wiśni około 4 łyżki cukru pudru 200 ml słodkiej śmietanki lub jogurtu cukier do smaku Instrukcje Ciasto na pierogi: Podane składniki wykładamy na stolnicę, lekko mieszamy, dolewamy wodę i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli macie mikser z hakiem wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto. Na początek dodajemy 250 ml wody, a pozostałą dolewamy w razie potrzeby taż(...)cukrem i mieszamy. Przekładamy na sitko żeby pozbyć się nadmiaru soku. Uwagi Jeśli lubicie wiśnie to zapraszam Was na bloga po inne przepisy z tymi owocami: Nalewka wiśniowa Wiśniowe bułeczki z serem Sernik z wiśniami Kruche ciasto z wiśniami Ciasto czekoladowe z wiśniami Beza Pavlova z frużeliną wiśniową Sernik z wiśniami i bezową pianką na kruchym spodzie Pierogi z wiśniami
To co lubię - gotuję i polecamjajek: Taka "poduszka" może utrzymywać jajko ciepłe nawet przez godzinę od przygotowania. To dobry sposób np. wtedy gdy czekamy na domownika aż wróci z piekarni, z ciepłymi bułeczkami na śniadanie :) Ogrzewacz dostępny jest w trzech kolorach: czerwonym, turkusowym i fioletowym. Na pewno spodoba się również dzieciom. Oprócz zabawnych akcesoriów kuchennych, które poprawią nastrój w szarobury, jesienny(...)pozwala na kuchenne eksperymenty, do tej pory przez większość z nas widziane tylko w specjalnych restauracjach czy programach kulinarnych. Na pewno umożliwi on w prosty i szybki sposób zamianę domowej kuchni w salę do eksperymentów. Jak dla mnie to jest po prostu genialny wynalazek i sama bardzo chciałabym dostać taki prezent! Zresztą sami widzicie, jak lubię
Poranek na słodkododatkiem ciecierzycy z domowymi bułkami żytnimi. Do przyrządzenia burgerów użyłam ekologicznej kaszy jaglanej i bardzo aromatycznych przypraw firmy Eco Blik , która jest bardzo smaczna i zdrowa i bardzo szybko się gotuje. Bardzo smakowały mojej rodzinie. Składniki: Burgery: 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej Eco Blik Puszka ciecierzycy 1 cebula 5 łyżek otrąb owsianych 1 jajko Słodka papryka(...)minuty, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 8 części, formujemy w kulki, spłaszczamy dłonią, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Upieczone bułeczki układamy na metalowej kratce i pozostawiamy do ostudzenia. Kaszę jaglaną wsypujemy
Bajeczna KuchniaKto ma problem z podjadaniem w ciągu dnia? Często sięgacie po niezbyt zdrowe przekąski czy słodkości, kiedy w ciągu dnia dopada Was mały głód, a Wy
HealthyCreationsBanalnie proste- a tak pachnące i mięciutkie, że z łóżka wyciągną niejednego śpiocha. Samo robienie ciasta twarogowego i formowanie bułek to jakieś 10 minut, odstawienie i
Karo in the Kitchenwiosennie, jakbym chciała). Tak naprawdę jest to zaprzeczenie definicji chałki: zamiast masła - oliwa, zamiast kruszonki - sól. Hmpf... Moi drodzy - upiekłam chałkę wytrawną! Zagniatając ciasto, planowałam bułeczki. Ale później przypomniałam sobie, jak bardzo podoba mi się kształt chałki, całe to zaplatanie, a później krojenie równiutkich kromek. Nie zastanawiając się wiele, wcieliłam swoją zachciankę w życie. I wiecie co? Wyszła pierwszorzędna(...)mleka z wodą, sól i jajko, zagnieść. Wlać oliwę, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 3 części. Z każdej uformować wałeczek, grubszy po środku i zwężający się na końcach. Zapleść chałkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBułeczkowa Niespodzianka Prosty i szybki sposób na zrobienie czegoś pysznego, zaskakującego. Składniki: · 2 opakowania ciasta pizza · 1 laska kiełbasy podwawelskiej · 10 dag pieczarek · Olej do smażenia · Sól(...)dużych oczach serem i pieczemy jeszcze 2 minutki. 18. Bułeczki gotowe. 19. Smacznego
Kulinarna Chwilatymianek pysznią się różnymi odcieniami zieleni. Pachną tak cudownie i nęcą okrutnie, więc ciągle tylko myślę o tym, gdzie by je dodać. I kiedy przyszedł czas na pieczenie weekendowych bułeczek, pomyślałam, że ziołowe sprawdzą się idealnie. Kiedy ciasto wyrastało pomyślałam, że nadam mu nieco inną formę - i tak powstał uroczy, zawijany chlebek. Miałam w domu akurat jeszcze czosnek niedźwiedzi(...)przestudzone masło, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Uformować kulę, włożyć do natłuszczonej miski i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Zioła posiekać, wymieszać. Masło rozpuścić.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm. Posmarować masłem, posypać ziołami. Zwinąć ciasno w rulon, następnie przeciąć go wzdłuż ostrym nożem i zapleść środkiem na zewnątrz.Przełożyć na blachę wyłożoną
Pożeraczka, czyli raz adobrzewydawało mi się, że nie lubimy się z wypiekami, a już na pewno nie z ciastem drożdżowym. Na Pikniku Smakoszy dostałam jednak od Marty trochę jeżyn, które trzeba było szybko wykorzystać. Jakiś czas temu wpadł mi w oko przepis na drożdżówki u Doroty i już wiedziałam na co poświęcę cały wieczór. Ostatecznie mimo braku wagi kuchennej (jeszcze urządzam się(...)góry, w odległosci około 1 cm od siebie. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 30 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Po wyjęciu z piekarnika można je od razu polukrować
Pasja Smakuwieniec z polędwicą drobiową i serami. Jakiś czas temu dosłownie polubiłam się z ciastem drożdżowym. Kiedyś jedynym wypiekiem drożdżowym była u mnie pizza lub od czasu do czasu jakieś bułeczki. Teraz mogłabym robić drożdżowe smakołyki cały czas. Dziś dzielę się z Wami moim kolejnym pomysłem, jakim jest drożdżowy wieniec z polędwicą drobiową i serami. Idealny na przyjęcie, spotkanie z przyjaciółmi(...)sera 150 g kremowego serka kanapkowego kolorowy pieprz w młynku 1 jajko Przygotowanie: Do kubka wkruszamy świeże drożdże. Dolewamy ciepłe mleko, dodajemy płaską łyżkę cukru i łyżkę mąki. Całość szybko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły rosnąć (na około 5-10 minut, u mnie dziś gorąco więc te 5 minut starczyło). Do miski wsypujemy mąkę (najlepiej przesianą
Słodkie okruszkiW tych bułkach jest dużo cukru i dużo drożdży. Ale nie są ani bardzo słodkie, ani bardzo drożdżowe. Pasują i do dżemu, i do wędliny. A
Karo in the Kitchenbułka z masłem" 😂 J eśli macie tylko trochę więcej czasu, jestem przekonana, że poradzicie sobie bez problemów. Składniki są również tanie i warto pokusić się o zrobienie takiej słodkiej bułeczki, bo po przekrojeniu naprawdę robi niezłe wrażenie. Brioche leopard z czekoladowymi cętkami smakuje jak typowa brioche, trochę podobnie do chałki, choć jest na pewno cięższa w strukturze niż chałka(...)wyłóż papierem do pieczenia i lekko wysmaruj masłem (sam spód). W rondelku wymieszaj trzepaczką skrobię kukurydzianą i mleko. Doprowadź całość do wrzenia, stale mieszając. Uważaj, bo masa dość szybko zgęstnieje . Zdejmij z ognia, dodaj masło, dobrze wymieszaj. Przełóż masę do pojemnika i ostudź przez o koło 30-40 minut (temperatura musi spaść poniżej 50 stopni C, żeby "nie zabić
Słodko-Słony Świat Ilonydrożdżami wlewamy mleko, dodajemy jajka, mieszamy i całość około 8-10 minut zagniatamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie, a ślad po wbitym w nie palcu będzie szybko znikał. Może być tak, że Wasza mąka albo wchłonie więcej płynu i ciasto będzie za suche albo ciasto będzie za mokre– dolewajcie wtedy mleko, po 1 łyżce do ciasta, albo(...)kruszonki robimy posypkę na nasze bułki. Najszybciej – nie dotykając w ogóle składników, posługując się tylko widelcem. Rozkłócamy widelcem jajko, smarujemy nim bułki które następnie szczodrze posypujemy kruszonką. Wstawiamy gotowe bułeczki do piekarnika nastawionego na 190⁰C na 350-40 minut. Uwielbiam je jeszcze ciepłe, ze szklanką mleka lub cytrynową herbatą. Przechowywane w chlebaku lub zawinięte w lniane ścierki, smaczne
Karo in the Kitchen4.9 / 5 ( 12 votes ) Zupa z młodej kapusty z klopsikami Zupa z młodej kapusty z klopsikami to latem wybawienie. Obiad wiadomo jakiś trzeba zjeść, a ta
Ogrodnik w podróżywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Moje Wypieki. Muffinki są przepyszne, wilgotne i smakują jak mięciutkie, serowe bułeczki. Podczas pieczenia tak cudownie pachną, że trudno im się oprzeć. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (7-8 sztuk) 75g żółtego(...)najlepiej doprawić wedle własnego smaku. Użyłam papilotek ze SweetBoxa ( SweetBox Kaszubski ). Do wypieków polecam formę ze sklepu przyjemnegotowanie.pl , ponieważ dobrze przewodzi ciepło, dzięki czemu muffinki pieką się szybko i równomiernie
Di gotuje