śmietanie tym szybciej zagęścimy sos lub zupę. Ja przed wlaniem śmietany powoli ogrzewam ją do temperatury zupy. Wlewam śmietanę na chochlę zanurzam delikatnie na gorącym sosie, zupie przemieszam i wlewam. Zapobiega to szybkiemu ścięciu się śmietany. Po dodaniu kwaśniej śmietany nie powinno już sosu się gotować inaczej powstaną grudki. ŻÓŁTKO Żółtko dodajemy krótko przed podaniem, wymieszamy z 2 łyżkami sosu(...)ścięło. Podgrzewamy taki sos na małym ogniu. Sos będzie wtedy aksamitny. MĄKA(SKROBIA) ZIEMNIACZANA Tego typu zagęszczanie nadaje neutralny smak. Jest to jeden z szybszych sposobów zagęszczania gorących sosów, zup. Wymieszamy mąkę 1:1 z zimną wodą po czym wlewamy ją do naszej zupy, sosu. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę zagotujemy. ZASMAŻKA Aby ją przyrządzić należy na patelni(garnku) roztopić
Basia w kuchniJak zawsze mam opóźnienie jeżeli chodzi o dodawanie postów na bieżąco :) Jestem SuperMamą !!! W poniedziałek wieczorem synek wpadł na pomysł
ClauditteMissCookingMoja przygoda z zupą serową zaczęła się od pewnej podróży. Wracałam z dość daleka. W samochodzie spędziłam już jakieś 8 godzin, a jeszcze kolejne
Codzienna kuchnia niecodziennaSłodko-słony barszczyk z węgierek – zupa mojego dzieciństwa. Klasyczna pamuła pochodzi z Podkarpacia i jest robiona z suszonych śliwek z cynamonem, goździkami i miodem, a podawana
Kuchenne zapiski EdytyZupa mleczna to świetny sposób na szybkie i zdrowe śniadanie :) Makaron możemy ugotować wcześniej i przechowywać w lodówce np. jeśli ugotujemy go wieczorem rano będziemy mieli pyszny zdrowy posiłek w kilka minut Składniki : Makaron - u mnie pełnoziarnisty, ale możemy użyć ulubionego Mleko miód cynamon- spora szczypta ( Na jedną porcję: szklanka ugotowanego makaronu, szklanka mleka i łyżeczka miodu ) Przygotowanie(...)przekładamy do garnuszka, zalewamy szklanką mleka - podgrzewamy,ale nie gotujemy ponieważ zalany wrzącym mlekiem miód straci swoje zdrowotne właściwości . Posypujemy szczyptą cynamonu Do miseczki wlewamy łyżeczkę miodu i zupę mleczną Smacznego
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęCzasem chcemy przygotować coś dobrego, sycącego i smacznego – a przede wszystkim na szybko. Tak zrodził się pomysł na tą zupę – treściwą i pyszną, a zarazem do zrobienia w 15 minut. A najważniejsze, że wszystkim smakowało ;) Z podanych składników wyjdzie 4-6 porcji, w zależności od apetytu żarłoków ;) Składniki: 2 puszki fasolki czerwonej konserwowej 500ml przecieru pomidorowego 500g mięsa
Jak gotować i nie zwariowaćlodówce zalegał mi brokuł, więc nie wiedziałam jak go wykorzystać. Szybkim i prostym sposobem jest po prostu zupa..! Składniki: 1 brokuł 1/2 średniej marchewki 1/4 pietruszki plaster selera 1 średni ziemniak susz warzywny przyprawy: pieprz, warzywko, liść laurowy, 2 ziela angielskie 2 skrzydełka z kurczaka woda Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę i czekamy, aż się zagotuję. Wrzucamy skrzydełka
Truskawkowa Fiestatrzeba na nią poświęcać dużo czasu. Przepis wziął się z potrzeby zjedzenia czegoś treściwego i mocno warzywnego. Pierwsze co wpadło mi do głowy to warzywna zupa. Na widok kukurydzy i fasoli jednak szybko poszłam w kierunku meksykańskich smaków. Nie myliłam się, wyszło wspaniale Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych(...)pomysłów na zupę to kliknijcie tutaj -> klik ! Warzywna zupa meksykańska 4 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal) czas przygotowania to ok. 50 minut (w tym ok. 30 minut gotowania) koszt to ok. 26 zł 90 gr (ok. 7 zł za jedną porcję) Składniki: oliwa z oliwek do smażenia papryka 2 sztuki cebula czerwona 2 sztuki papryczka chili
rabarbarowoZupę z ciecierzycy przygotowuje się naprawdę bardzo szybko. Te jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe. Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy. Można używać jej do wszelkiego rodzaju past,sałatek, zup lub gulaszy. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy
potrawyregionalnezupa ze szczupakiem Niewiele jest zup które robi się w tak szybko i w których smak dorównuje bogactwu cennych składników. składniki dla czterech osób 400 g filetów ze szczupaka ( lub innej ryby o jasnym, zwartym mięsie) 0,6 l wywaru rybnego 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 2 małe papryczki chilli sok z połowy(...)imbiru. Smażymy przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewam wywarem rybnym. Dodajemy filety ze szczupaka, gotując przez kolejne 7-10 minut, na koniec wlewamy mleczko kokosowe. Zupę przyprawiamy posiekaną papryczką chilli, sokiem z cytryny, oraz solą . Gotujemy jeszcze minutę, a następnie nakładamy na talerze
Miód i pieprzktórą zrobimy w 25 minut. Na fajnym aromatycznym koncentracie bulionu warzywnego Krakus , który to skraca nam czas przygotowania potrawy.Dodałam grzyby leśne, ale można dodać pieczarki. Zupa jest fajna aksamitna i bardzo szybka i prosta do zrobienia. 300 ml koncentratu bulion warzywny Krakus 900 ml wody 1 cebula 1 por biała część 2 marchewki 70 dkg podgrzybków 4 trójkąty(...)grzybów przesmażonych wykładam do dekoracji. Wlewam bulion, wodę i gotuję na wolnym ogniu około pięć minut. Na końcu dodaję serki i mieszam aż się rozpuszczą. Doprawiam według uznania. Zupę miksuję i podaję z grzankami i odłożonymi grzybami, natką i estragonem
wesoła kuchniasposób to taki mój smak dzieciństwa. Moja babcia często ją gotowała i zawsze wszystkim smakowała. Jakie ma zalety? To proste: niezwykle łatwo ją ugotować, do tego gotuje się ją szybko i zdecydowanie można ją opatrzyć napisem "tania kuchnia"... no i jest pyszna... SKŁADNIKI 4 - 5 dużych ziemniaków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1/4 dużego selera 2 cebule(...)garnka, zalewamy wodą, dodajemy kostkę i gotujemy. W osobnym garnku umieszczamy kawałki cebuli, zalewamy wodą i gotujemy aż uzyskamy ciemnobrązowy płyn - przecedzamy go i dolewamy do garnka z zupą. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie (ziemniaki powinny się lekko rozlatywać, ale nie rozgotować, dzięki temu zupa będzie gęściejsza). Do gotowej zupy dodajemy natkę, doprawiamy solą, pieprzem. Jeśli macie ochotę możecie
Czary - gary w kuchnimoże być coś lepszego od rozgrzewającej zupy zimową porą? Może, ale tylko zupa kremowa z dyni. Gotuje się szybko i nie skupiamy się na kształtnym krojeniu warzyw, bo i tak będziemy ją miksować. Wersja wegańska bez śmietanki. Składniki: – 1/2 dyni Hokkaido – 2 marchewki – 1 pietruszka – 1/2 kalafiora(...)pietruszkę. – Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię ze skórą i różyczki kalafiora. – Gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. – Zupę zmiksować, dodać sok pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zagotować. – Na koniec można wlać śmietankę. – Podawać z ugotowanym na sypko ryżem
To co kochamniej kumin, kolendra, pieprz kajeński, curry, świeży imbir oraz plasterki papryczki chili. Zupa doskonale rozgrzewa od środka i zapewnia uczucie sytości. Do tego, jak większość zup kremów, jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki: 2 średniej wielkości bataty 2 marchewki 2 szalotki 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżki masła(...)minucie dodajemy posiekane ząbki czosnku. Bataty i marchewki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, podsmażamy przez chwilę, po czym zalewamy bulionem. Całość gotujemy około 30 minut. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, curry, pieprzem kajeńskim, utartymi w moździerzu kminem rzymskim i nasionami kolendry oraz startym imbirem. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy masło orzechowe i całość miksujemy na gładki krem
Smakowity Blog Kulinarny