mamy pod dostatkiem świeżych warzyw. W masie jajecznej można zatopić co tylko się chce. Tym razem wersja szparagowa z suszonymi pomidorami i mozzarellą. składniki: 8 jajek 250 g zielonych szparagów ( bez zdrewniałych końcówek) 4-5 suszonych pomidorów z oleju 10-12 kulek mini mozzarelli suszone pomidory z czosnkiem i bazylią sól,pieprz 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju, może(...)być ten z pomidorów suszonych Szparagi umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki ok 2-1,5 cm. Rozgrzać patelnię z olejem. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojone szparagi bez główek, główki dorzucone będą na samym końcu. Smażyć je kilka/kilkanaście minut aby zmiękły i lekko się przyrumieniły. W międzyczasie do miski wbić jajka, rozbełtać je widelcem. Doprawić do smaku solą
Monia miesza i gotujeJeśli nie jesteście jeszcze fanami szparagów, spróbujcie ich w formie tarty z ciastem filo. Ciasto filo i boczek podkreślają ich kruchość i delikatny smak. Składniki: 1 opakowanie ciasto filo 9 szparagów zielonych z odciętymi końcówkami 3 plastry boczku 3 plastry sera żółtego 20 dag ricotty 10 dag mascarpone 2 jajka gałka muszkatołowa 100 ml gęstej śmietany 12% sól, pieprz, liście(...)bazylie Wykonanie: Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce a następnie blanszujemy około 5 minut w osolonej, gotującej się wodzie. Blanszowanie to inaczej podgotowywanie, aby zachować niepowtarzalny smak i kolor. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Zblanszowane szparagi owijamy plastrem sera a następnie plastrem boczku i podsmażamy na patelni
Podróż w kulinariabardzo potrzebna rzecz :) Tym bardziej, że sezon grillowy w wielu ogródkach został rozpoczęty. Świetnie sprawdza się w roli samodzielnej przekąski lub dodatku do mięsa. Zapraszam! Sałatka z pekińską i szparagami Składniki: kilka liści kapusty pekińskiej kilka rzodkiewek pół ogórka zielonego kilka zielonych szparag sól morska, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek czosnek granulowany Przygotowanie: Kapustę, ogórek, rzodkiewki umyć pod bieżącą(...)wodą. Kapustę posiekać na paseczki, ogórka i rzodkiewki na półksiężyce. Szparagi opłukać, osuszyć, odkroić zdrewniałe końce. Nasmarować oliwą wymieszaną z solą, pieprzem i czosnkiem. Tak przygotowane szparagi opiec na patelni grillowej lub klasycznym grillu. Kilka minut z każdej strony. Po tym czasie pociąć gotowe szparagi na mniejsze kąski. Wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą
Tagebuch po polskuhalloumi…nieważne. Ma być szybko, zdrowo i smacznie :) pół szklanki kaszy gryczanej pół szklanki passaty pomidorowej pół papryczki chili 220 g sera halloumi łyżeczka oliwy pęczek szparagów szczypta sol i pieprzu spora szczypta pikantnego pimentonu łyżka oliwy łyżka soku z cytryny łyżka musztardy francuskiej starte rzodkiewki Szklankę wody zagotowujemy. Wrzucamy do niej opłukaną kaszę(...)gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie grillujemy ser oraz szparagi natarte oliwą i przyprawami. —>KLIK Do ugotowanej kaszy dodajemy passatę i dorbno posiekaną papryczkę chili (dla dziecka odkładam porcję bez papryczki). Musztardę mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Mieszanką polewamy szparagi ułożone na kaszy i halloumi. Całość podajemy z dodatkiem rzodkiewek. Smacznego :) Artykuł
Mienta blogSezon grillowy rozpoczęty. Co prawda upałów jeszcze nie ma, ale wczoraj choć troszkę świeciło słońce i skusiliśmy się na pierwszego grilla. Dawno już za mną chodziły szparagi, a że dorwałam całkiem ładny pęczek zielonych szparagów w Lidlu to wylądowały na ruszcie. Nam smakowały. A Wy lubicie szparagi? Jak je podajecie? Składniki : * pęczek zielonych szparagów * sól * kilka plastrów wędzonego boczku(...)Przygotowanie : Szparagi sparzyć i troszkę posolić . Zwijać po 4-5 sztuk w plasterek boczku. Można posypać ulubionymi ziołami. Grillować 7-10 minut, aż boczek się zrumieni. Ja podaję z sosem czosnkowym
Magiczne Życie MartyFood lab studio z Grzesiem Łapanowskim. Obiecuję, że już nie będę robić tak długich przerw ! Mój powrót do gotowania uczciłam młodymi ziemniakami pieczonymi z rozmarynem, do tego – szparagi, rzodkiewki, koperek i natka pietruszki. Żeby nie było za ‚sucho’ – danie podane z dressingiem z szalotki, grubego szczypioru, odrobiny octu jabłkowego, miodu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Foodporn jednym(...)potrawy, zainspirowało mnie zdjęcie znalezione na stronie pinterest. Po poszukiwaniach, trafiłam na bloga, gdzie znajduje się przepis . Składniki (2 porcje): 300 g młodych małych ziemniaków (8 sztuk) 200 g szparagów zielonych 5 – 6 rzodkiewek 1,5 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1,5 łyżki drobno posiekanego koperku oliwa z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz, suszony rozmaryn Dressing
Moja pasja smakuDziś pierwszy raz w tym roku, skusiłam się na szparagi. Piękne, jędrne i cudownie zielone. Zdecydowanie bardziej je lubię niż białe, bo są delikatniejsze. Nie bójcie się szparagów są pyszne i zdrowe. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 3 jajka 150g śmietany 18% 10 zielonych szparagów 7-8 pomidorków czerwonych 7-8 pomidorków żółtych 8 kuleczek mini mozzarelli kilka różyczek(...)brokułu sól pieprz świeży tymianek, oregano i szczypiorek A jak to zrobić: Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i delikatnie obrać grubsze końce. Gotować 5-7 minut na stojąco, tak aby główki wystawały ponad wodę. Po ugotowaniu zahartować zimną wodą. Brokuł zblanszować. Formę do tarty dokładnie wyłożyć ciastem francuskim i nakłuć widelcem. Włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni
Kuchnia w opałachDziś przepis na szybkie i proste śniadanie, oczywiście zrobione na parze. To są pierwsze moje szparagi w tym roku, jako że zaraz zaczyna się na nie sezon, na pewno będzie ich więcej w nowych daniach. Jak widzicie w moich przepisach staram się gotować sezonowo i korzystać z danych produktów jak tylko pojawią się na targach i w sklepach. Składniki(...)białe szparagi 30g ryżu czerwonego garść mikro liści mizuny kilka pestek granatu Ryż wsypujemy do pojemnika przeznaczonego do jego gotowania na parze. Jeżeli go nie macie w zestawie z parowarem, może to być pojemnik do przechowywania żywności, który jest odporny na wysokie temperatury. Zalewamy wrzątkiem ryż i pojemnik na wodę. Włączamy parowar na 25 minut. Białe
Parowar FacetaSzparagi z botwinką na winie z jajkiem w koszulce Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 pęczek botwinki 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 2 jajka (wysokiej jakości) 100 ml różowego wina wytrawnego oliwa masło Wykonanie: Szparagi - odciąć końcówki, umyć, osuszyć, podzielić na pól. Botwinkę dobrze umyć, posiekać, to samo cebulę dymkę oraz czosnek. Na patelni(...)rozgrzać 1 łyżkę oliwy + 1 łyżkę masła. Dorzucić do niej czosnek, cebulę dymkę, szparagi i botwinkę, przyprawić solą morską, białym pieprzem, chwilkę smażyć, następnie podlać winem, dusić do zmiękczenia warzyw. Wyłożyć na talerze warzywa, ułożyć ugotowane jajko. Sposób na ugotowanie jajka w koszulce prezentuję w tym przepisie. (Młode buraczki ugotowałam osobno z odrobiną soli, okolo10 minut) Idealny
Wino Francja KuchniaDziś będą szparagi, ja osobiście lubię zielone i to nie tylko ze względu na to ze nie trzeba ich obierać ale są bardziej bogate w smaku niż białe. Szparagi w sosie serowym Składniki: - 500 g szparagów zielonych - 1 op. sera mozzarella żółtego tartego - 100 ml śmietanka 30 % - 100 ml woda - łyżka mąki do zasmażki - łyżka masła do zasmażki - sól(...)pieprz - gałka muszkatołowa Przygotowanie: Szparagi myjemy, odcinamy lub odłamujemy twarde końce i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Robimy zasmażkę, dodajemy śmietankę i wodę, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Kiedy zacznie gęstnieć dodajemy ser, szczyptę gałki, sól, pieprz do smaku i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym sosem polewamy szparagi. Życzę smacznego
Kulinarne życieoliwek, sos koperkowy: 8 czubatych łyżek gęstego jogurtu naturalnego, troszkę soku z cytryny, duża garść świeżego koperku, sól, pieprz, 4 kawałki łososia, 4 plasterki cytryny, masło, majeranek, 300g szparagów, garść rukoli. Przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć, lekko osuszyć i pokroić na średniej wielkości kawałki. Ziemniaki doprawić oregano, czerwoną słodką papryką, solą i pieprzem. Dodać oliwę z oliwek i wymieszać. Piec(...)220stopniach C przez 40-60minut. Podczas pieczenia dwa razy przemieszać ziemniaki. Sos koperkowy. Do jogurtu dodać posiekany koperek, troszkę soku z cytryny, posolić, popieprzyć i wymieszać. Ze szparagów pourywać twarde końce. Szparagi ugotować w osolonej wodzie, ale uważać by ich nie rozgotować. Odcedzić i przestudzić. Szparagi poukładać na blaszce do pieczenia po kilka obok siebie, tworząc cztery osobne porcje
W kuchni u MonikiSzparagi czas start!! Sezon rozpoczęty, także będą królować na blogu bardzo często w każdej postaci 👌 dziś lekko podgotowane i smażone z czosnkiem na maśle i oleju kokosowym. Do tego kurczak duszony w wywarze z warzyw ( wcześniej robiony do zupy). A co Wy macie dziś na obiad? Składniki na 2 porcje: 500 g (opakowanie) zielonych szparagów 2 piersi z kurczaka(...)Spice Shop sól morska czarny pieprz szczypta cukru Wykonanie: Piersi z kurczaka umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Oprósz solą morską, czarnym pieprzem i dodaj curry indyjskie. Odstaw do lodówki. Szparagi umyj, odkrój twarde końcówki. Zagotuj w wysokim naczyniu wodę z solą i cukrem. Gotuj szparagi około 3 min. Na patelni rozgrzej masło klarowane i olej kokosowy, wyłóż szparagi, dodaj
Bike By Lifejesień źle wpływa na samopoczucie itd. zobaczcie zdjęcia i poczytajcie jak łatwo i szybko je przygotować. Makaron linguine z pysznymi grzybami shitake i zielonymi szparagami (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie linguine 1 opakowanie grzybów shitake 1 pęczek zielonych szparagów 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy Makaron gotujemy al dente(...)Cebule kroimy w grubsza kostkę, grzyby shitake również. Szparagi kroimy na dwie lub trzy części. To zależy o Was czy chcecie mniejsze kawałki czy większe. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy na nią cebulę. Podsmażamy aż się zeszkli. Teraz wlewamy pomidory z puszki i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy nieco sosu sojowego, sporo ziół prowansalskich i pokrojony w plasterki czosnek. Dusimy
vegetanieheat. Then add asparagus and cook for a while. When the asparagus are soft add 5 spoons of semolina. Cook for 4-5 minutes. Składniki Szparagi, Bulion cielęcy, (może być inny), Kasza manna 5 łyżek, Woda, Sól Do gotującego się bulionu należy dodać szparagi, mogą być pocięte w takie 3 cm kawałki. Kiedy szparagi będą miękkie należy dodać(...)łyżek kaszy mannej. Wszystko razem pogotwać jeszcze chwilę. Mieszając, aby się nie przypaliło. Jak całość wystygnie można zblędować. Lecz podawać raczej na ciepło. Teraz jest sezon na szparagi, są coraz tańsze, nie czekajcie, pędźcie do sklepu po szparagi
Smaki Przyprawy i KoloryCzas na drugą zupkę, którą Wam obiecałam :) Po raz pierwszy jadłam szparagi i stwierdzam, że w takim wydaniu mi smakowały, w innych będę jeszcze próbować. Póki co częstujcie się pyszną zupką i mówcie czy Wam smakuje?! Składniki: Dla 4 osób: 2 litry delikatnego rosołu drobiowego 1 pęczek białych szparag 10 średniej wielkości pieczarek 2 ziemniaki 1 średnia cebula biała(...)łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku pęczek pietruszki Dodatkowo: 2 szklanki grzanek 2 łyżki margaryny Sposób przygotowania: Szparagi obieramy, odcinamy stwardniałe końcówki (ok 2-3cm) oraz główki (3-4cm). Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rosołku. Dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki oraz 8 umytych i pokrojonych na cząstki pieczarek. Gotujemy ok 30 minut. Cebulę podsmażamy
Kuchnia w czekoladzie