szparagi - 5593 przepisów (strona:31/373)

Kremowa zupa szparagowa 131

Szparagi to wykwintne w smaku warzywa. Kiedy pojawiają się na straganach chętnie je kupujemy, bo można z nich przygotować dania na różne sposoby i jakie by nie były, zachwycają i smakiem i wyglądem. Ale... sezon na te smaczne warzywa jest niestety krótki. Dlatego cieszmy się z tego, że właśnie są, że kuszą aby je kupić. Dzisiaj zachęcam Was do zrobienia(...)pysznej, wykwintnej w smaku, kremowej   zupy   z tymi właśnie niezwykłymi warzywami Składniki: 1 l bulionu z warzyw 500 g białych szparagów 2 łyżki masła klarowanego szczypta cukru ½ szklanki śmietany (12 – 18%) 2 mięsiste pomidory sól i pieprz do smaku ok. 2 łyżeczki soku z cytryny (do smaku) 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki kilka listków bazylii do dekoracji Wykonanie

Kuchnia u Krysi
Jak przygotować szparagi 188

Szparagi nie często goszczą na naszych stołach – są uważane raczej za produkty luksusowe i trudno dostępne. Na szczęście trend ten zaczyna się zmieniać. Poniższy tekst przybliży nam to - jak przygotować szparagi, aby były smaczne i zdrowe. Szparagi są bowiem nie tylko pyszne, ale także zdrowe i powszechnie uznawane za afrodyzjaki. Aby jednak cieszyć się ich wybornym smakiem, musimy je właściwie(...)wybrać. Jak przygotować szparagi Wybierzmy więc sprawdzone targowisko lub sklep i zdecydujmy się na te szparagi, które posiadają zamknięte główki oraz błyszczące i sprężyste pędy. Szparagi fioletowe są najsłodsze, zielone posiadają nieco delikatniejszy smak, a białe trzeba obierać, gdyż są najbardziej włókniste. Warto też pamiętać, by przed gotowaniem odciąć zdrewniałe końcówki – niezależnie od koloru szparagów . Post Jak przygotować szparagi pojawił

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak przechowywać szparagi 176

Choć szparagi są pyszne i zdrowe, to jednak szczególną uwagę należy zwrócić na ich właściwe przechowywanie. W przeciwnym razie szybko się zepsują, stając się suche i łykowate. Jak przechowywać szparagi Po wyjęciu z reklamówki należy obciąć końce szparagów – w taki sam sposób, w jaki robimy to z kwiatami. googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1438249643431-0"); }); Następnie szparagi trzeba umieścić(...)słoiku, do którego wcześniej należy nalać 5 cm zimnej, filtrowanej lub mineralnej wody. Sprawdźmy też, czy końce szparagów są zanurzone w wodzie. Na słoik nakładamy czysty plastikowy worek w taki sposób, by tworzył coś w rodzaju bańki nad szparagami . Słoik wkładamy do najzimniejszego miejsca w lodówce. Tak przygotowane szparagi możemy trzymać nawet tydzień, wymieniając mętną wodę na świeżą. Post

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Risotto z groszkiem i szparagami oraz smażone na maśle przegrzebki 125

Jakiś czas temu totalnie skradły moje serce również przegrzebki. To połączenie jest dla mnie idealne. Lepiej już być nie może. Składniki (na 2 porcje): Risotto z groszkiem mrożonym i szparagami zielonymi: 3/4 szklanki ryżu Arborio 1 lampka białego wina 500 ml bulionu drobiowego/ warzywnego lub wywaru na owocach morza 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 gran startego parmezanu 50 gram(...)masła + 1 łyżka 1 łyżka oliwy z oliwek 3/4 szklanki mrożonego groszku 1/2 pęczka zielonych szparag szczypta soli i pieprzu Duszone główki szparag z zielonym groszkiem (jako dekoracja): wszystkie główki zielonych szparag użytych do risotto powyżej 3 łyżki mrożonego groszku 2 łyżki masła świeżo zmielony pieprz szczypta soli Smażone przegrzebki: 2 łyżki masła sól i świeżo zmielony pieprz

Mango Papaja
Zielone szparagi zapiekane pod beszamelem 165

Kiedy już zaspokoiliśmy swój apetyt zjadając sporą ilość białych szparagów tylko z tartą bułką i masłem, a zielonych usmażonych na patelni grillowej, przyszedł czas na przyrządzanie szparagów na inne sposoby. Tym razem zielone zapiekane pod beszamelem. Proste i bardzo smaczne. Można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec. składniki 500 g zielonych szparagów 6 plasterków(...)szynki parmeńskiej beszamel: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka (250 ml) mleka 2 łyżki startego parmezanu sól pieprz gałka muszkatołowa przygotowanie Przygotować szparagi.  Przygotować szparagi.  Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce  odłamać -  szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Nie obieramy.  Włożyć  szparagi do garnka z gotującą

Stare Gary
Czas na SZPARAGI... 111

Wreszcie moje ukochane szparagi, choć najbardziej lubię zielone, jednak i białymi nie pogardziłam, tym bardziej, że cena 4 złotych za pęczek iście zachęcała mnie do kupna. Tego właśnie zazdroszczę chłopakowi - wszędobylskiego dostępu do szparagów (mieszka w miejscu gdzie praktycznie każdy sąsiad je uprawia), stąd też ich niska cena. U mnie natomiast szparagi można dostać w dwóch miejscach albo na targu(...)cena 11 złotych za pęczek, często już fioletowych od słońca szparagów), albo w warzywniaku (cena 12 - 13 złotych za pęczek, co prawda świeższe, jednak to nie to samo co te świeżo zebrane z pola).  Przyrządziłam je tradycyjnie z tarta bułką na masełku, takie lubię najbardziej.  Składniki 2 pęczki białych szparagów bułka tarta masło  sól, cukier Sposób

Kuchenne aromaty
Szparagi pieczone z fetą i pomidorkami 62

Szparagi pieczone z fetą i pomidorkami Szparagi pieczone z fetą i pomidorkami to pyszna majowa przekąska. Powiem Ci, że dla mnie jest to idealne połączenie. Danie to jest bardzo proste do przygotowania, bez problemu zrobi je każdy, a współbiesiadnicy będą zachwyceni. W sezonie na szparagi te smaczne i zdrowe warzywa bardzo często pojawiają się na naszym kuchennym stole. Dają(...)ogromne pole do popisu, jeśli chodzi o możliwość łączenia ich z innymi produktami. Ostatnio ogromnym hitem były dania z pieczonymi pomidorkami i fetą, ja postanowiłam do nich dorzucić jeszcze szparagi. Musze przyznać, i moi domownicy również to potwierdzają, że to połączenie jest przepyszne. Pieczone szparagi możesz podać po prostu z kawałkiem bagietki, wtedy będzie to nieco lżejsze danie. Natomiast jeśli

Kulinarne przygody Gatity
Sajgonki ze szparagami 75

Sajgonki ze szparagami. Świeże Sajgonki to moja ostatnio ulubiona przekąska, czyli wiosenne naleśniki w papierze ryżowym. Już jest sezon szparagowy postanowiłam więc zrobić Fresh Spring Rolls ze szparagami, marchewką, ogórkiem i sałatą rzymską. Ostatnio pokazałam Wam mój przepis na spring rolls z nadzieniem warzywno-krewetkowym z sosem sojowym, do sajgonek ze szparagami podałam sos sweet chili jest idealny w smaku(...)Przepisy na szparagi: TUTAJ Dzisiaj dla Was podwójną porcję naszych ulubionych świeżych sajgonek. Fresh Spring Rolls są idealne podczas diety. Te domowe sajgonki są pyszne, orzeźwiające, kolorowe i łatwe w przygotowaniu. Wykorzystałam świeże zielone szparagi, których nie trzeba ani obierać ani grillować i świeże warzywa. Jak chcecie się odchudzić to farsz z samych warzyw jest najlepszy! Składniki farszu są dowolne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szparagi w sosie jaglano-bazyliowym 63

Ostatnio piękne szparagi kuszą na straganach, więc korzystam póki mogę z sezonu, bo zielone szparagi to moje ulubione wiosenne warzywo. Mogę jeść je codziennie, w różnych postaciach, ale najbardziej lubię gotowane al dente, nawet polane tylko oliwą. Dzisiaj podaję przepis na prosty, zdrowy sos – dip, który może być podawany nie tylko do szparagów, ale i do marchewki, selera naciowego(...)kalarepki. Zielone szparagi są najcieńsze ze wszystkich odmian, aromatyczne i wyraziste w smaku. Są miękkie i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem, przez co posiadają pod skórką najwięcej prozdrowotnych właściwości, całe bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, magnez, fosfor czy wapń. Oprócz tego zawierają asparaginę , która wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu. Inny składnik – glutation

To co kocham
Pyszny sos z końcówek szparagów i makaron z pieczonymi pomidorkami 90

Ostatnie szparagi znikają ze sklepowych skrzynek. To dobry czas, by wykorzystać je do ostatniego ogonka i móc nacieszyć podniebienie smakiem tych smukłych piękności. Zapraszam zatem na kolejny pyszny makaron ze szparagowym tłem! Kremowy sos ze szparagowych ogonków to kolejny pomysł na wykorzystanie odcinanych końcówek szparagów w kuchni. Gotowane do miękkości w niewielkiej ilości wody i zmiksowane ze śmietanką stają się(...)aromatycznym i gęstym sosem, który pysznie otula makaronowe kształty. Taki sos można przetrzeć przez sitko, żeby był gładki ale ja tego nie zrobiłam, a niewielkie włókna z końcówek szparagów, które zostały drobno zmiksowane, nie przeszkadzają podczas nawijania tej pyszności na widelce :) Do tego czosnek, liście świeżego szpinaku, które pysznie omdlewają w gorących objęciach makaronu i korale pieczonych pomidorków koktajlowych, dodających

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Risotto ze szparagami 81

Bardzo proste do zrobienia risotto, a zachwyca smakiem! Dla każdego fana szparagów oraz kuchni wege. Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki (2 porcje): 160 g. ryżu arborio 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 50 ml. białego(...)wytrawnego wina 600 ml. ciepłego wywaru warzywnego 5 łyżeczek masła 14 łodyg zielonych szparagów 1 łyżka oleju 4 łyżki drobno startego sera typu parmezan 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny sól, pieprz listki bazylii (opcjonalnie) Cebulę drobno posiekaj, czosnek pokrój w plasterki. Z łodyg szparagów odłam twarde końcówki. Szparagi pokrój na kawałki około 1 cm. Końcówki

Delicious Place
Szparagi po japońsku z omletem i sezamem. PRZEPIS 61

Mamy już całkiem sporą kolekcję przepisów na szparagi, ale ten jest wyjątkowy, bo wprowadza to wyborne warzywo w azjatyckie klimaty. Robimy szparagi po japońsku z omletem i sezamem. Przepis na szparagi po japońsku Składniki: Pęczek zielonych szparagów , Łyżka ziaren sezamu, 2 jajka, olej, jasny sos sojowy, sól. Składniki na 2 porcje. Jak zrobić szparagi po japońsku? Na suchej patelni upraż(...)ziarna sezamu, zdejmij. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki ( zobacz poradnik ), pokrój ukośnie, rozdzielając główki od reszty. Jaka wbij do miseczki, dodaj szczyptę soli, roztrzep. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, wlej masę jajeczną, smaż aż się zetnie – można przewrócić. Omlet zdejmij, pokrój w paseczki. Teraz na patelnię wrzuć łodygi szparagów, smaż przez 2-3 minuty, często mieszając, dorzuć główki

Kulinarna Polska
Łosoś na słodko ze szparagami w 20 minut 96

Łosoś na słodko ze szparagami w 20 minut to obiad, który przygotujecie dosłownie w niecałe pół godziny. Danie jest bardzo proste, nie wymaga wielu składników i z całą pewnością z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Łosoś od dłuższego czasu zagościł na naszych stołach. Jest to ryba ceniona nie tylko za wykwintny smak, ale również zawiera właściwości zdrowotne. Zawiera w sobie(...)witaminy z grupy B zawiera witaminę A zawiera witaminę E jest bogaty w witaminę D Składniki na obiad w 20 minut 2 filety z łososia ok. 150g pęczek szparagów 1 łyżeczka rozmarynu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny Składniki na sos beszamelowy 3 łyżki mąki 70g mąki ok. 300ml mleka szczypta gałki muszkatołowej szczypta

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szparagi w mundurkach 69

Szparagi w mundurkach Danie Śniadania Porcje 2 osoby Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 11 minut Składniki 1 paczka szparagów (najlepiej zielonych) 1 paczka szynki surowej podsuszanej (np. parmeńska, serrano) 4 szt. jajek 20 g masła (roztopionego) Sposób przygotowania Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki (jeśli używamy białych szparagów, wtedy jeszcze obrać). Szparagi gotować(...)parze przez 1 minutę, następnie zalać zimną wodą. Plastry szynki jeśli jest taka konieczność podzielić na mniejsze kawałki/paski i zawijać w nią szparagi. Główki szparagów posmarować rozpuszczonym masłem (lub zanurzać z rozpuszczonym maśle). Zawinięte w szynkę szparagi układać w naczyniu żaroodpornym. Piec 10 minut. W trakcie pieczenia szparagów naszykować jajka w ulubiony sposób. Proponuję ugotować na miękko lub zrobić

Wypieki i Rumieńce
Sałatka ala Cezar z młodych ziemniaków i szparagów 97

Lubię ziemniaki ale tylko młode. Są pyszne, soczyste i lekko słodkie. Młode ziemniaki mogę jeść na ciepło i na zimno. Sałatka ala Cezar z młodych ziemniaków i szparagów jest daniem, które właśnie można jeść na ciepło lub letnie. Idealna sałatka na lato. Lubię gotować sezonowo, więc o tej porze w mojej kuchni dominują ziemniaki , szparagi , młoda kapusta i truskawki(...)zachowują smak w ustach i przedłużają uczucie zadowolenia i nasycenia. Dlatego też jemy mniej i rzadziej, kiedy potrawy zawierają tłuszcze . Wracając do sałatki to dodałam również do niej zielone szparagi i oczywiście rzymską sałatę. Jest to sałatka warta wypróbowania, szczególnie jako przystawka do grilla. Polecam przepis poniżej. Sałatka ala Cezar 4 porcje Składniki: 500 g młodych ziemniaków 250 g zielonych

codojedzenia