podsypywania. PRZYGOTOWANIE: Składniki prócz masła powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypać mąkę z solą i cukrem, dodać pokrojone na kawałki masło i wybić jajko, posiekać składniki nożem, zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej części dodać kakao, wyrobić. Przełożyć ciasto do torebek, włożyć do lodówki, schłodzić przez około 35 minut. Na stolnicę wysypać mąkę, wyłożyć ciasto
Kuchnia DanusiCiasto szybkie i proste. Wyobraźmy sobie sytuację, w której nic nie planujemy na wieczór, ale w ciągu dnia znajomi zapowiadają się z wizytą. Warto jednak zabłysnąć kulinarnym talentem. Tarta będzie idealna, a jeszcze lepsza tarta z migdałową nutą z delikatnym, puszystym kremem waniliowym. Lepsze od tego będzie jedynie dodanie na sam koniec owoców :). Nowy post Tarta migdałowo — waniliowa pojawił się
Wypieki i Rumieńcełyżki mleka W ciepłym mleku rozmieszać drożdże, odstawić na 10 minut. Do mąki dodać szczyptę soli i cukier. Następnie posiekać z masłem. Dodać mleko z drożdżami i jajko. Zagnieść szybko ciasto tak by stało się gładkie i elastyczne ( w razie potrzeby dodać odrobinę mąki). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozwałkować na prostokąt o bokach ok. 30x45
Konrad Gotujepszennej 250 g (kostka) masła lub margaryny 3 łyżki kwaśniej śmietany ½ szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy Łyżeczka zapachu waniliowego Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść szybko ciasto. Powinno być zwarte i jednolite. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć, podzielić na części i rozwałkować dosyć
Na słodko lub wytrawnieśmietany 12% - 18 % 2 jajka Dodatkowo: marmolada różana 1 rozmącone jajko Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy do niej śmietanę, jajka, margarynę, proszek do pieczenia. Zagniatamy szybko ciasto a następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 5 mm, kroimy i kwadraty ( wielkość
Na słodko lub wytrawniemasła lub margaryny ½ szklanki brązowego cukru 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika ½ szklanki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 – 3 mm a następnie wykrawać foremkami ciastka
Na słodko lub wytrawnielekko przyrumienią ( nie za dużo ) a następnie odcedzić tłuszcz i odważyć 150 g skwarek. Skwarki przemielić przez maszynkę używając drobnego sitka. Do zmielonych skwarek dodać resztę składników i zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Na maszynkę do mielenia mięsa nałożyć nakładkę na ciastka. Schłodzone ciasto przepuścić przez maszynkę
Na słodko lub wytrawnieSzukając inspiracji na hiszpańskie słodkości, natknęłam się na bardzo łatwe i szybkie ciasto cytrynowe. Dużą jego zaletą jest to, że na wykonanie potrzebujemy niespełna 30 minut. Przyznam, że mnie urzekło :) Już planuję jego pomarańczową wersję. SKŁADNIKI: 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej 200 g cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 4 jajka otarta skórka z 1 cytryny
Kuchnia w opałachjarzynowej o drobnych oczkach. Na stolnice przesypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder, dodajemy margarynę siekamy nożem na drobno. Dołączamy pozostałe składniki, zagniatamy szybko ciasto. Owijamy folią i władamy do lodówki na 60 min. Wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy i wykrawamy nieduże kółeczka. W połowie robimy na środku dziurkę, ciasteczka przekładamy dżemem wymieszanym ze skórką
kgwjanczewoProste i szybkie ciasto, a zarazem bardzo smaczne. Murzynka można też przełożyć kremem budyniowym lub ze śmietany. Pyszny murzynek SKŁADNIKI: jajka - 4 szt mąka - 2 szkl cukier - 1,5 łyżki masło - 1 kost ( 250) gr kakao - 3 łyżki mleko - 0,5 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki POLEWA jajko - 1 szt kakao - 3 łyżki cukier - 3 łyżki margaryna
Kuchnia Danusinowe szarawary w paseczki, umalowałam oko i postanowiłam Wam przedstawić łakoć niebywale smaczny i wyjątkowo domowy. Niedawno znalazłam bowiem na blogu Bernika Mój kulinarny Pamiętnik przepis na proste i szybkie ciasto
Dzieje kuchennej WiewióryPyszny, bardzo prosty przepis na piernik z polewą czekoladową - wychodzi zawsze, więc jeśli lubicie szybkie ciasta - polecam gorąco :)SKŁADNIKI (przepis na keksówkę)Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typu 4501 szklanka cukru1/2 szklanki oleju1/2 szklanki mleka3 jajka2 łyżki ciemnego kakao2 łyżeczki przyprawy korzennej1 łyżka cukru waniliowego1 czubata łyżeczka sody200g powideł śliwkowychPolewa:3 łyżki wrzącej wody3 łyżki cukru pudru3 łyżki ciemnego kakao100g
Moje Kuchenne Rewelacjeprzepadam za takimi produktami i wolę coś sama wymyślić, ale skoro są to trzeba to wykorzystać. Na pierwszy ogień poszły kremówki domowe i muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona. Ciasto szybkie w wykonaniu a co ważne jest smaczne. Zresztą może świadczyć o tym to, że bardzo szybko zniknęło. Okazuje się wiec, że nawet tak zwane gotowce mogą być smaczne
Ewa w kuchniZgnieć dokładnie ciasto (około 10 minut). Powinno być gładkie i elastyczne. Uformuj je w kulę, włóż z powrotem do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na 2h do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto szybko wyrób, a następnie podziel na 12 równych części (80-90g każda). Każdą część uformuj w 30-40 cm wałeczek, ułóż w literę S i zawiń końce na kształt
Food Square