szparagi - 5593 przepisów (strona:43/373)

Pieczony łosoś, szparagi z ryżem na zielono 176

Szparagi już się pojawiły, wiec i mnie do przygotowania dania skusiły.  Łososia 🐟 do nich dobrałam i jeszcze ryż 🍚 na zielono 💚 przygotowałam.  Biały ryż ze szpinakiem połączyłam, do którego groszek dołożyłam.  Szparagi i ryba 🐟 w piekarniku się grzały ♨, tak trochę wiosennie leniuchowały 😋, a ryż 🍚🍴szybko się gotował, bo na połączenie ze szpinakiem się szykował. Groszek   wskoczył(...)dogadali i odcieni zieleni, białemu ryżu nadali. Danie niczym wiosna 🌷🌹🌼 - zielona  🌵 🍀  💚, radosna 😄, zdrowie na talerzu poukładane, zostało szybko, ze smakiem pozjadane. Składniki na 2-3 porcje: pęczek szparagów zielonych, ok. 300 g surowego filetu z łososia norweskiego, 2 łyżki musztardy Djon, ok. kopiastą łyżkę ziaren kapary, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, pieprz cytrynowy do smaku, olej rzepakowy

Moniki Smakołyki
Domowy makaron ze szparagami i masłem estragonowym 181

wiosną aż kipią smakiem i zaskakują chrupkością, od maja zapełniają warzywne stragany ciesząc oko każdego roślinożercy. Nie sposób obojętnie przejść obok stojących na baczność pęczków białych i zielonych szparagów, zawsze ostatecznie lądują w moim koszyku. Szparagi są wdzięcznym produktem, jeśli tylko ich nie rozgotujemy to pasują właściwie do wszystkiego. Ja na początku sezonu muszę nimi zaspokoić pierwotny głód w wersji(...)najprostszej, to znaczy gotuję je al dente, polewam masłem, posypuję parmezanem lub prażonymi migdałami, a to po to żeby później móc już do woli eksperymentować. Zielone szparagi nie wymagają obierania, obieram tylko te białe, szparaga należy nagiąć mniej więcej w 1/3 długości i sam pęknie w miejscu nadającym się do spożycia, końcówki zachowujemy do sosu. Od jakiegoś czasu, nazwijmy

Słodki Kompromis
Sałatka z makaronem, szparagami, pomidorkami i piersią z kurczaka 223

ochotę na zimną, sycącą i naprawdę prostą do przygotowania sałatkę z makaronem, zielonymi szparagami, pomidorkami i usmażoną piersią z kurczaka? Taka sałatka spokojnie może zastąpić tradycyjny obiad :)  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1/2 pęczka zielonych szparagów 100 g makaronu, np. rurek  1 połówka cytryny lub limonki pomidorki, np. śliwkowe, koktajlowe 1 duża pierś z kurczaka sól(...)opakowaniu. Przelać zimną wodą i ostudzić.  Pierś umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kawałki piersi z kurczaka. Ostudzić. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. W małym garnku zagotować wodę. Posolić ją. Do gotującej się wody włożyć szparagi. Uwaga: główki nie powinny być cały czas w wodzie! Najpierw gotować końcówki (kilka minut

Ugotować
Combo sezonowe 148

siebie i pod swoje smaki i zachcianki. A że takie dni zdarzają się niezwykle rzadko, to postanowiłam połączyć, to co uwielbiam w tym sezonie: CYKORIĘ, FENKUŁ i ZIELONE SZPARAGI. Plus orzechy włoskie, taki mój must have w kuchni. Składniki na dwie porcje: (umownie dwie, bo chyba zdajecie sobie sprawę, że wcięłam sama wszystko) 2 cykorie 1 fenkuł (koper włoski(...)zielonych szparagów 4 łyżki ziołowego masła 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku cukier trzcinowy 1 łyżeczka miodu 5 łyżek wody 5 łyżek wina ryżowego, bądź zamiennie: sherry, nalewka babuni, w ostateczności i woda będzie w porządku garść orzechów włoskich Opcjonalnie: szynka parmeńska kilka kawałków sera gorgonzola Wykonanie: Masło ziołowe: Rozpuszczam na wolnym ogniu kostkę masła, dodaję do niego suszony

gutfut
Szparagowe cannelloni 169

pożegnanie sezonu szparagowego proste, pyszne danie. Tak podane szparagi na pewno zrobią wrażenie na gościach. To jeden z lepszych sposobów na efektowne podanie szparagów. Szparagi podane w makaronowych rurkach cannelloni z tymiankowym masłem smakują bardzo wykwintnie i są wyjątkowo proste do przygotowania. Wystarczy ugotowane cannelloni wypełnić ugotowanymi szparagami, następnie zapiec bardzo krótko w piekarniku. Należy pamiętać, ze canelloni po ugotowaniu(...)powiększą rozmiar co najmniej 3-krotnie, także zmieszczą się nawet te grubsze okazy szparagów. Składniki:  12 szparagów 6 rurek cannelloni 50-60 g masła 3-4 gałązki tymianku skórka z cytryny lub pomarańczy 2 łyżki bułki tartej 25 g startego parmezanu sól, pieprz Wykonanie: odłamać zdrewniałe końcówki szparagów, następnie je obrać. Gotować około 10 minut w wodzie z solą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron soba ze szparagami i truskawkami w sosie na bazie cydru 203

Letni delikatny i lekkostrawny obiad! Przepyszny makaron soba ze szparagami i truskawkami w sosie na bazie cydru. Uwielbiam szparagi, najbardziej lubię  zielone cienkie, lubię je łączyć z różnymi składnikami, ale wydaje mi się, że szparag kocha sąsiedztwo masła, oliwy z oliwek i czosnku, lubi też świeże zioła jak bazylia, tymianek, mięta czy natka pietruszki. Lubi też wino białe wytrawne(...)cydr. Tak zdecydowanie to moje ulubione połączenia składników. Cały szkopuł w przygotowaniu szparagów polega na tym aby po ugotowaniu były one nadal lekko chrupiące- all dente, czyli na ząb, czyli ma być chrupnięcie. Niestety widzę tak wiele zdjęć szparagów potraktowanych katastrofalnie, od tych nawet nie obranych i bez odciętych końcówek..., poprzez rozgotowane, rozmiękczone coś blado zielonego, bądź spalone w piekarniku

SMYKWKUCHNI
Piersi kurczaka ze szparagami i suszonymi pomidorami 215

Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem szparagów, boczku i suszonych pomidorów. Proste i smaczne połączenie składników. Takie danie możecie podawać, np. z młodymi ziemniakami. Jeżeli macie ochotę na inne dania z wykorzystaniem szparagów to przygotujcie pizzę wegetariańską z jajkiem lub makaron z piersiami kurczaka i pomidorami . Składniki na 4 porcje: 2 piersi(...)kurczaka (wagowo ok. 0,5 kg) 2 łyżki posiekanego, wędzonego boczku 3-4 pomidory suszone (bez zalewy) 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 ząbek czosnku 100 ml śmietany 30% masło klarowane do smażenia kurkuma sól, pieprz ostra papryka Piersi z kurczaka umyć, osuszyć. Każdy kawałek przeciąć na 2 części. Przygotowane mięso przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Wstawić do lodówki

Ugotować
Szparagi pieczone w pergaminie 235

Bardzo ciekawy sposób przygotowania i podania szparagów - szparagi pieczone w pergaminie. Danie bardzo proste i szybkie, do podania na co dzień i od święta. Możesz szparagi podać odpakowane lub w paczuszkach przewiązanych dekoracyjnym sznurkiem i ozdobione majowymi kwiatami. Szparagi ułożyłam na zielonych listkach czosnku niedźwiedziego i lubczyku. Dodatkowo do paczuszek zapakowałam po gałązce tymianku cytrynowego i masełko czosnkowe . Szparagi(...)dodatkiem ziół są pełne smaku i aromatu, a metoda bardzo wygodna. Polecam! Składniki na 2 porcje: 500-600 g  mieszanych szparagów liście czosnku niedźwiedziego - ilość dowolna liście lubczyku - ilość dowolna gałązki tymianku sól, pieprz 2 krążki  masełka czosnkowego sól, pieprz 2 arkusze pergaminu Wykonanie: szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Białe szparagi obrać nożykiem do warzyw. Umyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Hot dog domowa wersja ze szparagami 173

domowa wersja ze szparagami Hot dog czyli domowa wersja ze szparagamiSzparagi zielenią się na placach targowych, w końcu po latach mają coraz lepszą cenę. Czas je wykorzystywać jak najczęściej, bo są zdrowe i pyszne. Tu wykorzystuje zielone szparagi, których nie trzeba obierać, mogą być jedzone na surowo.  Te hot dogi przygotowałam już kilka razy, bo rodzina się(...)domaga. A, że robi się je szybko a smak jest pyszny.  Hot dog domowa wersja ze szparagami  8 bułek takich podłużnych  4 łyżki majonezu domowego  4 łyżki ketchupu  8 kiełbasek frankfurterek 20 dkg sera żółtego 8 liści zielonej sałaty  8 zielonych szparagów  pieprz + do podania  sos czosnkowy Mieszamy w miseczce ketchup, majonez

Kuchnia na wzgórzu
Szparagi z jajkiem, sosem holenderskim i bekonem 170

smaku i cenach wołających o pomstę do nieba, a umówmy się, że cały rok na marchewkach i smutnych pomarańczach, nie jest fajny, to jak pojawiają się moje ukochane szparagi, truskawki i pachnące pomidory to tracę samokontrolę. Nie inaczej będzie dzisiaj. Szparagi jeszcze są. Więc klasyka. Szparagi, jajko w koszulce, sos holenderski i bekon. Przy okazji tego przepisu odkryłam, że cały(...)Stewart i sposób, w jaki ona robi sos holenderski, polecam serdecznie. Sos niestety, jak i całe danie, nie są przyjazne dla diety. Ale raz warto spróbować! Potrzebujemy Pęczek zielonych szparagów kilka plastrów bekonu lub dobry boczek jajka masło do smażenia szparagów sól i pieprz Na sos holenderski: ¾ kostki masła sok z jednej, dużej cytryny 4 żółtka sól, pieprz Szparagi pozbawiamy

ladykitchen
Makaron z zielonymi szparagami. 266

Bardzo sezonowe danie. Szparagi są tylko w Polsce chwilę, ale jak pojawia się sezon to trzeba to wykorzystać. Można je podawać na wiele sposobów. Ja dziś proponuję makaron z chrupiącymi szparagami i do tego sos na bazie mleczka kokosowego. Ja szparagów nie obieram, odłamuję tylko zdrewniałą część i dobrze myję pod bieżącą wodą. Będzie pysznie :) Składniki: 300g makaronu 1 łyżka(...)oleju kokosowego 1 duża cebula- kostka 3 ząbki czosnku- kostka pęczek szparagów zielonych 3 łyżki kaparów  4 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżeczka tymianku (świeży lub suszony) 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżka octu jabłkowego szczypta chili sól  1 żółtko oregano i pieprz na wierzch do podania Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Przygotowujemy szparagi: myjemy i odłamujemy

Apetyt na Zielone
Risotto ze szparagami 183

Lubię risotto a risotto ze szparagami zwłaszcza. Z risotto w naszym pięknym kraju i jeszcze piękniejszych internetach, jest tak, że każdy składnik wymieszany z papką ryżową jest szumnie nazywany risotto. Ja staram trzymać się zasad sztuki kulinarnej, a ta wymaga ryżu arborio, masła, bulionu, wina, parmezanu i cierpliwości. Mamy sezon na szparagi, które wszędzie pojawiają się na dwa sposoby – pieczone(...)boczkiem lub podawane z sosem holenderskim. Owszem, to jest fajne i dobre, ale zróbmy coś innego. Ja proponuję risotto ze szparagami i suszonymi pomidorami. Na risotto ze szparagami potrzebujemy: ryż arborio — około ½ szklanki suchego ryżu na osobę bulion warzywny – około 4 litrów, jeśli zostanie można wykorzystać do zup lub zamrozić dwie szalotki ząbek czosnku 3 łyżki oliwy pęczek szparagów zielonych

ladykitchen
Szparagi pieczone – z bekonem, jajkiem i serem Provolone 220

Chrupkie, soczyste i maksymalnie skondensowane w smaku szparagi, wypieczony bekon, płynne żółtko, ciągnący ser… Bułka maczana na przemian w czosnkowym maśle i żółtku. Pyszne i proste –maksimum smaku przy minimum wysiłku. W 30 minut zrobicie je na śniadanie, lunch lub obiad. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Plasterki boczku kroimy w poprzek na małe fragmenty. Do podania szykujemy(...)lekko ogrzane, a zależy nam na maksymalnie krótkim czasie obróbki wszystkich składników. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Ramekiny dokładnie smarujemy w środku masłem. Szparagi myjemy, osuszamy, odcinamy im zdrewniałe końce. Szparagi tniemy na 2,5cm kawałki – takie na raz, na jednego gryza. Wkładamy je do miski, skrapiamy oliwą, mocno posypujemy pieprzem i solą, ręką dokładnie

Karo in the Kitchen
Łosoś grillowany ze szparagami 249

Moje pierwsze w tym roku szparagi upolowane w Lidlu z 9,99! Ponieważ pogoda, jak na początek kwietnia wyśmienita - postawiłam na grillowanie - co prawda na płycie i na balkonie - ale za to pysznie i na świeżym powietrzu. Łosoś i szparagi to duet idealny - a przepis bardzo, bardzo prosty :) SKŁADNIKI (dla 4 osób 1 porcja ok. 375 kcal) 600 g fileta(...)łososia bez skóry pęczek zielonych szparagów 2 łyżki tartego parmezanu oliwa z oliwek sól pieprz cytrynowy sok z cytryny PRZYGOTOWANIE Łososia dzielimy na 4 kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Odłamujemy zdrewniałe części szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości warzyw. Skrapiamy oliwą. Grillujemy łososia i szparagi ze wszystkich stron po kilka minut

Moje Kuchenne Rewelacje
Penne z zielonymi szparagami i kurczakiem w sosie śmietanowym 218

dziś zaprezentuję jest proste choć czasochłonne. Ale polecam. Po sezonie szparagowym mam już kilka pomysłów na tą potrawę z troszkę innymi dodatkami - obiecuję, że będzie pysznie! PENNE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I KURCZAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM Składniki na porcję dla 4 osób: pęczek obranych zielonych szparagów (najlepiej robić to obierakiem do warzyw) pół pęczka pietruszki drobno posiekanej opakowanie makaronu penne(...)więc użyłam drobnych pomidorów pokrojonych na ósemki) masło sól, pieprz dla wzbogacenia smaku dodałam pół szklanki białego wina - jednak owego składnika w przepisie oryginalnym nie ma Do dzieła!!! Obrane szparagi powinno się związać sznurkiem i gotować 2 minuty w osolonej wodzie jednak główki szparagów nie mogą być zanurzone - są bardzo delikatne. Osobiście nie mam garnka do gotowania szparagów ani nawet

sierotka maRysia w kuchni