szybkie bułeczki - 1518 przepisów (strona:82/102)

Domowa pieczona maca (Pane azzimo al forno) 162

nazwa pochodzi od greckiego „azymos” (co oznacza "bez drożdży"). Przaśny chleb jest w rzeczywistości prostym i ubogim chlebem bez soli i drożdży wytwarzanym wyłącznie z mąki i wody, który szybko się ugniata i przygotowuje, a przede wszystkim ma tę zaletę, że może być przechowywany aż do miesiąca.  Maca ma postać płaskich placków o kształcie owalnym bądź kwadratowym, które(...)Iniziate ad impastare, versando a filo l'acqua fredda. Impastate per circa 2-3 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo.  Ciasto dzielimy na 4 porcje . Formujemy okrągłe bułeczki, które rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy ok. 20 cm i grubości ok. 3 mm. **** Dividete l'impasto per circa 4 pezzetti. Impastate ogni pezzetto dandogli forma sferica, poi stendete

La grande e la piccola cuoca
Klasyczne francuskie croissanty 117

Jak dostałam zaproszenie od Amber do Marcowej Piekarni to od razu się nie zgodziłam. Myślę nie dam rady, czasochłonne to jest, bo to nie mój pierwszy

Moje Małe Czarowanie
Pieczarkowy krem z koperkiem 146

Pieczarkowy krem z koperkiem Pieczarkowy krem, to chyba najłatwiejsza zupa jaka można przyrządzić i zarazem najszybsza . Fakty te wcale nie odejmują jej smaku ,wprost przeciwnie uważam

Ogrodnik w podróży
Dietetyczne pączki orkiszowe z piekarnika,100% bez cukru 1156

czystym sumieniem polecam przepis na pączki nie ociekające tłuszczem. Są równie puszyste,lekkie jak piórko i aromatyczne jak te tradycyjne,a o ileż zdrowsze.Naprawdę nie przypominają drożdżowych bułeczek,smakują jak autentyczne pączki.Dzięki pieczeniu w muffinkowych foremkach idealnie zachowują kształt pączków.Bardzo łatwe do przygotowania.Dodatkowy plus,ciasto można przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie,co znacznie przyspiesza ich wykonanie.Wprowadziłam(...)godzinę do podwojenia objętości.Ciasto będzie dosyć luźne,na pewno nie da się ukształtować w kulę. ciasto wystawić z lodówki do ogrzania.Ogrzane ciasto wyłożyć na blat, uderzyć pięścią i szybko zagnieść.Dłońmi rozpłaszczyć na placek grubości 1 cm.W razie potrzeby oprószyć blat mąką,by się nie kleiło.Szklanką lub metalową obręczą wykrawać kółka.Każdy placuszek rozpłaszczyć w dłoni,na środek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczone pączki 187

preferuję wersję z keksówki, taką jaką możecie znaleźć TUTAJ w przepisie na Brioche. Pączuszki wychodzą tak znacznie bardziej miękkie i wydaje mi się, że są mniej tłuste niż osobne bułeczki. Dla tych, którzy mają chęć na zdrowego pączka, ale jednak słodkiego, do ciast a można wrzucić 50g cukru (to dla ryzykantów), bądź 1/3 szklanki syropu daktylowego, miodu albo syropu klonowego(...)godzinę w ciepłe miejsce, jeśli zaś chcemy piec pączki np. następnego dnia rano, miskę zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Po tym czasie uderzyć ciasto ręką i szybko zagnieść. Ręce można lekko natłuścić, żeby ciasto się do nich nie kleiło, odrywać nieduże kawałki ciasta i formować kulki wielkości piłki ping-pongowej, można też w środek włożyć pół łyżeczki gęstego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Smażona mozzarella 187

W środku ciągnąca z wierzchu chrupiąca. Taka jest smażona mozzarella. Smakuje super z sałatą. Kulki mozzarelli przeciąć wzdłuż dłuższego boku. Lekko posolić i obsypać pieprzem i

Kuchnia Pokoleń
Francuskie gniazdka z budyniem i śliwką 177

ciasto francuskie sięgam zawsze wtedy, gdy w szybki sposób chcę wyczarować jakiś fajny i szybki deser do kawy. A że łasuchem jestem wielkim, to takie zachcianki zdarzają się często, więc staram się mieć zawsze jakieś opakowanie gotowego ciasta francuskiego w lodówce, tak na wszelki wypadek. Ciasto francuskie można za każdym razem przygotować inaczej, dodając do niego różne owoce czy nadzienia(...)metalową kratkę i pozostawiłam je do wystygnięcia. Przed podaniem ciastka oprószyłam cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego, np.: francuskie bułeczki z makiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/francuskie-bueczki-z-makiem.html), francuskie bułeczki z serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/francuskie-bueczki-z-serem.html), ciastka francuskie z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/ciastka-francuskie-z-marmolada.html), francuskie ślimaczki z mięsem (link

Waniliowe Improwizacje
Domowe burgery z serem blue 91

Zdrowy fast food – brzmi nieprawdopodobnie? To mit! Gotując w domu, możesz stworzyć mniej kaloryczne wersje swoich ulubionych potraw z restauracji szybkiej obsługi. Dzięki sprytnym sztuczkom i odpowiednim produktom nawet burger może stać się lekkostrawnym daniem. Wypróbuj przepis na smaczne, domowe danie typu fast food. Składniki: Bułki ( około 6 bułek) 1/2 kostki świeżych drożdży(...)zagniatamy aż masło dokładnie połączy się z ciastem. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1.5 godziny. Po tym czasie formujemy bułeczki (z podanej ilości ciasta powinno wyjść około 10 sztuk), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut

Wymiar Zdrowia
Domowe burgery z serem blue 99

Zdrowy fast food – brzmi nieprawdopodobnie? To mit! Gotując w domu, możesz stworzyć mniej kaloryczne wersje swoich ulubionych potraw z restauracji szybkiej obsługi. Dzięki sprytnym sztuczkom i odpowiednim produktom nawet burger może stać się lekkostrawnym daniem. Wypróbuj przepis na smaczne, domowe danie typu fast food. Składniki: Bułki ( około 6 bułek) 1/2 kostki świeżych drożdży(...)zagniatamy aż masło dokładnie połączy się z ciastem. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1.5 godziny. Po tym czasie formujemy bułeczki (z podanej ilości ciasta powinno wyjść około 10 sztuk), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut

Wymiar Zdrowia
Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą 131

podobną temperaturę do naszego ciała – tyle zdecydowanie drożdżom wystarczy. Należy małymi partiami dodawać mąkę , zbyt duża ilość mąki spowoduje, że ciasto będzie zbite, twarde, zacznie się szybko kruszyć i równie szybko stanie się suche. Ciasto z małą ilością mąki zdecydowanie trudniej zagniatać, ale wraz z czasem mąka wciąga płyn i ciasto staje się bardziej elastyczne, aż wreszcie powstaje gładka(...)rano . Wyrośnięte i uformowane już w tą „harmonijkę” ciasto włóżcie do lodówki i wyjmijcie na ok. 1 godzinę przed pieczeniem. Jeśli szukacie przepisów na więcej drożdżowych wypieków: Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą Drożdżowe kieszonki z serem i szynką Słodkie bułki pszenne z ziemniakami Cynamonowe bułeczki   Artykuł Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą pochodzi z serwisu Słodkie

Słodkie Gotowanie
Śniadanka synka 125

weekend piekę babeczki/gofry itp. coś bardziej pracochłonnego. A do śniadanka polecam domowy kompocik/soczek. Jaglanka Jemy ją raz w tygodniu. W deszczowe dni na ciepło, w upalne na zimno :) Proste, szybkie zdrowe. Składniki: Jedna część kaszy jaglanej na 3 części wody Owoce, daktyle, rodzynki 1. Kaszę jaglaną przelewamy na sitku gorącą wodą. 2. Wodę zagotowujemy, wsypujemy kaszę i mieszamy. 3. Gotujemy(...)zamiast banana można użyć: 4 łyżeczki cukru pudru/stewii/ksylitolu 1. Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do serka, dokładnie mieszamy.  2. Wsypujemy kakao i powoli mieszamy. Podajemy na tostach lub bułeczce. Można pokroić również banana/kiwi na wierzch kanapki. Mmm Pycha! Zerknij na mojego facebooka

Na moim talerzu
Śniadanka synka 172

weekend piekę babeczki/gofry itp. coś bardziej pracochłonnego. A do śniadanka polecam domowy kompocik/soczek. Jaglanka Jemy ją raz w tygodniu. W deszczowe dni na ciepło, w upalne na zimno :) Proste, szybkie zdrowe. Składniki: Jedna część kaszy jaglanej na 3 części wody Owoce, daktyle, rodzynki 1. Kaszę jaglaną przelewamy na sitku gorącą wodą. 2. Wodę zagotowujemy, wsypujemy kaszę i mieszamy. 3. Gotujemy(...)zamiast banana można użyć: 4 łyżeczki cukru pudru/stewii/ksylitolu 1. Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do serka, dokładnie mieszamy.  2. Wsypujemy kakao i powoli mieszamy. Podajemy na tostach lub bułeczce. Można pokroić również banana/kiwi na wierzch kanapki. Mmm Pycha! Zerknij na mojego facebooka

NA MOIM TALERZU
Cynamonowe ślimaczki z jabłkiem, rodzynkami i solonym karmelem 152

śród wszystkich drożdżowych wypieków jeden darzę olbrzymim uwielbieniem. Nie wiem, czy to sprawa mojego ukochanego cynamonu, czy także jego zakręconej formy, ale wszelkie cynamonowe bułeczki od szwedzkich kanelbullar po amerykańskie sticky buns wprost ubóstwiam. Mój dzisiejszy przepis bazuje na tych ostatnich. Oprócz pysznego nadzienia z jabłek i rodzynek oblałem je glazurą z solonego karmelu, który potęguje cudowne wrażenia przy każdym(...)Wymieszaj z cukrem. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans, aby stały się miękkie. Następnie odcedź i wymieszaj z jabłkami. Formowanie i pieczenie Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i szybko zagnieć na podsypany mąką blacie. Następnie rozwałkuj na prostokąt o dłuższym boku o długości ok. 45 cm i o grubości ok. 3-4 mm. Wierzch ciasta posmaruj miękkim masłem. Wysyp

Food Square
Mleczne bułeczki z makiem 192

Mleczne bułki z makiem uwielbiamy gdy są świeże, gorące i puszyste, te bułeczki mają lekko maślany smak i do tego są delikatnie słodkie. Najpyszniejsze są zaraz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczemy chleb - cześć 2 168

wyrastanie. Szybkie drożdże- to nic innego jak drożdże suszone z dodatkiem enzymów i pożywki, co ma przyśpieszyć ich proces wyrastania. Ciasto z tym rodzajem drożdży rośnie tak szybko że często można pominąć jeden etap fermentacji, uformować bochenek i do pieca. Ma to jednak wpływ na jakość i smak pieczywa ( osobiście nie polecam - no chyba że robicie racuchy a dzieci czekają(...)chleb z tym rodzajem zaczynu znajdziesz  Tu Pate fermentee-  bardzo ekonomiczny zaczyn. Zostawia się odrobinę ciasta właściwego na dzień następny, i wykorzystuje zawarte w nim drożdże. Bułeczki panini są właśnie na bazie takiego zaczynu. Biga- włoski zaczyn o gęstszej glinianej konsystencji. Zawiera mało wody i to powoduje, że zakwas fermentuje stosunkowo powoli. Powstaje mniejsza ilość kwasu dzięki temu

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
KIEŁBASKI PIECZONE W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM 326

Warto wybrać jak najlepszej jakości kiełbaskę, gdyż jej smak decyduje o jakości dania. Małe kiełbaski owijamy w całości, większe przed zawinięciem należy pokroić na mniejsze kawałki.  Ciasto drożdżowe szybko rośnie, dobrze się wyrabia i nie sprawia żadnych problemów podczas owijania. Po upieczeniu jest mięciutkie i zachowuje świeżość przez kilka kolejnych dni.  Podana w przepisie porcja ciasta wystarczyła(...)delikatnie i niezbyt ciasno owijamy wokół kiełbaski. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy niewielkie odstępy. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 30 minut do lekkiego podrośnięcia. Opcjonalnie wierzch wyrośniętych bułeczek możemy posmarować roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180℃ bez termoobiegu. Bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, na złoty kolor. Wykładamy na talerz

cool and minty

Proponowane wyszukiwania