zapartym tchem czekacie na kolejny tom przygód Xaviera Kieffera, wrażliwego szefa kuchni i detektywa, który prowadzi sprawy związane ze zbrodniami na jedzeniu i na szefach kuchni. Xavier ma też romans z piękną Valerie, szefową najsłynniejszego przewodnika kulinarnego. Mieszka w pięknym i dostatnim Luksemburgu, gdzie prowadzi własną restaurację. Bywa zapraszany na wykwintne kolacje i prywatne śniadania, na których je się fois
Ugotowane pozamiatanetygodniu nie będę miała czasu na tak pracochłonne przedsięwzięcie, jakie sobie wymyśliłam. Ale jak tylko wrócę - będzie się w mojej kuchni działo! Pierwszy dzień w pracy nie obfitował w niespodzianki - pracy jest mnóstwo i wszyscy, łącznie z szefową, powitali mnie uśmiechami ulgi i szczęścia. K. ledwo żyje, i ja się jej wcale nie dziwię. Mam nadzieję, że niedługo wszystko się
Pożeraczka, czyli raz adobrzepyszny, indonezyjski rosół jadłam po raz pierwszy w mojej obecnej pracy. Zrobiła go moja szefowa, jak już kiedyś wspominałam, rodowita Indonezyjka. Zupa jest zachwycająca tak w smaku, jak i wyglądzie. Klarowny, złoty wywar, bardzo łagodny, delikatny, ale z wyraźnym charakterem, którego dodają mu azjatyckie przyprawy - trawa cytrynowa, czosnek i liście limonki kaffir, udekorowany akcentami soczystej zieleni cząstek limonki i kolendry(...)przezroczysty makaron sojowy. Wykonanie tej wspaniałej potrawy nie jest ani bardzo pracochłonne, ani skomplikowane (choć przepis może się taki wydawać), a jej smakiem będą zachwyceni nawet ci, którzy od kuchni azjatyckiej stronią. I chyba nie muszę dodawać, że na liście wielbicieli tej kuchni soto ayam to punkt obowiązkowy. Przepis (nieco zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi z książki Sri Owen
Kuchnia PrezydentowejCzy Wy też tak macie, że któregoś dnia okazuje się, że na Waszej półce są książki o których nie macie pojęcia skąd się wzięły? Mam nadzieję
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!żółty w cieście (mąka kuku, ulubione mleko, troszkę oleju, szczypta proszku do pieczenia, sól, pieprz, rozmaryn suszony, świeży posiekana bazylia, opcjonalnie 1 jajko). Marta Klein jest perfekcyjną szefową jednej z hamburskich restauracji. Jej życie wypełnia wyłącznie gotowanie, które staje się wręcz obsesją. Marta zostaje skierowana na terapię, w której oczywiście nie chce brać udziału. Wszystko się jednak zmienia, gdy siostra(...)żadne arcydzieło (ma dość przewidywalny scenariusz), ale przyjemna komedia, lekko romantyczna z mnóstwem zdjęć pięknie podanego jedzenia. Ogląda się przyjemnie, w przeciwieństwie do amerykańskiego remaku Życie od kuchni z Catherine Zetą-Jones i Aaronem Eckhartem (2007, Scott Hicks). Cheese fried in batter, Mostly Martha In the photo: mashed potatoes, sauerkraut salad and cheese fried in batter (corn flour, favourite milk
Qlinarnie i Qlinarniemnie zdziwieni. Kiedy bowiem w liceum moje koleżanki gotował i piekły, ja byłam z siebie dumna przygotowując gościom herbatę. Grejpfrutową. Mimo braków zdolności w tej materii w kuchni, poza herbatą, robiłam jeszcze jedną rzecz - zmywałam naczynia. Powiedzmy sobie szczerze - do tego kwalifikacji żadnych mieć nie trzeba. Ale czy na pewno...? Ostatnio bowiem, jako przykładna pani domu , zabrałam się(...)więc po plastry, zakleiłam palec... A krew dalej się leje. Zakleiłam drugi. Potem trzeci. Uff, wystarczyło... C. stwierdził, że od tej pory mam jemu zostawiać mycie noży. Moja szefowa dostała ataku śmiechu, jak przed rozpoczęciem pracy dokładnie obklejałam sobie paluszki. Koleżanki parskały i krztusiły się udając, że mi współczują. Wiecie, jak ciężko się pisze na klawiaturze z trzema palcami
Pożeraczka, czyli raz adobrzePo podróży w Dolomity Honorietta wraz ze znajomymi udała się w poszukiwanie jadła "na mieście". Jako, że miała już dość tyrolskich specjałów, które w większej większości
Karczma HonoriettyHej, Kochani! Jestem, żyję, choć można powiedzieć, że wróciłam z zaświatów. No, może nie dokładnie z
Kuchnia PrezydentowejOstatnio naszło mnie na pierniczki i testowałam kilka przepisów. Zaczęło się od tego, że szefowa wróciła z Göteborga z wielką paczką kupnych szwedzkich ciastek cynamonowych w kształcie serduszek (pepparkakorów), których zjadłam osobiście połowę. Dla mnie takie ciasteczka to kwintesencja Świąt i najlepsze pierniczki. Na choinkę, do dekorowania, do chrupania. Są chrupkie, pikantne i cieniutkie. Nie żeby coś miała do katarzynek(...)było wszystko, co było dostępne na rynku, po czym każdy dekorował sobie małą partię. Pomysł tych imprez upadł, bo były bardzo obciążające dla gospodyni, która cały dzień stała w kuchni i piekłą pierniki, bo goście raczej zajmowali się piciem wina i plotkowaniem, niż pomaganiem. W każdym razie te cynamonowe ciasteczka, to chyba najlepsza ze zjedzonych przeze mnie ostatnio pierniczków. Jeśli
Ugotowane pozamiatanewyjazdu. Winnice Małopolski – wizyta studyjna blogerów W wyjeździe przewodnikiem naszym był Szymon Gatlik , a współtowarzyszami blogerami byli Małgorzata z bloga Winny Świat , Anna z bloga Zycie od kuchni , Dominika z bloga Noż i Widelec oraz Michal z bloga NieWinne Podróże Rozpoczęliśmy nasz wyjazd od wizyty w winnicy Srebrna Góra , która mieści się w granicach administracyjnych Krakowa, zaraz(...)kieliszek Gewurztraminer z rocznika 2018. Kolacja W trakcie gdy panowie opowiadali nam historię winnicy, na stół wjechały trzy dania autorstwa Pauliny Gulajskiej , kiedyś związnej z Bistro GoTujemy, teraz szefowej jednej z restauracji w krakowskim Hotelu Holiday Inn. Na początek dostaliśmy pstrąga z doliny Karpia z wywarem malinowym i pomidorami do tego podano nam Cuvee Blanc z rocznika 2018 . Znakomite danie
Kuchnia na wzgórzuCałe nasze życie pełne jest wyborów, podejmowania mniej lub bardziej słusznych decyzji, oraz konsekwencji. które trzeba ponosić po tych mniej trafionych. Ważne jest jednak, aby to
Z Majeczką w kuchnimiasteczka w Irlandii w hrabstwie Mayo (zachodnia Irlandia). Książka rozpoczyna się z chwilą zamieszkania młodych kobiet w Irlandii. Wynajmują tutaj lokal po dawnej ciastkarni. Właścicielką jest Włoszka, matka byłej szefowej Mardżan. Kobieta zakłada w miasteczku Cafe Babilon, w której postanawia zaserwować dania perskie ze swoich rodzinnych stron. Zapach cynamonu, kardamonu i wody różanej kusi miejscowego duszpasterza, ojca Fergala Mahoneya, który(...)Poznając je wcześniej, wiemy, o czym czytamy i dlaczego klienci Cafe Babilon zachwycają się smakiem i aromatem tych potraw. Większość tych dań na pewno doczeka się wykonania w mojej kuchni. Dziś wypadałoby zrobić tytułową zupę z granatów, ale - jak napisała autorka - granaty dojrzewają w październiku-listopadzie, więc zupa powinna być przyrządzana, gdy te miesiące miną. Dla smaczku cytuję część zakończenia
Weekendy w domu i ogrodziewczoraj mamy astronomiczną zimę, co jakoś umknęło mi w przedświątecznym rozgardiaszu i zamykaniu roku w firmie. Każdego dnia praca w kuchni wre. Już nie ma czasu na testowanie nowych przepisów, ale robienie starych, wypróbowanych potraw. Do nich należy farsz z soczewicy, który wykorzystuje się do zrobienia uszek. Mnie na ich lepienie brak czasu i cierpliwości, więc wolałam zrobić pierogi(...)dotrzeć do św. Mikołaja. W biurze poznaje dużo starszą od siebie Milę (Milenę), która niektóre listy kolekcjonuje i stara się pomóc ich adresatom. Gdy Mila w tajemnicy przed szefową wyjeżdża, by odnaleźć chorego chłopca, dla którego specjalną bajkę napisał tajemniczy, ale znany ze swej twórczości Pisarz, Zuzanna odczytuje dwa rodzaje charakterystycznych ze względu na papeterie listów. Przychodzą one od ponad
Weekendy w domu i ogrodzie