Piernik z suszonymi śliwkami to szybkie ciasto, które w przeciwieństwie do tradycyjnych pierników, nie potrzebuje leżakować - ani przed, ani po upieczeniu. Konsystencja piernika jest lekko wilgotna i puszysta, podobna do tej w typowych ciastach ucieranych. Nie jest to ciężki, zbity czy suchy piernik, więc jeśli nie przepadacie za takimi, polecam Wam serdecznie poniższy przepis.Jak przystało na piernik, w jego składzie
Smakołyki Berenikidrożdżami, cukrem i solą. Wlać mleko, zagnieść ciasto. Wlać masło, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Dodać cebulę i boczek, dobrze połączyć.Odstawić do wyośnięcia na 1 godzinę.Gotowe ciasto szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Wyrośnięte
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiski wlać resztę mleka, wbić jajko, dodać sól i suszone zioła. Zagnieść ciasto. Wlać oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować podłużną bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do lodówki na noc.Wyjąć blachę z lodówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Wsypać cebulkę, dokładnie rozprowadzić w cieście. Uformować kulę, umieścić w dużej misce i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia.Wyrośnięte bułeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzewlać resztę mleka z wodą, dodać sól. Zagnieść ciasto. Dodać cebulę z bekonem, wlać oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki opędzlować
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrobnych oczkach.Do wyrośniętego zaczynu dodać starte jabłka, resztę wody, sól i drobno posiekane igiełki rozmarynu. Wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto szybko zagnieść, podzielić na 6 równych części, z każdej uformować okrągła bułkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.Ostatnie jabłko pokroić w plastry
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto jogurtowe (przepis taki jak tutaj):2 jajkaszklanka cukrucukier wanilinowyszklanka kefiru lub maślanki½ szklanki oleju np. ryżowego lub słonecznikowego3 szklanki mąki3 łyżeczki proszku do pieczeniaUbijamy jajka
kuchcikowniaSzybkie w przygotowaniu ciasto drożdżowe z aromatyczną masą piernikową. Zrobiona jest ona z pierników, powideł śliwkowych, przyprawy i rumu. Wierzch ciasta posypany jest maślaną kruszonką. Podczas pieczenia masa piernikowa zanurzy się w ciasto i powstaną smakowite łatki:). Ciasto bardzo smaczne, a popijane mlekiem, to już poezja:) (bardzo zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta, gotuj krok po kroku”). Porcelana ze sklepu
Mała CukierenkaSzybkie w wykonaniu ciasto do którego składniki praktycznie zawsze są w domu, przepis znalazłam na blogu Moje Kucharzenie.Składniki :pół kostki margaryny1 szklanka cukru pudru2 jajka2 łyżki słodkiego dżemu2 szklanki mąki2 łyżeczki sody1 łyżeczka kakaopół łyżeczki cynamonu1 szklanka mlekaMargarynę , cukier, jajka i dżem utrzeć mikserem na gładką masę. Nadal miksując dodawać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i kakao oraz wlewać
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapapierem do pieczenia biszkopty rozłożyć na dnie i bokach blaszki i przelać masę sernikową odsączone brzoskwinie powkładać do masy sernikowej piec w 200C około 45 minut - jeśli się wierzch ciasta szybko przypieka to przykryć go papierem do pieczenia sernik upieczony wyjąć z blaszki jak dobrze wystygnie rant sernika posypać pudrem cukrem sernik jest wilgotny, puszysty i szybko się zjada.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięczas ubijając dodajemy pozostałe składniki. Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wymiarach 28 x 32 cm - placek pieczemy przez 8-9 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto szybko zroluj i owiń zwilżoną ściereczką. W rondelku umieść marmoladę, starkowaną skórkę z cytryny - podgrzewaj na małym ogniu, aż marmolada kompletnie się rozpuści. Lekko ostudź dodaj koniak i wymieszaj
Niezły MłynekSzybkie ciasto bez pieczenia. Idealne ,kiedy nam się nie chce stać i patrzeć w okno piekarnika. Składniki - - opakowanie biszkoptów do tiramisu -sok porzeczkowy -galaretka porzeczkowa (bądz o smaku owoców leśnych ewentualnie wiśni) -galaretka brzoskwiniowa -śmietana do ubijania 36 % ok. 500 g -świeże lub mrożone borówki -konfitura z owoców leśnych lub borówkowa Przygotowujemy galaretki. Dodajemy ciut mniej wody niż jest
Z Kuchni Do Kuchniwięc przetestować kolejny pączkowy przepis. Były już na blogu tradycyjne małe pączki drożdżowe. Tym razem będą to pączki przygotowane na bazie białego sera. Pączki robi się bardzo szybko, ciasto nie wymaga wyrastania, bo nie zawiera drożdży. Usmażone pączki są puchate w środku i bardzo delikatne. Pączki serowe Składniki: 250 g białego sera półtłustego250 g mąki pszennej50
Kulinarne przygody Gatitypowodzeniem w styczniu.. Mięsko na kanapkiSałatka z tortelliniSałatka z makaronemSałatka z kaszą kuskusMielonka na kanapkiPączki bez jajek na gazowanej wodzieSerca drobiowe w sosieSałatka z makaronemMielonka na kanapkiProste i szybkie ciasto kakaowe
Moje domowe kucharzenieakcji z czekoladą w roli głównej i do akcji Babki i babeczki..Gulasz z żołądkówSałatka z makaronemGulasz z piersi kurczaka z warzywamiSurówka z sałaty lodowejSałatka z makaronemProste i szybkie ciasto kakaoweSchabowy ciut inaczejSałatka z tortelliniSałatka z pieczarekBabeczki z parówką
Moje domowe kucharzenie