szparagi - 5593 przepisów (strona:129/373)

Szparagowa jajecznica 122

korzystać. Polecam zatracić się w szale nowalijkowym i ubarwiać sobie życie. Śniadanie, to najważniejszy posiłek dnia, a metoda zamiatania lodówki zapewne jedną z ulubionych form pichcenia każdego. Sezon na szparagi w pełni, zatem czemu nie zacząć od nich dnia?  Składniki: jajka zielone szparagi boczek wędzony szczypiorek sól pieprz Przygotowanie: Szparagi umyć i odciąć główki(...)odcedzić. Jajka rozkłócić w miseczce i doprawić. Na suchej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, a następnie wlać jajka i  dodać pokrojone na kawałki szparagi. Smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji jajecznicy. Wszakże każdy lubi inną. Co do szparagów - to polecam wybierać jak najcieńsze, czy to białe czy zielone. Nie trzeba ich wtedy obierać, bo nie są jeszcze łykowate

Karczma Honorietty
Sałatka z wołowiną, szparagami i sosem holenderskim 138

Wczoraj prezentowałam zupę krem ze szparagów i zapowiedziałam, że dzisiaj wykorzystamy do sałatki wołowinę i główki szparagów. I tak dzisiaj proponuję właśnie tą sałatkę, dodatkowo z sosem holenderskim. Składniki: Kawałki gotowanej wołowiny Gotowana marchewka Główki szparagów Sałata rzymska Sos 100 gram masła 3 żółtka Sok z ½ cytryny Sól Biały pieprz Cukier Wykonanie: Główki szparagów chwilę gotujemy. Dno miseczki wykładamy sałatą(...)rzymską. Na sałatę kładziemy pokrojone kawałki wołowiny i marchewkę w słupki oraz ugotowane główki szparagów. Masło rozpuszczamy w garnuszku. Z żółtek usuwamy błonki. Do żółtek dodajemy sok z cytryny, miksujemy ( żółtka zwiększą swoją objętość ). Miksujemy dalej i dodajemy powoli ciepłe, rozpuszczone masło, przez cały czas miksujemy. Sos zacznie gęstnieć Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę

Smaki Ewy
Tarta porowa ze szparagami 125

dzisiaj proponuję tartę porową ze szparagami. Sezon na szparagi nie jest zbyt długi, więc korzystajmy dopóki jeszcze można. Tarta jest pyszna. Gorąco polecam. Składniki: Ciasto 100 gram margaryny Ok. 1 ½ szklanki mąki 1 duże jajko ¼ łyżeczki soli Nadzienie 2 spore pory 1 łyżka masła 1 1/3 szklanki śmietany 18% 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej kolendry z młotkowanym pieprzem(...)można zamiennie dodać kolendrę i pieprz ) 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 4 jajka Dodatkowo Szparagi – górna część, nie łykowata Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy posiekana margarynę i jajko. Zagniatamy. Formę do tarty wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki aby się schłodziło. Z porów odkrawamy część białą i jasnozieloną. Kroimy je wzdłuż i dokładnie myjemy. Następnie kroimy

Smaki Ewy
Kalafior z zielonymi szparagami w pomidorach + ryż basmati 143

Kalafior z zielonymi szparagami w pomidorach + ryż basmati Składniki: - 100g ryżu basmati z dzikim                         - ¼ łyżeczki kurkumy - 150g kalafiora                                                - odrobina cynamonu - 3 zielone(...)szparagi                                         - ¼ łyżeczki brązowego cukru - kawałek białej części pora                           - sól himalajska - ¼ puszki pomidorów

Wegańska kuchnia orientalna
Krem z białych szparag z białym winem 106

Sezon na szparagi w pełni. Są coraz tańsze.  Raz w roku przynajmniej trzeba ją zrobić. Zagęstnikiem w tym kremie był spory korzeń pietruszki. białe szparagi olej rzepakowy 150 ml białego wina białego wytrawnego biała cebula czosnkowa  duży korzeń pietruszki kilka łyżek słodkiej śmietanki 12 % sól i pieprz gałka muszkatołowa czarny sezam, kilka(...)gałązek rzeżuchy Obierz szparagi, odetnij główki. W garnku podgrzej olej i podsmaż kawałki pietruszki z białą cebulą. Następnie wlej wodę -  ok 1,5 litra wrzątku. Dadaj sól i pieprz. Wlej wino. Dodaj pocięte łodygi szparag, zachowując główki na koniec gotowania. Kiedy warzywa zmiękną zacznij miksować zupę. Przecedź przez stożkowate sito ( moje

AZgotuj!
Zielone szparagi w cieście 178

Wczoraj zrobiłam eksperyment. Część szparag ugotowałam a część zrobiłam w cieście. Różnica ogromna w smaku. Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku. Z wody ... lżejsze ale smak wygotowany. wiązka zielonych szparagów 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól jajo odrobina wody zimnej gazowanej pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia olej rzepakowy  Szparagi myjemy, przecinamy na pół wzdłuż(...)Przygotowujemy ciasto, obtaczamy szparagi i krótko smażymy w bardzo dobrze rozgrzanym oleju.  Odsączamy na ręczniczku.  Podawać z ulubioną sałatą. U mnie rukola z płatkami migdałowymi i dresingiem

AZgotuj!
Krewetki, szparagi, kurczak i makaron shirataki w 30min! 233

posiłków, dodatkowo unikając nudy w jadłospisie? Odpowiedź jest prosta: ORGANIZACJA! :) Tak, to mój sposób na szybkie czary mary kulinarne. Sami zobaczcie :) Co proponuję na dziś? Krewetki grenlandzkie z zielonymi szparagami, ruccolą i makaronem shirataki Kurczak w ziołach ze szpinakiem, pomidorami i makaronem shirataki Co należy przygotować? deskę do krojenia ostry nóż dwie miski patelnię garnek 2 łyżki   SKŁADNIKI(...)garści (wybaczcie, nie pamiętam ile było g. :)) krewetek - ja miałam tym razem Grenlandzkie pęczek zielonych szparagów cytryna zioła prowansalskie sól i czarny pieprz podwójny filet z piersi kurczaka 4 garści świeżych liści szpinaku 390g (jeden kartonik) krojonych pomidorów - u mnie z czosnkiem i oliwą z oliwek zioła do drobiu czarny pieprz dodatkowo: 2 świeże pomidory 500g ruccoli 1/3 małej cukini

Spektrum Smaku
Zielone szparagi w sosie pomarańczowym 121

Sezon na szparagi w pełni. W sosie pomarańczowym są pyszne. Składniki 500 g zielonych szparagów 1 duża pomarańcza 120 g masła 2 żółtka sól cukier biały pieprz sok z połowy cytryny Przygotowanie Szparagi opłukałem, odciąłem łykowate końce, obrałem dolną część. Ugotowałem w specjalnie do tego przeznaczonym wysokim garnku, w 2 litrach wody doprowadzonej do wrzenia, do której dodałem płaską łyżeczkę(...)cukru i płaską łyżeczkę soli. Czas gotowania ok. 12 minut ( zależy od grubości szparagów). Sos : sparzyłem pomarańczę, przeciąłem ją na pół, wyciąłem cztery cienkie plastry, które odłożyłem. Z jednej połówki starłem na drobnej tarce skórkę. Skórkę z drugiej połówki pociąłem na cieniutkie paseczki, tak aby nie pozostały na nich żadne białe fragmenty. W żaroodpornej misce zmieszałem żółtka ze startą skórką

R'n'G Kitchen
Kanapki z tuńczykiem, szparagami i pikantnym sosem pomarańczowo-pomidorowym 138

wiem jak u Was ale u mnie po szparagach pozostało już tylko wspomnienie :( Z tego co wiem są jeszcze dostępne ale w moim mieście nigdzie nie mogę iść znaleźć. Jeśli macie do nich dostęp wykorzystajcie ten prosty przepis na pyszne kanapki, polecam :) 4 kromki świeżego chleba na zakwasie puszka filetów z tuńczyka w oliwie 4 szparagi łyżka oliwy szczypta soli(...)pietruszka do smaku sos: 2 łyżki pikantnego ketchupu 4 łyżki soku z pomarańczy szczypta pikantnej papryki wędzonej kilka kropel tabasco Składniki na sos mieszamy i na chwilę odstawiamy. Szparagi nacieramy oliwą i grillujemy chwilę na rozgrzanej patelni. Doprawiamy je solą. Na każdej kromce układamy kiełki, odsączone z oliwy filety z tuńczyka oraz szparagi. Całość ozdabiamy posiekanymi ziołami i polewamy sosem

Mienta blog
Zupa krem z białych szparagów 138

Zupa krem z białych szparagów to klasyczna i bardzo delikatna zupa, którą obowiązkowo przygotowuję w sezonie szparagowym. Z dodatkiem grzanek smażonych na maśle i odrobinie estragonu smakuje naprawdę wyjątkowo. Polecam Składniki: 2 pęczki białych szparagów (1 kg) 1 litr bulionu 2 średnie ziemniaki 1 mała cebula 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka masła 1/4 szklanki białego wytrawnego wina(...)śmietany kremówki 30 % odrobina białego pieprzu malutka szczypta estragonu sól Dodatkowo: grzanki Przygotowanie: Szparagi myjemy, odłamujemy twarde i zdrewniałe końce i obieramy do końca główki. Kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i lekko rumienimy. W garnku zagotowujemy bulion, wrzucamy szparagi, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojony seler naciowy. Dolewamy białe wino, dodajemy szczyptę estragonu

Oryginalny smak
Risotto ze szparagami, cukrowym groszkiem i żółtą cukinią 151

też dobrą alternatywą do np. grillowanego mięsa czy ryby. Bardzo polecamy! Składniki: 1 szklanka ryżu arborio, 1 1/2 szklanka bulionu warzywnego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek zielonych szparagów, 100 g cukrowego groszku, 1/2 żółtej cukinii, szczypta tymianku, szczypta suszonych płatków chilli, starty parmezan, olej + łyżka masła Na patelni rozgrzać olej z łyżką masła i przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę(...)patelni, następnie dorzucamy pokrojone na 2-3 części groszki cukrowe, a po 3-4 minutach dodajemy pokrojone na ćwiartki plasterki cukinii. Po kolejnych 2 minutach dorzucamy pokrojone łodygi szparagów (szparagi pokroiliśmy na 3 kawałki), a po kolejnych 2 minutach dorzucamy główki szparagów. Cały czas podczas procesu gotowania dbamy o to, aby uzupełniać bulion na patelni.  Na koniec doprawiamy risotto

Plate of Joy
Makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem i szparagami 173

stole znowu zagościły szparagi ale tym razem w połączeniu z makaronem Polecamy fanom i makaronu i szparag Składniki: - 140 g makaronu spaghetti szpinakowego - 220 g białych szparag - 1 kostka mrożonego szpinaku w liściach - 1 suszony pomidor - 1 cebula - 2 łyżki masła - 1 filet z kurczaka - pieprz, sól, przyprawa do kurczaka - gałka muszkatołowa prymat - tymianek - 100 g śmietanki 12% 2 porcje(...)pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę – delikatnie solimy, pieprzymy i dajemy przyprawę do kurczaka. Gdy kurczak zacznie mięknąć dodajemy obrane i pokrojone na kawałki szparagi. Potem dodajemy pomidora drobno pokrojonego i wrzucamy kostkę szpinaku. Wszystko razem dusimy a następnie dodajemy gałkę muszkatołową i tymianek i mieszamy. Na końcu wlewamy śmietankę i chwilę wszystko dusimy

Kuchenne Wariacje
Szynka wieprzowa ze szparagami na kaszy gryczanej 207

Niedługo w końcu zrobię post z targów, o książkach, które kupiłem, to więcej o niej napiszę :) Składniki :  50g kaszy gryczanej prażonej 150g szynki wieprzowej 1 duża pieczarka 4 szparagi 2 ząbki czosnku  1/2 żółtej cukinii  2 pomidorki cherry  2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy :  pieprz czarny  kmin rzymski mielony papryka wędzona świeże listki oregano(...)końcem parowania mięsa, zalewamy ją wrzątkiem i układamy na 2 poziom. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, cukinię żółtą podobnie tylko następnie kroimy jej  plastry na ćwiartki. Szparagi płuczemy, suszymy i odłamujemy końcówki. Na 8 minut przed końcem parowania obok szynki wrzucamy na folii aluminiowej szparagi, a na 3 poziom również na folii kawałki cukinii i plasterki pieczarki

Parowar Faceta
Lekki makaron ze szparagami i boczkiem 121

Dziś przedstawiam Wam propozycję, jedną z moich ulubionych, które ubóstwiam za jej prostotę i fantastyczny smak- makaron z zielonymi szparagami i podsmażonym, wędzonym boczkiem. Danie, które przygotujecie na czas gotowania się makaronu i szparagów, jednocześnie, czyli ekspresowo!  A w razie braku boczku przygotujcie na szynce szwarcwaldzkiej, jednak wtedy radzę ograniczyć dodatek soli, gdyż szynka sama w sobie jest bardzo(...)słona. Zgłodnieliście? To do dzieła, póki jeszcze sezon na szparagi trwa! :))) * makaron- około 150 g * szparagi zielone- 8 sztuk * boczek wędzony w plastrach- 150 g * cebula- 1 szt. duża * sól, pieprz i szczypta papryczki chili- do smaku Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony boczek wraz z poszatkowaną cebulą i podsmażyć. W tym samym czasie ugotować makaron, a 3 minuty przed końcem

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania