szparagi - 5593 przepisów (strona:34/373)

Bezglutenowe ciasto ze szparagami i suszonymi pomidorami 155

okazji środy przychodzę do Was z ciastem. Jest to jednak ciasto szczególne, bo wytrawne. Bezglutenowe ciasto ze szparagami i suszonymi pomidorami to ukłon w stronę osób, które ze słodkości najbardziej lubią boczek To także kolejny powód na to, aby kupić szparagi po drodze z pracy i cieszyć się nimi, póki jest na nie sezon Dla mnie tegoroczny maj to zdecydowanie(...)miesiąc pod znakiem szparagów. Mamy dopiero 9 dzień miesiąca, a ja już wydałam na nie tyle pieniędzy, że aż szkoda mówić Niestety nie należą one do warzyw tanich, jednak uważam, że raz w miesiącu można się nimi objadać (nawet rezygnując z innych smakołyków :)). Wiecie dlaczego warto jeść szparagi? Jeśli nie to odsyłam to posta z przed kilku dni, znajdziecie

365 dni dookoła kuchni
ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu, laktozy i jajek) 234

Korzystam z sezonu na szparagi i tak jak obiecałam wpada pierwszy przepis z nimi w roli głównej. Dzisiaj zapraszam na lekki, zdrowy i przepyszny krem z zielonych szparagów, który jest prosty i ekspresowy w przygotowaniu. Znakomity na śniadanie, obiad i kolację a także na wizytę gości bo nie tylko smakuje, ale i prezentuje się wspaniale Składniki na 4 porcje(...)pęczek zielonych szparagów (ok 500 g – po odcięciu łodyg ok 400 g) 50 g tłuszczu ( masło klarowane , smalec , olej kokosowy , oliwa z oliwek ) 50 g cebuli 5 g (2 ząbki) czosnku 1 litr rosołu (bulionu warzywnego – osoby na redukcji) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie śmietana 30% lub śmietanka kokosowa opcjonalnie starty

Ola la LCHF
Stir-fry z pieczarek i szparagów 141

Witajcie ponownie po małej przerwie!  Zapraszam po pyszny przepis na stir-fry z pieczarek i szparagów . Od dziś przez kolejny tydzień będę Was zasypywać przepisami na dania z pieczarek, ponieważ rozpoczęła się akcja kulinarna - Pieczarkowy tydzień organizowana przez Anię z bloga Mops w kuchni . Bardzo lubię pieczarki pod wszystkimi postaciami, zawsze z niecierpliwością czekam na tę akcję i czynnie(...)pewnością będzie często gościć na moim stole, a także w pudełkach z jedzonkiem do pracy, ponieważ idealnie się do tego nadaje. Polecam Wam tak przygotowane pieczarki ze szparagami, ponieważ to błyskawiczna do zrobienia i bardzo prosta potrawa, która z pewnością zasmakuje każdemu!  Stir-fry z pieczarek i szparagów Składniki:  nieduży pęczek zielonych szparagów kilka pieczarek (użyłam brązowych

Codzienne Gotowanie
Risotto z zielonymi szparagami 143

Risotto to jedno z moich ulubionych dań, a nie wiedzieć czemu przygotowuje je stosunkowo rzadko. Postanowiłam to naprawić i korzystając jeszcze z sezonu na szparagi przygotowałam risotto z zielonymi szparagami . Mam nadzieję, że u Was też jeszcze są szparagi, bo to włoskie danie jest wyśmienite i gorąco je wszystkim polecam!  O przygotowaniu prawdziwego, tradycyjnego risotto oraz o jego historii(...)Podczas gotowania trzeba obserwować ryż i to jak stopniowo zmienia się jego kolor i jak wydziela się skrobia, która sprawia że risotto staje się kremowe.  Risotto z zielonymi szparagami Składniki : 2 szalotki bananowe, lub 1 średnia biała cebula 1 szklanka ryżu do risotto (arborio) (może być odrobinę więcej) 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 1 litr bulionu lub wywaru

Codzienne Gotowanie
Pieczony kurczak ze szparagami, ziemniakami i rzodkiewkami 142

Szukałam ostatnio inspiracji szparagowej i znalazłam ją w newsletterze z „Bon appetit”, gdzie między różnymi szapragowymi przepisami krył się i ten- pieczony kurczak ze szparagami, rzodkiewkami i ziemniakami. Danie to jednak nie wpadłoby mi pewnie w oko, gdyby nie sos – winny, maślany z dużą ilością czosnku i dodatkiem anchois. Wiedziałam, że będzie pyszny i aromatyczny(...)jeżeli chodzi o pieczone rzodkiewki to muszę przyznać, że są świetne! Chyba nawet tak je bardziej lubię niż w ich surowej, chrupiącej odsłonie. Niestety Emilka nadal nie lubi szparagów. Przekonała się już do kilku zielonych warzyw (ostatnio sałata!) ale to jeszcze nie jest rok szparaga:) więc danie to świetnie sprawdziło się w tej sytuacji – łatwo tu skomponować dziecięcy talerz

Cooking for Emily
Pęczak ze szparagami i orzechami 153

Zrobiłam sobie szparagowy weekend. Każdego dnia coś ze szparagami. Najbardziej smakowały mi klasyki czyli szparagi sosem, albo z jajkiem z płynnym żółtkiem i zupa szparagowa. Z mniej ogranych smaków zrobiłam sałatkę ziemniaczana ze szparagami i kaszę pęczak ze szparagami. W końcu sezon na szparagi jest tylko raz do roku! A że ostatnio uwielbiam wszystko co zawiera kaszę pęczak i orzechy(...)nich też się nie obyło. Składniki na 2 porcje: pęczek zielonych szparagów szklanka suchego pęczaku – namoczonego lub wypłukanego na sitku i ugotowanego kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie) świeżo mielony pieprz mała czerwona cebula drobno posiekana kilka posiekanych listków mięty 6 suszonych moreli pokrojonych na plasterki 6 orzechów włoskich – wyłuskanych i podprażonych na patelni pół opakowania sera feta pokrojonego

Ugotowane pozamiatane
Pieczone szparagi z jajkami przepiórczymi, serkiem i prażonymi pinii 121

Szparagi, jakże zdrowe ❤, szkoda, że są sezonowe, dlatego teraz, jak najczęściej dania z ich udziałem przyrządzajcie 🍴 i nimi się zajadajcie. Ja 👩 szparagi w piekarniku zapiekałam, do których jajek 🍳 przepiórczych dodałam i z serkiem oraz prażonymi pinii podałam. Całość ekspresowo przygotowałam i jako przystawkę rodzinie 👪 podałam.  Składniki na ok 4 porcje: pęczek szparagów zielonych, najlepiej cienkich, ok. 8 jajek przepiórczych(...)serek kanapkowy półtłusty lub chudy, 2 łyżki orzeszków pinii, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, olej rzepakowy, świeży tymianek. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki , wystarczy tylko  wygiąć  je w łuk, a same w odpowiednim miejscu się przełamią. Pozostawiamy w bardzo zimnej wodzie na 5-10 min. Wyciągamy z wody i suszymy papierowym ręcznikiem

Moniki Smakołyki
Makaron z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym 116

Szparagi… Uwierzycie, że dopiero w zeszłym roku je odkryłam? Nie wiem gdzie ja się uchowałam, że wcześniej jakoś ani nie miałam okazji, ani nawet chęci by ich spróbować. A tu proszę – taka niespodzianka – szparagi są pyszne;) A zwłaszcza według tego przepisu:) Czekałam cały rok, by móc przygotować je ponownie:) Ech, zjadłabym jeszcze…. Polecam gorąco. 1 pęczek(...)zielonych szparagów 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 500 ml śmietany 30% 2 szczypty gałki muszkatołowej 500 g makaronu np świderki lub penne kilka-kilkanaście pomidorków koktajlowych niewielka ilość masła niewielka ilość oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól morska Oczyszczone mięso kurczaka kroimy na cieniutkie plastry. Przekładamy do pojemniczka i oprószamy solą i pieprzem

Smaki Na Talerzu
Szparagi w sosie jaglano-bazyliowym 119

Ostatnio piękne szparagi kuszą na straganach, więc korzystam póki mogę z sezonu, bo zielone szparagi to moje ulubione wiosenne warzywo. Mogę jeść je codziennie, w różnych postaciach, ale najbardziej lubię gotowane al dente, nawet polane tylko oliwą. Dzisiaj podaję przepis na prosty, zdrowy sos – dip, który może być podawany nie tylko(...)szparagów, ale i do marchewki, selera naciowego, kalarepki. Zielone szparagi są najcieńsze ze wszystkich odmian, aromatyczne i wyraziste w smaku. Są miękkie i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem, przez co posiadają pod skórką najwięcej prozdrowotnych właściwości, całe bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, magnez, fosfor czy wapń. Oprócz tego zawierają

To co kocham
Szparagi w mundurkach 153

Szparagi w mundurkach Danie Śniadania Porcje 2 osoby Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 11 minut Składniki 1 paczka szparagów (najlepiej zielonych) 1 paczka szynki surowej podsuszanej (np. parmeńska, serrano) 4 szt. jajek 20 g masła (roztopionego) Sposób przygotowania Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki (jeśli używamy białych szparagów, wtedy jeszcze obrać). Szparagi gotować(...)parze przez 1 minutę, następnie zalać zimną wodą. Plastry szynki jeśli jest taka konieczność podzielić na mniejsze kawałki/paski i zawijać w nią szparagi. Główki szparagów posmarować rozpuszczonym masłem (lub zanurzać z rozpuszczonym maśle). Zawinięte w szynkę szparagi układać w naczyniu żaroodpornym. Piec 10 minut. W trakcie pieczenia szparagów naszykować jajka w ulubiony sposób. Proponuję ugotować na miękko lub zrobić

Wypieki i Rumieńce
Makaron ze szparagami i prosciutto 160

rozgrzaną patelnie dodać oliwę, czosnek i jeszcze 1-2 składniki jakie mamy w lodówce i pyszny sos gotowy.  Moja propozycja na dzisiejszy ekspresowy obiad, to makaron ze szparagami i szynką. Do sosu użyłam cieniutkich zielonych szparagów, jeśli macie grube szparagi należy je drobno i ukośnie pokroić, aby szybko zmiękły podczas smażenia. Prosciutto można zastąpić szynką wędzoną.  Składniki(...)pęczka cienkich zielonych szparagów 80 g szynki Prosciutto w plastrach 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy extra vergine 90 ml  (ok. 6 łyżek) śmietanki 30 % lub gęstej śmietany 22% ok. 1/3 szkl. wody z gotowania makaronu sól i pieprz do smaku do dekoracji makaronu: utarty parmezan i liście bazylii makaron z pszenicy durum Przygotowanie: Plastry szynki pokroić na niewielkie

Codziennik Kuchenny
Szparagowe co nieco 148

Póki sezon na szparagi trwa, w mojej kuchni królują kilka razy w tygodniu od momentu pojawienia się na straganach pobliskiego targu. W różnych wersjach obiadowych, śniadaniowych lub jako przekąska. Jeden z pomysłów to szparagi zapieczone w cieście francuskim. Mogą stanowić odrębne danie lub dodatek, na przykład do pysznej pieczonej rybki. Ta wersja szparagów nie wymaga od Was specjalnego sprzętu kuchennego(...)żadnych wysokich garnków, wiązania sznurkiem- zapomnijcie! Wykorzystuję zielone szparagi, te po prostu najbardziej mi smakują. Póki są młode- nie obieram ich, wyłącznie myję. Naginam końcówkę każdego szparaga żeby pękła w miejscu w którym kończy się najbardziej włóknista część. Tak przygotowane warzywa wrzucam na osolony wrzątek i obgotowuję nie dłużej niż 5 minut. Odcedzam i lekko studzę. 3-4 szparagi owijam

Pichceniomania
Grillowana rolada z kurczaka z serkiem kremowym, pesto z rukoli i warzywami 134

folię aluminiową schowałam i na kształt walca uformowałam. Ziemniaki w oleju z solą, pieprzem obtoczyłam, świeżego lubczyku dołożyłam, w folię zawinęłam i za grillowanie się wzięłam. Pod koniec szparagi i pomidorki na grill dodałam i po kilku minutach gotowe już  miałam. Roladki wyszły wyjątkowe,  delikatne i  kremowe, które z warzywami podałam i z rodziną się grillowanym daniem(...)smaku, sok z ½ cytryny, 50 ml oleju rzepakowego, ponadto: 100 g serka kremowego pesto i rukola, ok. 500 kg młodych ziemniaków, 3 gałązki pomidorków cherry, garść świeżych zielonych szparagów, świeży lubczyk, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, olej rzepakowy. Przygotowanie: Pesto: Do blendera wkładamy rukolę, słonecznik i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem

Moniki Smakołyki
Rolady wołowe nadziewane szparagami w sosie na bazie białego wina, rozmarynu i... 162

Kochani dzisiaj proponuje Wam pyszności! Przepyszne rolady z wołowiny wysokiej jakości, nadziewane szparagami przygotowanymi w delikatnym wytrawnym sosie. Sos powstał na bazie białego wytrawnego wina, czosnku, świeżych gałązek rozmarynu, pomidorków koktajlowych i włoskiej oliwy z oliwek, i naturalnie szparagów. Roladki przygotowałam z dobrej jakości kawałka wołowiny, oprószyłam ją tylko świeżo zmielonym pieprzem, nadziałam szparagami i natarłam sosem, następnie obwiązałam sznurkiem(...)kuchennym, obsmażyłam z każdej strony, tak aby cała soczystość mięsa pozostała zamknięta w roladzie. Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - wołowina (np. stek) - pieprz świeżo zmielony - młode ziemniaki - masło - sól himalajska - szparagi pęczek - pomidorki koktajlowe - czosnek - wino wytrawne białe - oliwa z oliwek - rozmaryn świeży Obieramy ziemniaki, nacinamy, każdego zawijamy z kawałkiem masła, rozmarynu i odrobiną soli himalajskiej w folię aluminiową. Czas pieczenia

SMYKWKUCHNI
Szparagi dla tych, co chcą zrzucić kilogramy 230

niektórych szparagi mogą wydawać się produktem trudnym w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego. Ich przygotowanie jest banalne. Nie tylko z tego względu warto je dodać do swojego planu żywieniowego. Są także bogate w witaminy oraz niskokaloryczne – co w szczególności powinno ucieszyć osoby, które chcą się pozbyć nadmiaru kilogramów. Szparagi są zdrowe i niskokaloryczne Szparagi są cennym źródłem witamin, potasu, magnezu(...)żelaza, selenu i fosforu. Zwiększają one krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych. Poprawiają także pracę układu pokarmowego dzięki dużej zawartości błonnika Warto zaznaczyć, że szparagi zawierają związki purynowe , na które powinny uważać osoby z dną moczanową i dolegliwościami nerek. Nie oznacza to, że powinny się ich wystrzegać. Związki purynowe występują naturalnie w produktach wysokobiałkowych. Jedzenie ich raz w tygodniu

Ciasna Kuchnia