowie.pl Soda oczyszczona
Trzeci talerzprzyszedł czas na chwilę wytchnienia. Ten placek w zasadzie powstaje "przy okazji". Robiąc obiad zagniotłam ciasto i włożyłam do lodówki, żeby dobrze się schłodziło. Reszta poszła już szybko i sprawnie. Składniki: ciasto: 200 g zimnego masła 300 g mąki pszennej 5 żółtek 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pianka: 5 białek 1/2 szklanki drobnego cukru owoce: około(...)wykonania Mąkę przesiać, dodać zimne masło i cukier. Całość posiekać nożem. Najłatwiej wszystko razem włożyć do malaksera/blendera i zmiksować. Żółtka rozmieszać ze śmietaną i dodać do reszty składników. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na mniejsze części, owinąć folią spożywczą (lub włożyć do woreczka) i schować do lodówki przynajmniej na godzinę. Wskazówka: ciasto po schłodzeniu będzie trzeba zetrzeć na tarce, wiec
Codzienna kuchnia niecodziennakluski ziemniaczane, które wręcz uwielbiam :) Kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy zajadałam knedle z różnymi nadzieniami – z truskawkami, śliwkami, czy twarogiem. Sekretem udanego przepisu na knedle jest szybkie wyrobienie ciasta i nie dodawanie zbyt dużej ilości mąki, dzięki czemu ciasto pozostanie pyszne i delikatne. Z podanych niżej składników wyszło mi 10 knedli. Zobacz również: Kluski śląskie – najlepszy przepis! @media(...)umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać mąkę i jajko. Całość zagnieść szybko na jednolite ciasto. Początkowo może być one nieco klejące, więc polecam oprószyć ręce mąka, a do ciasta nie dosypywać dodatkowo zbyt dużo mąki. Dzięki małej ilości mąki knedle będą bardziej delikatne
Kulinarne Przeboje