Moja wersja ryżowej potrawki pachnącej cebulą i wyrazistym czosnkiem, z dodatkiem świeżych, chrupiących szparagów, oraz aromatycznych i soczystych kawałków kurczaka. Całość smakuje rewelacyjnie i jest doskonałym pomysłem na sycący, pełnowartościowy obiad. Składniki: 200g ryżu basmati 400g fileta z kurczaka 500g zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 2 cebule 700ml bulionu drobiowego 2 łyżeczki curry 2 łyżki masła 1 łyżka przyprawy garam(...)Masala 1 łyżka oleju pieprz sól Wykonanie: 1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą i pieprzem, odstawić na 20 minut. 2. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, pokroić na kawałki o długości około 3 cm i oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie rozgrzać masło, wrzucić szparagi i lekko obsmażyć. 3. Cebulę i czosnek drobno posiekać
Szalona Kuchnia EwelinyNiesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente. Spaghetti z pesto i szparagami – sycące danie kuchni włoskiej do przygotowania w 15 minut, w którym można się zakochać! Czas: 15 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 2 duże Skrobia z ziemniaków i makaronu doskonale wiąże w całość wszystkie składniki Makaron z pesto ze szparagami i ziemniakami jest naszą wariacją na temat(...)klasycznej włoskiej pasty, uważaną za jedną z najelegantszych – makaronu z zielonym groszkiem (strączkowym) z ziemniakami i pesto. Ponieważ na świeży groszek trzeba jeszcze poczekać, a tegoroczne szparagi już są – postanowiliśmy nieco pozmieniać oryginalną recepturę. Wyszło pysznie. To jeden z najlepszych przepisów na spaghetti ze szparagami. Ziemniaki z makaronem Połączenie ziemniaków z makaronem może Wam się wydać nieoczywiste i dziwne
Niedzielny kucharzObierak do szparagów LURCH - opinia i prezentacja w sklepie internetowym cucinare.pl Sezon szparagowy już się powoli zaczyna, mamy dla Was propozycję jak ułatwić sobie życie z tymi zdrowymi, ale wrednymi w obieraniu warzywami. Szparagi zyskują coraz większą popularność w Polsce i choć brakuje nam jeszcze takiego uwielbienia, jakie przejawiają wobec nich np. Niemcy, to jednak spożywamy(...)roku coraz więcej. W naszej ofercie pojawił się już Obierak do szparagów niemieckiej marki LURCH . Posiada on na-blatowy system montażu, zapewniający mu stabilność. Całe urządzenie to w zasadzie cześć obierająca z rzędami samo zaciskających się nożyków. Wystarczy włożyć szparaga w górnej części i nacisnąć go ku dołowi, by pozbyć się wszystkich wystających
cucinareSałatki kochają wszyscy, pewnie bez wyjątku. Ja mogłabym zajadać się nimi bardzo często. Na dzisiejszą kolację polecam sałatkę z makaronem i szparagami ( zielone to moje ulubione ). Smacznie jak zawsze :) Składniki: Mały pęczek zielonych szparagów 2 jajka ½ czerwonej papryki 2 szklanki ugotowanego makaronu kokardki ( ilość po ugotowaniu ) 1 ząbek czosnku Sól Pieprz 1-2 łyżki majonezu light Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy(...)usuwamy ) końcówki. Szparagi gotujemy kilka minut w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Po ugotowaniu wkładamy do zimnej wody z lodem, dzięki temu pozostaną chrupiące. Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę, podobnie jak paprykę. Wykładamy do makaronu. Szparagi dzielimy na kawałki i również umieszczamy w sałatce. Dodajemy majonez, czosnek przepuszczony przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem
Smaki Ewyszparagi #truskawki #rukola #ocetbalsamiczny #oliwazoliwek #pestkidyni #kiełki #lunch #dopracy #mozzarella Nieoczywiste, ale bardzo dobre połączenie truskawki i szparagi. Łatwa do zabrania do pracy na lunch. Zaskoczy Was swoim smakiem! Składniki na 1 porcje: 1 garść rukoli 5 szparagów 5 truskawek 3 plastry mozzarelli 1 łyżka pestek dyni kiełki (dowolne) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól(...)pieprz do smaku pół kromki chleba żytniego razowego Przygotowanie: Dokładnie umyć szparagi i ułamać zdrewniałe końce. Nie trzeba robić tego nożem, ponieważ używając siły rąk złamią się w odpowiednim miejscu. Wrzucić je do gotującej wody z dodatkiem oleju i odrobiny cukru. Gotować ok 4-5 minut. Dopiero pod koniec posolić wodę. Wyciągnąć z wody i przelać zimną wodą. Pokroić
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyDzień dobry :-) Moich domowników naszło na szparagi i pesto, do tego koniecznie makaron. Więc wyszło nam takie połączenie. Jest makaron, są szparagi i pesto z rukoli i mięty. Mięta dodaje super świeżości. Dodaliśmy też śmietankę, kiedyś oglądając Kuchenne Rewolucje Pani Magda dodawała właśnie śmietankę do makaronu, a potem pesto, żeby to pesto lepiej nam się połączyło z makaronem i rzeczywiście(...)jest, tylko mąż tylko dodał do dania za dużo śmietanki, ale i tak wyszło smacznie :-) Miłego poniedziałku :-) Składniki: makaron pęczek szparagów rukola 2- 3 gałązki mięty orzeszki nerkowca 2 ząbki czosnku sól pieprz ser garana padano 50 ml śmietanki 30% oliwa z oliwe extra virgin 1. Makaron gotujemy al'dente, tak samo nasze szparagi, które wcześniej myjemy, odcinamy twarde
kruche babeczkikiełbasa świetnie pasuje do młodych ziemniaków, które o tej porze są niemalże słodkie. Do tego dania usmażyłam sadzone jajka z płynnym żółtkiem, które zastąpiło sos. Trochę zieleniny w postaci szparagów i szpinaku i tani obiad gotowy w 30 minut! Jak ja lubię takie obiady! Oczywiście zamiast salsiccia można wybrać inną kiełbasę i przyrządzić obiad podobnie. Ja lubię jak mam wszystko(...)jednym półmisku. Młode ziemniaki Składniki: na 4 porcje 700 g ziemniaków 300 g salsiccia fresca, o smaku czosnkowym 250 g zielonych szparagów 100 g świeżego szpinaku 2 szalotki mały pęczek kopru sól morska do smaku ½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego 1 łyżka masła 4 jajka Ziemniaki umyj, jeśli wolisz obierz ze skórki (ja nie obieram młodych ziemniaków) ugotuj w lekko osolonej
codojedzeniasezonie na szparagi koniecznie zróbcie to danie:). Wygląda efektownie i równie dobrze smakuje a jego wykonanie to około 10 minut + czekanie aż się upiecze. Polecam:). 2 filety z kurczaka 1/2 pęczka szparagów 10 plastrów szynki parmeńskiej 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz, papryka słodka 1. Filety kroimy na 3 części, rozbijamy je dość cienko. Posypujemy solą, pieprzem(...)papryką. 2. Ze szparagów odcinamy twarde końcówki. Na każdy filet układamy po 3-4 szparagi. Zwijamy w roladki, owijamy je szynką parmeńską. Masło roztapiamy, dodajemy do niego sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Masłem smarujemy wystające końcówki szparagów. 3. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchniSezon niż szparagi jeszcze trwa więc proponuję szybką tartę z szparagami i serem zottarella. Dzięki firmie Trnd i Zott miałam okazję spróbować serów wytwarzanych z mleka pochodzącego od krów karmionych paszą wolną od genetycznie modyfikowanych organizmów i pochodzących z Europy. Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego - 1 ser zotarella 125g - 500 g szparagów zielonych - 3 jajka - 2 łyżki śmietany(...)szczypiorek - sól - pieprz Przygotowanie: Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i gotujemy. Ciasto francuskie wykładamy w formie do tarty, boki ścinamy. Na wierzchu układamy ugotowane i przestudzone szparagi. Jajko roztrzepujemy z śmietaną, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Całość zalewamy przygotowaną masą. Na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę zottarellę i pieczemy w 200 stopniach ok. 20-30 minut. Życzę smacznego
Kulinarne życiejestem wielką fanką szparagów. Same w sobie są bardzo delikatne w smaku, i dopiero w odpowiednim połączeniu dają nam istną ucztę dla podniebienia 😊 Tym razem lekko podgotowane zawinęłam w plastry wędzonego bekonu, który przypiekając się, dzięki swoim sokom nadawał szparagom dodatkowego aromatu. I do tego moje ulubione sadzone! Nic więcej do szczęścia mi nie było trzeba 😉👌 Składniki: pęczek szparagów(...)kilka plasterków wędzonego bekonu, dobrej szynki długodojrzewającej lub wędzonego boczku sól pieprz cukier olej 2-3 jajka 1-2 uprażonego sezamu Wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Dodajemy szczyptę soli i cukru i gotujemy je około 5 minut. Następnie wyjmujemy, studzimy i zawijamy po 3 szt w plaster bekonu. Układamy na blaszce (ja wcześniej
Walijskie PichcenieLetnia propozycja na grilla, dużo warzyw z fajnym sosem i piersi z kurczaka ze szparagami. 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cukinia 1 bakłażan 4 szparagi białe grube 12 polędwiczek z piersi kurczaka 4 pomidorki koktajlowe sól, pieprz 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka lubczyku suszonego 4 łyżki oleju rzepakowego do marynaty olej do smarowania sos: 1 łyżka musztardy(...)łyżki sosu czosnkowego natka pietruszki Polędwice przekładam do miski, dodaje musztardę, sól, pieprz, lubczyk, mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki. Można też zostawić na noc, będą lepsze. Szparagi obieram i gotuję w osolonej wodzie pięć minut. Maja być aldente. Papryki kroję na kawałki, cukinię i bakłażana kroje na plastry wzdłuż po 3 mm grube. Każdą szparagę owijam trzema sztukami
wesoła kuchniaZupa krem z białych szparagów podana z gotowanym jajkiem Proporcje na 3 osoby: Składniki: 500 g białych szparagów 2 jajka ugotowane na pół twardo 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml mleka 2 ziemniaki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz biały do smaku 1 garść startego parmezanu świeże zioła do ozdoby(...)łyżka oliwy 1 łyżka masła Wykonanie: Szparagi obrać pozostawiając główki nienaruszone, twarde końcówki odkroić. Opłukane i obrane pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić szalotkę i czosnek, ziemniaki oraz szparagi, przyprawić, zeszklić całość, podlać winem, odparować, przykryć warzywa wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, po tym czasie wlać mleko
Wino Francja Kuchniaciepło, czy po prostu piękną ozdobą na talerzu. Co to dokładnie za roślina, jak smakuje i do czego pasuje? O tym przeczytacie w dzisiejszym wpisie. Sałatka z zielonymi szparagami i tuńczykiem to moja kolejna propozycja na sezon szparagowy. W cieplejszy dzień zastąpi nam obiad, a w chłodniejszy będzie pyszna przekąską lub lekką kolacją. Parę słów o musztardowcu Musztardowiec to ogólna(...)orientalny smak. Młode liście doskonale nadadzą się do sałatek – dodadzą im delikatnie pikantnego smaku. Liście musztardowca sprawdzają się również w połączeniu z białym serem albo mozzarellą. Sałatka ze szparagami i tuńczykiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach 3 jajka ugotowane na twardo 3-4 garści młodych liści szpinaku 1 garść
Kulinarne przygody Gatitypodałam z grillowaną gruszką konferencją z dodatkiem pokruszonej fety i odrobina młodego koperku. - trzecia rzecz to sięgnij po produkty sezonowe , w maju u mnie na grillu nie mogło zabraknąć szparagów, młodych ziemniaków, koperku czy rzodkiewki. PRZEPIS NA GRILLOWANĄ KIEŁBASĘ Z GRUSZKĄ I FETĄ - 2 opakowania polskiej surowej kiełbasy Balcerzak - 4 gruszki konferencje - 1/3 kostki fety - zioła np. koperek, sprawdzi się(...)naczynia albo jednorazowe tacki. Kiełbaski podaj z połówką gruszek, fetą i ziołami. Gruszki możesz dodatkowo polać oliwą z oliwek lub octem balsamicznym. PRZEPIS NA WIOSENNĄ SAŁATKĘ Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI, SZPARAGAMI I POLSKĄ SUROWĄ KIEŁBASĄ DOJRZEWAJĄCĄ - 1 laska polskiej surowej kiełbasy dojrzewającej Balcerzak - 15 malutkich młodych ziemniaków - oliwa z oliwek - pęczek szparagów - 6 ugotowanych jajek przepiórczych - pęczek rzodkiewek - dymka
SMYKWKUCHNItego typy propozycję, bardzo prostą i bardzo pyszną. Tym razem zapraszam na sałatkę z gruszką i serem gorgonzola Zapraszam Ciebie także do zajrzenia do tych przepisów: – makaron ze szparagami i czosnkiem – szparagi z jajkiem – mini tarty ze szparagami – krem z białych szparagów – spaghetti carbonara ze szparagami Przygotowanie : 5 minut Ilość porcji: 1 Składniki: – garść sałat
nietylkopasta.pl